Sahte Gitarlar

Başlık "Sahte Gitarlar" . Sahte olup orjinal diye kakalanan gitarlar değil. Dolayısıyla bu da bir sahte gitar olduğuna göre gayette koyulabilir.
Ayrıca şu, "satıcı belirtmiş" , "ona göre fiyat vermiş" , "sahte dememiş copy/replika demiş" vs. vs. geyikleri bırakılsın.

Edit,
Bırak. Elli defa tartışıldı bu konu, cidden yorulduğuna değmez emin ol.

Anlamamak da ısrarcılar...
 
Ben bir daha buraya cevap yazmayı düşünmüyorum .Daha 2 sayfa önce tartışıldı, muhtemelen yarın da devam edecek. Şimdiki "ucuz" gitarlara eyvallah diyenler yarın aynı gitarı 3000 liraya satmak istiyorlar diye buraya link atacak.
 
Dostlar, kellesinde "Made In USA" yazdıkça, üzerinde sahte olduğuna dair çok belirgin bir uyarı, bir alamet olmadıkça ben "replika" falan anlamam. Sahte gitar sahte gitardır! Hele bunu ikibine üçbine orjinal diye satmaya kalkışmak ta dolandırıcılığın dik alasıdır!

Bunları alıp satmayı savunan varsa, aşağıdaki sözlerime dikkatlerini versinler lütfen, olayın hiç tartışılmayan bir boyutu var zira.

Gördüğüm kadarıyla, gitar ticareti dünyasının kullanıcı, tüketici kısmını oluşturanlar, standartlarını, çıtalarını mümkün mertebe yüksek tutmak mecburiyetindeler artık. Kendilerine, "600 - 700 liraya sahte bir Gibson mu, 700 - 800 liraya ikinci el iyi bir PRS, Schecter veya Epiphone mu?" diyecek mantaliteye kavuşma mecburiyetleri var. Kimse "yaa, hocam", "yoğurt sayın abim" falan demesin, adam gibi ikinci el Epiphone Goth'lara 350 - 400 liranın ancak verildiğine de şahit olduk artık. E şu şartlar altında "O Epi'ler bu çakmalardan da mı kötüydü?" diye sorarlar adama.

Kaç zamandır yirmidört perde, double cut (ki bu forma en yakın gitar modeli SG'dir ve ben SG delisiyim) gitar alma fikrim var. E ortamda 600 lira civarına mal edebileceğim sahte Iommi gitarları da var. Alır mıyım? Yakın fiyata, adam gibi PRS vb. varken almam! Niye mi? Buyrun benim amfiyi alırken karşıma çıkan alternatiflere ve düşündüklerime:

Kaç zamandır aradığım tonlara (en azından) yakın, kalitesi yüksek, her ihtimale karşı watt olarak rahatça konser kaldırabilecek, parasının hakkını hatta fazlasını verecek iyi bir lambalı amfi arıyordum. Ama bütçe de kısıtlı.

Şu anda, alibilmemne nokta com malum sitesinde (reklam yok, kusura bakılmasın) görünümü hoş, ama besbelli çakma Fender, Marshall tipinde amfiler var şu anda. Neyse ki üzerlerinde Fender, Marshall falan yazmıyor çok şükür! Ha, alınır mı, alınır, ama iki ay sonra ne olacağına garanti verilir mi? İşte o zor. Zira bilindik markaların devre şeması mı birebir taklit edilmiş, orjinalleri gibi Class A veya Class AB olarak mı yapılmış, kabin ahşaplarının kalitesi nedir, yolda kırılır mı, kondansatörler, dirençler, lambalar süt dişi gibi dökülür mü, ikinci powerchordu vurduğunda hoparlör yaşlanmış beygir misali çatlar mı? Kim bilir?

Bu yüzden bir süre ne idüğü belli bir Ibanez Valbee kullandım, üstüne bir de modlamalar yaptırdım. Zira ürün belli, devre şeması belli, yapısı belli. O Valbee'yi kullanırken de, elime kastıra kastıra 500 dolar civarı bir para geçti.

Şimdi, kargo hadisesini falan gözönüne alınca, aşağı yukarı bu miktara veya biraz daha fazlasına o alidandikero sitesinden güzel kozmetikli, çakma bir ürün alabilirdim. Ama ben gittim elimdeki parayla ikinci el de olsa kalitesi, devre şeması, yapısı, soundu belli bir amfi aldım. Al gir kayıda, çık konsere bir amfi! Performans olarak verdiğim paranın çok üstünde ve gerektiğinde de direkman amfiyi yapan kişiden online destek alabiliyorum rahatça.

Ha, alibabaveharamiler sitesinden de amfi alabilirsiniz tabii ki. Ama oldu, elinizde patladı, arıza yaptı. Kusura bakmayın, burada tamir yapan birileri "tamam bundan olur, kurtarılır" demezse, destek olarak alırsınız üçün birini.

Yani mesele, sadece sahte, çakma mal alma satma meselesi değil. Ne idüğü belli, ihtiyaçları adam gibi karşılayacak, verdiğin paraya sonuna kadar değecek mal alacak derecede bilinçli alış veriş yapma meselesi aynı zamanda. Bilmem analatabildim mi?

Maksadım ne çatmak ne de azarlamaktır. Sadece sahte ürünlere karşı farklı bir bakış açısı getirmektir.
Kalınız sağlıcakla :)

Hakan
 
herkese iyi akşamlar arkadaşlar bu başlığı görünce dayanamayıp bende bir tecrübemi paylaşmak istedim sizlerle biraz uzun olabilir kusura bakmayın. yaklaşık 1.5 sene önce samimi olduğum bir arkadasımla konusurken bana çalıştıgı barda sahne alan bi çocugun (görkem erdoğan) gibson marka gitarını satmak istedigini söyledi. bende sor eğer istiyorsa benim fender 52 teleyle takas edelim dedim. neyse görkem kabul etmiş konuştuk telefonla fln bana faturası var dedi ama yolladıktan sonra bulamadım kaybolmuş fln dedi. kargoladık gitarları ben gitarı aldım seri numarasını gibson ın internet sitesine mail atım orjinaldir diye cevapladılar. ne olur ne olmaz aldım birkaç müzik marketede gösterdim heryerden orjinal cevabını alıyorum. izmirde yaşıyorum bu arada takası yaptığım görkemde antalyada. 6 ay fln geçti bir gün zuhal müzige gittiğimde başka bi arkadaşa gösterdim gitarı ya bunda birşey var dedi ve olay başladı içini fln açtık aynı gitardanda vardı orda şansa adam dedi bu gitar replika diye bir güzel izahta etti sağolsun birkaç ince noktadanda ispatladı yani orjinal fenderim gitti yerine bire bir çalma gibson geçti benim piskolojim bozuldu haliyle görkemi aradım durumu anlattım hayır mümkün degil felan sallıyo tabi yok ben senin gitarına 1500 tl lik ekipman aldım direk dedim tamam kardeşim bana sat aldığın herseyi sıfır fiyatına. kabul etmiyor tabi neyse çocuk dolandırıcı çıktı anlıyacagınız. benimde piskolojim bozuldu satamıyorumda gitarı alan kişide anlamaz belki ama onada yazık. kimseyede anlatamıyorum durumu geçenlerde birşekilde samimi oldugum bi abinin kulagına gitmiş durum oda ben alırım o gitarı dedi (önümüzde ki günlerde almış olur) ondada bi ibanez prestige vardı gitarsız kalmayayım diye onu bana verdi çakma gibsonu aldı benden sonrada sağolsun o gitar artık senindir dedi benim maddi zararım kalktı ortadan e abide biraz kar ettmiş oluyor ama benim büyük zararım çok küçük bi rakam oldu en azından. arkadaşımın bir kabahati oldugunu düşünmüyorum ama yine de görüşmüyorum kendisiyle :s . ben cahilliğimin kurbanı oldum bu banada ders oldu. kimsede benim durumuma düşmez inşallah iyi akşamlar.
 
Aslında bence tam olarak replika = sahte diyemeyiz. Sahte kelimesi TDK'ya göre "gerçek olmayan, kopya" anlamını barındırıyor ama bunun yanı sıra "yalancı, düzmece" anlamını da barındırıyor (kelimeleri aynen TDK'dan aldım). Replika'nın eş anlamı, kopyanın karşılığı ise "taklit edilmiş olan". Yani bir gitarın sahte olması için ortada düzmece bir durumun olması ve bir kandırmaya teşebbüs olması bence şart.

Örnek: Ben evde bir gitar yaptım. kirk hammet signature'u birebir kopyaladım ve size dedim ki "beyler bir gitar yaptım, çok uğraştım, hayranı olduğum kirk hammet'ın signature gitarının aynısı oldu, sap kısmına da kendi ismimi yazdım. isteyene de bu gitarı maliyeti karşılığında verebilirim". Bence burada bahsi geçen gitar sadece aslının replikasıdır, aslının kopyasıdır. "düzmece" değildir. Düzmece olmadığını saptaki imza açıklıyor, ve gitarı olmayan bir kimliğe büründürüp insanları kandırmaya teşebbüs etmiyor.

Bu noktadan hareketle aşağıdaki tanımlara geliyorum,
  • Bir gitar, bir başka markaya ait gitarın tüm özelliklerini no-name olarak birebir kopyalamışsa o gitar sadece replikadır.
  • Ancak aynı gitar, başka markaya ait bir gitarın tüm özelliklerini birebir kopyalayıp, bir de üzerinde "ben gibson'um, fender'im" diyorsa o gitar hem replikadır, hem de sahtedir.
benim yorumum budur, ama mantıklı bir açıklama olursa ikna olmaya da hazırım dostlar :)
 
Aslında bence tam olarak replika = sahte diyemeyiz. Sahte kelimesi TDK'ya göre "gerçek olmayan, kopya" anlamını barındırıyor ama bunun yanı sıra "yalancı, düzmece" anlamını da barındırıyor (kelimeleri aynen TDK'dan aldım). Yani bir gitarın bence sahte olması için ortada düzmece bir durumun olması ve bir kandırmaya teşebbüs olması bence şart.

Örnek: Ben evde bir gitar yaptım. kirk hammet signature'u birebir kopyaladım ve size dedim ki "beyler bir gitar yaptım, çok uğraştım, hayranı olduğum kirk hammet'ın signature gitarının aynısı oldu, sap kısmına da kendi ismimi yazdım. isteyene de bu gitarı maliyeti karşılığında verebilirim". Bence burada bahsi geçen gitar sadece aslının replikasıdır, çünkü bu gitar bence sadece aslının bir kopyasıdır, ve "düzmece" değildir.

Bu noktadan hareketle aşağıdaki tanımlara geliyorum,
  • Bir gitar, bir başka markaya ait gitarın tüm özelliklerini no-name olarak birebir kopyalamışsa o gitar sadece replikadır.
  • Ancak aynı gitar, başka markaya ait bir gitarın tüm özelliklerini birebir kopyalayıp, bir de üzerinde "ben gibson'um, fender'im" diyorsa o gitar hem replikadır, hem de sahtedir.
benim yorumum budur, ama mantıklı bir açıklama olursa ikna olmaya da hazırım dostlar :)


Yahu gitarın kendisi düzmece, satıcının bir şey yapmasına gerek yok ki. Hani bunun artık kopya gitar satmak için meşrulaştırılmaya, iyi gösterilmeye çalıştırıldığını düşünmeye başladım, sözüm meclisten dışarı.

Bunun senin için böylesi benim için böylesi yok. Satın alıp almamak tamamen sizin seçiminiz, ona bir şey söyleyemeyiz. Fakat gitarın sahte olup olmaması size bize göre değişemez.

Sapında asıl model sahibinin markası yazıyorsa sahtedir. Patentli bir şekil v.s. (diğer markaların Gibson LP gövde şeklini az-çok değiştirip ürettiğinden var sanırım böyle birşey) izin alınmadan üretilmişse bu sahteciliktir. Replika demek sahte gitar demektir. Çünkü "Replika" birebir aynısını kopyalamak demektir, izin/lisans almadıysanız yasal değildir. Bunun etiğini, satın alıp almamayı tartışırsınız, eyvallah, ama hali hazırda zaten tanım varken tartışmaya açık bir konu olduğunu düşünmüyorum.

Özetle: Yasalar tarafından korunan bir isim, gövde şekli, renk v.s. (son ikisinden emin değilim) var ve siz bunları kullanıyorsanız, sahte mal üretiyorsunuz demektir.

Sayın incarnate, sizden alıntı yaptım ama yazdıklarımı kişisel algılamayın, cevabım direk size değil, konuda sahte gitar paylaşımından çok sahte gitar nedir tartışılmaya başlandı, bu çok garibime gittiği için bunu yazmak istedim. :)

Hörmetler & Sevgiler.
 
Sownroth, bir gitarın aynısını üretip kişisel kullanımınız için üzerine isminizi yazabilirsiniz, bu kanunlara aykırı bir durum değil, bu gitarı sadece replika yapar. piyasada bu şekilde üretilen binlerce gitar var zaten. üzerine "gibson" yazmadığınız sürece burada herhangi bir sahtecilik olmaz, böyle bir yasal düzenleme de yok. patenti korunan bir ürünün seri üretimini yaparsanız, ve üzerine başka bir markanın ismini yazarsanız, veya fake bir gibson yaparsanız, buradan rant elde edilmeye çalışırsanız bu sahtecilik olur.

senin için benim için böylesi yok demişsiniz. bu tartışmayı tümden geçiyorum. - en belirgin yasalar bile hakimler tarafından farklı yorumlanıyor, bir mahkemenin kararını üst mahkeme bozuyor yeri geldiğinde. neye dayanarak söylediğiniz şeyin mutlak doğru olduğunu iddia ediyorsunuz, bu konuda sizi kim bilir kişi yapıyor, o da benim garibime gitti diyelim. benden de hürmetler
 
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzik-muzik-aletleri-esp-kh-3-replika-114632252/detay/
Bu da ses kaydı.https://soundcloud.com/kadir-ahin-3/metal-kay-t-esp-kh-3-copy
Bu gitar evet benim gitarım.Tabiri yerinde ise alelade yorumlar yapılmış.Benim kimseyi dolandırmak veya kandırmak gibi bir amacım yok.Öyle bir amacım olsa idi gider gibson replika sı alırdım.Bilmiyorum ama içinizde ses ten anlayan arkadaşlar vardır.Bu kayıtta ki sesi diyer lespaullarla karşılaştırın ve bir fiyat biçin.Ben bu fiyatı özellikle koydum ki gerçekten isteyen birisine gitsin diye.Ve kesinlikle memnuniyetsizlik olmasın diye.Ben gitarı epiphone standarlar ile karşılaştırdım.Onlardan kat kat daha parlak ve tok bir sese sahip.Bunların hepsinden geçtik.Bu sahte /replica gitarlara çok çok karşı çikan arkadaşların karşı çıkmasının sebebi belkide hayallerinde o gitarlar vardı ve kopyası çıkınca bir nebze hayal kırıklığına uğradılar.Hatırlarsanız epiphone ların ilk çıkış sebebi gibson kopyası olmak idi.Tabi bunu bir çok kişi bilmez.O zaman epiphone da almayın o da sahte gitar?O zaman tüm epiphone gitarları kopyalayın,buraya yapıştırın siz bi espri yapı karınızdaki bi espri yapsın bitsin.Şimdi bir kaç kişi çıkar olurmu o gibson un alt ürünü der.:).Ben ilk defa bir sahte gitar aldım o da bu gitar.Aldığım için de hiç pişman değilim.Bu gitarın orjinalini de denedim ve sadece orada kırk hammet in imazası var diye 7.000.00 tl verilecek bir gitar değil dedim.Gibson un o 4.500.00 - 5.000.00 liralık standartları esp kh3 ten kat kat daha iyi.Ayrıca bu forumda neyin iyi neyi kötü olduğunu bilecek çok az sayıda insan var.Bir gitarın fiyatı oooooo 10.000.00 dolar o o süperdir.Diyen adam çok.Şunu bilmelisiniz ki her pahalı gitar iyi değildir.Ben bu Esp Kh 3 replikası gitarı 500 tlye satışa koydum.Basit bir 20 dk da oluşturduğum ses örneğinide ekledim.Teklifte bulunan herkese de ses örneğini gönderiyorum.Gitar bu istersen alırsın istersen almazsın.Seni mutlu edecekse al.
Evet piyasada bu gitarları kullanıp dolandırıcılık yapmak isteyen çok kişi var. Bu sahte gitarlar başlığının açılma sebebi de bu.Dolandırıcılık yapmak isteyen kişiler bu gitarları kullanıyorsa bu gitarların suçu ne? madem o Gibson customları hak edecek kadar çalıyorsunuz neyin sahte neyin orjinal olduğunu ayırt etmeniz lazım.''Benim param var kardeşim sana ne istediğimi hak ederim istediğimi etmem'' diyen arkadaşlarda çıkacaktır mutlaka.Sana da yüzüne sen süpersin abi derler ,arkandan keriz derler işte.Bu biraz ağır bir tabir oldu fakat hayat bu!!Dolandırıcılar da olacak gerçektekten iyi niyetli insanlarda olacak.Dolandırıcılık ta bu replica gitarlar da kullanılmayabilir sayın dolandırıcı arkadaşlara duyrulur.Gidin bi rockson gitar alın, boyasını felan kazıyın, işte relic yapmak için kazıdım aslında orjinaldir felan deyin.Orjinalinden uygun fiyata satmamın sebebi de boyasının kazınması felan deyin.Dolandırılmak isteyen adam o şekilde de dolandırılabilir.Sonra benim bu replica esp yi satarken adım dolandırıcıya çıkıyor.Ben de şu an bi 89 model kafa logosu kazınmış amerikan gibson lespaul var şimdi onu da ilana koysam birileri kopyalayıp buralara yapıştırır.Sahte bu gitar ha sakın almayın der.:)Oysa bi pislikten anladığı yoktur o elemanın.:) Hem olay şu bu kopya gitarlar chına de dükkanlarda çok kolay satılıyor.Fiyatları da belli.Öyle üç bin beş bin dolar felan da değil.Dükkanlarda çok kolay fatura kesilerek salan ürünler.peki Gibson şirketi bu olayın neden önüne geçmiyor.Hiç düşündünüz mü?
---Ne düşeneceğim bee benim param var.....
Alın yorumu size bırakıyorum.Bu yazdıklarıma karşılık '' hala boş konuşuyorsun'' diyen arkadaşlar çıkacak.E sen konuş o zaman peki senin tezin ne?
 
Sownroth, bir gitarın aynısını üretip kişisel kullanımınız için üzerine isminizi yazabilirsiniz, bu kanunlara aykırı bir durum değil, bu gitarı sadece replika yapar. piyasada bu şekilde üretilen binlerce gitar var zaten. üzerine "gibson" yazmadığınız sürece burada herhangi bir sahtecilik olmaz, böyle bir yasal düzenleme de yok. patenti korunan bir ürünün seri üretimini yaparsanız, ve üzerine başka bir markanın ismini yazarsanız, veya fake bir gibson yaparsanız, buradan rant elde edilmeye çalışırsanız bu sahtecilik olur.

senin için benim için böylesi yok demişsiniz. bu tartışmayı tümden geçiyorum. - en belirgin yasalar bile hakimler tarafından farklı yorumlanıyor, bir mahkemenin kararını üst mahkeme bozuyor yeri geldiğinde. neye dayanarak söylediğiniz şeyin mutlak doğru olduğunu iddia ediyorsunuz, bu konuda sizi kim bilir kişi yapıyor, o da benim garibime gitti diyelim. benden de hürmetler

Ben de yazımda dedim ki "...korunan bir isim, gövde şekli, renk v.s. (son ikisinden emin değilim) var ve siz bunları kullanıyorsanız, sahte mal üretiyorsunuz demektir.".

İlk paragrafınızı bitirdiğiniz cümlenin aynısını söylüyorum.

En belirgin yasalar "Aaa bunda Gibson değil de Gibsun yazıyormuş, sorun yok." demezler. Var ise "bakın nasıl da bozdu kararı" diyebileceğiniz örnek, verin bilgilenelim.

Anadilimdeki bilgime göre söylediğim şeyin mutlak olduğunu iddia ediyorum:

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=SAHTE
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=KOPYA

Bir şeyin sahte/kopya olması her zaman illegal olduğu anlamına gelmez. Ama aksi büyük ölçüde doğrudur. Yasadışı olmasının bir nedeni vardır takdir edersiniz ki. Tanım ve kavramlarınızı muallaklaştırdıkça anlamsızlığa doğru koşarak gidersiniz. Sonra birisi çıkıp "70 lerde üretilen gitarlar sahtedir, 60 lardakilerin kopyalarıdır. Kopya ise sahtedir." demeye hak kazanır.

O yüzden sana göresi bana göresi yok. O yüzden atalarımız bu kelimeleri dilin içine sokmuş. Demek ki var bir farkı.

Kolay gelsin.

Edit: Bu kadar cevap yazmışım da, bilmem farkında mısın incarnate, aynı şeyleri söylüyoruz. Muhalefet yok.
 
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzik-muzik-aletleri-esp-kh-3-replika-114632252/detay/
Bu da ses kaydı.https://soundcloud.com/kadir-ahin-3/metal-kay-t-esp-kh-3-copy
Bu gitar evet benim gitarım.Tabiri yerinde ise alelade yorumlar yapılmış.Benim kimseyi dolandırmak veya kandırmak gibi bir amacım yok.Öyle bir amacım olsa idi gider gibson replika sı alırdım.Bilmiyorum ama içinizde ses ten anlayan arkadaşlar vardır.Bu kayıtta ki sesi diyer lespaullarla karşılaştırın ve bir fiyat biçin.Ben bu fiyatı özellikle koydum ki gerçekten isteyen birisine gitsin diye.Ve kesinlikle memnuniyetsizlik olmasın diye.Ben gitarı epiphone standarlar ile karşılaştırdım.Onlardan kat kat daha parlak ve tok bir sese sahip.Bunların hepsinden geçtik.Bu sahte /replica gitarlara çok çok karşı çikan arkadaşların karşı çıkmasının sebebi belkide hayallerinde o gitarlar vardı ve kopyası çıkınca bir nebze hayal kırıklığına uğradılar.Hatırlarsanız epiphone ların ilk çıkış sebebi gibson kopyası olmak idi.Tabi bunu bir çok kişi bilmez.O zaman epiphone da almayın o da sahte gitar?O zaman tüm epiphone gitarları kopyalayın,buraya yapıştırın siz bi espri yapı karınızdaki bi espri yapsın bitsin.Şimdi bir kaç kişi çıkar olurmu o gibson un alt ürünü der.:).Ben ilk defa bir sahte gitar aldım o da bu gitar.Aldığım için de hiç pişman değilim.Bu gitarın orjinalini de denedim ve sadece orada kırk hammet in imazası var diye 7.000.00 tl verilecek bir gitar değil dedim.Gibson un o 4.500.00 - 5.000.00 liralık standartları esp kh3 ten kat kat daha iyi.Ayrıca bu forumda neyin iyi neyi kötü olduğunu bilecek çok az sayıda insan var.Bir gitarın fiyatı oooooo 10.000.00 dolar o o süperdir.Diyen adam çok.Şunu bilmelisiniz ki her pahalı gitar iyi değildir.Ben bu Esp Kh 3 replikası gitarı 500 tlye satışa koydum.Basit bir 20 dk da oluşturduğum ses örneğinide ekledim.Teklifte bulunan herkese de ses örneğini gönderiyorum.Gitar bu istersen alırsın istersen almazsın.Seni mutlu edecekse al.
Evet piyasada bu gitarları kullanıp dolandırıcılık yapmak isteyen çok kişi var. Bu sahte gitarlar başlığının açılma sebebi de bu.Dolandırıcılık yapmak isteyen kişiler bu gitarları kullanıyorsa bu gitarların suçu ne? madem o Gibson customları hak edecek kadar çalıyorsunuz neyin sahte neyin orjinal olduğunu ayırt etmeniz lazım.''Benim param var kardeşim sana ne istediğimi hak ederim istediğimi etmem'' diyen arkadaşlarda çıkacaktır mutlaka.Sana da yüzüne sen süpersin abi derler ,arkandan keriz derler işte.Bu biraz ağır bir tabir oldu fakat hayat bu!!Dolandırıcılar da olacak gerçektekten iyi niyetli insanlarda olacak.Dolandırıcılık ta bu replica gitarlar da kullanılmayabilir sayın dolandırıcı arkadaşlara duyrulur.Gidin bi rockson gitar alın, boyasını felan kazıyın, işte relic yapmak için kazıdım aslında orjinaldir felan deyin.Orjinalinden uygun fiyata satmamın sebebi de boyasının kazınması felan deyin.Dolandırılmak isteyen adam o şekilde de dolandırılabilir.Sonra benim bu replica esp yi satarken adım dolandırıcıya çıkıyor.Ben de şu an bi 89 model kafa logosu kazınmış amerikan gibson lespaul var şimdi onu da ilana koysam birileri kopyalayıp buralara yapıştırır.Sahte bu gitar ha sakın almayın der.:)Oysa bi pislikten anladığı yoktur o elemanın.:) Hem olay şu bu kopya gitarlar chına de dükkanlarda çok kolay satılıyor.Fiyatları da belli.Öyle üç bin beş bin dolar felan da değil.Dükkanlarda çok kolay fatura kesilerek salan ürünler.peki Gibson şirketi bu olayın neden önüne geçmiyor.Hiç düşündünüz mü?
---Ne düşeneceğim bee benim param var.....
Alın yorumu size bırakıyorum.Bu yazdıklarıma karşılık '' hala boş konuşuyorsun'' diyen arkadaşlar çıkacak.E sen konuş o zaman peki senin tezin ne?

Olay sahte gitar alın/almayın, kötü olur/çok iyi olur değil. Konunun açılış amacı da hangi gitarlar sahte, hangileri değil onu ayırt etmek, kötülemek veya övmek değil. Kötü niyetli satıcıların amaçlarına ulaşmamaları için ayrımı ortaya koymak. Ama iyi niyet bir nesnenin özelliklerini değiştirmez. "Şu adam ilanında replika/sahte demiş zaten. Neden buraya koydunuz?" demek saçma. Konu iyi niyet değil.

Ben de beğenirsem alırım çin malı/replika gitar, hiç de gocunmam, gitarlardan az çok anlayan kimse markasına bakmaz zaten gitarın. Ama yasal olarak bu gitarın aslında kafasına başka bir marka/isim yazılması gerekirdi. O zaman sıkıntılı ürün olmayacaktı. "Abzürülik Guitars" marka gitarın olacaktı ama sen mutlu kalacaktın. (Eğer kafasında kocaman ESP yazan bir gitarı marka takıntısından almadıysan.)
 
Adam özetle "Ben uyanık olduğum için sahte gitar alıyorum, sen de keriz olduğun için orijinalini alıyorsun" diyor. Ne diyeyim? Doğrudur belki...
Bence bu başlığın gerçekten açılma sebebi sahte gitar olup ta orjinali ile aynı fiyata satılan ürünleri uyarmak.Ama öyle bir sey olmuş ki artık.Adamlar benim ilanımı yapıştırıyor üzerinden dalga geçiyorlar.Ben herşeyi ile belirtmeme ragmen.Evet belki de ben uyanık olduğum için sahte gitar aldım.Çünkü ben orada bi adamın imzasına o kadar para veremem.Veya o gitar o parayı hak etmediği için.Ben hiç kimsenin duyguları ile hareket etmedim.Kendim bi gitarın sesini beğenmişsem ve fiyatı da kalite fiyat oranında kafama yatmışsa alırım.Bana şu gün sorsalar orjina Gibson un hangi gitarını alırdın diye benim maksimum alacağım standart serisidir.Hiç iki katı para verip te custom almam mesela.Birilerine sorsan lan aralarında ne fark var ki bu adamlar o gitara 2 katı fiyat veriyor.Bunu hiç kimse yanıtlayamaz.Çünkü işin içerisinde ruh var.Örneğin bana birisi bir gitar alacak ibanez in 20.000.00 liralık gitarı mı yoksa standart mı diye ben direk standart derim.Peki neden ''ben ibanezi çalarken dandik bir gitarı çalıyormuş gibi hissediyorum kendimi.Konunun baya dışına çıktık fakat ''iyi olan ne ?'' bunun yanıtı kesinlikle kendinizde.
 
Yahu sahte ne demek? Sizin nasıl bir "sahte" görüşünüz var anlamıyorum. Sahte kelimesi bende iç kalite, fiyat, renk, viskozite gibi şeyler uyandırmıyor. 2 lira olan mal da sahte olabiliyor 5 milyar da. Niye sürekli dolandırma, iyi niyet, kötü niyet lafları geçiyor? Ne alakası var arkadaş "sahte" kavramıyla bunların? Allah Allah.
 
Peki benim gitarım orjinali ile birebir aynı mı?İsmi bile kh 3 replica diye yazdım.Sizin sahte anlayışınız nedir?Bilelim ona göre konuşalım.
Ek:
Amaç ilanımı buraya yapıştırırsın arkadaşlar bu gitar sahte der geçersin.
Oradan birisi zıplar ''adam zaten yazmış demez mi?
 
Yukarıda incarnate ile de tartıştık bunu. Senin sahte anlayışım, benim sahte anlayışım diye bir olay yok. Olamaz. Sahte kelimesinin manası belli.

"Kare benim için yuvarlaktır." demek kulağa ne kadar saçma geliyorsa, benim için sahte "xxx tir" demek de o kadar saçmadır benim için.
 
Benim öyle bir sey söylediğimi hiç hatırlamıyorum.Sahte sana göre,bana göre bir sey mi söyledim ben.Veya sizin gitarlarınız sahte benimki değil mi yazdım ben.Veya benim gitarım orjinal mi yazdım.
 
:) Benim "sahte anlayışım"ı sordunuz. :)

Biz size onları yazdınız mı dedik? :)

Benim o tartışmayla bir alakam yok. Muhalefet olduğum konu, "sahte şudur, sahte budur, kopyadır, çakmadır" tartışmaları gibi Türkçeyi yeniden yaratma çabaları.

Benim derdim en açık şekilde şu:

"Satıcı ilanına replika/sahte olduğunu yazmış, bu ilanı buraya koymayın." diyorsunuz ya, demeyin bunu. Başlık kötü niyetli satıcılar değil. Sahte gitarlar. Almak isteyen alır, satmak isteyen satar, o beni ilgilendirmez. :)
 
Geri
Üst