1x12” vs. 2x12”

Herkese merhabalar. Hali hazırda kafa + 1x12” V30 kabin kullanıyorum. Ek olarak 1 adet daha 12” kabin alıp 2x12” şeklinde kullanmayı düşünüyorum ama ev salonu içerisinde ikisi arasında ses tatmini açısından illa ki olur tabi ama almaya değecek çok belirgin farklar olur mu? Hiç 2x12 ile çalmadığım için ev ortamında deneyimleyenlerden fikir almak istedim.

Fender champion 100 ve laney cub 212r kullandım (öncesinde tekli cub 12r vardı) ikisini de bir süre sonra sattım. Alanım çok büyük olmadığı için yüksek ses seviyelerinde ses yansıması sebebiyle kulağımı hemen yoruyordu hatta champion dijital diye mi bilmiyorum kısa sürede baş ağrısı yapıyordu ama tek hoparlörlü amfilere göre ciddi bir hacim farkı oluyor. Alanınız büyükse veya uygun bir akustik düzenlemeniz varsa çok sorun olmaz sanırım. Şuan biri 8 diğeri 10 inç hoparlörlü iki amfim var ev ortamında fazlasıyla yeterli oluyor. Bazen aby pedal ile ikisini birlikte kullanıyorum.

2x12" ayrı kabinler ile stereo kullanılabilir. Aralıklı yerleştirirseniz ve poweramp stereo çalışıyorsa sese genişlik ve hacim katar. Aynı zamanda delay, rotary efektlerin de ikisi arasında döngü yapması muazzam keyif veren bir şey olur.

Merhaba,

Asagi yukari her kombinasyonu 1 yil uzeri kullandim (apartman, mustakil ev, karavan, tekne - 4x12, 2 adet 4x12, 2x12, 2 adet 2x12, 1x12, 2 adet 1x12, 1x12 kabin, 2 adet 1x12 kabin, 1x12 combo, 2 adet 1x12 combo...)

Oncelikle iki adet 1x12 kullanmak ile bir adet 2x12 kullanmak ayni seyler degil. Bu kismi netlestirelim.

Yani bir adet 1x12 daha alip iki adet 1x12 olarak kullandigin sistem 2x12 olmayacak.

Dilimin dondugunce 2x12'den bahsetmeye calisayim:
Daha bass'li gibi daha dolu dolu duyuluyor. 4x12 kadar koyu ve dolgun degil, 1x12 gibi kucuk hacimli gibi de degi ikisinin tam ortasi diyebilirim.

2 adet 1x12'den bahsedeyim. (su an yine tasinma asamasindayim ve yeni sistemim kesinlikle boyle olacak):
2x12 gibi dolu degil ancak 1x12'den daha hacimli. Hem de birini saga birini sola koyarak stereo benzeri bir duyum oluyor. Benim daha cok hosuma gidiyor. Bu sistemi ilk kez yapacagimda 3 sene kadar once foruma sormustum ben de. Cok memnun kaldim. Amfin stereo ise veya send returnden bir takim oyunlar yaparsan (stereo efekt pedali ve ikinci bir power amp eklemek vs.) gercek stereo bir duyum da elde edebiliyorsun.

Her iki sistemde de ayni speaker'dan iki tane kullanabilecegin gibi birini baska birini baska da kullanabiliyorsun.

Gecmiste iki adet 1x12 kabinimden birinde V30 varken digerinde Jensen, G12T75, Greenback, gibi alternatifler kullanma sansim oldu. Calacagin tarza gore de degisiyor birazcik.

Ben sert muzik yapicam diyorsan iki adet V30 iceren 2x12 kabin oneririm.

Daha genis bir aralikta calacagim, cleanler ve hafif drive li tonlar da cesitli olsun dersen iki farkli speakeri zaten oneririm. Bu iki speakeri da iki farkli 1x12 icinde oneririm.

Ses siddeti kismi amfin ve komsularin ile alakali daha cok.

Merhaba,

Asagi yukari her kombinasyonu 1 yil uzeri kullandim (apartman, mustakil ev, karavan, tekne - 4x12, 2 adet 4x12, 2x12, 2 adet 2x12, 1x12, 2 adet 1x12, 1x12 kabin, 2 adet 1x12 kabin, 1x12 combo, 2 adet 1x12 combo...)

Oncelikle iki adet 1x12 kullanmak ile bir adet 2x12 kullanmak ayni seyler degil. Bu kismi netlestirelim.

Yani bir adet 1x12 daha alip iki adet 1x12 olarak kullandigin sistem 2x12 olmayacak.

Dilimin dondugunce 2x12'den bahsetmeye calisayim:
Daha bass'li gibi daha dolu dolu duyuluyor. 4x12 kadar koyu ve dolgun degil, 1x12 gibi kucuk hacimli gibi de degi ikisinin tam ortasi diyebilirim.

2 adet 1x12'den bahsedeyim. (su an yine tasinma asamasindayim ve yeni sistemim kesinlikle boyle olacak):
2x12 gibi dolu degil ancak 1x12'den daha hacimli. Hem de birini saga birini sola koyarak stereo benzeri bir duyum oluyor. Benim daha cok hosuma gidiyor. Bu sistemi ilk kez yapacagimda 3 sene kadar once foruma sormustum ben de. Cok memnun kaldim. Amfin stereo ise veya send returnden bir takim oyunlar yaparsan (stereo efekt pedali ve ikinci bir power amp eklemek vs.) gercek stereo bir duyum da elde edebiliyorsun.

Her iki sistemde de ayni speaker'dan iki tane kullanabilecegin gibi birini baska birini baska da kullanabiliyorsun.

Gecmiste iki adet 1x12 kabinimden birinde V30 varken digerinde Jensen, G12T75, Greenback, gibi alternatifler kullanma sansim oldu. Calacagin tarza gore de degisiyor birazcik.

Ben sert muzik yapicam diyorsan iki adet V30 iceren 2x12 kabin oneririm.

Daha genis bir aralikta calacagim, cleanler ve hafif drive li tonlar da cesitli olsun dersen iki farkli speakeri zaten oneririm. Bu iki speakeri da iki farkli 1x12 icinde oneririm.

Ses siddeti kismi amfin ve komsularin ile alakali daha cok.
Detaylı açıklama için teşekkür ederim

Bu ek kabin alma aslında biraz da nasıl olacak merakı hem de malum apartman dairesi olduğu için kısık seslerde çalma konusunda maksimum keyif alma düşüncesindendi. Çünkü kısık seste 2x12 ya da ek bir kabin ile hem komşular daha az rahatsız edilerek hem de daha zengin bir duyum sağladığını bazı yorumlardan okudum.

Amfi Blackstar Amped 2 aslında yeni aldım keşfediyorum şuan. Send Return mevcut, stereo mevzusu diğer çıkışlarından mümkün muhtemelen ama kabin çıkışından kullanıyorum

Zaten elimdeki V30 olduğundan alırsam farklı bir hoparlör olanı denemek isterim hem belki birbirinin biraz daha zayıf yönlerini tamamlama gibi birşey olur. Ayrıca bendeki V30 kabin closed-back, diğerini open-back alırsam ikisi bir nasıl bir uyum olur merak ediyorum. Bakalım uygun birşeyler bulabilirsem…Bu arada tekne 4x12 iyiymiş 🙂

2 adet 1x12 olacagi durumda closet-back V30'un yanina;
Arkasi acik 1x12 kabin ile Fender'in sanirim '65 twin reverb serisinde kullandigi Jensen Special Design (Italyan yapimi, yesil hoparlor sari etiket) olaninda cok iyi cleanlerim oluyordu. Kayit vs. yapilacaksa mikrofonu bunun onune koyuyordum. Keyfine takiliyorsam da cleanlerde hafifce o hoparlore dogru yanasiyordum. Drivelarda zaten V30 favorim.

Arkasi kapali 1x12 kabin ile G12T75 kullandigim donem de clean ve crunch sayilabilecek tonlarda G12T75 daha marshall gibi hissettiriyordu. (garip bir tarif oldu ama oyle)

Arkasi kapali 1x12 kabin ile GreenBack kullandigimda G12T75'e e benziyordu ama hafif crunch (clean'in ufaktan bozulmaya yeni basladigi) tonlarda cok hosuma gidiyordu.

Yeni tasinacagim evde (elimde fazla oldugu icin) iki adet combo 1x12 amfi icinde birinde V30 digerinde GreenBack kullanacagim.

Setup zincirinin son kismi stereo cikip iki combonun returnlerine girerek power ampleri ayri ayri kullanip efekleri de stereo duymami sagliyor. Simdilik UK yapimi V30 ve China yapimi GreenBack var elimde. GreenBack'in de UK yapimini kistirirsam butun fantazim gerceklesecek. 🥰

Blackstar Amped 2 uzerinde iki tane speaker cikisi var. Sanirim stereo calismiyor ama ikisine de (birine 8Ohm, digerine 16Ohm speaker olacak sekilde) ayri ayri 1x12 kabin rahatlikla takilir diye dusunuyorum.

Amfinin watt ayari var diye anliyorum. Sesi kontrol edebilirsin, komsulari rahatsiz etmeyecek ayarda tutulur diye tahmin ediyorum.

Teknede 4x12 baya komikti, sonra iki gitar icin kabin sayisini da arttirmistik ama surdurulebilir olmadigina ikna olup zorlamamistik. 20'lerin basindaki yasam enerjisi paha bicilemez 🙂 O 4x12 sanirim Line 6'nin kendinden celestionlar ile gelenin icine 2 tane V30 2 tane de G12T75 takilmis versiyonuydu.

Yillar once 2x12 Marshall hybrid bir amfi kullaniyordum sahnede. Ancak tasima etme derdinden dolayi bir sure sonra pes edip, 1x12 tuplu amfiye gectim. Elbette tuplu olmasinin etkisi cok buyuk ama 2x12 nin eksikligini hic hissetmedim.

İnce detay varsa konu akustik bilimine girer.
Forumda keskin uçlu gitar koleksiyonu olan bir takım arkadaşların genel görüşü diyeyim. Siz bu kişilerin koleksiyonlarına amfini ve gitarını göster başlıklarından oldukça aşinasınız 😊 elbette ortam akustiği önemli ama yatayın ayak hizasında kalması nedeniyle bas ve midleri düşürdüğü görüşü var. O nedenle dikey tercih eden ciddi bir tayfa var.

Son düzenleme:
Blackstar Amped 2 uzerinde iki tane speaker cikisi var. Sanirim stereo calismiyor ama ikisine de (birine 8Ohm, digerine 16Ohm speaker olacak sekilde) ayri ayri 1x12 kabin rahatlikla takilir diye dusunuyorum.
Watt düşürücü özelliği var evet ama çıkışlardan sadece biri kullanılabiliyor. Mevcut kabinde çıkış var oradan kabloyla yeni kabinin girişine takarak yapılabiliyormuş. 2 adet 16 ohm kabini bu şekilde bağlayınca amfinin 8 ohmluk çıkışına takmak da gerekiyormuş öğrendiğim kadarıyla.

2x12 yatay mı dikey mi? Forumda bilgisine itibar ettiğim bazı kişiler özellikle dikey tavsiye etmişti.
İnce detay varsa konu akustik bilimine girer. Biz faniler olarak şunu biliriz; Üretici monitörü ne şekilde dizayn etmişse; doğrusu da o şekilde kullanmaktır.
elbette ortam akustiği önemli ama yatayın ayak hizasında kalması nedeniyle bas ve midleri düşürdüğü görüşü var. O nedenle dikey tercih eden ciddi bir tayfa var.

Elbette ses kaynağının size doğrudan bakması ve bir engel ile karşılaşmadan ses iletmesi önemlidir. Ayak altında kalmaması için altına bir stand yerleştirilebilir. Netekim yan çevirince de stand gerekli.

Düşük frekansların yonsellliği yoktur. Daha ağır olup, zemine çökeceğini ise bilmiyordum 🙂
Yatay ve dikey elbette fark eder ama duyuma etkisinin o şekilde olduğunu sanmam. 2x12" kabini yan çevirmek; geniş duymanızı sağlayabilir diye düşünüyorum yanlış da olabilir. Enazından bu daha mantıklı. Dediğim gibi, detayı ve doğrusu Akustik bilimi ile alakalı. burada da biz kendi seviyemizde üreticinin dizaynına ve tavsiyelerine bakıyoruz.

Son düzenleme:
Forumda keskin uçlu gitar koleksiyonu olan bir takım arkadaşların genel görüşü diyeyim. Siz bu kişilerin koleksiyonlarına amfini ve gitarını göster başlıklarından oldukça aşinasınız 😊 elbette ortam akustiği önemli ama yatayın ayak hizasında kalması nedeniyle bas ve midleri düşürdüğü görüşü var. O nedenle dikey tercih eden ciddi bir tayfa var.

En güzeli 4x12

Kafa rahat olur en azından 🙂

Watt düşürücü özelliği var evet ama çıkışlardan sadece biri kullanılabiliyor. Mevcut kabinde çıkış var oradan kabloyla yeni kabinin girişine takarak yapılabiliyormuş. 2 adet 16 ohm kabini bu şekilde bağlayınca amfinin 8 ohmluk çıkışına takmak da gerekiyormuş öğrendiğim kadarıyla.
Evet bi cok kabinde ikinci bir kabin icin cikis oluyor, bazi markalar adina link vs. diyebiliyor.

Speakerlarin paralel / seri baglanmasina gore ohm degeri degisiyor. Sadece gitar icin degil, araba sistemleri vs. de boyle. Elimden yuzden fazla speaker gecmesine ragmen hala hep bi cekinerek yaklasirim bu konuya.

Elindeki kabinin cikisi paralel mi yoksa seri mi, iyi ogren ve dikkatli ol bence. Dikkatli olursan sorun olmaz.

Hatali empedans oldugunda (eger speakerlarin degeri amfi cikisindan kucuk ise) amfinin cikisini yakiyormus. (hic hata yapmadigim icin basima gelmedi) Empedans buyuk olursa bir sorun olmuyor (su anki amfimin cikisi 8ohm, ancak ben 16ohm speaker kullaniyorum)

Yeri ve konusumu bilmiyorum ama ben yillarca amfi kabin arasinda normal gitar jack kablosu kullandim. Bu yanlis ve tehlikeliymis. Hobi olarak evde kisik seste kisa sure kullandigim icin basima bir sey gelmedi. Ancak sen yine de amfi kabin ve kabin kabin arasinda hoparlor kablosu olarak kullanilmaya uygun bir model kullandigindan emin ol.

Dikey yatay konusunda kendi kulagimin farki anlayacak kadar iyi oldugunu sanmiyorum ancak 2 adet 1x12 yi masanin uzerinde kullandim hep, yeni projemde de oyle yapacagim.

1x12 comboyu da sandalye uzerinde, flight case uzerinde kullandim.

2x12 kabinleri hic dikey kullanmadim ancak hep masa, sandalye ve flight case uzerinde kullandim. Dolayli olarak 2x12 dikey kullanilirsa daha verimli olur (ya da yerden yuksekte daha iyi duyulur) tarafina ait oluyorum.

@Hakan Baysal tam tersi aslinda 😉 yatay kabinde tizler kulak hizasindan epey uzak (asagi) oldugu icin tizler gider, boguk kalir. millet zaten sahnede yere konan amfi ya da monitorleri ondan yukari acili koyuyor. Dikey kabinin de cok onunde durursan, tiz ve mid baskisi ile beraber cok sivri bir ses olur. Ondan dolayi acili durmak lazim kabine.
Neyse sunu da ekleyeyim 2 tane 1x12 eger stereo cikis yapmiyorsaniz 2 x 12 tek kabinin yerini tutmuyor, hacim ve vurgusu daha guclu 2x12 kabinlerin.

@Hakan Baysal tam tersi aslinda 😉 yatay kabinde tizler kulak hizasindan epey uzak (asagi) oldugu icin tizler gider, boguk kalir. millet zaten sahnede yere konan amfi ya da monitorleri ondan yukari acili koyuyor. Dikey kabinin de cok onunde durursan, tiz ve mid baskisi ile beraber cok sivri bir ses olur. Ondan dolayi acili durmak lazim kabine.
Neyse sunu da ekleyeyim 2 tane 1x12 eger stereo cikis yapmiyorsaniz 2 x 12 tek kabinin yerini tutmuyor, hacim ve vurgusu daha guclu 2x12 kabinlerin.
Genel görüş diye özellikle belirttim. Malum mecrada sizden önce bu konuda konuşulmuştu 😊 Oradaki kısa bilgiyi yazmıştım. Tabi ben bu konuda sizler kadar kesinlikle tecrübeli değilim.

Geri