Gitarda Sap Sorunu

Sap
halilpazarlama hocam verdiğiniz bilgiler ışığında ilk mesajımı kontrol ettiğimde şunu farkettim. Benim sapım içbükey. Yani geriye doğru bombelenmiş durumda. Şimdi tekrar düşündüğümüzde truss rodu sıkmak mı lazım gevşetmek mi acaba?
Sap iç bükey haldeyse,yani geriye doru yatmışsa,önce telleri gevşet,sonra truss rod u saat yönünün tersine çeyrek turdan daha az döndür ve bak duruma,düzelene kadar küçük adımlarla periyodu tekrarla.Ama dediğim gibi azar azar çevir.Bu arada bu işin ideali sapın dümdüz değilde çok hafif iç bükey kalmasıdır.
 
Sevgili dostum,

Temel sIkIntin sap ayari olsa da, bunu duzeltsen bile, entonasyon vb. problemlerle karsilasman buyuk olasilik...Elbette gitar senin gitarin ve karar senin kararin ancak, bence hic canini sIkmadan bir luthier'e git ve gitarinin temel ayarlarini ve bakimini yaptir...Sonuc olarak yeni aldigin gitarin bakimini yaptirmis ve problemini de profesyonelce cozmus olursun...

Sevgiler ve saygilar...
 
Bi de şöyle bi durum var; elindeki gitarın sorunsuz, optimum ayarları yapılmış halini görmeyen birine "bak, şöyle şöyle yap, sorun düzelir" demek çok bi anlam ifade etmiyo bence, bazı gitarlarda (benim gördüğüm Cortlarda ve Ibanezlerde) sap ayarını düzgün yaparsanız başka hiç bir şeye dokunmadan diğer gitarlarda çok zor ayarlanacak low action seviyelerini görebilirsiniz, o gitarı baz alarak Yamaha'yı aynı seviyeye çekmek için köprü ayarı, üst eşik ayarı vs. bir sürü zımbırtı gerekebilir, onun için önce eldeki gitarın ideal durumu bi luthier tarafından nasıl sağlanıyo görülüp bu işlere girilecekse ona göre yola çıkılmalı. Yoksa eski gitarımda böyleydi deyip, alyana kuvvet bodoslama dalmak ufak çapta kişisel felaketlere yol açabilir. Nihayetinde doktor herkese aynı reçeteyi yazmaz, anestezi birimi bunun için var. Bi zaman kullanılmış gitarların da farklılıkları olabilir.
 
Gitarın sapı gövdeden uzun süredirayrıydı biraraya getirdim telleri taktım ve ilk başta teller perdeye yapıştır sonrasında alyan ile sola doğru çevirdim 1.5 2 tur çevirdim yarım yarımdenemesonucunda teller yükseldi ama 1-4perde aralarında tümtellerde ses var 18 22 arası ses var ortalarda ses yok sanırım içbükey bunu düzeltmemin yolu nedir ?
 
Gitarın sapı gövdeden uzun süredirayrıydı biraraya getirdim telleri taktım ve ilk başta teller perdeye yapıştır sonrasında alyan ile sola doğru çevirdim 1.5 2 tur çevirdim yarım yarımdenemesonucunda teller yükseldi ama 1-4perde aralarında tümtellerde ses var 18 22 arası ses var ortalarda ses yok sanırım içbükey bunu düzeltmemin yolu nedir ?

Sorun truss değilde sapın gövdeye açısı veya tremolo yüksekliği. Sap'ın vidalandığı yuva ile gövde arasında parça varmıydı? (kağıt veya tahta gibi) eğer yoksa sap eğimini eski hale getirip telleri tremolodan yükseltebilirmisiniz? aslında imzamda blog adresim var hemen herşeyi işledim bu konuda bir göz atarsanız yardımcı olacaktır.
 
Sap ayarı ile ilgili ilk ve en temel ölçüm, her teli tek tek 1. perde ve sapın gövde kısmındaki herhangi bir perdede aynı anda basıp, sapın orta kısmında (7. veya 9. perde demiri civarı) basılı tel ile perde demiri arasındaki boşluğu değerlendirmektir. Çalım tarzlarına göre biraz değişmekle birlikte, en çok kabul gören ve ideal diyebileceğimiz durum tel ile perde demiri arasında ancak bir kredi kartının girebileceği kadar az bir boşluk kalmasıdır. Bunun ölçüm tarzı dışında yirmi yıldır tüm gitarlarımı kendim ayarlayan ben başka ölçüm metodu bilmiyorum. Yani gözle pek olacak iş değil. Ayrıca sap ayarı son derece basit bir ayar olmakla birlikte, Cort vs gitarla sap ayarını öğrenemeyecek bir gitarist ileride Gibson'u ile öğrenmeye hiç cesaret edemez. Gitar ayarında truss-rod'a dalmadan önce bir sıra izlemek gerekiyor:

Herşeyden önce, gitarın daha önce ideal bir ayarda çalınmış ancak daha sonra ayarı kaçmış olduğunu farzedelim. Bu bize üst eşik yüksekliğinin kabul edilebilir sınırlarda olduğunu, perde demirlerinde ciddi seviye farkı olmadığını ve gitarda yapısal kusur olmadığını anlatıyor.

1- Önce yeni tel takımı takıp, gitarı akort ediyoruz boş tellerle. Eski tel takımı ile de olabilir elbette.

2- Köprü yükseklik ve türüne göre saddle yükseklik ayarını yapacağız. Bunun için gitar klavyesinin gövde kısmındaki perdelerde (alt perdeler) telleri çaldığımızda cızırtı olmaksızın temiz ses alabildiğimiz en düşük yüksekliğe ulaşıncaya dek köprüyü yükseltiyoruz ya da alçaltıyoruz. Bu aşamada üst perdelerde olup biten bizi hiç ilgilendirmiyor.

3- Sap ayarını ayarlayabilmek için önce sapın yeterli içbükey vaziyette olup olmadığını anlayabilmek için 1. perdeye kapo koyarak daha önce belirttiğim yöntemi uyguluyoruz. **Dikkat! Gitarınız akort edilmiş olmalıdır çünkü truss-rod tellerin sapı kendine doğru çekmesine karşı sapın ayarlanabilir bir direnç göstermesi için vardır. Siz çalacağınız akort düzenine telleri getirmezseniz sap ayarınız hatalı olacaktır**. Eğer tel ile perde demiri arasında hiç boşluk yoksa sap yeterli içbükey durumda değil demektir, turss-rodu gevşetmek gerek. Ne tarafa doğru gevşediğini gitarın markasının internet sitesindeki klavuzundan öğrenebilirsiniz. Eğer bir kredi kartının ancak geçebileceğinden daha fazla boşluk varsa truss-rodu sıkmanız gerekir. Küçük küçük sıkma-gevşetmeler (30 derece) hem işi doğru yapıp yapmadığınızı takip etmek hem de çok zor olmakla birlikte gitara olası hasar vermemek için idealdir. Sap değişen truss-rod ayarına çok hızlı yanıt vermeyebilir. O nedenle aceleci davranmamak gerekir, ancak yine de saatler geçmeyecek tabii ki, birkaç dakika ya da en fazla 10 dk yeterli. Bu şekilde en iyi sap ayarını yapabileceğinizden eminim.

Farkedebileceğiniz üzere köprü ve sap ayarları birbirinden bağımsız olarak ayarlanabilir. Köprü ayarsızken bile rahatlıkla sap ayarı yapabilirsiniz iki perde basımı yöntemi ile. Ancak gitarın çalınabilirliği her iki ayarın birbirlleri ile uyumlu olarak ayarlanabilmesini gerektirir. Dümdüz bir sap isteyebilirsiniz ancak karşılığında köprüyü yükseltmeniz gerekecektir. Çok düşük tel yüksekliği isterseniz köprüyü alçaltabilirsiniz gitarınızın kaldırabileceği kadar ancak hafif içbükey bir sap kaçınılmaz olacaktır.

Ben her gitaristin kendi gitarını ayarlayabilmesini bir gereklilik olarak görüyorum. Bu nedenle bildiklerimi paylaştım ve umarım yararı dokunur.
 
Merhaba, yeni aldığım gitarımın çok yüksek olan manyetik ve köprü yüksekliğini olabildiğince düşürdüm. Teller gevşedi, akort ettim bıraktım. Bir kaç güne ince mi telinin 13, 14, 15. perdelerden aynı sesin geldiğini fark ettim. Sap ayarı mı bozuldu nedir bilmiyorum. Fret tesviyesi yaptırmak istemiyorum. Sap ayarı ile çözebilir miyim bu sorunu. Ne tarafa çevirmeliyim ayarlarken?
 
Geri
Üst