müzisyenin sorun günlüğü

her davulcunun olduğu gibi benim de en büyük sorunum, çalacak yer yok ... evde mini bi set kurup çalıştığımda ses yan odaya bile gitmemesine rağmen laf işitiyorum. davulu bırakmam için "ölünce mezarımızın başında da bunlardan çalarsın" gibi saçma laflar bile duydum ailemden ama gerekirse gider çalarım nolcak diye güle eğlene davul ettim davula ... ailem müziğin hiçbi zerresinden anlamadığı için hiçbi destek göremedim. davul aldım 3 ay nerdeyse aç gezdim. twin pedal aldım 1 ay aç gezdim. şimdi zilleri aldım 3 ay daha aç ... sonuçta davulun beni doyurmıycağını da biliyorum ama yine de bırakmıycam. bunun geçici bi heves olmadığını anlatamasam bile içimde müziğe ve davula karşı neler hissettiğimi biliyorum en azından. konsere çıkıp üstüne para veriyim hiç sorun diil. insanların senin ürettiğin şeyi sevmesi, dinlemesi, ürettiğin şeyle eğlenmesi kadar büyük bi gelir olamaz ... yemişim parasını iyiyim böyle =))

yılmak, bıkmak yok millet ... yola devam
 
30.12.2005

bazı şeyler düzeliyor galiba, kredi çıktı, para sorunu az da olsa halloldu gibi, basdan da güzel tonlar gelmeye başladı. ama bir anfi eksiği hala hissedilmekte. komşu müdahalelerine bir çare buldum. anfiye açı verip altına katladığım yorganı serince bir nebze komşu baskısını azalttım. günler geçiyor...
 
13 Ocak 2006
Cuma

Meraba sevgili günlük.Seni buralarda yeni farkettim,şimdi bikaç yıldır içimde biriken şeyleri dökeceğim.

İlk başta okulun biraz kasmasından şikayetçiyim.Vizeler başlıyo eve kapan,vizelerden bi hafta sonra daha adam gibi grubu toparlayamamışken finaller başlla haydaaa eve kapan.Kendi davulu olmasına rağmen eve pad alan az sayıda insandan birisiyim çünkü davul evde değil günlük.Dersler boru gibi günlükçüm.Evden çıkıp biraz tıngırdatmaya gitsem o sırada çalışmadığım dersler bitarafıma girer.Hal öyle olunca da evde özlemle finallerin bitip müziğe dönebileceğim günleri hayal ediyorum.Ama olsun geçer.

Genel problemlerim ise halen grubu tam toplayamamak.Vokalist arıyoruz epeydir grupça,ne cenabetlikse bulamadık halen.Kime baksak tırt tırt "brutal death vokal'im" diyo.Mal mı bunlar günlük?Hemen özendiler boğaz parçalama akımına.Sesi,nota bilgisi olmayan insan bile "ğğöööööörrrrrr" yaparak bunu maskeliyor.İnsan gibi Progressive söyleyebilecek pür-ü pak sesli bir vokalist bulamıyoruz günlük.Ama başkoyduk,hınçla arıyoruz.Bi iki arkadaş deniyoruz arada.Bulucaz gibi.

Bi de genel olarak şu Death piskopatlığından şikayetçiyim günlük.Twine abanarak,gitara jügüjügü yaparak müzik oluyo artık günlük.Hem de insanlar beğeniyo bunları.Dream Theater'a ruhsuz diyecek kadar da ileri gidiyolar günlük.ÇARPILIRLAR LAN! Ruh nası yok,sololarda bile ruh var.ben şu alemde Opeth den başka ruhlu death ve türevi grup görmedim.Bazı insanların karamsar ve melankolik takılmalarına ve bu yolla karizmatik olmaya çalışmalarına veriyorum bunu günlük.Hatta bu müzik çeşidinden çok etkilenip simsiyah giyinenlere,voodoo büyücüsü gibi dolaşanlara da sadece "müzik olum bu" diyorum.Dinle,duygulan sonra gene normale dön.Crystal mountain'ı dinleyip gaza gelip de otobüsün orta yerinde ğğeeee diye bağıran arkadaşa burdan saygılar.

Davula çok ekipman almak istiyorum günlük.Yetmiyor.Progressive çok renkli ve değişik renklerde zil ve davullar gerektiriyor ama bende çeyreği bile yok.Millet cayır cayır double bass'lı 10 parça davullar alıyor,bissürü zille donatıyor olacak şey mi günlük?Ha?Cevap versene ağzına s.çayım senin günlük.

Gitarist arkadaşın gitar işi yatıp duruyor adam baskı altında kaldı çok borç altına girecek günlük.Bizde de suç var gibi günlük.DT çalabilmek için 7 telli alsın diye baskı kuruyomuşuz gibi geliyo ama bilemiyorum.

Halen bissürü eksiğim var günlük.Çok çalışmalıyım.Son zamanlarda biraz daha blues dan etkilendim ve çok daha ileri bi tekniğe yükselmem lazım.Baya zor ama olsun günlük çalışcam yapcam.Carter Beauford'un videolarını indiriyom da adam o.ç. gibi günlük.Sağlak mı solak mı belli değil.Paso ben de ambidexterity çalışmaları yapıyorum ritm elimi sol el yapıyorum falan.Ama bu sefer de power-progressive akımından etkilenerek triplet twin'lere filan çalışmak istiyorum.ortada kaldım.

En son olarak ta bişey itiraf etmek istiyorum günlük.Ben ki 5 yıldır davul çalıyorum ve kendi stüdyomuzu kurduğumuzdan beridir (son 1 senedir)de epey geliştim ama gel gör ki kardeşim bile okul şenliklerinde çaldı,(içerim ben bu akşam çaldı ama olsun sahne deneyimi sonuçta) benim sahne deneyimim hiç yok.20 yaşına geldim günlük oha a.k. Bi şekilde biyerlerde sahne almak istiyorum.Hatta delicesine her fırsatta oraya buraya çıkmak istiyorum.Bar olsun festival olsun parti olsun düğün olsun. neden dicek olursan,yıllardır kendime çalıyorum lan ! biraz da diğer insanlara ekspoze etmek istiyorum kendimi.İnsan kendi kendine nasıl çaldığını yargılayamıyor günlük.İyi kötü bikaç eleştiri olsa ona göre kendimi o yönde geliştirirdim.Ayrıca sahnede insan ayrı bi deneyimle karşılaşıyo.Kusursuz çalmaya çalışmak,davulu eğlenceli hale getirip insanları coşturmak,sıçmadan atakları çıkarmak gibi.Bi de sanırım ben sahneyi bi şekilde seviyorum.Grubumla kitlelere hitap etmek istiyorum,bizimle aynı kafadan olan sadakatlı ve elit bir kitle olan progressive kitlesine hitap etmek istiyorum.Onlara baget atmak istiyorum (napacaklar benim bagetlerimi ama boşver.Çok var torbada.) Hem de eş dost merak ediyo artık "olum bi senedir çalışıyosun bi çık bi göster napıyosun" diyolar.İlk bar programımıza tanıdıklarımı doldurcam günlük.Hepsini de memnun ediceğime inanıyorum.

Şimdilik bu kadar günlük.Biraz destansı oldu ama idare et birikmiş baya içimde.Döktüm rahatladım.Bak bissürü itirafta falan bulundum,herşey ikimizin arasında ona göre.

Bidahaki iç dökmeme kadar hoşçakal.
 
Queen_of_Metal demiş ki:
PG13 demiş ki:
studyoda yakaladigimiz sound u sahnede bir türlü yakalayamıyoruz..


peki sebebi kişisel mi yoksa ortamdan mı kaynaklı?



işte sorun sebebi bilmemem..
bilsem düzeltmek için bir şeyler yapabilirim..
sence ne olabilir sebep?

Tüm ses sistemi bileşenleri (mixer, ana power amfiler ve hoparlörler) farklı olduğundan aynı gitar-bas amfisi/davulu bile kullansan aynı sound yakalanamaz... tabii ortamın akustik özellikleri hiç katmıyorum :)

Bu sorun %100 olarak ortadan kaldırılamaz ama tecrübe ile azaltılabilir.

- İdeali, tüm profesyonel grupların yaptığı şekilde ses düzeninin taşıyabildiğin/finanse edebildiğin kadarıyla kendin kurarsın (yine ortam akustiği faktörü ortadan kalkmaz).
- Organizatörden soundunu bildiğin markaların mekanda bulunmasını talep edersin.
-Kullandığın amfileri ve tüm teknik cihazları çaldığın ortamlara taşırsın, sistemi beslemek için kendine ait, sonik özelliklerini bildiğin mikrofon ve mikrofon preamfilerini kullanırsın.
-grubun soundunu- aletlerini bilen bir teknik eleman grupla birlikte her mekanda bulunur, teknik işleri halleder, mikser başında soundu en ideal haline getirir. Bu kişi ya da grup üyeleri mekanın özelliklerine göre seyirci varlığında sesin nasıl olacağını tahmin edip ona göre soundcheck sırasında uygun düzenlemeleri yapar.

Tüm bu imkanların kaç grubun elinde olduğu tartışması haklı bir konu olur ama bence kendi amfilerin ve mikrofonların, ek olarak duyarlı bir kulakla dramatik farklılıkların önüne geçilip, her ortamda tatminkar bir ton elde etmek mümkün olabilir :D
 
Geri
Üst