Charvel / Jackson Başlığı

DKMG 1120 euro sitelerinde soyledigine gore. Yazin bende yanimda getirebilim bir veye iki DKMG satilik (Umut hesabi :D ). Yapabilirsem bende 750€ ya satmayi dusunuyorum. Daha ortada kesin birsey yok. Hele bi yaz gelsin ben geri geliyim...
 
Arkadaşlar bi güzelce okusanız önce ya DX10D den bahsediyor arkadaş fiyat olarak. 690 euro olan DX10D kısaca. Ondan önceki arkadaş sormuş DX10D kaç para diye Chatkingin dediğide "tam fiyatına dikkat etmedim çünkü o sıra DKMG ile ilgileniyodum"

Chatking sen şu an yeni başlayan birine göre inanılmaz iyi bi gitar almışsın aktif maktif olaylarına çok takılma şimdilik derim :) Zaten anlamaya başlayınca sana en çok ne lazım olucak anlıycaksın sormadan. Aktif manyetik takarsan evet 2 tane pil olur , emg turbocharger diğer adıyla emg afterburner hem aktif hem pasif manyetiklerle çalışan bi devre.
 
Turbocharger'ı açıklamaya çalışmak gerekirse, amfiden "gain"i açtığın gibi ekstra bir şekilde gitardan da onun bir benzerini yapmanı sağlayan bir devre :)

Aktifle pasif manyetik arasındaki fark ise şu. Pasif manyetikler üstlerinden geçen elektriğin almaçlarında yarattığı elektrik alan sayesinde sesi algılarlar. Aktif manyetikler ise pil yardımıyla "yüzeysel" yani almaçlardan bağımsız daha geniş ve daha güçlü bir elektrik alan yaratırlar. Outputları pasif manyetiklere göre daha fazla olur ve nedenini tam olarak bilmediğim için açıklayamayacağım birşekilde dip gürültüleri de daha az olur. Kolay kolay feedback yapmazlar vs.

Aktif manyetiklerin en bariz özelliği olan yüksek output'un clean tonlarda gitarın sesinde ufak miktarda distortion yaratmak gibi bir eksisi vardır ayrıca...
 
evet bi yanlıs anlasılma olmus peşinde 690-700 e falan iner tabi ben direk sölenen fiyatı kastetmiştim dorusun tabi de ben özelliklleriyel ilgili yorumlrınızı merak ettim dx10d için mesela dk 2 ye göre nasılbi gitar? yanılmıyosam sapları arasında çok bi fark yok dk2 biraz daha ince ve h-s-s konfgrastonu var dx10d de çift h var! bunların dısında dk2 ye göre çokta aşagıda bi gitar diil sanırım gövdeleri de aynı galiba????
 
Ya ben ne dedim şimdi 690 Euro'ya DKMG falan yok DKMG yi 870 Euro'ya aldım ben :p 690 Euro olan DX10D :)

@prelektro ya ben önce 370DX falan baktım ASA Müzik'te (daha önceki gitarlarımı da ordan almıştım..) 700 Euro dediler benim beynim afalladı (gerçi 590 olur demişlerdi ama yine de fazla geldi bana) .. Sonra da DKMG'ye baktık zaten..

ESP'nin sitesine bakarken dikkat ettim Kirk'ün gitarı benimkine çok benziyo renk, şekil, manyetik olarak sadece üstünü kırıp dökmüşler ben de mi yapsam acaba :LOL: ??
 
ikimizde aynı seylerden bahsedioruz zaten bende 690 na iner tabi dediim gitar DX10D OK? :) tek istediim dx10 d nasıl bi gitar dier modellere göre dk2 ye göre çokmu aşagıda bi gitar bunu merak ettim sadece yawww?
 
Şimdi hep sölediğim bir şey var (kendimi tekrar ediyomuşum gibi hissettim :D ) Jackson ürettiği bir gitarın kalitesini anlamak açısından belki de en kolay marka. (nasıl bir lafsa "kolay marka" :LOL: )

İlk olarak gitarda kullanılan köprüye bakmak lazım hangi sınıf bir gitar olduğunu anlamak için. Yeni nesil jacksonlar'da Jt-500, Jt-580 ve Original floyd olaraktan 3 köprü kullanılıyor temel olarak (ttabii eğer floyd varsa :) ) Yani gitarları 3-sınıfa ayırabiliriz bir anlamda.

2. olaraktan üretim kalitesi ve kullanılan malzeme açısından iyi olan gitarların kozmetik olarak artıları oluyor. Ne gibi derseniz şöyle;

"BU bir genellemedir"


1-)Pickup ring
2-)Sharkfin inlay (moto)
3-)Daha kaliteli moto'dan sharkfin inlay ayrıca reverse headstock ve reverse sharkfin inlay, veya rare finish
4-)Mop sharkfin inlay
5-)Binding
6-)Mop logo

Yani özellikleri aynı olan gitarlara baktığımızda bunlardan birisi diğerinde daha fazlaysa o gitar kullanılan malzeme (ağaç, hardware manyetik gibi) açısından diğerine göre daha iyi oluyor genelde :)

Biraz daha detay vermek gerekirse bu olaylarla ilgili.

Pick-up ringi olmayan pek fazla gitar kalmadı artık sanırsam ama yine de bilmiyorum. e-bay'de sürekli pick-up ring'i olmayan dinky'ler görüyorum genelde baya ucuza gidiyorlar.

Mother of pearl olmayan sharkfin inlayler japon üretimi nispeten üst seviye jacksonlarda, genelde professional serisinde kullanılıyor. Ayrıca bu gitarların biraz daha iyi olanlarında binding oluyor. Js serisine baktığımızda js30k'da mesela sharkfin inlayler yok. Dx10'yle aralarındaki en büyük fark dx10d'de sharkfin inlay olması. Ve dx10dlerde daha iyi manyetikler ve daha iyi ağaçlar kullanılıyor. Fiyat olarak da dx10d daha yüksek

Mop olan inlayler ise jackson usa gitarlarda kullanılıyor. Eskiden 94 öncesi Japon üretimi jacksonlarda da varmış, sonra 94-95 yılında aynı özellikli gitarları mop olmayan sharkfin inlaylerle üretmişler ve 94 öncesi dönemin aynı gitarları 94-95 dönemininkine göre daha iyi olarak anılır :)

Mop logo ise galiba şu anda sadece American Select series'de var. Bazı "select series olmayan" amerikanlarda mop logo olmuyor. , mesela dr-2 veya sl-2 gibi :)


Binding'e gelince dediğim gibi en üst seviye amerikanlar'da ve professional serisinin üst kısmını temsil eden japon Jacksonlar'da oluyor. Dk-2 gibi. Genelde bir gitarda binding olup olmadığına bakar Jackson severler. Galiba biraz zahmetli bir iş olduğu için binding olan gitarlar kıymetli gitarlar oluyor.

Mesela dr-3 ve dxmg'ye baktığımızda dr-3'e göre dxmg'nin 2 artısı var pick-up ring ve binding. Piyasayı biraz araştırırsanız dxmg'lerin dr-3lerden daha pahalı olduğunu görürsünüz.

En son olarak da daha kaliteli moto'dan sharkfin inlay ve reverse olayı. Bu daha çok Jackson'ın belirli bir firma veya belirli bir talep üzerine yaptığı sınırlı üretimlerde oluyor. Yani piyasadaki prodüksiyon modelleriyle ilgili değil pek.

Mesela Amerika'da Umut'un çalıştığı firma olan guitar center için üretilen gitarlar var. O firma baya yüksek satış potansiyeline sahip çünkü. Örnek vermek gerekirse Slsmg modelinin eerie dess swirl desenlisini ürettiler guitar center için sınırlı sayıda. Bir örnek de dxmgt'ler. Bu gitarları alanlar bu gitarlarda nispeten daha kaliteli moto'dan mop gibi görünen yani inlaylerin olduğunu söylüyorlar. Ayrıca dxmgt'lerde reverse olmasa da normallerinde olmayan 3+3 headstock var. Genelde bu gitarlar biraz daha iyi sonuç veriyorlar(mış) :LOL:

Son olarak da dx10d dk-2 karşılaştırması yaparsak. Köprüleri aynı bu 2 gitarın yani aynı sınıftalar diyebiliriz. dk-2de artı olarak binding var ve bildiğim kadarıyla dx10d'lerde pickup ring yok :) Dk-2lerin dx10d'lerden biraz daha iyi gitarlar olduğunu söyleyebiliriz yani...


Bir de tekrar bir açıklama yapıyim bu yazdıklarım daha çok jackson'ın son dönem ve 94 önceki dönemini düşünerek yazılmış genellemelerdir. Ayrıca gitarı kişisel zevke göre değil de bir endüstri ürünü olarak "iyi-kötü" diye nitelendirmeye çalıştığımı da söyliyim. Yani "iyi ham madde ve iyi işçilik = daha iyi gitar" gibi.. Tabii ki herkes için bu olay farklılık gösterebilir :)
 
Jacksonın şu an üretimde olan gitarlarından en ince klavyelisi yanılmıyosam dk2(emin değilim ama benim elimde aldığım en ince klavyeli jackson :) ) ve bence bi gitarda olması gereken minumum inceliikte bu :) ibanezler çok ince geliyor bana rahatsız ediyor ellerim küçük olduğu halde. ama dk2 tam kıvamında bana kalırsa.
 
Sap inceldikçe kalvye genişliği artıyor benim gibi avcu büyük parmakları orta uzunlukta adamlar için pekte verimli değil.Onu yer,ne biraz daha kalın ama daha dar klavyeli gitarlar işime geliyor.Eski grubumda lakabım sucuk parmaktı kalın sarılmış dolma gibi parmaklarım var doğru basış pozisyonları bazen işe yaramıyor yeni teknikler geliştiriyorum :)
 
Geri
Üst