Fender Hss Mi Yoksa Sss Mi Kararsızım?

''özellikle bridge in o cırtlak sesinde bunu denersen (zaten ton potansı da yok bridge için)''
ERY ve COOLDOG ,usa standard larda bridge için ton potansı vardır..hatta şimdiki üretimlerde delta ton sistemi mevcuttur.bu sistem yüksek çıkışlı bridge manyetiği ile 10 uncu değerde tüm kapasitör ve ton potansı devre dışı bırakan ton potundan oluşur.(no load _delta ton)
hatta bunu kendiniz normal ton potunu açıp 10' a gelen yere oje vs. sürü kendiniz de yapabilirsiniz...bu olmayan gitarlarda 5 yollu switch te kendiniz bile bir jumper kabloyu lehimleyerek ton potunu işler haline getirebilirsiniz..böylelikle bridge için ton ayarı yapabilirsiniz..strat clean tonu almak isterseniz dip ses kaçınılmazdır...yalnız üst seri alırsanı(örneğin vintage 62 ri.)pickguardın altı kalın komple shield kaplıdır.inanın ara pozisyonlarda nerede ise sıfır, diğer pozisyonlarda ise mex ve usa lerden oldukça az dip vardır...
 
dthakankoca" zaten dediğim olay mexica stratlarda geçerli olan bişey (manyetik oyuğu da potans durumu da). Arkadaş ın ilk elektrogitarı olacağından mexica bi model alacağını düşündüm (ki ilk gitar olmasa da mexica alınabilir gayet başarılıları mevcut). O yüzden böyle yazdım. Ayrıca potansların nasıl lehimleneceğini gösteren devre şemaları seymour duncan ın sitesinde support başlığının altında wiring diagrams olarak var. orayı seçip çıkan sayfada uygun gitar tipini seçtiğinizde yeni bir sayfa olarak açılıyor. birçok gitarın manyetik ve potans şemalarını gösteren diyagramları koymuş adamlar.
Bu arada arkadaşımın mexica standard stratının pickguardını açıp baktığımızda altının komple kaplı olduğunu görmüştük. İnternetteki birçok videoda gördüğümüz sadece potans kısımlarında kaplama olduğuydu. Gerçekten gördüğüm birçok mexico dan daha özenli yapılmış bi gitardı. Boyasından cilasına elektronik aksamdan mekanik aksama gerçekten beklenenin üstünde bi kalite. Acaba son yıllarda kalite arttı mı yoksa denk mi gelmiş böylesi.(bi de gitar sunburst maple klavye insanın iştahını kabartıyor)
 
ery pardon ,mesajınıza dikkat etmemişim .şimdi baktım siz standard yazınca ben direk usa standard algılamışım..üretim kalitesi bence de dediğiniz gibi değişiyor..gitar almak bütçe işi ...fender de farkında...yani her bütçeye göre üretim var...highway ,mexico,wildwood özel seriler ,strat plus, ,usa ve birkaç da custom shop strat denedim.bu reissueler inanın çok farklı..cilanın ,ağacın vs.geyik olduğuna inanırdım..ama fikrim yüzde yüz değişti...tabi ki gitar da seri vs farketmeksizin istisnalar var..katılıyorum size..ama bu ri serisi custom öncesi alınabilecek tam devrin stratları (period correct aletler)..gövde ve sap ağacı bile seçme...elinize alınca bile belli ediyor..usa standardla alaksı yok.. nerede ise 500 gr hafif ve canlı rezonant..cila incecik mis gibi nitro.. çalımı tam anlamıyla yağ gibi..bendler vibartolar effortsuz kolay.sanki parmaklarınızın altında kayıyor..hiç anlamayan birisi bile duyunca aa bu nekadar güzel diyor.piyano gibi entonasyon..saatlerce amfisiz çalıyorum...sanırım bu saatten sonrada standard vs almam..bariz farklı..çaldıkça anlıyorum...başta bende squier aldım mex aldım usa standard aldım..umarım herkes elde eder zamanla ..hakan..
 
İşin geçeği paranız varsa hepsi iyi olur. :) Yoksa minimum bütçe ile seçim yapmak durumundasınız. Bence fender hss mexico sizi uzunca bir süre götürür ya da o an 2. elde ne var ise ona yönelebilirsiniz, uygun bir fiyata sss bulursanız onu da alın derim ama clean ton yüzünden almayın, çünkü fenderlerin bütün clean ton olayı genelde 2.-4. ve en önemlisi 5. pozisyondadır, 1. pozisyonda çok clean ton kullanılmaz, tabii kullananlar mevcut ama karakteristik clean tonlar dediğim pozisyonlarda bulunmaktadır.
 
iyice devreler yandı benim ben en iyisi biraz daha düşüniyim sss alıcaktım bugün almadım şimdi de cooldog'un hss görüşlerini okudum. Benim tek merak ettiğim sss de aldıgım o güzel ince tonların hepsini altınızı çiziyorum hepsini hss de gerçekten alabilicek miyim ve sss ye artı olarak bi de dip sessiz bi distortionım mı olucak yani hss = sss+h ise yarın gider alırım.
 
HSS diziliminde köprüdeki humbuckerı küçük bir mekanizma ile single haline getirebiliyorsun ama benim deneyimlediğim kadarıyla hiçbir zaman aslının yerini tutmuyor, hacimsiz geliyor tonlar. Fakat diğer tarafta da single manyetiğin veremeyeceği drive tonları veya hacimli tonlar var. Kişisel kanaatimi sorarsan, HSS ile Mark Knopfler tonu alabilirsin. Yani neredeyse eksiği yok, fazlası var SSS'den.

Hatta şöyle söyleyeyim, klavyesi rahat bir strat al. Geri kalanını manyetik modifiyesiyle 100 lira civarına halledersin en kötü ihtimalle. Şuna da dikkat et yalnız, çok boğuk veya high gain bi amfiyle de o tonları alamayabilirsin. Amfi çok önemli, mevcut paranın büyük bir kısmını da ona ayır.
 
yardımcı olan herkese çok teşekkürler kararı mı verdim sss alıcam

O zaman ben de şöyle bir şey söyleyeyim, cok fazla overdrive veya distortion lazım olursa (ki grup diyorsun, eninde sonunda lazım olacak) ton potunu hafif kısmak az-çok işe yarıyor... Bir de, single manyetiklerinin çıkış gücü düşük olacağı için kullanacağın ekipmana göre belki bir de booster tarzı bir pedala da ihtiyaç duyabilirsin...

Son olarak, klaisk gitardan elektrogitara yeni geçtiğini ve grup kurduğunu söylemişsin... Grup işi eğlencelidir, kulağını geliştirir, yaratıcılığını geliştirir ama zordur, zaman ister ve harcadığın zamanın karşılığında aynı oranda seni geliştirmez... Direk grupla paralel götürmek elektrogitarda ilerlemeni olumsuz etkileyebilir... benden söylemesi...
 
"dthakankoca" doğrudur söylediklerin. ben hiç kullanmadım. Elime aldığım en iyi strat arkadaşımın grubunun gitaristinin custom shop stratıydı. Kalite kendini tabi ki belli ediyor.Ama arkadaşıma aldığımız mexico standard ta beni oldukça şaşırtmıştı. Hatta gövdesi de tek parçamıdır acaba diye aklımdan geçmedi değil. Neyse...
Bi de abi elindeki gitarı benimsemek önemli. Yani sen söylüyosun reissueler çok farklı diye. Tabii ki çok kalitelidir. Ama zaten standartların üstünde bi gitara sahip olup onu da benimsedikten sonra kimse sana daha iyisini gösteremez. Öyle değil mi? Bi başkası da american special a çok iyi der mesela. ( Gitarı küçümsemiyorum yanlış anlama keşke bende de olsa.... :D )
 
Deniz17 hiç tereddüt etme sss de alacağın tonlardan sadece birdge deki single yerine humbucker tonu alıcaksın. Tek fark o gerisi aynı. Zaten clean ritmlerde neck manyetiğini arpejlerde de dahaçok middle manyetikle beraber 2. ve 4. switch pozisyonlarını azca kullanacağını düşünüyorum. (tabii sen belki başka şekilde kullanırsın. ama öncesinde klasik kullandığın için ona en yakın olduğunu düşündüğüm durum bu benim ve benim de kullandığım şekil genelde) O yuzden hss alman daha mantıklı. sss alırsan kesinlikle hss almak içinde kalıcak ve keşke alsaydım diyeceksin. ve ayrıca şunu söyliyim sss yi merak edersen ilerde ve gitarı sss ye çevirmek istersen sss pickguad piyasada çokça bulunuyor. Ama hss pickguard bazen olmuyor ve kestirmen gerekebiliyor. Üç kuruşluk şeye bir sürü para vermen gerekiyor bazen.
 
Tek gitarınız olacaksa ben de SSH tavsiye ederim. Humbucker'ın tek manyetiğini (coil split) kullandığınız zaman, ne kadar tatminkar bir ton verdiği biraz da kullanılan manyetikle ilgili bir durum. Araştırmak lazım.
 
Geri
Üst