Yurtdışından amfi(veya pod hd) seçimi (Clean-Blues tonlar öncelikli)

hackeiommi Evet.. VC30'u ton olarak tercih edecektim. Ancak potansları ön tarafında diye LC'yi tercih ettim. Amplifikatörlerimi sehpa, dolap vb. üzerinde kullanıyorum ve amfinin kontrollerinin fiziksel ve görsel olarak kolay erişilebilir olması benim için önemli. Burada, tondan da önemli.

LC30'a G12h30 -55Hz (Evet, 30 Watt'lık amfide 30 Watt'lık hoparlör) takılı. Clean kanalını çok seviyorum, önünde overdrive/booster istediğim her tona yaklaşıyorum. Karakter olarak clean ve drive kanalları çok farklı. Drive kanalı koyuca ve pek ihtiyaç duymuyorum, ancak metal için gayet uygun. Amplifikatörün düşük volumlerdeki ses kalitesi de gayet iyi. Ve BJ böyle değildi işte. BJ 15 wattlık olmasına rağmen, 30 wattlık laney düşük volumde bence daha başarılı. Hatta LC30'un kabini 2 watt'lık Vox 'lil night train ile de kullanıyorum, ancak düşük volumde Laney'deki kadar işe yarar tonlar çıkmıyor.

Power lambalarını kırma konusunu bu devirde bence biraz abartıyoruz zaten. Amfinin önüne ne koyduğuna ve amfinin karakterine bağlı olarak, yüksek wattlı bir amfi düşük volumde gayet iyi sonuç verebiliyor. Ama düşük wattlı bir amfi clean tonlarda büyük eksiklikler gösterebiliyor.
 
Almanya'ya gidiş tarihim ertelendi o veya bu şekilde Ağustos 30'a kaydı. Bu sefer kesin.

Geçen süreçte Bogner Alchemist ve Line 6 DT25 inceledim bir süre, Alchemist aslında baya cezbetti beni ama üretimi durmuş bir model stok bulamadım. Yani Türkiye fiyatı uygundu Türkiye'de baktım alıym dedim stok yoktu. Line 6 DT25 de oldukça güzel bir ürün gibi duruyor ama pod hd ürününe bağlanmış bir lambalı amfi gibime geliyor sanki o ürün.

Gene dönüp dolaşıp yol Blues Juniora çıkıyor
 
Bi dükkanla görüştüm sanırım oradan alacağım, zaten 6-7 yıldır ufak tefek alışverişler yapmıştım. Fiyatlar şöyle:

1-Blues Junior III : 549 euro , kolon değiştirilirse 589 euro.
2-Peavey Classic 30 : 599 euro
3-Bogner Alchemist 112: 599 euro (hafif kullanılmış)
4-Line 6 DT25 112 : 749 euro

Taxfree de yapacağım ama uçakla dönmeyeceğim için prosedürün tam nasıl işleyeceğini bilemiyorum. Taxfree mümkün olursa duruma göre %11 veya %19 daha düşecek bu fiyatlar üzerinden.
 
Dün Almanya'ya ulaştım. Bugün ise hemen mağazaya gittim ve ürünleri inceledim.

İlk olarak önüme Bogner Alchemisti çıkardılar ve ilk tepkim "ben 2 x 12 comboya bakmıyordum" oldu :) Alet tam manasıyla eşşek kadar. Zaten yerinden oynatması tam bir çile, 30 kilo. Hafif kullanılmış bir üründü ama kozmetik olarak 10 numaraydı. En son 550 euro fiyat verdiler.

Daha sonra blues junioru indirdik raftan, bu meret onun yanında kardeş gibi kaldı tam anlamıyla. Limited Blues editiondu yani içerisinde celestion v-30 mevcut. Bu ürün sıfır (mağazada raftan veriyor gerçi) 595 euro fiyat verdiler. Pazartesi hiç kurcalanmamışını bulabilirse haber verecek ama çok zor dedi limited edition olması sebebiyle.

Daha sonra iki cihazı yanyana koyup bir strat bağlayıp test yaptık. Alchemist gold kanalda bir fender olmasada, buram buram Fender kokuyordu bence. Mercury kanalını ise hiç beğenmedim, belki uygun ayarlamaları yapamadık orası ayrı tabi. Blues juniora geçtik sonra, ton olarak daha iyiydi Alchemiste göre, kulağıma daha bi hoş geldi, daha sıcak geldi. Adam da boşver Alchemisti yoluna sürükledi bir yandan, blues juniora karar kıldık. Tabi şimdi kullanılmamış olanına bakacak ve o baktığı süreçte bu elindekinin de satılmaması gerek. Gerçi burada pazar günleri mağazalar kapalı, pazartesi haber vereceğini de varsayarsak ürünü satabileceği pek vakit yok. Ha şayet satılırsa kısmet değilmiş derim Alchemisti sırtlanır çıkarım.

Şuan durum bu yönde ama tabi "alchemisti okşayınca içinden cin çıkıyor kardeş 3 dilek hakkın oluyor" yada "blues junior çocuk amfisi adı üstünde" gibi gibi fikir üretenlerinde fikirlerine hala açığım :D Sabah ilk işim watt killer sipariş etmek olacak, o olmadan olacak gibi değil. İkiside uçuk kaçık seviyede sesler veriyorlar bana göre çünkü, daha master volume ile de gayet usturuplu şekilde ilişki kurmuştuk halbuki.

Bu ürünleri gelirken araba ile getireceğim, yani kara yolu ile gelecekler. Bagaja veya arka koltuğa koyacağım. Taşıma esnasında dikkate edilecek hususlar veya önerilerinizi de beklerim bir yandan. Mesela lambaları sökmeye gerek var mı, yoksa olduğu haliyle koyup gelsek mi? :)

Sevgiler.
 
Öncelikle, stok lambaları sök ve sünger veya pamukla güzelce paketle. Altlara koyayım deme sakın.Mümkünse torpido gözüne doldur lambaları. Ayrıca kaynağına gitmişken alabildiğin kadar power ve preamp lambası al. Öncelikli olarak iki takım JJ Tesla al bence, standartı olan kaliteli lambalardır. Ayrıca alabildiğin kadar her markadan da (özellikle Tung Sol, Sovtek, ve Electro Harmonix derim) birer takım power ve preamp lambası örnek al deneme amaçlı. Almışken de power lambalarına bias işlemi yaptır gelmeden.

Harmony Central yorumlarında lamba değişiminin Alchemist'e iyi geldiği söylenir. JJ ve Tungsol tercih ediliyor genelde. En azında preleri değiştirip deneme imkanın varsa bu şekilde de bir dene. Powerler için bias ayarı gerekecek önünde sonunda, onları deneme imkanın olmaz dükkanda.

Kolay gelsin :)

Hakan
 
Lambaları söküp takmak meşakatli bir iş mi acaba, elimizde kalmasın sonra? Olmadı aldığım mağazaya söyliym, onlar söksün ayrıca versin lambaları elime. Adam zaten 2500 euroluk malzeme satıyor gibi ilgilendi, direk mağaza sahibi birde, 30 yıllık mağaza. Gümrüklerden geçişte torpidoyu açıyorlar bazen, lambaları görünce ne iş demesin görevli memur :D

1 takım alabilirim aslında lambalardan şuan için, JJ Tesla preamp + poweramp takımı mı alayım? Belirli bir modeli var mı bu ürünlerin? Bias işlemini bu mağaza yapabilir mi acaba, yoksa çok teknik bir konu mu? Alchemist muhtemelen yakın zamanda lamba değişimi ister, 6 ay garanti veriyor mağaza. Bu da demektir en aşağı 1,5 sene kullanılmış ürün. Ya kullanan çok temiz kullanmış ya da kullanmamış pek. Mağaza çalışanı Blues Junior önerirken Alchemistin biraz daha komplike bir cihaz olduğunu, şayet tamir görme durumları olursa ilerde tamirinin zor olacağını, bozulmaya da daha yatkın bir cihaz olduğunu söyledi (blues junior ile karşılaştırdı tabi bunu, yoksa alet kötü demiyor.)

Çok soru sordum ettim kussura bakmayın, acemilik..

Kolay gelsin.
 
Lamba söküp takmak az bir dikkat istemesi dışında öyle zor bir şey değil. Hatta biraz dikkatli biri için lego söküp takmak kadar kolay diyebilirim. Lambaları pre+power olarak takım halinde al. Mağazanın bias işlemi için tavsiye edebileceği veya çalıştığı bir amfi tamircisi vardır büyük ihtimalle. Bir ihtimal orada da yapabilecek birisi olabilir, sor. Farklı bir amfi alırsan eğer içindeki lambaların modelini de not al. Blues Junior pre 12AX7 (üç tane sanırım) power iki tane EL84 kullanır. Gücünü 15'ten 10 watta düşürmek için de JJ EL844 tavsiye edilir.
Alchemist'in bozulma durumları ile ilgili tavsiyesi önemli bir tavsiye bence. Ben de ilerisi için Alchemist almayı tasarlıyordum ama şimdi bir kez daha düşüneceğim bu yüzden.
 
Başta Hackeiommi olmak üzere fikir ve düşüncelerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

Bugün Blues Junior III Limited Blue Edition (Celestion v30 barındırıyor) ürününü satın aldım. Almanlara pek uymasada indirim şu bu derken 575 euro fiyata geldi. Birde taxfree olacak; 92 euro da ordan düşüm gerçekleşecek. Yani totalde 483 (1100 TL) euroya mal olmuş olacak ürün. Mağaza sahibi ücreti alırken yanlışlıkla 100 euro eksik söyledi, 575 euro yerine 475 euro dedi. Yanlış söylediği için uyarınca da sevinip 5 euro daha indirim yaptı
icon_smile.gif
Mağazaya toplu taşımayla gittiğim için ürünün orda kalmasını rica ettim, arabayla dönüş sırasında gidip alacağım ürünü. Taşıma bahsi için lambaları sökmeye gerek yok, biz güzelce sararız dediler. İstanbul'a gelince lambalar soketlerine hala tam oturur vaziyette mi onu mutlaka kontrol et dediler. G12H30 mu alsam diye düşündüm ama stoklarda yoktu ne yazıkki. O iş başka bahara kaldı haliyle. Birkaç takım tel ve bi tuner alıp çıktım.

Ardından AG Watt Killer 50 sipariş ettim. Ben İstanbul'a döndükten 5-6 gün sonra da o gelmiş olur sanırım. Bu dakikadan sonra biraz lambalı amfi kullanım talimatlarını kurcalamam gerek (gerçi biraz göz gezdirmiştim).

Blues Junior ve AG Watt Killer ile ilgili deneyimlerimi de paylaşacağım bu başlıkta veya ayrı bir başlıkta.

**Alchemist için parçaların tedariki zor demişti ve aletin çok karmaşık olduğunun altını çizdi birkaç kere. Üretimi artık durmuş, ellerinde bulunandan başka gelmeyecekmiş.
 
Vallaa sayfa dikkatimi cekti bikac kere girip baktim fakat bugera da kaldi aklim. "Keske birazda benmi aklini iyice kurcalasaydim bugera diye" diyede aklimdan gecmedi degil :)

Tamam blus junior da kotu degil ama keske bugera alsaydin.. O fikirden vazgeciren ne oldu seni?
 
Aslında Bugera v22 baya kafama yatıyordu, çok güzel bir alet bence. Almanya'da yaşasam çok büyük ihtimal Bugera alırdım, garanti ile ilgili problem olmayacaktı çünkü.

Bugera'da kronik bazı sorunlar var gibi algıladım, daha doğrusu Youtube üzerinde gördüklerim ve forumlardan edindiğim bilgiler o yönde idi. Onarılamayacak sorunlar değil, hatta ufak çaplı sorunlar ama işte Türkiye'de kim uğracaktı bu işlerle o kafamı karıştırdı.
 
3 gündür kullanıyorum aşağı yukarı mavi blues junioru watt killer ile. Sağolsun Emre bey watt killeri müthiş bir hızda üretti ve gönderdi. Amfiyi ilk kullandığımda watt killer vardı elimde :)

Çok memnunum hem watt killerden hem de blues juniordan. Büyük bir keyifle kullanıyorum her iki ürünü de. Güzel bir seçim olmuş. Sorunsuz bir şekilde de getirebildim amfiyi Türkiye'ye.

Şuan için tek sıkıntı dip gürültüsü.. Watt killer 3.kademeden sonra dip gürültüsünü baya emiyor esasen, belki de bana öyle gelmiştir bilemiyorum. Ama şöyle bir sorun var: Gitarın teline yada metal aksamına (mesela köprüye) değdiğim vakit çıt diye bir ses geliyor. Çok yüksek değil bu sesin şiddeti ama parmak ile iletişim kesildikten sonra parmağın her yeniden değişinde aynı ses birdaha çıkıyor. Sürekli parmağın tellerde olduğu durumda sıkıntı yok ama örneğin tüm tellerde sırayla boş vuruş yaparsak parmak ile her tel geçişi arası parmak tellerden ayrılacağı için sürekli çıt çıt sesleri gelecek totalde 6 kere.
 
Hayirli olsun tekrar..
Sorunun da Standart topraklama sorunu.. Lambali amfiler daha fazla frekans okudugu icin haliyle dip sesleride daha bariz cikartiyor ortaya. Hatti topraklama kullanman (yada yapman) gerek.
Ki buda topraklama altyapilarimizin saglikli olmamasi nedeniyle tamamen ortadan kalkmiyor.
Eski tarzan stillerden biri olan kalorifere kablo atma olayini deneyebilirsin. Sahsen ben yillardir kullanirm, drive sondayken bile dip gurultu sanki noise gate varmis gibi sifir duzeyinde saglam oldu. Amfinin saseye giden vidasini 3-4 milim gevsekt araya bi kablo teli sıkıstırıp tekrar sık vidayi,, kablonun diger ucunuda kalorifer gibi zemine giden bi metal sisteme bagla.
Ama bu durum malesef kalorifer borularinin metal oldugu durumlarda gecerli. Plastikse ise yaramayacaktir. Bu isin Turkiyede ki en net ve pratik cozumu bu malesef. Malum altyapilardaki topraklamaya yeterli ozveriyi gostermiyorlar :\
 
Bilgilendirme için teşekkürler.

Kalorifer borusu çözümü pratik açıdan oldukça güzel, uygulaması da kolay. Ancak bunun hem amfinin sağlığı, hem benim sağlığım hem de komşuların sağlığı için bir tehlike oluşturmaması gerek. Tehlike yaratabilecek bir durum var mı sizce?

Kaloriferin üzeri boya ile kaplı, ancak vanalara uzanan kısımda boya mevcut değil, o noktalara bağlayabilirim sanırsam direk. Amfide şaseye giden vidayı tespit etmek için vidalara dokunup gürültüyü dinlemem uygun olacaktır sanırım?

İyi akşamlar.
 
Bu arada aklında olsun, Blues Jr, taşınma sırasında lambalarını düşürmeye pek meraklı bir amfidir. Arabaya falan yüklemen gerekecekse kesinlikle lambaları sök.

Tavsiye için teşeşkürler;

Evet aldığım mağaza bu uyarıda bulundu, eve gelince mutlaka lambaları kontrol et yerlerinde mi diye dediler :) Sorunsuz sağ salim şekilde geldi, bu Blues Junior III serisinde sanırım poweramp lambalarını ekstra bir mekanizma ile sabitlemişler, öyle bir şeyler yazıyordu etiketinin üzerinde.

Lambaları sökmeden sağ salim geldiği için şuan lamba söküp takma konusunda bir deneyimim de yok. Ama sağ sola pek taşımıyorum zaten.
 
Kolay ya, hafif sağa sola sallayarak çekince çıkıyor lambalar :) İnternetten 12ax7 yaz, ayaklarının resmine bak, nasıl çıkarman gerektiğin gözünde direk canlanır zaten.

Eski BJlarda sadece power lambaları sabitleniyordu sanırım, belki yenisinde tamamını sabitlemişerdlr. İyi de olmuş eğer yaptılarsa. Düşüp kırılan bir lamba ve cam kırıkları hiç hoş şeyler değil :)
 
Smdi koca apt.da herkes apmiyor boyle seyler. Ve topraklama aldigin alet 100-150 wat (cok elektrik uzereten bisey degil. Kazandaireleri zeminde topragin ustune monteli oldugu icin direk topraga iletiyor zaten. Max olacak sey biriyle tokalasirken bazen cit diye bi elektrik gecer ya, o olur ama apt da senden baska kimse boyle biseyler yapmiyosa (ki yapmaz kimse, yani muzisyenlerden baska kimsenin toprakla ilgili bi sorunu yok:) ) o durumda olmaz. Yani bence hicbi sorun yok.
 
Geri
Üst