Kendini geliştiremeyen birine tavsiyeleriniz?

21 yıllık gitar tecrübemden bazı belli olmuş gerçekler:

1. İstekli olmak ve doğru methodları kullanarak çalmak

2. Düzenli egzersiz ve fretboarda yeni şeyler denemeye girişmek, bazen tek pozisyon için 1 saat uğraşmak ve beyne kazıtmak

3. İlgili tarzın enstrümanistlerinin partisyonlarını çalmak ve partisyondaki notaların aynılarını başka tellerden çalmaya çalışmak, oktavını çalışmak vb.,

4. Acemilik atıldıktan sonra kesinlikle doğru ve kaliteli ekipmanla çalışmak. Bu sizin performansınızı ciddi oranda etkiler, çok ciddi oranda... çokkkkk...

Doğru ekipman : elinizin yapısına uygun ve sizin en rahat edebildiğiniz model, fretboard ve tarz gitarı bulmak, ilgilendiğiniz tarzın soundunu verebilecek efekt ve amfiye sahip olmak.

Tüm bunlardan sonra halen aynı zorlukları çekiyorsanız, olayın yetenek boyutunda yeterli kademede olamadığınızı kabul etmek gerek. Ne yazık ki yetenekler sadece bir noktaya kadar gelişebiliyor. Bu da bir ayıp değil, genetik yapıdan kaynaklanır. Dert edilmez :)

Umarım istediğin noktaya kadar gidebilirsin... kolay gelsin.
 
bazen tek pozisyon için 1 saat uğraşmak ve beyne kazıtmak

bu önemli bir konu. yani o pozisyona 1 saat ugrastiktan sonra çalamadin diyelim. beyin kendi kendine tekrarlar bu çalişmayi. bana çok olur bu. 1 saat sonra şöyle böyle çalabildigim bir kisim. 2-3 gün sonra (gitari elime almadan) çalar duruma geliyorum. bunun sebebi de beynin bu aliştirmayi bu kismi tekrarlamasi.Beyin harika bi organ... :D
 
ne bi saati ohhhhhhhhh hooooooooooo :D sadece 2 hamleden oluşan ufak bir partisyon yazmak için 2-3 günüm acılar içinde geçiyor :? çok ama çok çalşmak lazım maalesef , yoksa herşey hayallerde kalır...
 
Etrafında bu işi bilen birilerinin olması işi çok kolaylaştırıyor. En çok da zaman konusunda..
Ben bi şeyi öğrenmek için haftalarımı harcıyorum ama bilen biri bi dakikada öğretiyo hem bazı incelikler bilgisayar ekranından öğrenilmiyor.
Egzersiz yapın diyosunuz hangi egzersiz lazım bilmiyorum önüme geleni çalmaya çalışıyorum. Daha aklıma gelmeyen bissürü sorun var, yani bilen,öğreten biri olmasada olur ama olsa daha iyi olur.
 
:) Ben ozaman hocama geri dönim.. ileri seviye bir ders daha alim.. hiç olmazsa haftada bir yapan birini görürüm.. o da yanlışları falan düzeltir.. ilerlemeye yardımcı olur..
 
Bence de zaman en önemli faktör. 2 yıl çok önemli bir zaman :)

Merak ettim şimdi acaba konuyu açan arkadaş kendini 2 yılda ne kadar geliştirdi?

Muhtemelen takılmıyordur forumda artık.
Son mesajını 7 şubat 2005 te atmış ...
 
Stormcrow demiş ki:
Bence de zaman en önemli faktör. 2 yıl çok önemli bir zaman :)

Merak ettim şimdi acaba konuyu açan arkadaş kendini 2 yılda ne kadar geliştirdi?

Muhtemelen takılmıyordur forumda artık.
Son mesajını 7 şubat 2005 te atmış ...

bence düzenli şekilde çalıştıysa işi kapmıştır..belkide şimdi elektrosu ile metallica soloları atıodur.. :lol:
 
yetenek diyip duran kişi kendinin yetenekli olduğunu mu düşünüyor acaba? varsa gidip ölçtürelim biz de düşük çıkarsa bırakalım... charlie parker 3-4 sene boyunca günde 15 saat dizileri çalışmış.. o kadar uğraşacağına yetenek yok diye bıraksaymış. hoşuna gidiyorsa çalarsın bilader. bir yere kadar oyundur bu. kim başkasına "bırak bu işi" diyecek hakkı kendinde bulabilir?
 
Belki de yapman gereken şey çok müzik dinlemek, ve sevdiğin müzisyenlerin neyi nasıl yaptığından ziyade neden yaptığına kafa yormak. Körü körüne teknik alıştırma yapmaktan çok daha verimli olabilir.
 
Bence yetenekten çok ne kadar ve nasıl çalıştığın önemli.Ben sürekli gitaristlerin biyografilerini okurum bu bana ayrı bir motivasyon sağlar.Kursa gittiğim vakitlerde sürekli sızlanırdım yok çalamıyorum yok parmaklarım yamuk diye.Bir gün hocam bir hikaye anlattı biilmiyorum ne kadar doğru.Amerika da özellikle Jimi Hendrix parçalarını çok güzel çalan bir Türk varmış.Ödül falan alıyormuş sürekli.Ama adamın parmakları perdeliymiş.Çok kafaya takıyormuş bunu.Sonra bir gün jileti almış eline ve ellerindeki perdeleri kesmiş.Biraz alakasız ve garip bir hikaye ama anlatmaya çalıştığım Şey şu, yeterli fedakarlıkları yapmadan karşılığını alamazsın.Çok uzun bir süre de çalmamışsın anladığım kadarıyla.Yalnızca daha sabırlı olman gerekir bence ve şu sıralar yaptığın alıştırmalar kullandığın metotlar ileriki müzik hayatına etki edecektir bunu unutma .Bu yüzden bunlara dikkat etmende fayda var.Bu arada hikayeyi anlatmasamda olurmuş alakasız geldi şimdi bana.
 
abi herşey zamanda bitiyo yani yeteneksizlikle olmaz diye bişi yok yetenekli adam 1 saat çalışır yeteneksiz ama azimli adam 2 saat çalışır farkı kapar yeteneksizim diye kestirip atarsan çok yanlış olur. Ben gitarı kendim örendim herşeyini ne kitap ne hoca ne cd çalarak örendim belki bu iyi bir method değildir ve belki geç ilerlemeni sağlar ben bunu geçte olsa fark ettim nerdeyse 1 senemi boş boş şarkıların girişini orasını burasını çalarak vakit harcadım bazı şarkıları olmuyo diye kestirip atma çalarken ben mesela sweep atıyım dedim çok zor geliyodu . arkadaşım bana bi egzersiz gösterdi bunu 1 hafta çalış ilerleme kaydersin dedi ben 2 saat çalıştım ertesi gün sweep atabildiğimi gördüm ben bile şaşırdım hala temiz bazamıyorum sweep i ama azim yani otur çalış yapçağın iş budur ve herkesin bi tıkanma dönemi vardır emin ol ;) birde şarkıların üzerine çalarak çalışırsan çok daha iyi verim alırsın biraz mükemmeliyetçi ol çalarken :wink:
 
bu ara bende cok tıkandım.hatta bunalıma girdim.zamanımda olmuyor gitar calmaya.hatta bazen tüm ekipmanı satıp kendime akustik almak geliyor içimden.hatta bu ara yapabilirim bunu.insan calısacak vakit bulamazsa , iyi çalışmazsa ve ilerleyemezse kötü hissediyor kendini.bende karar aşamasındayım.kendimi bir süre nadasa bıraksammı diyorum.biliyorum daha kötü olacak ama kafaya takmaktan iyidir.
 
emredd demiş ki:
Bir gün hocam bir hikaye anlattı biilmiyorum ne kadar doğru.Amerika da özellikle Jimi Hendrix parçalarını çok güzel çalan bir Türk varmış.Ödül falan alıyormuş sürekli.Ama adamın parmakları perdeliymiş.Çok kafaya takıyormuş bunu.Sonra bir gün jileti almış eline ve ellerindeki perdeleri kesmiş.

Bahsini ettiğin kişi, Türk rock tarihinin en önemli isimlerinden çok saygı duyduğum, 1988 senesinde tanıştıktan sonra onun gibi olmaya karar verdiğim, her karşılaştığımda süper muhabbet yaptığım Asım Can Gündüz abimizden başkası değildir. Kendisi şu an Marmaris'te yaşıyor olup canlı performanslarına devam etmektedir. Daha geçen gün ( Çarşamba akşamı ) Dream TV Yuxexes programına konuk oldu. Gözyaşları içinde izledim.

Kendisi ile, hayat ile dalga geçebilen, komplekssiz, ülkemizde hak ettiği saygıyı görememiş, dünya standartlarında bir gitaristtir kendisi. Günümüzün jimnastik yapan gitaristlerini 10 kere cebinden çıkaracak nitelikteki sevgili Asım abiyi bir kez daha saygı ile selamlıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam youtube'da Asım Can Gündüz diye aratırsanız canlı performanslarına ulaşabilirsiniz.
 
kendisi ile pera müzikte tanıştım ve gerçekten dünya tatlısı bir insan.doyamıyorsunuz konuşurken.ayrıca gitarının headstock unu arkasındaki bismillahirahmanirahim yazısı beni cok güldürmüstür.cok sevecen bir abi olmasının yanında cok da iyi bir gitarist ve müzik adamı.ellerindeki 104 dikişin hepsinide gormus bulundum ayrıca :)
 
hep aşağılanan kumsal gitaristi olmak da güzel bir şey bir yerde, hem insanları eğlendirip hem de kendin eğleniyorsan etüdlere bilmem nelere girmenin ne anlamı var ki? :)
 
Geri
Üst