Deja-vu

Tut ki bu safsataya inandık...
Ortalama bir hesap yapalım...
60 yıllık hayatımızda 21900 gün yani 525600 saat var. Bu da 31536000 dakika yani 1892160000 saniye ediyor. Bu saniyelerden birini hatırlıyoruz.
Anlaşılan film şeridi çok hızlı geçiyor :LOL:
 
666, bak senin" Kader" konu başlığında yazdıklarını kopyalıyorum buraya, sonra burada yazdıklarınla bir kıyasla bakalım bunları...

arkadaşlar Allah bizim ne yapacağımızı önceden bilmiyor... sadece ölümümüze kadar yaşayacağımız olayları tahmin ediyo.. yarattığı kişinin özelliklerini doğal olarak bildiği için o kişi hakkında onun ne yapıp yapamıyacağını tahmin ediyor.. buna kader denir.. yeterince açık mı???

arkadaşlar ben hocaya sordum öle dedi.. Allah zaten büyük... her şeyi bilse bizim yaşamamızın bi anlamı olmaz... imtihan fln olmaz o zaman..

her şeyi bilmesinden kasıt Allahın evreni yaratmasındaki herşeyi, dünyadaki her şeyi kısacası yarattığı herşeyi bilmesi.. insanların bilemiyeceği şeyler mesela aids in yöntemini fln insanlar bilemiyo ama onu Allah biliyo.. anladınız inşallah.. dediğiniz gibi Allah bizim ne yapacağımızı bilmiş olsa yaşamamızın bi anlamı yok...

demişsin "Kader" başlığında, burada ise:

Allah insanları yani bizleri yarattığı zaman herkese yaşayacağı hayatı göstermiş.. ve bizde de bundan dolayı böyle hatırlamalar oluyomuş.. böyle bi yorum da var

diyorsun. Açıklamama gerek var mı durumu???
 
Bende genellikle hiç gitmediğime emin olduğum yerlere gittiğimde daha önce oraya gitmişim hissi ile oluyor.
Yollar, yerler hakkında hafızam iyidir. Gittiğim bir yeri kolay kolay unutmam, karışık bir yerdede olsa bir evi bulabilirim vs..
Belkide bu zihnin kendini geliştirmesi ile ilgili bir olay, daha yakın olduğun ilgi alanlarındaki şeylerin hafızanda farklı imgelemlerle yerleşmesi olabilir. Yani diyelimki ben Edirne'ye hiç gitmedim ama, mesela Sakarya'yı iyi biliyorum. Edirne'ye gittiğimde oranın bazı yerlerini Sakarya ile kıyaslıyorum, benzer olan yerlerini eşliyorum ve buradan "burayı daha önce görmüştüm" dediğim yeri zihnimde oluşturuyorum.
Programlama ile ilgili olanlar sanırım anlatmak istediğimi daha iyi anlamıştır. Sınıflar yada fonksiyonlar oluşturarak, onları benzer şartlarda kullanarak yeni sonuçlar çıkartmak gibi birşey anlatmak istediğim :)
 
sixsixsix demiş ki:
ya sadece duyduğum şeyi söyledim ben inanıyorum fln demedim bu olaya tamam??

@666

Nickin sallama, yani öylesine almışsın; ettiğin laflar sallama, inanmadığın şeyleri zırvalamak için buraya yazıyorsun öyle mi? Hayır, bence tam bir "KÖR CAHİL" 'sin.

Kurandan bi ton ayet yapıştıracak kadar "dinci" bir insan (bkz "Kader" başlığı son sayfa) , 666 diye nick mi alırmış? 666, anti-isa nın -yani deccal in numarasıdır. Kurana göre deccalin özellikleri:
1- Fiziksel olarak normal insandan farklıdır, ve tek gözü kördür
2- Dünyaya gelecek ve inananları yoldan çıkaracaktır :LOL: , cenneti cehennem; cehennemi cennet gibi gösterecektir onlara
3- İnananları yoldan çıkarmak için mucizeler kullanacaktır
4- "Tanrı"nın tahtına "insan"ı oturtmaya, onu en büyük güç yapmaya çalışacaktır
5- Alnında "kaf" "fa" ve "ra" heceleri yazılı olacaktır (türkçesi "kafir") :LOL:
6- Ölüyü diriltme yeteneği olacaktır, ve sona doğru (kıyamet) tanrı olduğunu iddia edecektir, tanrının tahtına göz koyacaktır

Uyarayım, rastgele aldığın nick, bu kişiyi sembolize ediyor :LOL:

Üstelik sen, böyle duyduğun her şeyi, kendi söylediklerinle çelişse bile, sırf millete "antitez" sunmak için söyler misin? Dansözlük etme de, "s.çtım" de rahatla, uğraştırma beni daha fazla...
 
dejavunun şöyle bir bilimsel açıklaması vardı bildiğim kadarıyla.
beyinde birkaç adet hafıza bölgesi var. bir tanesi eski hatıraların saklandığı yer, bir diğeri de yeni veya o anlık olan hatıraların saklandığı yerdir.
bazen, anlık algılarımız , anlık hafızaya değil de, o an eski hatıraların saklandığı yere kaydedilir.işte bu durumda biz onu sanki daha önce yaşamışız gibi gelir.
yani aslında bu durum beynin bir anlık fonksiyon bozukluğundan meydana gelir. welcome to matrix :p

bir diğer benzer durum da aslında reankarnasyon için de olabilir deja vu için de olabilir, bir çok hatıranın, bilgilerin ,içgüdülerin genlerle kuşaktan kuşağa geçtiği varsayılıyor. bunların da katkısı olabilir bu duruma.

bilimsel açıklama bunlardır..
 
Deja vu , fransizca "already seen" anlamina gelen bir deyimmis.Fransiz kulturdeki 2 bucuk ayin ardindan edindigim primitif Fransizcam tabi ki bunu anlayamadi.
Dejavunun eskiden adi dejavu degildi."Ulan ben bu ani yasamistim" derdik biz hep , zaten ben o kadar fazla boyle seylerden gordum ki sayisini hatirlamiyorum bile.Taa Kanada'nin biryerinde dinlenme tesisinde gordugum bir lavaboyu ve o ani daha once gordugume yemin edebilirim.(Kanada'daki dinlenme tesislerinin tek farki , Ankara'dan gelip Afyon istikametine giden Pamukkale Turizm yolculari... diye baslayan anonslar yok)
Bugun ogle arasinda merak ettim neden boyle oluyor , ermis miyim yoksa olagan bisey mi diye internetten arastirdim.Bulgularim soyle.
Deja vunun nedenleri icin bircok teori var ortada. Deja vu'nun 2 cesidi var , (Swiss scholar Arthur Funkhouser) --(isvicreli bilimadami bak yine) . Birincisi déjà visité (a ulan ben burayi gormustum daha once yemin allahima) , ikincisi déjà vecu ( aha bak ben hem burayi gordum hem de bu ani daha once yasamistim yemin billah) .
Ortalama populasyonun %70'i daha onceden bunu yasamis oldugundan , benim ermis olma iddiam da suya dusuyor.Ozellikle 15 25 yas arasi dejavularin en cok yasandigi yas araligi.
Nedenine gelince -benim pek hosuma gitmedi bu neden- temporal lobe epilepsy,
Beynimizin bir kisminda kucuk bir epilepsi atagi oluyor,(benim beynimde olmaz oyle sey ama hadi bakalim) ve duyu organlarinizdan aldiginiz bilgilerin beyne iletilip iletilmedigi havada kaliyor.Beyin ben bunu algiladim mi algilamadim mi diye dusunup , genelde bu olmadi bir daha gonder duyuyu diyor , duyu organlarindan ayni bilgi tekrar aktariliyor beyne.
Ancak o bilgi zaten beyne ulasmissa , biz de onu a ben bunu daha onceden gormustum diyoruz.Ama bilimsel olarak o daha once dedigimiz once saniyenin onyuzbinmilyonda biri .
Dejavunun tamamen saglikli insanlarda gorulmesinden dolayi bu kadar insana epilepsi muamelesi yapmak yerine , psikanalistler fantezilere ya da gizli isteklere ,psikiyatrlar beynin gecmis ve gelecek kavramini bir saniyeligine kaybetmesine , parapsikologlar da gecmis yasamlardan edinilen deneyimlere bagliyorlar.
Ama bana sorarsaniz , ben onu ermislikle iliskilendiriyorum.Ne kadar ermisseniz o kadar dejavu gorursunuz.
http://ilkerender.blogspot.com/ dan alıntı..
 
Hepimiz deja-vu yu az-çok açıkladık. Kimlerimiz bunu bilimsel açıklamalara kendinden emin bir şekilde dayandırdı. Kimilerimiz ise dinsel bazı söylentileri kullanarak bazı açıklamalarda bulundu. Hiçbirimiz ise onun gerçek olduğunu bi an olsun düşünmedik bile. Çünkü bize öyle düşünmememiz emredildi ve biz de düşünmedik.

Dedik ki dejavu sadece bir yanılsamadır. Oysa şu an içinde bulunduğumuz dünyanın gerçek olup olmadığını bile kanıtlayamıyoruz. "Ama ben dokunuyorum, hislerim var, bu bifteğin tadını alabiliyorum" diyenleriniz olacaktır elbette. Hayatımızın bir düş dünyası olduğunu söyleyen birine belki de "delirmiş bu" diyerek güleriz. Çünkü buna inanmamamız gerekir, kodlarımız öyle yazılmıştır. Belki bunu söylemekten korkarız, gerçek olmasından (yani bir düş olmasından) korkarız ve onu bilinçaltımızın en derin kısımlarına gömeriz.

Yaşadığımız hayatta hiçbir hata ve böcek bulunmamaktadır artık. Özgürüzdür, bu dünya gerçektir. Düşünmeyiz. Neden düşünelim ki? Buradayım, monitöre bakıyorum. Eminim, önümde duran bir monitör, yanımda da bir fincan kahve var. Klavyeye dokunuyorum. Sesini duyuyorum. Kahvenin kokusu burnuma geliyor. Bu gerçek değil de nedir?

İnsanoğlunun en zayıf noktaları başlangıçlarda ve sonlarda gizlidir....
 
mesela çayın içinde ki çay kaşığı yandan bakıldığında kırık gibi gözükür bu göz yanılmasıdır.Aynı durum dejavu içinde geçerli beynimiz bizi yanıltıyor.Bilinçaltına yerleşmiş olayları gözümüzün önüne getiriyo ama kötü bi durum var bu aralar sık sık yaşıyorum bu dejavu olayını...
 
ben duyguların aşırı olarak yaşandığı zamanlarda dejavu olayının sık yaşandığını duymuştum.
Yani aşırı stres korku sevinç gibi daha çok olumsuz şeyler...Ben de sık sık aynı durumu yaşıyorum yani bir olayı yaparken birden sanki o olayı daha önce yaşamışım da bilgiler tekrar aklıma geliyor gibi oluyorum.Hatta bazen olay yaşanırken hiçbir şey yapmayıp olayın aklıma gelmesini ve benim de buna uygun davranmamı şaşkınlıkla izliyorum
Çoğu zaman daha önce yaşamadığıma emin olsamda pek bir anlam da veremiyorum bu duruma..Yani mesela olay bir konuşmaysa o kişiyle o konuda konuşmamış olduğumu biliyorum ama o konuşma yaşanırken kelimeler bir iki saniyeliğine aklıma geliyo ve aklıma gelenle konuşulan ya da yapılan olaylar aynı oluyor..
Bunun tam olarak mantıklı bir açıklaması var mı bilmiyorum ama ben bilimsel olarak bu aşırı duygu yoğunluğunda beynin bu tür tepkiler verdiğini okumuştum...Tabi çevremdeki aşırı-dinci insanlar ise bu durumu daha farklı açıklıyor:kader var ve sen bazı durumlarda yazılmış olanı birkaç saniye öncesinde görebiliyorsun.Yani kaderin olduğuna inandırmak için bulunmaz bir şans
Bana pek inandırıcı gelmedi hatta saçma bile geldi diyebilirim.Çünkü böyle düşünen insanlar gördüm.Her ne kadar bilimin her konuda dinden üstün olduğuna inanmasamda(pekte dinci sayılmam) bilimin açıklaması bana daha mantıklı geliyor
 
Bu olay üzerinde epey duruldu bizim okulda.
Arkadaşlarla hatta bazı testler yaptık. Deja vu olayının hangi anlarda olduğuna dair testlerdi bunlar:
-Kafa darbesi (özellikle arka üstü)
-Yoğun düşünceler ve zihnin en çok konu üzerine odaklandığı an, beklenmeyen bir algılama gerçekleşmesi

Bizim bir çıkarımımız var durumdan.
Sinirsel iletim sırasında yoğunluk oluşur. Kişi bir konuyu çok fazla ayrıntıdan ele alıyorsa, ya da zihinsel yoğunluk (aynı anda çok şey bir arada düşünme) gibi durumlardır bunlar.

Mesela geniş bant bir internet bağlantısı düşünün. Download yapıyorsunuz. Ve mesela max hız 50 KB. Ama siz downloadlarla o kadar çok bandwidth harcıyorsunuz ki aniden downloadlarınız yavaşlıyor. Özellikle deneyin. Tüm bantgenişliğinizi harcarken msn de chat yapın. Bir süre sonra mesajların durduğunu, bant genişliğindeki saniselik boşalmada bile 5-10 mesajın beraber geldiği, hatta bazen de aynı mesajın iki-üç defa gitmesi durumu.

Zihin de böyle bizim hipotezimize göre. Yani zihindeki nöronlar tam kapasite çalışıyorsa siz bir elma gördüğünüzde ona boş boş bakarsınız. Bu sırada elmanın bilgisi nöronlara defalarca ulaşıp taşınmaya çalışır ve bu siz anlayıncaya kadar tekrarlanır. Çünkü o elmayı tanımlayacak nöron yoktur. Ani dikkat dağınıklığı yaşadığınızda elma bilgisi iki defa ardarda gönderildiğinden sanki aynı elmayı aynı konumda iki kere gördüğünüzü zannedersiniz.

Sonra düşünürsünüz daha önce yaşayıp yaşamadığınızı. Ancak sadece o anı iki kere algıladığınız için deja vu olmuştur. O anda biriken sinyaller zamanından belki sonra ulaştığı için eskiden yaşamış gibi hissetme oluşabileceği görüşündeyim.
 
@666

@666
Seni şiddetle kınıyorum. İnsan bilmediği konularda yorum yapmamalı. Bazen açıp Kur'an-ı Kerim okumak her zaman daha iyidir.

Bir kere Allah herşeyi bilir. Biz yaratıldık çünkü eğer yaratılmadan direk cennete veya cehenneme gitsek o zaman hakkımızı arayıp neden orayı hakettiğimizin kanıtlarını isterdik.

Bizler yaşıyoruz ve yaşadıklarımız da sorulan hesapların kanıtı olacak. Yaşamadığımız için yapılan sorgular olması beklenemez. Allah biliyor. İnancın ne olursa olsun, ben ateistle de konuştum, yahudi ile de, hristiyan ile de. Ancak ilk defa senden Allah'ın herşeyi bilmediğini söylediğini duyuyorum. Bir de yahudiler bazen yahudiler bunu söylerler. Herneyse amacım gruplandırmak değil ancak burda önemli olan bilmediğin konularda susmak. Zaten bazı çelişkiler içinde olduğun apaçık ortada. Bence kendin birşeyleri kabul etmeden sağdan soldan duyduklarını açıklama.

Bir de bu mesajımda açıkladığım herşey aynen Kur'an-ı Kerim'de de geçmektedir. Anlamıyorum yani elinizde Kur'an varken niye gidip sağa sola soru sorup kafanızı karıştırıyorsunuz?
 
Arkadaşlar okuduğum bir yazıya göre dejavu beynin bir süreliğe kısa devre yapması. Daha çok yorgunluk, uykusuzluk ve stres dönemlerinde başımıza geliyormuş. Beynin sağ şakak lobunun, sola gönderdiği ileti gecikirken sol şakak lobunun bu iletiyi zamanında alması. Yani diğer taraftan ileti sola geç gelince biz de bu olayı "önceden gördüm ben bunu" şeklinde yorumluyoruz. Gayet de mantıklı bir açıklama bence.
 
Benim dusuncem uyurken bı cok ruya goruruz uyanmadan oncekılerı hatırlarız hatırlamadıgımız ruyalrda gıttıgımız yerler hayal gucu deıl gercek ornegın hindistana gittniz gordugunuz yerleri ruhunuz ruya esnasında gezdıgı ıcın bırebır goruorsunuz oraya gıttıgınızde yabancılık cekmıorsunuz tabi blıncaltına yerlesmısh tmamen hayal urunu ruyalarmızda war ama o ayrı konu..
 
Geri
Üst