Elektronik Müziğe Giriş

Merhabalar,

Elektronik müziğe bir giriş yapmak istiyorum. Kaossilator diye bir aygıt gördüm bayada hoşuma gitti. Onun tarzında birşeyler arıyorum ama midi klavyeylede o tür efekt ve sesler elde edilebiliyor diye biliyorum. Aldığım şeyinde şu an için mümkün olduğunca kolay olmasını istiyorum. Zaman geçtikce daha iyisini alırım.

Bana tavsiyede bulunabilcek birileri olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
Ne tarz muzik yapacaksin ? Kaossilator loop ve fx cihazi. Kendi icinde sound bank'i de var. Ama sadece ekstra bir alet. Cubase-ProTools-Logic gibi programlar uzerinde elektronik muzik yapabilirsin. Profesyonel olarak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Öncelikle teşekkürler,

Açıkcası profesyonellik değil, orta seviye bile benim için çok fazla olur şu an için. Üstüne uğraşacagım fazla vaktim yok. Böyle kolay olup, elimin altında, farklı programlar açmadan direk kendi kendime bişeyler yapabilecegim birşeyler arıyorum aslında.

Daha doğrusu, hem bateri sesini verebileyim, hem bın bın bın şarkıların altında çalan şeyleri verebileyim istiyorum.

Sanırım tam anlatamıyorum ama, kaossilator tarzında birşeyler arıyorum.

Kaoss pad ide araştırdım, sanıyorum o üretmek yerine üretilen bir sesin üzerinde oynamalar yapmaya olanak sağlıyormuş. Bir nevi prosesör gibi, ama yanılıyorda olabilirim.
Bu ürünlerden kullananlardan birileri yorum yapsa açıkcası çok sevinirim.
 
Uygun fiyatlı olarak microkorg (synthesizer klavye) ve sequence tetiklemek için kaossilator alabilirsin. Sırf kaossilator la synth pad basmak kolay olmayacaktır çünkü.

Sadece keyboard synthesizer istersen drum map i de olan klavyeler bakman lazım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Cevabınız için çok teşekkürler,

midi klavye alarak, onu bilgisayara bağlayıp buna benzer şeyler yapmak mümkünmüdür acaba? yada başka bir ekipman alarak?
 
Zaten asil olay yazilim enstrumanlarda ve diger plug-in'lerde bitiyor. Keyboard synthesizer da 2.000 TL'ye kadar olan modellerde is yok. Roland Gaia falan bombos. Kendi sesini kendin uret diyecegim ama elektronik muzige giris konusu icin gecerli bi cumle olmaz. Dedigim gibi. Bir DAW ustunde Vst enstrumanlar ya da mac kullaniyorsan Audio Uniteler ile yapilir bu is.
 
Elektronik muzik, rock muzige oranla daha zor ve detayli. Sonsuzluga akan bi dunya. Benim tavsiyem Ableton kullanman olur baslangic icin. Belki bi nebze kolay gelir digerlerine gore.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Gerçekten çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için, ayrıca Ableton'a baktım. Gerçektende hoşuma gidecek birşeye benziyor, en kısa zamanda edinmeye çalışacagım o yazılımı.
Son olarak midi klavye olarak ne önerirsiniz acaba? Pahalı birşey almama gerek varmı?
 
Piano gibi nasil dokunursan onu duymak istersen, kaliteli bir sey alman lazim. Velocity Sensitivity ozelligi. Tabii bu ozelligi de gercekten hissettirmesi lazim sirf yazmakla olmuyor. Midi klavyeler pahalidir. Bi daha bi daha masraf olmasin dersen, 32 veya 49 tuslu guzel bi klavye alman gerekir. Ama tamamen zevkine, 3-4 notaya basicam sadece dersen, 25 tuslu giris seviyesi bir midi klavye yeterli.
 
500 TL+ butce icin, Roland A-300 veya A-500 Pro, M-Audio Axiom ve Axiom Pro klavyeler. Bunlari gozun kapali tercih edebilirsin. Yillarca sorunsuz kullanabilecegin cihazlardir. Ses kartin vardir diye tahmin ediyorum. O yuzden o konuya hic girmiyorum.
 
Korg Kaossilator Pro tamamen üretmek üzerinedir, içindeki efektler, davul modülatörleri ile 4 ölçüye kadarkendi içinde kayıt alıp loop yaparak yine aletin içinden farklı efektler döşeyerek çalışabilirsiniz, örneğin davul ritmi yazdıktan sonra üstüne çeşitli synth soundları. Ama Korg Kaoss Pad 3 üretmek değil daha çok loop etmek üzerine üretilmiştir. Ha onda efektler yok mudur, vardır ama Kaossilator serisine göre çok daha az efekt barındırır, amaçlar farklı çünkü. Örneğin midi klavyeniz üzerinden çaldığınız bir şeyi Kaoss Pad 3 ile loop alarak üzerine başka birşeyler ekleyerek çalabilirsiniz. İnternetteki videoları izleyin, mesela Kaossilator Pro'dan çıkış yapılıp Kaoss Pad 3'e takılır genelde, Kaossilator'dan efekt akıp Kaoss Pad 3 ile loop yapmak için. Türkiye fiyatları aynıdır mesela ikisinin ama yurt dışında Kaossilator Pro diğerinden daha pahalıdır. ;)
 
Kaossilator Pro hem basitlik hem de işlevsellik olarak çok ideal bir cihaz. Belki parasal olarak giriş için biraz fazla olabilir ancak elinize aldığınızda gerçekten bambaşka bir cihaz olduğunu anlıyorsunuz. Pek bilinmese de Kaossilator Pro'yu VST programlarında (Reason, Cubase, Fl, Ableton vs.) Midi klavye olarak kullanılabilir, bu programlar tamamiyle cihazı desteklemektedir. Kendi içindeki vocoder da cihaza kattığı büyük bir artı. Bir başka seçenek olan Midi klavye yeterli klavye/piyano eğitiminiz yoksa sizi çok uğraştırır hatta olaydan soğutabilir. Setup olarak hem Kaossilator Pro hem Axiom 25 Pro midi klavyem var, pek klavyeye dokunmuyorum açıkcası, Kaossilator yetiyor, ayrıca sorunsuz bir şekilde gitarlarımı ve mikrofonumu da bağlıyorum. Çok uğraşmadan daft punk, depeche mode, trentemoller, faithless tarzı partisyonlar yaratabiliyorum bu şekilde. Korg ajanı gibi konuştum öve öve bitiremedim aleti :D Daha çok bilgi almak istersen özelden sorularını yöneltebilirsin.
 
Vallahi çok teşekkür ederim bilgilendirmeler için, şu sıralar böyle bilgilere gerçekten ihtiyaç duyuyorum. Kaossilator ın küçük olanını bir arkadaşımda denedim ama Pro'sunu almak sanırım daha işime yarar diye şimdilik kaossilator seçeneğini ileriye erteledim. En azından mantığını biraz daha hızlı çözebileceğimi düşünerek midi klavye ve korg nano pad 2 aldım. Bunlarla ilgili birkaç program edindim fakat, tavsiye edebileceğiniz daha çeşitli programlar varmıdır acaba?
 
Var. En hizli kafana gore pratik cozum ama herkesin elinde vardir, seslerin buyusune kapilma o yuzden:) her yerde duyarsin ve anlarsin. Ama yine de iyi tweak ile bence en iyi plug-inlerden biri. ReFX Nexus. Sirf bununla bile bir sure idare edebilirsin. Baska ne tarz seyler istiyorsun ?
 
Ayrica Midi klavyeler uzerinde Knoblar, Padler, Mix cubuklari oluyor. Bunlari DAW uzerinden atayabilirsin. Otomatik atama yapan automap ozelligi olan midi klavyeler de var. Bunlarla total hem pad hem de midi controller olarak takilabiliyorsun. All in One oluyor. Ne aldin klavye olarak ?
 
Dosyaların hepsini dinledim, eline sağlık hakikaten hepsi gerçekten çok güzel olmuş. Ben daha çok love exists tarzında birşeyler yapmak istiyorum aslında. Beğendiğim ve yapmak istediğim türün tam ismini bilmiyorum aslında, trans müzik denilen tarza yakın denilebilir aslında. reFx Nexus'u bugün yarın edineceğim.

Arkadaşımda Absynth diye bir program vardı, onu aldım kurdum ama bu ürettiğim sesleri nasıl birleştirebileceğimi oturtamadım. Birde cubase tarzında birşeyler bulmalıyım sanırım. Yavaş yavaş uğraşıyorum zaman buldukça.

Midi klavyemi güzel olduğunu düşünerek almıştım ama oyuncak gibi çıktı açıkcası. Korg microkey, öyle üstünde farklı tuşlar filan yok. Bununla başlayıp ilerletince daha güzel birşey alırım dedim ama buda sanırım çok kötü bir seçim oldu.

Şimdilik nanopad2 ve microkey le idare etmeye çalışıyorum.

Programlarla ilgili sorularım olursa ö.m. ile sorabilirmiyim acaba?
 
Synthesizer, Sentez Teknikleri ve Elektronik Müzik Hakkında

Elektronik Müziğin tarihi 1800’lerin sonları – 1900’lerin başlarına dayanmaktadır. Elektronik müziğin gelişimi ile beraber synthesizerler ve teklonoji alanındaki gelişmeler, özellikle 1970'ten itibaren müziğe çok önemli ölçüde yön vermiştir. İlk altın çağınıda 1980’lerde yaşamıştır. Synthesizer elektronik müziğin ve elektronik sesler üretmedeki en temel enstrumanlarından biridir ve belkide en çok tercih edilenidir. Synthesizerlar bugün çağdaş müzik, elektronik müzik ve popüler müziklerin vaz geçilmez enstrumanıdır. Synthesizerin diğer enstrumanlardan en büyük farkları sadece tek yada birkaç renge(tınıya) sahip olmamaları ve programlama şeklinize göre çok geniş bir spectrum ve frekans aralığıda sesler üretebilmeye olanak tanımaktadır. Akustik bir seside olmadığı için ses direkt olarak bir devre içindeki sinyal jenaratoru tarafından üretilir ve ancak bir amfi ve hoparlör aracılığıyla dinelenebilinir. Sonuç olarak dört şey çok önemlidir: Dinlediğiniz odanın akustiği, hoparlörün kalitesi, sesi yaparkenki sentez tekniğiniz yani yarattığınız(programladığınız) ses tınısı(rengi) ve sesi doğru konumlardırmaya bir yardımcı konuda miks bilgisidir. İster dijital yada analog synthesizer olsun 40hz sinus'un iki ayrı alettede ürettiği şey aynıdır. Biri diğerine göre daha iyi yada kötü değildir. Öncelikli olarak synthesizeri incelediğimizde audio sinyal yolunda temel olarak osilator, mikser, filter ve vca bulunur. Bazı sistemler osc-wavefolder-vca yada osc-mixer-lpg yada osc-vca şekilde de kurulabilir. Enstrumanınız analog ise öncelikli olarak osilatörden itibaren kaç voltta yada kaç desibelde çıkış yaptığınız ve miksere kaç voltta giriş yaptığınızdan filter’a girip çıkarkenki seviyeniz bile tonunuzu ve ekolayzerinizi ciddi ölçülerde etkileyecektir. Synthesizerlerde sesin ilk oluşutuğu yer osilatördür. Çok çeşitli devreler osilatör görevi görebilir. Standart bir subtractive yada additive osiltörler haricinde, feedback yapan bir vca, filter veya bir delay modülü yada osilasyona girmiş random voltage generator, clock divider gibi kaynaklarda oscilatör olarak kullanılabilmekte ve kulağımızın duyabildiği yüksek frekanslar üretilebilmektedir.

Sentez teknikleri ise bu osilatorleri miksleyerek yada birbirlerini modüle ederek yarattığımız sesleri tanımlamanın bir yoludur. Geçmisten bugüne kadar gelmiş ortalama temel olarak 20 ve üzeri sentez tekniği bulunmaktadır. Ayrıca bunlarında haricinde bir bu kadar da advanced patch teknikleri bulunmaktadır. Sentez teknikleri yazmış olduğunuz melodi üzerinde duyumunuzu ciddi ölçüde değiştirir. Sentez teknilerini bilmek aklınızdaki sese nasıl daha doğru ve kolay gidebileceginizi bilmenizi sağlar. Duyduğunuz sesleri tarif ve ifade edebilmenizi sağlar. Bir janranın hangi sentez tekniklerinden ve onların kombinasyonundan oluştuğunu anlamanızı sağlar. Sesleri müzik içinde daha dogru konumladırmanızı sağlar. Bu teknikler (subtractive bir alet ise) yaptığınız patch’i başka bir subtractive synthesizerda (yada bu yapıya uyabilecek bir synthesizerda) çok yakın belki birebir aynı halini kurabilmenizi sağlar. Yada ayni şekilde bir davul makinasında duyduğunuz bir kick’i bir monophonic synthesizer plug-in’inde çok benzerini programlayabilirsiniz. Burada hesaplaması zor degişkenler ve envelope lerın curve’lerinin farklılıkları, envelope’nin çalişma hızları yada vca’nın açılıp kapanma hızı, curve’i, filterin kaç db ve nasıl bir curve ile frekansları kestiği, resonansının karakteri,osilatorun wavefomlarının curve'leri gibi durumlarda devreye giriyor. Tüm synthlerin birbirleri arasındaki küçük farkları ve renk farklılıklarını duyduğunuz andan itibaren zaten bütün synthleri satın almak istiyorsunuz. Elektronik müzik için müzikteki armoni kadar synthesizerler sentez teknikleri konusunda bilgili olmanızda cok önemlidir. Synthesizeri ve sentez tekniklerini "bir kompozitörsünüz ve önünüzde de bir senfoni orkestrasi var" gibi düşünebilirsiniz. Yazdığınız melodiyi nasıl bir tınıda duyacağınız ise tamamen size kalmış.

 
Geri
Üst