Doğru bildiğimi düşündüğüm için birşeyler yazdım. Yanlış bildiğimi söyleyince siz, biraz araştırayım dedim. Doğru olan benmişim ama. Buyrun siz de araştırın.
Ibanez'in yeni gitarlarının hemen hemen hiçbiri "parlak" değil ama cilalı. Her cila parıl parıl parlamaz zaten. Ibanez ve diğer birçok iyi gitar markası üst modellerinde finish olarak polyurethan (özellikle renksiz kısımlara) ya da nitrolacquer kullanır. Polyester çok parlaktır ama ses için kötüdür. Gitarın kurumasını engeller. Ibanez'dekiler parlaklık hissini az da olsa vermek için mat sedef kullanmışlar. Mesela "black" yerine "galaxy black", "black pearl"; "blue" yerine "mirage blue", "royal blue" gibi tabirler kullanmışlar. Alt modellerde ise bildiğimiz parlak siyah (polyester) var. Parıl parıl maşallah. Bende de 97 yapımı bir 570 (parlak siyah) var bir tane de yeni 1570 (mat sedefli mavi) var. Parlak ve mat kavramları gayet canlı benim için. Muazzamın gitarı ahşap üzerine polyurethan kaplama polyester değil. Dediğim gibi üst modellerde pek polyester olmaz zaten. Dolayısıyla benim 1570'le aynı yüzeye sahip. Ben son bir yıldır hemen hemen her hafta Dunlop 65'leri bu gitara uyguluyorum. Sonuç muhteşem!
Ayrıca titanyum dioksit ahşap ve otomobil boyalarında (gitar boyalarına en çok benzeyen boyalardır) çok az kullanılır. Gitarın boyasını alır götürürsün kullanırsan.
Gövdenin parlamasına yol açan kavram yağ, evet. Ama genel anlamda bir parlaklık değil bu. Ayrıca Dunlop'un ürünleri solvan. Yani zaten parlak olan ve kir vb nedenlerden matlaşmış yüzeyi parlatırlar. Yağlamazlar ve ekstra parlaklık vermezler. Zaten mikrofiber bez kullanımı önerilmiş ki bu da boyaları, cam yüzeyleri parlatmak için en çok kullanılan bezdir.
Size yine bir eczacıdan mesleki bilgi... Gitarda biriktiğini söylediğimiz yağ aslında yağ değil. Yani çoğu değil. Ter ile çok küçük deri parçalarının birleştiği bir nevi çamur. Bunu suyla temizleyebilirsin. Ama eğer elini saçına sürmüşsen veya henüz sabunla yıkamışsan işte bu yağdır (sebum). Ama alkolle de uzaklaşmaz. Çünkü bu sabit yağdır. Alkol sadece uçucu yağları çözer. Bütün yemeklik yağlar da sabit yağdır ve alkolde çözünmezler. Ama limon yağı, nane yağı, kekik yağı gibi kokulu yağlar uçucudur ve alkolde çözünürler.
Gelelim muazzam arkadaşımızın tel ile ilgili sorusuna. Sanırım sen GHS'in fastfret'inden bahsediyorsun. Bence diğer ürünlerini de kullanmanı önerdiğim Dunlop'un string conditioner&cleaner'ı kullanmalısın. Gayet etkili. Bütün ürünleri 6-7$ civarında ve bir şişesi en az bir yıl götürüyor. Ayrıca planet waves in de var bu tür ürünleri. Ama kullanmadım bilmiyorum. Eğer bulursan içindekileri yaz, sana anlatayım ne işe yaradıklarını üstün kimya bilgimle (!)

Fikir alışverişi bu tartışma değil gençler. Verilen bilgiler için teşekkür etmek lazım birbirimize!