Hangi elektro gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Metalik ton aslında tarif edemediğim yüzeysel bir benzetme. Ama ibanez forumlarında da yıllarca tartışıldı köprülerin tona etkisi bende çok hakim değilim konuya bu sebeple spesifik bir tanımlama yapmam zor sadece tecrübelerimi aktarabiliyorum. Köprüde kullanılan malzemeden tutunda üzerindeki ince kaplamasına kadar bazı unsurların tona etki ettiği ile ilgili bir sürü yazı okumuştum keza bir çok kişi sağlamlığının yanında köprü malzemesinin kalitesini de bu sebeple arıyor. Bu sebeple rg370dx te tonda bir steril hava sezmemi köprüye bağlamıştım. Ama bunun sebebi üstündeki kalın finish de olabilir. Zira rg370dx ve standart rg lerin finishlerinde aşırı kalınlık var. Oysa prestige serilerinde finish çok ince neredeyse direkt boyaya dokunuyorsunuz gibi. Bu da ciddi olarak ton kalitesini artırıyor.

Oysa standart rg serilerinde boyanın üst yüzeyindeki cila vernik katı çok kalın ve boyanın daha derinde kaldığını olduğunu net görebiliyorsunuz. Bunun gibi şeyler işte. :LOL: Açıkçası rg370dx parasının üstünde ses veren çok güzel bir gitar. Ben yıllarca rg370dx imi severek kullandım. Maddi durumum izin verince prestige serisine geçtim tabi sonuçta bugün en takdir ettiğim seri prestige oldu. Ardından tartışmasız rg standart serisi geliyor.
 
ibanezlerde sap olayı çok hassas dikkatli olmak lazım uzun süre kullandığım japon ibanezim bellibir süre onarılmayacak şekilde sap attı.erkan sızarlar usta bile adam olmayacağını söyledi.fiyatının çok altına gitar tamiri yapan birine sattım.gitar bir türlü akord tutmuyordu.
 
Anlatayım;
Hareketli köprülerde köprü bloğu kadar ağır olursa sustain o kadar verimli olur. Köprünün arkasında yayların takıldığı metal bloğun kalın ve ağır olması, saddle'ların büyük olması da temelde bu nedenden. meksika ve amerikan fenderlerdeki saddle'ları bir gözünüzün önüne getirip karşılaştırın.

Aynı şekilde köprünün hareketli parçaları birbirine ne kadar iyi tutturulmuş ve sağlam-stabil olursa sustain'de aynı şekilde iyi olur. Mesela yerine iyi oturmamış bir saddle, ya da pivot vidalara gerektiği gibi oturmamış bir köprü veya iyi oturtulmamış bir üst eşik sustaini ve dolayısıyla tonu kötü etkiler.

Çift kilit bir gitar akort kaçırıyorsa bunun belli bazı sebepleri vardır.

Teller henüz açılmamıştır; teller de sonuçta birer yay vazifesi görürler ve optimum çalışmaları için bir miktar zorlanmaları gerekir. Yani belli bir miktarın üstünde gererseniz kullanacağınız gerginlikte stabil bir hale gelene kadar deforme olurlar. Yay sabitleri düşer. Ancak bundan sonra düzgün bir performans alırsınız.
Birde şöyle bir durum olur insanları genelde şaşırtan. tremolo dive ya da pull-up yaparsınız, sarımlı teller inceye kayarken, ince teller pesleşir. ya da sol telinde bir bend yapınca sol teli kalına kayarken diğer teller incelir. işte bu tür bozulmaların sebebi tellerin henüz oturmamış olmasıdır. Pull-up yaparsınız, kalın teller yapılan baskıya daha fazla dayanırlar ve diriliklerini ince tellere göre daha iyi korurlar. İnce teller deforme olup stabil hallerini aldıkları halde kalın teller hala "yeni"dir. bu yüzden ince tellerin çekişi azalır ve yayların yükü kalın tellere biner, ince teller daha az gerildiğinden pesleşir, sarımlı teller ise daha çok yük bindiğinden tizleşirler. yani basit fiziksel olaylar bunlar aslında. Bu yüzden tel takarken akort sistemini kilitlemeden tremoloyla oynamak, telleri zorlamak iyidir.


Tremolo'yu tutan yaylar kalitesizdir ya da eskimiştir; Bu yaylar tremolonun 0 noktasına geri dönmesini sağlar ve köprüyü dengede tutar. burda bir problem olursa dive ya da pull-up'lardan sonra akortta problemler olabilir.

tremolonun pivot vidalara yaslandığı yüzey(bıçak) aşınmıştır, genişlemiştir. Floyd rose tremololarda köprünün üst yüzeyi doğrudan vidalarla temas ederken Ibanez Edge-prolarda bir bıçak bulunur. Malzemenin kalitesine göre pivot vidalara dayanan yüzey zamanla deforme olur, köprünün dengeli olması için bıçak yüzeyinin vidaya sadece bir noktadan temas etmesi gerekirken, aşındığı için birden çok noktadan ya da belli bir yüzeyden yaslanmaya başlar. bu da köprüde denge problemi yaratır.
Bu bıçak yemek bıçağı gibi oval bir uca sahip olmalıdır, çok keskin ya da çok küt olmamalıdır. haliyle 400$'a aldığınız bir ibanezle 1000$'a aldığınız bir ibanezin arasında bazı farklar olacaktır.

Bunun dışında sap-köprü ayarının, tel yüksekliğinin ve manyetik uzaklığının akort kaçırmayla alakası yoktur. Köprünün öne ya da geriye fazla eğik olması entonasyon problemi yaratabilir. Edge-pro'lar köprü gövdeye tam paralel iken en iyi verimle çalışırlar. genel kural köprü bıçağının, ya da köprünün vidaya yaslandığı yüzeyin pivot vidayı tam dik kesmesidir.

Sap ayarı cızlama ve üst perdelerde tel yüksekliği ile alakalıdır. Ancak, iyi yapılmamış bir sap-eşik-köprü ayarı da entonasyon bozukluğuna yol açabilir. Mesela 0-12-24 aynı sesleri verirken ara perdelerde bozulmalar olabilir.

Son olarak; gitar'ın finishinin ton üzerinde çok büyük etkisi olmuyor.
 
halilpazarlama demiş ki:
ibanezlerde sap olayı çok hassas dikkatli olmak lazım uzun süre kullandığım japon ibanezim bellibir süre onarılmayacak şekilde sap attı.erkan sızarlar usta bile adam olmayacağını söyledi.fiyatının çok altına gitar tamiri yapan birine sattım.gitar bir türlü akord tutmuyordu.

Neydi gitar? Ne kadara sattın?
 
slm arkadaşlar. ben yakın zamanda bir gitar alcam. Ama kararsızım. Seçeneklerim şunlar:
- washburn X30
- cort kx1
- yamaha rgx 320fz
 
Yeni bir kx1 kurbanı daha mı geliyor :LOL:

Yamahayı bilmem de Washburn x30 a çok övgüler duydum.yahamanın o modeli harmony den iyi not almış.

Kx1 sapık bir gitar ,dizginlemesi biraz zor.Uğraşmak öğrenmek lazım ama çok yönlü ve inlayleri... güzel görünümlü gitar.Fotojenik değil resimlerinde iğrenç görünüyor.Kendinden az bir drive ı var, coil tap"manyetikleri hem single hem hambucker" özelliği var.Çaldıkça ilginç seyler hissediyorum.

Birde az sonra İbanez mi Cort mu tartışması başlayabilir.Çünkü bu fiyat aralığında İbanez rg370dx denilen güzel bir gitar da var.
 
isM4eL 5000$ lık gitar demediğine göre sen de bendensin. Ne tarz çalmayı düşünüyorsun.İlk elektro gitarın mı olacak.İlk elektro gitarını alacak birine ne tarz çalmak istiyorsun deyince biraz afallar sonra karizmatik grup yada gitarist söylemeye çalışır "kendimden biliyorum".Dinlediğin ve çalmak isteğin yerli yabancı grup adı.

Ekipman hakkında ne biliyorsun.Ekipman olarak amfi ,pedal veya prosesör mü düşüyorsun yoksa bağlayayım bilgisayara sonra alırız mı diyorsun.

Alırken aman acele etme.Aylarca araştır derim.


Birde elektro gitar olayına girdiğiniz zaman aman gitar sağlam baba olsun mantığı işler.Kalan parayla ekipman almak yerine başka bir gitar "tarz veya ton karakteri farklı "almak daha cazip gelir.
 
PhoibosApollon demiş ki:
halilpazarlama demiş ki:
ibanezlerde sap olayı çok hassas dikkatli olmak lazım uzun süre kullandığım japon ibanezim bellibir süre onarılmayacak şekilde sap attı.erkan sızarlar usta bile adam olmayacağını söyledi.fiyatının çok altına gitar tamiri yapan birine sattım.gitar bir türlü akord tutmuyordu.

Neydi gitar? Ne kadara sattın?

rgr 480 reverse 600 ytlye verdim.ama dediğim olay eski o zaman prestigeler piyasada pek yoktu.
 
Mrb arkadaslar yaklask 600 liralık bir bütçem war we

Cort m600 ile
Epiphone lespaul 100 arasında kaldım

bana yardımcı olursanz sevnrm tarz olarak metal müzik diye bilirm yada önerebilecegnz baska gitarlar warmı
 
Cyndia demiş ki:
Mrb arkadaslar yaklask 600 liralık bir bütçem war we

Cort m600 ile
Epiphone lespaul 100 arasında kaldım

bana yardımcı olursanz sevnrm tarz olarak metal müzik diye bilirm yada önerebilecegnz baska gitarlar warmı

BC RİCH =bronze warlock , platinum pro ,platinum virgin ,kerry king set...
Cort EVL= Z4 , K4 ,x4 , VX-2V"bunu ben de yeni gördüm"

Hepsi metal gitarı hepsi türkiyede mydukkan.com da ben de oradan baktım.Bc richler stokta yok yazıyor.Yurtdışından çok uygun fiyata alabilirsin.Yazdığım gitarların gövdesi Agathis tir manyetik modifikasyonuna uygun değildir.Metal gitarı ses olarak birak karaktersiz olur bu yüzden metalciler agathis i pek takmazlar.M600 veya lp100 ile metal nereye kadar olur bilemem.Metalden kastın ne.
 
evl z,k 4 serileri hakkında cok fazla olumsuz görüş duydum... Onları fln hep eledm aklımdan ibanez rg lere de baktım ibanz lerin adına para vermek istemyrm... benm için 2 seçenek war lp100 ile m600

ayrıca büyük prscustom kullanarak metal müzik yapan bir cok grup ta war cort m600 ztn prs kopyası benm istedgm sadece lp100 ümü tercih edersnz yok m600 ümü m600de emgHZ ler war lp100 de standart manyekler lp100çin,m600 endonzya olması fln kullanan arkadaslar warsa bu iki gitarı yardımcı olurlarsa sevinirim
 
Metalden kastın ne grup adı verirmisin.Stratlada metal yapmaya çalışan insanlar var ama nereye kadar.lp100 de kullanmadım m600 de ama birkaç ses örneği dinledim daha çok rock ve türevlerine gider gibi geliyor bu iki gitar da, bence karar vermeden önce bir dene derim.

Marka takıntısı kadar bir markaya karşı önyargılı olmak da çok kötüdür.Forumda bazı gitarlara karşı antipati besleyen arkadaşlar var.Mesela bende Cort var ama cortların görünümlerini sevmem , ibanezler de bana çekici gelmez nedense.Ama maddi durum işin içine girince alabileceğinin en iyisini almak gerek.Bence elemeden önce dene çalanlara sor ses kaydı bul.
 
Arkadaşlar elimde Oscar Scmidt by Washburn diye bir gitar var 3-4 sene önce almıştım hiç çalmadım(tamam çalamadım pes ettim).

Artık bu sene son şansım kurs falan bişeyler ayarlayıp kesin öğrenmek istiyorum.

herneyse bu gitarı tamamen karambole almıştım hala hakında en ufak bir fikrim yok sorun şu ki 1,5 ay içinde amerikaya gideceğim ve böyle bir şansım ikinci kez olmayacak yani bu yüzden yeni bir alıp sıfırdan onunlamı öğrenmeye başlayım yoksa bu gitarlamı kalayım sorunsalını yaşıyorum. Yeni gitar almazsam 3-4 sene daha gitar falan alamam yani şimdi aldım aldım öyle söyleyim.

Tarz deyince genelde Trash/Heavy Metal dinlerim ama arada grunge falan da dinlerim. illa grup diyorsanız Megadeth,Manowar,Metallica,Iron Maiden ilk sıralarda peşinden Guns N Roses diyeyim arada nadiren Nirvana çok çok nadiren Dissection.
 
yeni gitar

arkadaslar bir sorum olucak
bana endonezya , çin , hindistan vb yani kotu fabrika uretimileri haricide agantis tarzı kotu ağaçlar olmucak floyd rose lu H - H Manyetik dizilimli trash-heavy metal yapıcağım zaten ( H-H lara EMG 81 -85 takıcağım)o yuzden manyetik problemin olmucak cort hariç :) 800 - 900ytl arası bildiğiniz yada onere bilceğiniz bir gitar varmı ? yada ole bir gitar uretildimi ? :)

biraz uyanlık ediyorum sanırım
bide sırıf alıcam bu sartlarda gitar yoksa ibanez rg420 alicam
 
soulwalker demiş ki:
Neden 81 85 takıyosun?
ben her zaman emg 81 - 85 metal muzik tarzı için en uygun manyetik olduğunu düşünürüm ayriyetten cok tutlan ve sevillen bir manyettik ve aktif zaten çok geç emg ler su an elımde sadece gitar da teredütlüyüm
 
arkadaslar bende LTD M50 gitar var .ben explorer veya V kasa bir gitar almak istiyorum.Ritm agırlıklı calıyorum.acaba benım ltd m50 nin manyetıklerınımı degıstırsem ?EMG manyetik alsam ne gibi degismler olur ??metallica,death,amon amarth,pantera agırlıklı calıyorum.Saygilar
 
Geri
Üst