Ergenlik

ergenlik belli bir yaştan sonra atlatılır ancak o dönemin kalıntılarını insan daima taşır.

ergenlikte komik olan birşey daha var.yaşadığın acıları sadece kendine mahsus sanarsın,başkalarının bu kadar acı çekmediğini düşünürsün.hatta ergenliğin doruğunda dünyadaki en üzücü olayları sen yaşamışsındır(benmerkezcilikten doğan birşey)diğer insanların da aynı şeyleri yaşadığını görmeye,farketmeye başlayıp,dertli olduğunda bile hayatını devam ettirebiliyorsan ergenliği aşmaya başlamışsındır
 
O benmerkezcilik hakaten komik duruyor.20 yaşındayken etrafındakilere gençler diye hitab edebiliyor,kendi bunalımların belki farkında belki değil başkasının sorunlarına "gelir geçeer peéh" diyebiliyor vs.Zor ya, neyin içinde olduğunu kavramak zor.
 
her insanı kötü etkilediğini de söylemek olmaz bence.Bazılarına tam tersi etki yapıp aklını başına getiriyor.insana bir sorumluluk duygusu veriyor.Ama bunu ne kadar kontrol edebilir insan o yaşta orası meçhul işte..
 
ben o kadar da ağır atlatmadım sanırım bu dönemi ya da büyüyünce o gel-gitleri unutuyor insan! :D ama ailemin hakkını yiyemem.her zamanki gibi çok anlayışlı davranmışlardı biçok şeye.
sanırım ergenlik döneminden hafif sıyrıklarla kurtulmak için en önemli şey bilinçli bi aile.biricik bebeklerini sıkmadan boğmadan -ki zaten kendi içinde boğulup duruyordur- kontrol altında tutmanın bir yolunu kendince bulmalı ama bunu yaparken de bir yandan onun özgür bir birey olabilmesi ve kendi kendini tanıyıp geliştirebilmesi için fırsat tanımayı bilmelidir.
belki fazla otorite gibi konuştum ama bence ergenliği geçmiş olması gereken yaşta bile ona buna sataşan,nasıl dikkat çekeceğini şaşıran,anlamsız önyargılara sahip ve onun gibi olmayan herşeyle dalga geçmeye ya da en ufak fırsatta karşısındakine öfke ve nefret kusmaya çalışan kişilerin bu davranışlarının temel sebebi en çok ilgiye ihtiyaç duydukları ve bazı temel değerlerinin temelinin atıldığı ergenlik döneminde ailelerinden yeterince anlayış ve ilgi görememeleri,ailenin vermesi gereken bilinci verememesidir.en azından çoğu için böyledir...
 
dennisthemanace demiş ki:
Anne ve babaların anlamadıı bi dönem.Sert müzikler,köprü altında bira içmek,tarih derslerinde uyuklamak,koyu renkli şeyler giymek,dinci iktadara(AKP)karşı çıkmak,küfretmek
ben ters bi insanım yaf o zaman :LOL: , sert müzik dinlerim ama genelde sert müzik dinliyenlerin aksine bira kullanmam, koyu giyinirim o tmm, AKP'ye karşı da çıkmıyorum, karşı çıkmayı düşündüm ama memlekette adam yok, (AKP'yi adam saymıyorum, sadece madem yerine geçicek adam yok, onlar kalsın bare diorum). tarih dersi de uyuklamadığım nadir derslerdendir :) . (ve fiziksel tanımlara bakıcak olursak ergenlik dönemindeyim, haa yannız sert müzik dinlemem ergenlikten 5-6 sene evvel başladı)
 
insanın kendisini bulmaya çalıştığı zamanlardır.Böyle komplexler fln genelde deneme yanılma yönteminin kolayına gelmesi galiba.bence ergenlik döneminde böyle olmayanlar asıl srunu yaşıyolar.doğal bi denge haline gelme olayı yani..
 
22 yaşına kadar süren iğrenç bir dönem..Bir duygu patlaması, herşeyin yoğun, abartıla abartıla yaşandığı, aklın genellikle cinselliğe takıldığı allak bullak bir dönem..

Ergenliğe erken girmek ve geç girmek bile kişiliğin oluşmasını inanılmaz etkiliyormuş..Örneğin ergenliğe erken girenler daha sakin, az konuşan,daha dengeli kişiler iken, geç girenler daha hareketli falan filan oluyorlarmış gibi....
 
Ergenlik=melankoli
Ben hatırlıyorum o günleri hiç çılgınlık yapmazdım herkesin aksine. O zamanlar bilgisayar hastasıydım ve ergenlik dönemim bilgisayar başında geçmişti. Dünya'yı yoksayıp varım yoğum bilgisayardı. Hatta açık söyliyim annemle babam gençliğimi yaşamamı ve akşamları kızlarla gezip bira içmemi bile yeğlemişti o zamanlar. Çok anormaldim ya. Öyle böyle değil. Hayata küsmüştüm sanki. Tabii bunların kişisel gelişimime zararı çok oldu. Şu anda bile bazen kendimi ifade etmekte zorlanıyorum

Bir de diğerlerinin aksine hiç Allah'ı reddetmedim. Aksine bana akıl fikir vermesi için bol bol dua ettim.

Ne oldu? 2 sene geçti ve şu anda sivilceler var tabii, ama neyse ki dürtüleri felan kontrol edebiliyoruz. Mantıklıyız. Hala melankoli var ama en önemlisi o zamanlar yapmadığım çılgınlıklarım şimdi, ama kendimi mantığımla kontrol ederek yapıyorum. Baş kaldırma yok artık tabii.

Üniversitenin nimetlerinden yararlanıyoz işte, gitar, piyano. Bu günler bir daha gelmez dediğimde kendimi gitar kursunda bulmuştum. Bence ergenlik döneminde insan birazcık yeni tatlar yaşamak istiyorsa o anda kendini geliştirmelidir. Müzik alanında özellikle. Ben denedim yani bir elektrogitarın insana verdiği ifade gücünü ben başka hiçbirşeyin verebileceğine inanmıyorum.

Şimdi şu andaki halime bakıyorum. Gerçekten de çok şanslıyım. Zor günler atlatmamışım. Daha 25 yaşına kadar sürer zaten gelişim ama bundan sonra inşallah öyle problemler yaşamak istemem.

Bir de yaşanan ortam çok önemli arkadaşların dediği gibi. Ben çoğu zaman zor insanlara anlayışlıyımdır. Bu hiçbir zaman beni rahatsız etmemiştir. Kalıcı bile olsa insanlara hatalarını nasıl ikaz edeceğini bilmek önemlidir. Bu yüzden ben insan tepkilerini her zaman normal karşılamaktan yanayım. Bazen tabii sinirlerim taşıyor ama her davranışın altında olumlu bir amaç yatar. (Kötü olanda bile)
 
Ahh ahh o ergenlik sivilceleri yokmu, ömrümü yedi onlar..:) gerçekten bunalıma giriyordum çünkü alerjik yarlara dönüşmüştü ve bir iki hafta dışarı çıkamadığım zamanlar oluyordu, sanki hastalıklıymışım gibi kaçıyordu millet... Şimdi zamanında yüzümle dalga geçen kişileri bir görsem keşke.....Gerçi bunlardan biri matematik öğretmenimdi ama...

Ne yazıkki taa o dönemlerde insanların fiziksel özelliklere ne denli önem verdikleriyle yüzleşmek iğrenç bir duygu, ve iyileşen yaralarınızla beraber insanların değişen tavırları ve size bir anda sıcak davranmalarıyla başlayan onlara karşı beslediğiniz nefret duygusu...Çocukkende çillerim vardı mesela ''çilli horoz '' diye(horoz??) koştururdu millet peşimden ama umrumda değildi..Ergenlik çok farklı ne yazıkki..

Çok basit gibi gözükebilir ama bunun gibi şeyler önemli olmuştur hep..İnsanın o dönemde yaşadığı(yaşattırıldığı) eziklik duygusu hayatının bir yerlerinden kesin çıkar..

İnsan ergenliği normal bir şekilde birtirirse hayatının en hayırlı işini yapmış sayırlır bence :)
 
bi_manyak demiş ki:
dennisthemanace demiş ki:
Anne ve babaların anlamadıı bi dönem.Sert müzikler,köprü altında bira içmek,tarih derslerinde uyuklamak,koyu renkli şeyler giymek,dinci iktadara(AKP)karşı çıkmak,küfretmek
ben ters bi insanım yaf o zaman :LOL: , sert müzik dinlerim ama genelde sert müzik dinliyenlerin aksine bira kullanmam, koyu giyinirim o tmm, AKP'ye karşı da çıkmıyorum, karşı çıkmayı düşündüm ama memlekette adam yok, (AKP'yi adam saymıyorum, sadece madem yerine geçicek adam yok, onlar kalsın bare diorum). tarih dersi de uyuklamadığım nadir derslerdendir :) . (ve fiziksel tanımlara bakıcak olursak ergenlik dönemindeyim, haa yannız sert müzik dinlemem ergenlikten 5-6 sene evvel başladı)
Ergenliği bilmem ama bu konunun Adalet Ve Kalkınma Partisi ile alakası ne yani illa lafı dönüp dolaştırıp bu yüce partiye getiriyorsunuz.Bu partiye küfretmek ergenlik belirtisi mi oldu şimdi yada rock,pop,hippop,metalica dinleyince ergenlik mi oluyor içki bira içmek ergenlik sorunumu yoksa yeni bir terim mi gelişti ergenlik çağındaysan muhafazakar tabuları yıkmalısın.Bide öbür arkadaş Adalet Ve Kalkınma Partisini adamdan saymıyorum demiş iyi güzelde bu zatı muhterem sol partiler için ne diyor acaba AK partiye isyan sol tarafa uşak peah.Benim bildiğim insan sorununu kendi içinde çözer sonra karşıdakine derdini anlatır.Ben deliysem ben ergensem tüm herkeste benimle acıyı çekecek demek çok egozimce olmuyormu...
 
Ya ergenlikteki insanlara biraz anlayışla yaklaşmak gerektiğine inanıyorum, yapılan tüm saçmalıklar ,sizinde saydığınız gibi, nedensiz... Başkaldırmalar, ben büyüdüm artık havası...Ya hepimiz biliyoruz zaten uzatmanın bir anlamı yok tek bahsetmek istediğim zaten akıl 5 karış yukarıda anlayışla karşılamaktan başka bir çaremiz yok...

Saygılar arkadaşlar NOT:(İÐRENÇ BİR DÖNEM)
 
ergenlik benim için hem güzel hemde iğrenç bi dönemdi.kendime hergün dahi miyim yoksa deli miyim yoksa her ikisi miyim diye sorduğum sonunda tüm bunun gibi sorulardan bunalıp ergenlğimi noktaladığım bi dönemdi.
 
bir şeyler yapabilme ve kendini topluma kabul ettirme dönemi."Ben artık çocuk değilim ve fikirlerimin ciddiye alınmasını istiyorum"dönemi.Özenme olaylarının had safhada olduğu dönem.Kişilik oluşumunda önemli bir aşama.Kişi kendine birilerini örnek alır,toplumsal olaylar ilgi çekmeye başlar,isyan,stres,kimlik arayışı,kendine yol çizmeye çalışma...Kısacası yaşamımızın kilometre taşı. :p
 
Ergenliğin sorunlu ve çatışmayla dolu geçmesinin son derece normal olduğunu söyleyen uygarlık psikologları acaba hiç mi sorgulamıyorlar bazı şeyleri? Psikoloji tek başına diğer bilimlerden yalıyılmış bir "bilimcik"'midir? Tıpkı bedenle zihini ayıran metafizik saçmalıklar gibi psikolojiyi antropolojiden veya sosyolojiden bu denli keskince ayıran ne?
...
Bırakalım bunları. Cinsel Özgürlüğün yaşandığı toplumlarda ergenlik çağı bırakın sorunları, en mutlu geçen çağlardır. Margaret Mead'in BAtı Samoa'lı yerliler üzerindeki çalışmasının sonucu budur.
...
Ergenlik çatışmalarının nedeni aile ve erkek egemen ahlâkî dayatmaların dolaylı bir sonucudur. Yoksa ergenliğin "sorunu" insanın özünden kaynaklanmamaktadır.
 
Geri
Üst