yeni başlayanlara neden kalitesiz gitar idealdir!!?

böyle bir furya var bildim bileleli "yeni başlayanlar için idealdir.." belkide bunu yazmamın sebebi, artık strat gördüğüm zaman sinirlerim bozuluyor, çünkü heryerde yeni başlayanlar için idealdir mantığıyla üretilmiş inanılmaz kalitesiz stratlar var..
artık paranoya oldu demek, fender bile görsem sanki elime aldığında o berbat hissi vericekmiş gibi geliyor..
strat sadece bir örnek.. şöyle bir güzergah mevzu bahis; gitara yeni başlanmıştır (yada o seviyededir arkadaş) gitar alma sırası geldiği zaman şöyle bir dolmuşa gelir "dandik bişey al şimdilik onunla çalmayı öğren sonra değiştirirsin.." niye?? "dandik gitarı çalan iyisini hayi haydi çalar.." yok yaa!! ne alakaysa artık :p
adam çalmayı daha yeni öğrenirken eline odunu tutuşturursan iki gün sonra sıkılır ve hemen akabinde "abi satalım şunu daha iyisini alalım.." der..
heves kardeşim bu der der adam allah allah.. çalmayı bir şekilde öğreniyodu gitarı, ama şimdi gelde satmayı öğret bakalım.. :)
işte burası tam kırılma noktası, bu adam ya çalmaya devam eder yada "ne b*ktan iş lan bu.." der bırakır..
kalitesiz bir gitarla çalmaya başlamanın herhengi bir artısı varmı?? bu biraz "bırak burnu sürtsün şerefsizin.. biz sizin yaşınızdayken.." geyiğiyle paralel bi durum.. daha iyi gitarla çalmaya başlayan daha sonra kötü bir aleti çalamıyor mu?? yoksa bu sadece sürümden kazanmanın stratejilerinden biri mi??

"UCUZ ETİN YAHNİSİ AZ OLUR.."
 
Yeni başlayana sen git şöyle ucuz kalitesiz bir şey al denmesi benide rahatsız ediyor eğer ve saçma geliyor alacak kişide para varsa hiç düşünmeden orta kalite bir gitar edinmeli kesinlikle...
Heleki çok kullanılan '' sen git 200-300 milyona bişey al şimdilik paralarsın gitarı'' lafı çok garibime gidiyor :)
 
Birde işin diğer yönü var çalmaya başlayıp sıkılan insanlar bunlar yeni başlıyorum derken ceplerinden şöle 400$ çıkarsa iki gün sonra bırakacakları zaman ne olur sen düşün.Yeni başlarken bir de şu mesele varki müziğe ne kadar para yatırabileceğin le yatırman gerektiği arasındaki farktan bihabersin o sebeple hep ucuza yönelinir çünkü büyük miktarlarda para işin başında yüksek miktarda risk demektir daha dün başlamış müzisyen adayı bu riski alamayabilir.Bir de güzel memleketimin satıcılarının kazıklama yöntemlerine dahil bu gerçek ama o ayrı bir konu.
 
Bizde kalkıp 500-600$ lık gitarlar alsınlar demiyoruzki :!: Eğer 3 günde alıp atacaksa hiç almasın ? alması zaten büyük bir lükstür bu lüksü yapıyorsan katlanacaksın hiç ama hiç gitar çalmayı bilmeyen birine zaten elektro gitar önerilmez başlangıç noktası çok farklı olur...
 
tabiiki cash kızma hemen ama bir sürü insan ne istediğini bilmeden o kadar çok şeye para harcıyorki bunun olmasıda kaçınılmaz adam barda görüyor adamın birinin elinde bir gitar sallıyor bir elini iki şarkı söylüyor bütün hatunlar bunun ağzının içine bakıyor tabi bu arkadaşta istiyor bende yaparım diyor ama gitar çalmak öyle kolay olsaydı biz burda olmazdık herhalde:D Valla başlangıç noktası fikrine katılmıyorum ben mesela gitara elektro ile başladım ve bunu isteyerek yaptım elektro çalmak istiyorum dedim 5 ay gitar alana kadar süründüm ama şimdi allaha şükür bir gitarımız var çalıyoruz.Burda konu dağılmasın o yüzden daha fazla bu konuya dalmayayım.Orta kalite ile kasıt zaten şöle 300 dolarlık bir gitar ki buda az para değil.bende bu fikre karşıyım yanlış anlaşılmayayım hani önce adi gitarlara para vermesin yeni başlayan insanlar.Amaböyle olmasının bazı sebepleri olduğunu da belirtmek istedim sadece.
 
Yok dostum ne kızması :D
Ama maalesef şu tez yanlış geliyor bana mesela gitar çalmak istiyorum ve bir elektro gitar beğendim paramda var ee hemen gidip alıyım ?
Olmaz...
İlk önce kendini sınamak için bir akustik yada klasik gitar alacaksın ,uğraşacaksın deney yapacaksın ve belirli bir noktaya geleceksin çünkü elektro gitar çok ayrı bir derya , ayrı bir platform
Bu geçişi yaşamak için kendini hazır hissetmelisin , çünkü gerek teknik gerek bakış açısı ile elektrik gitar ayrı bir uzmanlık alanı...
Eğer kendini ''olmuş'' hissetmiyorsan bana göre almamalısın eğer alırsan işte o olay lükstür ve tamamen seni ilgilendirir sonuçlarına katlanaksın maalesef....
 
Bu arada kendimden örnek vermek gerekirse elektrik gitara geçmeden önce 3 sene klasik gitarla uğraştım , ayrı ihtiyaçlarım olduğu için elektroya terfi ettim...
 
bence yeni başlayana berbat olmasa bile vasatın altında bir gitar daha uygundur, daha doğrusu onlarda öğrenmesi daha iyidir. olaya sadece "çalmak" açısından bakmamak lazım. yeni başlayan bir insan gitarı nasıl koruyacağını da tam olarak bilmez, nasıl taşıması gerektiğini de. kötü gitara kendi hatası yüzünden bir şey olması o arkadaşa fazla koymayacaktır, fakat tecrübe kazanacak, o hataları bir daha yapmayacaktır. bence gitara "mekanik" alışma için kötü gitarlar ideal. ama "kötü gitarla başla iyisinde coşarsın" olayı kadar saçma bir şey görmedim.
 
Yeni başlayan birine, para sorunu da yoksa, Bir gibson les paul aldırtmak mantıklı bir iş mi peki sizce? Gitar çalmayı herkes ister, ama bunu becerecek kadar sabırlı kişi sayısı da azdır. Kimse kimseye git portakal kasasına tel bağla ve onla başla demesin, ama, atıyorum 200$ lık bir elektrik gitar düşünelim. "Tamamen" yeni başlayan biri için, 200$lık bir gitar ile 2000$lık gitar arasında hiç bir fark yoktur. Adam o kadar arayı ona dökerse, zamanla öğrenmesi gereken pek çok teknik bilgiyi araştırıp yakalama şansını kaybedecek, hem de yeterince sabırlı davranmazsa verdiği para boşa gidecektir.

Ayrıca işin motivasyon yönü de var. Müzik yapmam için gerekli aletleri bir kerede alıp oturacak kadar param olmadı hiç. Hep zaman içinde araştırarak en iyi fiyata alabileceğim en iyi aleti almak için çabaladım. Ve bunu yaparken öğrendiğim bilgileri başka türlü edinme şansım yoktu.

Neyse motivasyona dönelim, gitara ilk olarak benden bile eski bir "Zeynel abidin Cümbüş" marka, portakal kasasından beter bir akustik gitarla başladım. Perdeleri bile perde gibi değildi. Bununla çok cebelleştim, ama beceremememin sebebi oalrak hep gitarımı suçladım. Ama soğumadım, soğrsam bu işe uygun değilimdir zaten. Dedim ki "daha iyi bir gitar alırsam sanırım bu akorları basabilirim". Bu umutla çalıştım, sonra daha iyi bir gitar aldım. Onda da çalıştıktan sonra, iki gitarda da eşit şekilde çalabildiğimi farkettim. Ama başta kötü enstrumanı suçlamak beni motive etti. Daha iyisini alınca düzeleceği, motivasyonu tepede tutuyor.

Bu örnekleri geliştirmek mümkün. Yeni başlayan birine, sapı kasası perdeleri düzgün, jacki takıncases çıkaracak bir elektrik gitar uygundur. Neden olmasın ki? İyi gitar çalan birine o kötü gitarı verince çalamayacak mı? O da gitar, o da çalınır. Ama bu arada kişinin bu işe uygun olup olmadığını, yeterli sabıra sahip olup olmadığını anlamış olursunuz, hem ilerlemek isterse, daha iyi şeyler ararken öğreneceği bilgilerin yolunu açarsınız, hem de bırakmak isterse zararını minimumda tutmuş olursunuz.

Yeni başlayan birine ucuz gitar tavsiye etmek mantıksız değildir bu yüzden. Ucuz ama çalınabilir bir gitar yeni başlayan birinin her türlü ihtiyacını karşılayacaktır. Hem de gelecekte eline güzel aletler geçtiğinde, çaldığı aletin değerinin farkında olacaktır, ne istediğini de zaman içinde daha iyi kavrayacaktır.

Ha bir de ne istediğni bilme meselesi var tabi yazarken aklıma geldi.

Hiç gitar çalmasını bilmeyen biri, 1000-2000$ verip alacağı gitarın kendine uygun olup olmadığını nasıl, hangi yolla anlayabilir? Böyle bir şeyin kesinlikle imkanı yok. Sayısal lotot kazanacak kadar şanslı değilse, aldığı gitarı yine, zaman içinde gelişecek zevklerine göre yenileme/değiştirmek zorunda kalacaktır.

Bu kadar karın/baş ağrısı çekmek yerine, yeni başlayan birine ucuz ama çalınabilir bir gitar tavsiye edin. Hem o yolunu bulsun, hem de, anlatsanız bile o anda anlayamayacağı bilgileri ona vermenin zorluğundan sizin de başınız ağrımasın.

Herkes, gitar çalmayı ilk düşündüğü günü aklına getirsin, ve pahalı bir gitarın o kafayla ne işine yarayacağını sorgulasın, sorunun cevabı ortaya çıkar zaten.
Kolay gelsin.
 
Tabiiki doğru söylüyorsun kalkıp 1000$ lık bir gitar önerilemez ama yanısıra 100$ lık bir tahta parçasıda önerilemez dimi ?
Çok eziyet yaşatıyor o portakal kasaları işte zamanında bende yaşadım parmaklarım parçalanıyordu yemin ederim teller ile klavye arası mesafe bir metreydi...
Ben yinede parası olan birinin orta sınıf almasının taraftarıyım 400$ civarı sınıfında mükemmel olan gitarlar var biraz biriktirilip edilinebilir..
 
Evet cash...
Tel yüksekliği iyi olsun, perdeleri perde sapı sap olsun. Bu arada yeni başlayan birine 40.000$ lık gitar da versen, nasır tutana kadar parmakları parçalanacaktır göz önünde bulundurmak lazım. :)

Cort'un alt modelleri kime niye yetmesin diye düşünüyorum, sebep göremiyorum.
 
Mesela benim arkadaşın kardeşi gitar diye tutturup duruyodu. Elektro istiyomuş, dedim benim klasiği al öğren dedi yok ben elektro istiyorum. Verdim elektroyu iki günde soğudu. Şimdi en başa dönelim, bu çocuk 3000$ lık gitar alsa iyimi olacaktı?
Ayrıca pyrimnd yeterince açıklamış düşündüklerimi, benim yazmama gerek yok.
Asıl önemli konu yeni başlayanın farkı anlamaması ve NASIL KORUYACAÐINI bilmemesi. (bkz. kendimden biliyorum :) )
 
Bence yeni başlayan bi insan için herşeyi test edebileceği bi gitar uygundur. Mesela üzerinde single manyetiğği olucak hem humbuckerı olucak. Efendime söyliyim floyd rose u olucakki bazı şeyler eksik kalmasın. O yüzden o dandik strat kopyalarına yerine bencede en azından bi Cort X6 uygundur bu iş için. Banada o kadar strat gördükten sonra sanki elime amerikan strat alsam aynı iğrenç tonu vercekmiş gibi geliyo açıkcası
 
Bencede yeni başlayanlar orta seviyenin altında bir gitarla başlamalı şöle 200-300 $ arası bi gitar idealdir.
Cash sana katılmıyorum klasikle başlayıp sonra elektroye geçme konusunda seninde dediğin gibi elektro ayrı bir derya peki ben bu deryada yüzmek istiyorsam niye klasik gibi elektroyla uzaktan yakından alakası olmayan çalım tekniği farklı olan bir gitarla uğraşıyımki bence hangi enstrüman üstünde yoğunlaşmak istiyorsan onunla başlamalısın diğerleri vakit kaybı!
 
Evet cort un şahane gitarları var o fiyatta herkes edinebilir sonrası Allah kerim...
Evet parmaklar nasır tutana kadar parçalanması normal ama öyle bir elektro gitarım olduki anlatamam(prince) acıdan ağladığım zaman bile oldu , kesinlikle fa major basamazdım bareli akorları basmaya çalışmaktan sol elimin işaret parmağı boylu boyunca yara olmuştu.
12. perdeden sonra 13 ve 14. perdelerde mi sesini veriyordu aldıktan sonra farkettim öyle çatur çutur öğrendim çalmayı ama acaip motivasyon bozukluğu yapıyordu heleki bide ergenlik çağındaki bi gençseniz gitardan soğumamak elde değil :D
 
gitarın çok akort kaçırmamasıda çok önemli, ben gitara elektro çalarak başlamıştım ve öyle haldur huldur çalıyordum gitarım sürekli akort kaçırıyordu ben bunun farkına bile varmıyordum, tellerin gitarın üstünde durması yetiyordu taki kulaklarım alıştı ve çok ucuz gitarın ne kadar zararlı olduğunu anladım, o zamana kadar boşa vakit kaybetmişim,

yeni başlayan biri kolay akort edemez gitarı, bu küçük ama önemli bir ayrıntı.

orta karar bir gitar her zaman iyidir.
 
graffit demiş ki:
Bencede yeni başlayanlar orta seviyenin altında bir gitarla başlamalı şöle 200-300 $ arası bi gitar idealdir.
Cash sana katılmıyorum klasikle başlayıp sonra elektroye geçme konusunda seninde dediğin gibi elektro ayrı bir derya peki ben bu deryada yüzmek istiyorsam niye klasik gibi elektroyla uzaktan yakından alakası olmayan çalım tekniği farklı olan bir gitarla uğraşıyımki bence hangi enstrüman üstünde yoğunlaşmak istiyorsan onunla başlamalısın diğerleri vakit kaybı!

İlk önce klasik gitarın sade uslubunu öğrenmek gerekki daha sonra işin virtuose sine geçesin
Deryaya açılmadan havuzda yüzmeyi öğrenmek gerekli...
Dikkatini çektiyse zakk wylde , jason becker, satriani , vai ve nice ustanın eski anılarında hepsinin elinde klasik gitarlı bir poz karesi bulunmaktadır :)
 
konu zaten yeni başliyan birinin 1000$ lık bi gitar alması değil, fantazi yapmıyalım :) herkes hemen hemen aynı yollardan geçti, bu hikayeler hiçbirinize yabancı geldimi ;)
ben hala ilk aldığım gitarı kullanıyorum (6-7 sene oldu) hiç kendimi parçalamadım.. bilmem gereken pekçok şeyide biliyorum..
bahsettiğimiz iki günde gitarı bi köşeye atıcak adam diil (gözünden belli olur zaten) ilerletmek isteyen adam..
maddi durumdan ötürü 100$ a gitar almak zorunda kalınır o.k... ama misal 300$ dediğin zaman iş değişiyor, bir yönlendirme sözkonusu o noktada ve iğne sana bana batıyor.. :) daha iyisini alabilecekken çok kötü bi gitarla adamı hamal etmenin alemi yok..
adı üstünde yeni bu adam, "bilmiyor.. öğrenecek" diyosun, ewet ama başta biraz eğriyi doğruyu sen göstericeksin, herşeyi deneme yamulma yönyemiyle öğrenirse daha pahalıya çıkar bu iş..
biraz ince ve uzun bi konu ama şöylede bi gerçek var "gitarmı çalıcaksın.. al öyleyse şu odunla biraz takıl, gitarda vericem sana.." demenin hiç bir yararlı yanı yok..
"yeni başlayan için uygundur" diye bi gitar çeşidide yok.. sadece yukarıdada sıkça zikredildiği gibi gerçekten çalınabilecek nitelikte bir gitar iş görür.. zira aksi nitelikte çok gitar var..
amaç taş atmak diil yoksa ;)
misal ben tenezzül edipte kendime çalmicam gitarı kimseye aldırmam.. isterse dün başlasın..
 
Yok tabi, çalınamayacak durumdaki bir gitarla başlamak doğru olmaz. Ama 200-300$a ikinci el gayet güzel gitarlar bulunabiliyor. Bunlardır kastım. Fiziksel oalrak çalınacak durumda, bunun yanında tonu ağacı falan çok farketmeyen gitarllar uygundur demek istedim.
 
ben ucuz gitarlara bayılırım :) (hurdalardan bahsetmiyorum tabi..) ver elime 200-300$ lık bi aleti saatlerce çaliim :D hiç giripte bi dükkana "aga ver şu $$$ aletide bi bakalım" demedim.. tesadüf geçen kıvılcımda bi efekt denerken 7 telli dedim herif verdi elime bi ibanez, sonradan farkettim K-7 olduğunu :( halbuki benim gözüm ordaki 7 telli ltd deydi..
kayıt yaptık emg-81 dururken 20$lık pickuplarla çaldık :) canavar gibide oldu walla..

bide öneri sallim bari bunu geçengün gördüm tünelde..
gg4_std_twr.jpg

solid maun gövde
set neck
klavyede gayet rahattı.. ;) markasına karşın iyi bi gitar.. 295$ yazıyodu üstünde ama indirimi vardır muhtemelen.. alsana yeni başlayan için ideal gitar :D
varmı gözüne böyle takılmış bişeyler olan.. bilindik aletleri söylemeyin ama..
 
Geri
Üst