Evde PC ile Kayıt...

Temiz kayıt alırsın dememiştim zaten. Bu tür bağlantı yöntemlerinde genellikle kablo kalitesi giriş ve çıkışların uyuşması önemli faktörler. Bu yöntemle kayıt yapan insanlarda var problem yaşayanlarda. Sorunu her zaman çözen bildiğim tek çözüm bu iş için yapılmış bir ses kartı ile çalışmak.
 
dement demiş ki:
Merhaba.Ben sanıyorum 2 ay oldu m-audio'nun transit modeli USB ses kartını edindim.Bütçem sınırlı, çok ciddi emellerim olmadığı için en ideal ses kartını seçtim sanıyorum =)

Olay şudur ki, Cubase sx3 kullanıyorum, genelde 2 kanallık gitar kayıtları alıyorum, üzerine birşekilde davul eklemektir amacım.Kısacası en ilkel haliyle demo kaydetmeye çalışıyorum.Kayıtları clean tonlarda alıp tonlamayı(modifikasyonu) Amplitube metal ile yapıyorum.Davul içinse elimde ezdrummer var.

Sorunum şurda başlıyor =) kayıdı alıyorum, tonlamasını amplitube'un hazır tonlarıyla yapıyorum.Ortada sadece tek gitar varken istediğim gibi işler, ancak 2.ci gitarı kaydettiğimde biranda çok amatöre bağlıyor herşey.Sanki tonlar karışıyor, sesler birbirine giriyor vs vs.Tabi bu durum çok bariz "aman Allahım b.k oldu kayıt" şeklinde olmuyor =) ama elimde daha temiz birşeyler olsun diye çabalıyorum hep kaos oluyor :p Bu durumu düzeltmek için saatlerce kasıp çalabildiğimin en temizini çaldım ama yine aynı durumdayım.Bunun için sanırım miksaj bazında bişeyler yapmam lazım veya ne yapmam lazım ? Yoksa herşey piskolojikmi ^^

2.ci olarak ise davul için biraz forum'u araştırdım ancak tam olarak aradığım şeyi bulamadım/göremedim.Midi klavyem olmadan nasıl davulları halledebilirim? zira ezdrummer denen lanet proğramda sadece hazır kalıplarvar oynayamadım hiç...

Seslerin birbirine karışması en doğal durum aslında. Yapmaya çalıştığımız şey birbirlerine karışması. Fakat senin istediğinden biraz fazla karışıyor. Bunu da miks ile düzeltmen gerekiyor. Eq,pan,compressor,reverb ve daha bilimum şey ile bütün sesleri yola getirmen. Duyumu istediğin hale getirmen gerek burasıda işin çetrefilli kısmı. Burda baştan sona nasıl yapacağını tek mesajda anlatmam oldukça güç ne yazıkki. Forumda çeşitli başlıklarda konuyla ilgili bilgiler bulabilirsin.

Aslında tam olarakda aradığın gibi bir başlık şu anda forumun üst sıralarında mevcut Cubase de davul yazılabilirmi adı altında. http://www.turkrock.com/ftopic1330.html şu linkten bakabilirsin.
 
Bana en temelinden söyleyebileceğin bir miks plugin i varmı? örneğin gitarlardaki gürültüyü almak için limiter veya compressor kullanıyorum(her nekadar ayarlarını tam kullanamasamda), eq'dan da anlarım ^^ ancak bana öyle geliyoki çok temel bir bileşeni unutuyorum :p belki ses seviyelerini değiştirmek kadar basit bişey ama bulamıyorum ^^ Kader karşıma bir üstad çıkarsın, yollarımız kesişsin üstad bana öğretsin :p
 
Gitarlardaki gürültüyü almak için sinyal yolunun en başına dönmeli ve oluşan dip sesleri oradan itibaren yok etmelisin. Sen direk ses kartına girdiğine göre bilgisayara çok yakın kayıt yapıyor olmalısın.Monitörlerden çevresel etkenlerden dolayı dip ses yapar. Kablonun boyu da çok önemli mümkün olduğunca kısa tutmaya çalış (boyu değil işlevi yani :D)

Sana herşeyi düzelten plugin i söyleyemem çünkü öyle birşey yok. Miks yapan plugin de yok. Ne yazıkki ya bir bilenle beraber oturup çalışıp öğrenmen veya tamamen deneme yanıma yoluyla sonuca varman gerek.

Gürültüyü almak için limiter ve compressor yanlış tercihler :D Onlar aksine gürültüyü arttırır. Gate veya Eq kullanman gerek.
 
herkese selamlar.. birkac sorum olcak.

elimde behringer b-1 condenster mikrofon var. bununla kayıt yapmak için illa bir pre amp e ihtiyacım olacakmı ?

elimde bir marshall mg50dfx gitar amfisi var bunu pre amp olarak kullanabilirmiyim ? (gitar amfisinin line out cıkısı var)

2. sorum cubase de guitar rig programımı vst enstrumanlarımın arasında goremiyorum bunu nasıl ekleyebilirim.

teşekkürler.
 
O mikrofona phantom power sağlayabilecek bir pre-amp'a ihtiyacın var evet. Gitar amfisi bu sebepten işini görmez.

Guitar Rig vst enstrüman listesine girmez zaten. Insert olarak yada Stand-alone çalışır.
 
Merhaba. Basit gibi görünen bir sorunum var ama çözemedim. Processorü direkt pc ye girdiğimde (onboard ses kartı) sadece ön'den ses alıyorum. Arka'da ses yok. 4+1 hoparlör var. Dördünden de nasıl ses alabilirim? :) teşekkürler.
 
Kartın o girişi sadece ön hoparlörlere yönlendiriyordur sesi. Sorun sayılmaz pek. Eğer kontrol paneli öyle bir yönlendirme seçeneği sunuyorsa ordan yapabilirsin. Sunmuyorsa ne yazıkki bu şekilde devam etmen gerek.
 
O girişin, sesi tamamına dağıtan bir ayarını bulamadım malesef.

Tek jack'i ikiye dönüştüren aparatla hallolurmu peki? Processorun kabloyu ikiye ayırıp yeşil ve mavi girişlere girsem o uçları ?

thumb_Stereo_Coklayici_Jack.jpg

Şunun tersi yani. Ama öyle bir aparat varmı bilmiyorum.
 
Diğer giriş sesi arkaya yönlendiriyorsa evet yapılabilir. Var öyle bir kablo tipi yoksa bile yapılabilir kolayca. Sinyali ikiye ayırmak kolay fakat birleştirmek zor.
 
Kayıtta farklılık

Guitar pro'da rse(realistic sound engine yani gerçeksi elektro gitar, bas gitar, davul sesi alabiliyorsunuz) ile çalışan bir gitar partisyonu var.
Bunu Cubase ile stereo karışımdan kaydediyorum ve dinliyorum, normaline(kaydederken çalıyor ya hani stereo karışımdandan kaydettiğim için.) hiç benzemiyor.
Baslar filan artmış yani boğuk.
Bunun nedeni ne olabilir?
Ses kartım Realtek ALC889A 8-kanal.
 
Merhaba,

Bu işle ilgilenmeye başlarken gereksinim duyacağım bilgisayar donanımı hakkında birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Sanırım işlemci, hard disk, ram gibi konularda genel bir fikre sahip oldum fakat ses kartları ile ilgili hiçbir fikrim yok ve okuyup öğrenmeye kalkışmadan önce aklıma takılan bir soru var: Usb bağlantısı ile bilgisayara ses kartı olarak gösterebileceğimi bildiğim bir Line6 Pod X3L gitar/bas gitar/vokal prosesörüm var. İşe yarayacak mıdır ? Gerçi her iki koşulda da oturup okumaya başlamayı düşünüyorum ama merak ettim doğrusu =)

Teşekkürler.
 
pod xt livekendini ses kartı olarak tanıtıyordu ve kayıt işlemi esnasında dışarıya ses vermiyordu kulaklıkla kayıt yapmak zorunda kalıyordunuz caba x3tede aynı durum varmı
 
Henüz denemedim ben hiçbir şey ama kullanım kılavuzunda "Usb bağlantısıyla kayıt işlemi için kurulum" konu başlığı altında şöyle bir madde var: Kulaklığınızı ya da hoparlörlerinizi doğrudan X3'e bağlayın, bu şekilde computer generated odyoyu ve pod'un real time prosessingini bir arada duyarsınız. ( bu arada istesem biraz daha çevirirdim yalnız konuya çok yeniyim. Ağa oturum açıyor, çevrimi evir gibi durumlar yaşansın istemedim :p )
 
Yeniden selam, dün geceki mesajımın beklentilerim konusunda hiçbir bilgi vermediğini fark etmiş bulunuyorum biraz okuduktan sonra. Hmm, artık kayıt işiyle de uğraşmak istiyorum, yazdığım herhangi bir riffi gitar pro'nun hiçbir halta benzemeyen davuluyla birlikte çaldırmaktan ya da o haliyle bir arkadaşıma göstermektense.

En temel isteğim tabii ki kayıtta sağlam gitar tonu elde etmek olucaktır. Bunun çok zor olduğunu okuyorum, duyuyorum sürekli ama öğrenmek için gereken süre ve enerjiyi bu işe ayırmak konusunda istekliyim. Bir süre bu şekilde yalnızca gitarla uğraşıp neyin ne olduğunu biraz anlamaya başladıktan sonra cidden birşeyler kaydetmek istediğim zaman yapmayı düşündüğüm şey ise gitarı, bası kendim çalıp davulu programlamak klavyeyi bilgisayara çaldırmak ve bütün bunları mixleyebilmek, takip ettiğim bir sanatçının forumunda ya da myspace, soundclick gibi yerlerde birileriyle paylaşılabilecek bir hale getirmek olucaktır. Şuan böyle düşünüyorum en azından.

Üçbinsekizyüz42 kanalla uğraşmak ya da film müziği falan gibi işlere bulaşmak gibi niyetlerim yok. Belki birkaç ekstra enstrüman eklemeyi düşünebilirim zaman zaman, vakit geçirmek, tuhaf şeyler denemek adına. Tarz olarak enstrümental progresif rock/metal diyebilirim. Neden dedim bilmiyorum bu arada =)

Herneyse şuan elimde guitar pro'nun real sound engine'ını açtığımda uçup giden bir bilgisayar var. Bu hafta içinde yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorum. Başlamak için gerekecek donanım hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim. Bu arada pod x3 ne ölçüde yeterli olacaktır ya da bilmiyorum gitar kayıtları dışında bir şeye yarayacak mıdır? Ayrıca yazılım konusunda da belki birşeyler söyleyebilirsiniz yeni başlamayı düşünen birine.

Teşekkürler.
 
Selamlar gylena,
Bir arkadaşa kayıt amaçlı olarak aşağıdaki uygun fiyatlı pc yi toparladık. Test ettim onayladım gayet yeterli ;)

Cubase ile daha evvel kendim mixlediğim bir projeyi açtım gereğinden fazla vst,vsti olmasına rağmen gayet stabil ve performanslı çalışıyor. Yalnız büyük ekran kullanacaksan(20-22" widescreen gibi) ekran kartı yetersiz gelecektir. Bir ekran kartı alıp almamak senin elinde.

Ses kartı olarak Usb önermem ben. Biraz taş kafalıyaım PCI dan şaşmam(fireware'e karşı değilim ama onlarda pahalı oluyorlar)
Emu0404(kasaya tak ve unut 3 senedir kulanıyorum ve ileride de şahsi işlerimde kullanacağımdan eminim), Maya MKII, M-audio(pek önermesemde çok kişide bulunduğu için olası durumda yardım alabilme ihtimalin yüksek.

X3 ile gitar ve bas kayıtlarını gönül rahatlığıyla yapabilirsin. güzel tonlar alabilmek için deneme yanılma yöntemini kullanmalısın yapabileceğim birşey maalesef yok.
Mikrofon ile vokal vs. kaydetmek istediğin zaman bir mikrofon preamp'ına ihtiyacın olacak yine bunlarda değişken fiyatlı meretler orta halli birşey 200$ diyebiliriz sanırım.

Yazılım olarak bu forumdaki sabit başlıklardan Freeware yazılımlar bölümüne bakabilirsin. Ses kartı aldığın zaman muhakkak Adobe veya Steinbergin bir ürününü vereceklerdir onlar işini görür. Daha sonra sana free vstlerden bakarız. Vstleri de sonra açıklarız.
Kolay gelsin

Bu da orta halli pc
Athlon 64 X2 Dual-Core 5200+ 2.7 GHz AM2 CPU 1 81,76 131,6336
BIOSTAR A740G M2+ SOKET AM2+ AMD (740G) ANAKART 1 54 86,94
A-DATA VITESTA 2GB 1066MHZ DDR2 OVERCLOCK EXTREME EDITION MEMORY KIT (1GBX2) 1 60,59 97,5499
COOLER MASTER ELITE RC-333 ATX KASA (SİYAH )      1 77,57 124,8877
SAMSUNG 320GB 7200RPM 16MB CAHCE SATA2 SABİT DiSK  1 51,97 83,6717
PHILIPS SPD2514BM 20X SİYAH/KUTUSUZ SATA DVD YAZICI      1 22,5 36,225
A4 TECH KM-720 Q-TR PS/2 SİYAH STANDART KLAVYE 1 6 9,66
A4 TECH K4-3D USB MOUSE  1 7,5 12,075
 
Merabalar
Kayıt ile alakalı bi sorum olucaktı,
Elimde Acer Travelmate 4000 Laptop var ve line in yaparak laptopdan kayıt almak istiyorum, mt-2 pedalımı laptopun mikrofon girisinden kucultucu sayesinde girdim ve audacity adlı kayıt programını acıp kayıt yapmayı denedim fakat ses yok,hic bi tık yok,belki anlık ses gelmiodur ama kayıt yapabilriim diye dusundum,kayıt yaptım ve dinledigimde sadece jzzzz diye bi ses var yani gitar sesi yok. Acaba benmi biseyleri yanlıs yapıyorum yoksa sorun laptopdamı nerde, aydınlatırsanız cok sevinirim...
 
Geri
Üst