Surround Mix Media !?!

Şimdi bi surround kayıt yaptığımda onu hangi formatta mixdown edip cdye yazıcamda dvd playerlar onu surround çalıcak. Bu bi soru işareti yarattı kafamda. Acaba redbook audio formatına 2 kanalamı sıkıştırıyo 6 kanalı alet de dvd player onu decode edip surround a çeviriyo ? Bilen varsa yardım etsin lütfen bu konuda tıkandım kaldım
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Sonunda işe yarar bi çözüm bulduğuma inanıyorum. Bu dvd audio formatlardan ( ac3 dobly digital thx dts gibi olayların hepsi ayrı ayrı şeyler onlardan bahsedicem bi ara ) DTS yi seçtim çünkü encoder ını buldum. Cubaseden mixdown'u 6 tane mono wav dosyası olarak alıyosun. Surcode DVD DTSm adlı programcık bunları 2 kanallı 44.1hz bi wave dosyasına çeviriyo. Siz alete "lan ben 6 kanal istiyorum bu 2 kanala düşürdü" diye bi sitem ettikten sonra wav dosyasını dinliyosunuz ve encoded bi gürültü duyuyorsunuz. Anlıyoruzki bunu cdye çekip dvd player a çaldırdığımızda dvd-player'ın içindeki ( varlığından yeni haberdar olduğum ) DTS decoder bunu alıp 6 kanala çeviriyo, üstündeki 6 analog çıkıştan ampliye gönderiyo, bizde mutlu mutlu dinliyoruz. Daha denemedim ama büyük ihtimalle tutucak çalışıcak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
İlk surround kayıtı yaptım domokun. Bi araba geliyo front leftten rear right a doğru bide gitar dönüyo dinliyenin etrafında öyle kısa bişe 4 kanal ama 25 mb tuttu :) Daha az tutsa gönderirdim koyardım nete. Wav formatında ama cdye yazılamıyo nero görmüyo Windows media player okuyo çalıyo surround ama. Biraz daha ciddi bişeyler yapıcam bu hafta içinde perşembe günü bikaç formatta cdye atıp deniyecem, tamamen çözünce haber vericem
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Sonunda olayı çözdüm, dvd playerlarda çalınabilen surround bir kayıtı audio cd olarak basabildim. Yaptıklarımı kısaca anlatıyorum .
1. Cubase SX in surround pannerları ve otomasyonu ile Surround bir kompozisyon yapılır. Mixlenir edilir herşey ( buraya kadar biliyoruz sorun yok)
2. Sonra Cubase den mixdown alınır ( Ama 6 kanal için 6 ayrı mono file yaratan modu ile, (6ch intervaled) alınır bu mixdown)
3. Bir yerlerden bir encoder program bulunur ( Ben Surcode DVD DTS kullandım ) Surcode da alete verdiğin 6 kanal 2 kanala DTS formatında şifrelenmiş olarak sıkıştırılıyo, alet bunu bildiğimiz bir wav dosyası olarak bize veriyor. ( Bu dosyayı normal bi aletle dinlediğimiz zaman cazırtı cuzurtu olarak bize geri geliyor) Sonra bizde bu dosyayı CD ye basıyoruz
4. Basılan cd bir dvd player a yerleştirilir. Varsa DVD player'ın içindeki DTS decoder aldığı şifrelenmiş 2 kanalı 6 kanala çevirir. DVD playerda yoksa DTS decoder, sistemdeki amplide oluyo aynı şeye denk geliyo

Umarım yarar işinize, kolay gelsin
 
başka bildiğin encoder varmı ? audigy 2 nx' te çalışmadı. bende sıralı 4 mono sound yarattım. fl, fr, sl, sr' ye atadım arka kolonlardan ses gelmedi. hepsini önden çalıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Benim audigy 1, DTS yi decode etmiyor/edemiyor. DVD playerlar decode edebiliyor.

Birde sonic foundrynin ac3 encoderi var onuda deniyebilirsin.

Cubaseden 4 kanallı bir wave dosyası mixdown edip windows media playerdada çaldırabilirsin
 
Arkadaşlar sağlıklı bir surround mix için 6 kanal çıkışlı bir ses kartına ihtiyacınız var.Bunları cubase ile yapabileceğiniz kadar Vegas ve Acid ile de artı bir plugin ile yapabilmeniz mümkün ve hatta sonicfoundrynin programlarıyla ekstra bir encoder kullanmanız gerekmiyor.

6 çıkışlı ses kartımızı cubaseden 3 stereo bus şeklinde gösterebiliyoruz.Ve bunları dinlemek için 6 girişi olan bir reciver veya m-audionun lx4 tarzı bir sistemine sahip olmamız gerekiyor.Veya olayı abartıp her çıkışı yönlendirebileceğiniz 5 aktif monitör ve bir sub woofer kullanabilirsiniz.

Surround müzik yapımı insanı aşırı derecede tatmin eden bir sistem değil.Tamam kabul ediyorum çok eğlenceli olabilir ama asıl ayrıntıyı stereo dinlerken yakalayabiliyorsunuz.Dikkat edecek olursanız dvdlerde ve sinemalarda müzik çok fazla surround etkinin içinde değildir.Genelde stereolardan gelir(front left, front right) ancak efektif bir takım geçişlerde diğer kanallardan geçiş olur.Surround müziğin benzerleri zamanında, 70li yıllarda denenmiş ve tutulmamıştır.Quadrophonic pikaplar bunun bir örneğidir.Hatta bilinen grup The Who'nun quadromania isimli quadrophonic bir albümü mevcuttur.
 
dvd film hazırlıyorum yoksa bende kendimi bildim bileli stereo çalışıyorum. ama yıllar önce quadraphonic nasıl olur merakımla klavye anfisine çevirdiğim sony music setimin a+b speaker çıkışlarıyla tape1' e ve tape2'ye yaptığım iki ayrı kaydı aynı anda çalarak (tam senkron pause tuşlarına nasıl basılır trainingleri yaparak : ) bir de olayıda iyice abartmak için bol stereo flange' li sesler kullanarak ev ve komşu halkının psikolojilerine katkıda bulunduğumu bilirim. (artık olumlu olumsuz bilemem). eylul-ekim 2004 tarihlerinde benim 3d art animasyonlarım için bazı international sinema festivallerinden davet aldım. katılımımı dvd ile yapabiliyormuşum. fakat kullanılan sistemleri hiç bilmiyorum. benim bildiğim sinema salonlarında makara film falan kullanılır. ama jeneriklerden thx, dolby digital, dts vb. de görüyorum. çok abartılı olmasada en azından quadraphponic bir kayıt ile yollamayı planlıyorum. sound olarakda zaten smooth bir ambient, new age tarzı bir şey düşünüyorum. senin kullandığın dts encoder kullanım olarakda en sade ve mantıklısı. şimdi ac3' leri karıştırıyorum. dolby digital = ac3 derler. ac3 uzantılı parçalarıda surround dinleyebiliyorum. bir tanede indirdim. http://www.lynnemusic.com/surroundmusic.html müzikalitesi tarzım olmasada surround olayını çözmüş gibi.

dvd, dvx vb için virtualdub isminde opensource başarılı bir program var.onun ac3 modulunden ümitliydim ama modülün atıyorum 4 mono wav dosyasını ac3 çevirip öyle video' ya ekle diye bir opsiyounu yok. ancak bitmiş ac3' ü alıp video' ya senkron embed ediyor.

maven3d + audigy2nx kombinasyonuda çalışmıyormuş. hayli kastıktan sonra sitelerinde faq vb. bir yerden bug reporting'ini gördüm. insan daha belirgin bir yere koyar böyle bir bug' ı varsa. açıklamalarına bakıp hah bütün işimi görüyor deyip satında alabilir insan.

şimdi sonic foundry' i deneyeceğim. sizlerde gözünüze çarptıkça yazarsanız sevinirim.

bu arada yukarıda linkini verdiğim abinin stüdyosuna baktım. amma oyuncağı varmış. benim kafam karışırdı. (valla kıskanmadım, synth seçimleri falanda oberheim ob8 falan varken roland 8p mi kullanılır. madem o kadar yatırım yapmışsın. yada al yenilerden virus vb. bi analog synth)
simple is the best derim ben.
 
Bu arada kalite açısından dts, ac3'e nazaran daha tercih edilen bir format sunuyor.Ac3'ün mp3 benzeri bir sıkıştırma mantığı var ve bu da frekans kaybına yol açıyor.Ama ac3 daha yaygın bir format olduğu için tercih ediliyor.Son zamanlarda decoderların hemen hemen hepsi dts decode edebilmekte o yüzden dts ac3'ün yerini alabilecek gibi görünüyor.İlginize, bilginize. :)
 
ac3 quadraphonic (2/2) Am 2 octave arpege

4 sc 280kb

http://serdarcamlica.com/test04.ac3

arpejin notalarını 4 kerede çalıp ayrı ayrı 48khz 24bit mono kayıt ettim. sequenzer' siz direk wave recorder' a. sonic encoderdada 4 dosyayı dizdim. ac3 olarak save.

bir anlamadığım nokta kaldı biraz farklı bir konu gibi. creative media player' da direk surround çalarken media player ve bs playerda arkadan sesler gelmedi, dvd, divx lerdede gelmiyordu. ben speaker'lara analog (jacklarla) çıktığım için ac3 decoder settingslerinde 4.1, 5.1 vb. seçiyordum. hiçbir şekilde spdif çıkış kullanmama rağmen ancak bu playerlarda spdif' i seçince surround ses alabiliyorum. ses kartının external (usb) olması ile ilgilimidir. (sanki biryerlerde external device vb. bir ibare görmüştüm)

sizlerde küçük dosya zaten bir kontrol ederseniz farklı sistemlerdede çalışıyormu, dvd' ye çekip biraderin home theatre (tv+dvd player vs) test etmeden önce, anlamış olurum.
 
Geri
Üst