en iyi kayıt programı

H

hllznglz

arkadşalar merhaba.
öncelikle belirtmek isterim ki bu kayıt işlerinde yeniyim ve ses kayıt programına ihtiyacım var. fakt istediğim şu; sesi hem kaydederken hem de hoparlörden verebilsin yani elektronik davul kaydı yapıcam fakat aynı zamanda da duymak istiyorum. bunu sağlayan iyi bir program önerirseniz çok sevinirim.
teşekkürler
 
Sektör standardı Protools' tur. Ardından da Logic gelir. Logic kullanabilmen için Macintosh bilgisayarın olması gerek. Her kayıt programı kaydederken sesi dışarı verir. Sen kullandığın programın routing' inde bir sıkıntı yaşadın herhalde. Eğer Mac sahibiysen Logic tavsiye ederim. Hem Protools' a göre user friendly hemde asıl amacı aranje olduğu için midi kayıtlarında zorlanmadan sonuca ulaşabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
çok teşekkür ederim protools u deneyip buradan tekrar bilgi vereceğim.
 
en iyi kayit programi elinin en yatkin oldugudur. istediginden baslayabilirsin ama tavsiyem: pc kullaniyorsan cubase, mac kullaniyorsan logic ile baslaman.
elektronik davul kaydetmek icin basit taktik:
adim 1: ses kartinin (dikkat mic degil|!) "line in" girisine direkt davulun ses cikislarini baglayacak bir kablo ya da "kablo + adaptor" edinip
adim 2: line in girisinin sinyal seviyesini, minimum'da tutarak (ses seviyesi dusuk olabilir onemli degil)
adim 3.1: cubase ya da kullandigin programin ses karti ayarlarindan "buffer size"i dusurerek (gecikmeyi azaltmak).
adim 3.2: buffer size'la ugrasmak istemiyorsan cok ucuz bir mixer edinip sifir gecikmeli "analog monitoring" yapabilirsin, bu adimi tercih ediyorsan baglanti seklini detayli bir sekilde anlatabilirim.

buffer size nedir?
analog olarak tasinan ses bilgisayara girildigi anda dijital veriye donusturulur. cunku bilgisayar dijital bir ortamdir, analog sinyali isleyemez, dijital bilgisayarlar sesi ancak dijital olarak isleyebilir.

ses sinyalinin borudan akan su olarak dusunurseniz, bilgisayarda o suyun bir kovaya doldurulup islenip tekrar boruya geri bosaltildigini dusunebilirsiniz. o doldur bosalt islemi (buffer) ne kadar buyuk bir kovayla yapilirsa (size) gecikme o kadar cok olur. kovayi kuculttukce gecikme azalir ama, bilgisayar daha cok calisir. ayni durum sesin dijitalden analog'a donusturme isleminde de yapilir. bilgisayarin hizlandikca buffer size'i azaltmak o bilgisayara 'komaz' :)

bu sekilde bilgisayara giren ses kayit sirasinda biraz gecikmeli de olsa islenmis ve kaydedilmis haliyle hoparlorlerden duyulabilir.

ucuz bir mixerla bu islenen gecikmeli ses yerine -sifir gecikmeli- analog sesi dinlerken, bilgisayar kendi haline birakilir, istenen buffer size'da calisilir ve kaydedilir. burada bilgisayarin hizinin ne oldugunun hic onemi yoktur, kaydedebilsin yeterdir.
 
cubase baslangic icin fazla karmasik gelebilir belki. Bilgisayarininda cok iyi olmasi lazim Reaper ida dene derim boyut olarak daha az yer kaplar. tabi cubasenin yerini tutmaz.
 
Programların kendi algoritmalarının olduğunu ve bunların sounda etki ettiğini dolayısıyla da her programın kendi soundu olduğu gerçeğini unutmayalım arkadaşlar. Protools da aynı plugin lerle yapılan bir işle logicten çıkan işin arasında dağlar kadar fark var.
 
Hala crackli cubase ile acı çeken insanları görmek çok üzücü. Halbuki 60 dolara (2 haftalık sigara parasına yani) alıyorsun reaper'ı mutlu mesut yaşıyorsun. Cubase'in yerini tutamaz diyenlerin %98'inin de hayatları boyunca o seviyede kayıt yapmayacak oluşları ayrı bir ironi malesef.

Sözün özü; reaper ile herşeyi yapabilirsin.
 
Hala crackli cubase ile acı çeken insanları görmek çok üzücü. Halbuki 60 dolara (2 haftalık sigara parasına yani) alıyorsun reaper'ı mutlu mesut yaşıyorsun. Cubase'in yerini tutamaz diyenlerin %98'inin de hayatları boyunca o seviyede kayıt yapmayacak oluşları ayrı bir ironi malesef.

Sözün özü; reaper ile herşeyi yapabilirsin.
reaper exe giriş noktası bulunamadı hatası alıyorum sık sık program içinde hata veriyor. ama kayıtta sorun yapmıyor. Nedeni ne olabilir?
 
ableton live da kullanabilirsin, programların özü aynı aslında, kullanımları farklı. tabi tınılarında dahili gelen sanal enstrumanlar açısından farklılıklar var, fruity loops taki seslerle ableton live daki sesleri bir tutamayız. yapılan kayda etkisini bilmiyorum ama soundonsound un bahsettiği algoritma konusu mantıklı geldi. pratiklik açısından cubase ya da reaper ı tercih edebilirsin diye düşünüyorum. daha geliştireceğin bir kayıt ise, e. davul kaydı üzerine sanal enstrumanlar ekleyeceğin bir iş ise ableton live ı da deneyebilirsin.
 
Programlarin kendi algoritmalarinda da EQ gizlendigi soylenir. Bu nedenle Logic'in sound engine'i ovulur. Plug-in lere daha dalmadan boyle bir etken de var. Gerisinin cok onemi yok cunku 3rd party software denen ayri bir dunya var. Yine de en temiz punch in out vs yapilabilen ve pratik olan yazilim Pro Tools kayit icin. Kucuk kapsamli kayitlar icin bu savim gecersizdir. 2-3 enstruman kaydi alinacaksa, teker teker kayit alinacaksa vs. hic bir DAW fark etmez. Hepsi guzel ve rahat. Sonar bile olur yani.
 
Reason 6.5, record ile birlikte geliyor.Çok kapsamlı kayıt programıdır,burada neden bahsedilmemiş anlamadım.En iyi kayıt programı söylemi için bence şu program şundan daha iyidir diyemeyiz.Ableton live,Cubase,sonar,pro-tools ya da logic in(logic sadece mac kullanıcıları içindir) içeriği bakımından(vst leri,sample ve midi bank leri,v.s...) hangisinin daha kullanışlı olduğu programları deneyip kullanıcının vereceği bir karardır bence.Hemen hepsi aynı işe yarayan programlar.Kayıt,edit, mix ve mastering için diyebiliriz kısaca.İyi sonuçlar almak elbette kayıt ekipmanına bağlıdır.Yine de özellikler,ses bankaları ve işleyiş bakımından pro-tools u tercih edebiliriz.Slaytanic arkadaşımız reaper ı tavsiye etmiş,kullanışlı ve iyi bir program,bende alternatif olarak Mixcraft 6 veya presonus ses kartı ile de gelen Studio One 2 yi tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için bu iki program da kullanışlıdır ve bir çok özelliğe sahiptir.
 
Geri
Üst