Hangi elektro gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Evet üslup yanlış, ancak sizin ilk mesajınızda dedikleriniz de çok tahrik edici açıkçası ;


Belli ki arkadaşımız bu işe birkaç yılını vermiş, fiziksel olarak bu işte çalışmış, bir fırsat verin sorularınızı cevaplasın bence.

Fırsat verdim hiç bir soruma cevap veremedi Afrika'dan geliyormuş dışında. Gitarın en temel malzemesi ağaç ve ne idüğü belirsiz böyle iş olur mu? Benim kızdığım az bilgiyle insanların aklını çelmek. Başlığı açan arkadaş bir yardım istemiş. Bu arkadaşımız da onları bırak ben daha iyisini yapıyorum mealinde yazmış. Hiç bir temeli yok söylediğinin ve bir hayli iddialı. Bu arada nesi tahrik edici bir tane yerli marka var mı allah aşkına yeni yeni Fatih Yılmaz ve Nova'lar var umarım ki başarılı olur olcaktır da senelerini bu işe vermiş bir insan.
 
Evet, arkadaşın yazdığı, bahsettiğiniz mesaj da hoş değil, size hak vermiyor değilim. Ancak henüz arkadaşın ne kadar bilgili ve tecrübeli olduğunu bilmiyoruz, o yüzden bu şekilde eleştirmek şu an için yanlış, bu nedenle kendisi ile tanışmak istediğimi söyledim. Yerli marka Hantuğ var, Fatih Abi var, umarım yakın zamanda ben de bir marka ile karşınızda olacağım, yerli gitar açığının yıllardır farkında müzisyenlerimiz, hele bu vergiler varken, dolar bu kadar yüksekken yerli gitar tam bir nimet olacak bizler için.
 
Evet, arkadaşın yazdığı, bahsettiğiniz mesaj da hoş değil, size hak vermiyor değilim. Ancak henüz arkadaşın ne kadar bilgili ve tecrübeli olduğunu bilmiyoruz, o yüzden bu şekilde eleştirmek şu an için yanlış, bu nedenle kendisi ile tanışmak istediğimi söyledim. Yerli marka Hantug var, Fatih Abi var, umarım yakın zamanda ben de bir marka ile karşınızda olacağım, yerli gitar açığının yıllardır farkında müzisyenlerimiz, hele bu vergiler varken, dolar bu kadar yüksekken yerli gitar tam bir nimet olacak bizler için.

Evet biliyorum Nova diye bir marka yaratmaya çalışıyor ve çok enteresan bir köprüsü var (Hantuğ marka) çok hafif ve çok iddialı. Umuyorum ki güzel olur da kendini ispat eder.
Bu arkadaş burada yok şu an fazla hakkında yazmayayım hele bir sorularımı cevaplasın. Ben de 10 gündür yurtdışındayım cevap yazamadım şimdi fırsat oldu
 
Hocam bir de önceki mesajımda değinmeyi unuttum, gitar yapmak ve marka olmak tamamen başka olaylar, konu ile pek alakalı değil açıkçası. Söylediklerinin temeli olmasa bu kadar iddialı olmazdı bence, tanışmak istememin bir başka sebebi de bu. Ağaçlarının da ne idiğü belirsiz olduğunu sanmıyorum ben, bu kadar acımasız olmayın :) Ayrıca ağaçta rezonans değeri pek de hesaplanabilir bir kavram değildir(eşit kütle dağılımı yok ki :)), ancak öngörülebilir. Ağacı çok büyük ihtimalle kuru alıyordur, yaş ağaç alıp kurutmak çok ciddi kurutma fırınları olmadığı sürece zordur(normal fırına atarsanız o ağaç patlar, benim alüminyum folyo ve kayatuzu kullanarak yapılabilecek bir kurutma teorim var ancak henüz denemedim), zaman ister, kesilen kerestenin(çok uzunu makbul değildir, zira öyle bir çalışır ki ağacın bir kısmı çöpe gidebilir, yaklaşık 2 gitar gövdesi boyutu iyidir) 2 ucuna solüsyon sürülüp istifleyip asgari yaklaşık 3 sene(ağaçtan ağaca değişir) beklemek gerekir :)
 
Hocam bir de önceki mesajımda değinmeyi unuttum, gitar yapmak ve marka olmak tamamen başka olaylar, konu ile pek alakalı değil açıkçası. Söylediklerinin temeli olmasa bu kadar iddialı olmazdı bence, tanışmak istememin bir başka sebebi de bu. Ağaçlarının da ne idiğü belirsiz olduğunu sanmıyorum ben, bu kadar acımasız olmayın :) Ayrıca ağaçta rezonans değeri pek de hesaplanabilir bir kavram değildir, ancak öngörülebilir. Ağacı çok büyük ihtimalle kuru alıyordur, yaş ağaç alıp kurutmak çok ciddi kurutma fırınları olmadığı sürece zordur, zaman ister, 2 başına solüsyon sürülüp istifleyip yaklaşık 3 sene(ağaçtan ağaca değişir) beklemek gerekir :)

Tabii ki canım kuru geliyordur da işte nasıl kurutulmuş hepsi işin sonunu etkileyen şeyler. Kesimi bile. Atıyorum çoğu insan Yıldızkesim sapın düz kesimden daha iyi olduğunu söyler. Aksine değişir yıldız kesim daha tiz bir EQ'ya sahip olur ya ağaç da çok tiz karakterliyse al başına dert. Onu bile kafalarına göre yapmıyorlar ve bu da bir bilgi gerekimi. Bu arada senin de beni eleştirdiğin mesajımda bir link var ciddi ciddi mühendislik hesapları yapıyorlar rezonans hakkında :) Ben de yeni öğrendim. Öğrenmenin sonu yok ne de olsa :)
 
Hocam verdiğiniz linki okudum, ancak gitar yapıldıktan sonra bu hesapları yapmak mümkün, çünkü farklı akort sistemlerinde bile ölçülebilir rezonans değerleri farklılık gösterecektir. :) Gitar yapılmadan önce "şu an için" mümkün değil, sadece ağacın yapısı ve kullanılacak malzeme göz önünde bulundurularak öngörülebilir. Quarter sawn ağaçların daha tiz eq değerine sahip olup olmayacağı hakkında bir bilgim yok(olsa da bunu kulakla anlayacak adamın ellerinden öperim:) ), nereden ulaştınız bu bilgiye?
 
Aynen tabii ki ne tür bir ton istiyorsun önemlisi o tabii netice de ağaçta el yapısı olmadığına göre bir yere kadar aslında aynı şeyi söylüyoruz :) İyi bir gitar için daha doğrusu ne tür bir ton istediğine göre şekillenmesi bir sürü bileşene dayanıyor. Ve bu işler de öyle kolay değil öyle olmasa 5000-10000 USD gitarlar olmazdı :) Deneme yanılma işi biraz da eski usulde. Fender'in Nocaster modeli ilk üretim gitarlarını yaparken sap ayarı çubuğu koymamışlar bakmışlar sonra sap eğilip bükülüyor bir yerde bir hata yaptık ama nerede diye :) Youtube'de videosu var Hollanda'da bir mağazada o modelden varmış koleksiyoner bir abi tek manyetikli kırmızı bir gitar :) Bu bilgiye çok zaman önce Seymour Duncan'ın amerika forumunda okumuştum linki de vardı ama bulamadım şimdi. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz. Hatta İbanez türü tiz tepkisi yüksek olması istenen gitarlara önerip Fender gibi köprü manyetiği zaten çırtlak olan gitarlara uygun olmayacağını belirtmişti. Kesim itibariyle çok daha homojen olduğundan düz bir EQ'ya sahip özellikle maple gibi parlak ağaçları daha da cırtlak yapıyor diye okumuştum.
 
ibanez türü gitarlar derken superstratlardan bahsediyorsunuz sanırım, tiz tepkisinin yüksek olması beklentisi ile ilgili söylediğinizi hiç anlamadım, hele "superstratlarda yüksek tiz tepkisi beklentisi" derseniz iyice acayip olur durum :) Köprü manyetiği cırtlak olan telecasterları ele alalım, kesinlikle quarter sawn daha iyi sonuç veriyor. Sapta önemli olan tondan ziyade stabilitedir. Aslında bütün gitar için durum böyledir, tonun %20'si gitarsa geri kalanı ekipmandır. Gitarın sahip olması gereken 3 özellik(efsane lafım, her hafta bir başlığa yazarım :p ) çalım rahatlığı, görüntüsünün size hitap ediyor olması ve masif ağaçtan üretilmiş olmasıdır. Doğru(istediğiniz ton karakteristiğini en iyi sağlayan) manyetik kombinasyonu ile bu 3 özellike sahip bir gitarınız varsa bu iş tamamdır :)
 
Ya dostum eyv. paraya kıyıp sağlam ekipman almak istiyorsunda. Punk ın temelinde özgür bir ruh var. İhtiyacın olan tek şey bir (fuzz-gain kombinasyonlu)drive pedalı veya vintage bir amfidir. Ağzımı bozucam kusura bakmayın ama b*k gibi bir gitarın,lanet olasıca s*kimsonik bir amfin olsa bile punk yapabilirsin. Zaten yapabildiğin için Punk diyorlar bu merete :D Üste tonla yorum atmış arkadaşlar.Hepsinin bir müzik geçmişi,hepsinin kendine ait bir müzik kulağı vardır.Hiçbirine saygısızlık etmeden yazıyorum bu yorumu ama bence hiç gerek yok. Bende punk yapıyorum ayrıca. Hatta ramoneslardan biri(şuan biraz alkollüyüm hatırlayamadım :)) ) istediğin gerçek tonu bulman için sadece knobları çevirmen yeterlidir demiştir. Bu yorumu ister iple,ister ipleme ama benim görüşüm budur. Umarım alacağın ekipmanla güzel işlere imza atarsın bro ;)
 
Blues tonu, Zak Wylde tonu derken Tufan en sonunda evi Chicago Guitar Center deposuna çevirip pederden yallahı yiyecek gibi geliyor bana :D
En iyi yol, bir Fender Strat (tercihe göre Gibson LP) bir de Fender amfi (yine tercihe göre Blues Junior'dan Twin Reverb'e) bu işin temeli.
 
Geri
Üst