Potans Meselesi

Volume u iptal etsem ses gelir mi ki gitardan?

Bağlantısını bilemiyorum gitarınızın, ama gelebilir. Örneğin switch direkt outputa bağlıysa gelebilir(Bunu iptal ederken yanlışlıkla yapmış olabilirsin). Gitarı görmek lazım ama volume bağlıysa kapatınca ses azalır. Tonda ise fark etmemesi imkansız, onu çok net söyleyebilirim. Şu an çünkü bütün tiz frekans filtrelemesini iptal ettiğin için tizlerde hiçbir engel yok, komple ne alıyorsa onu gönderiyorsun, hele ki sap pozisyonu aşırı tiz durumda olmalı. Ona 500k taktığında hatta 1000k bile olsa filtreleme az da olsa aktif olur. Şu an hiç yok. Zaten potansı açıp kapadığında sonuç vermemesi gerekir, öyle de bakabilirsin.

Aslında şöyle kontrol edebilirsin, ton potansının 3. deliği açıktır(topraklı değildir) ve mutlaka kondansatör takılıdır. Komple potansı iptal edeceksen, orada hiçbir kablonun olmaması gerekiyor. Sadece sapı bağlayacaksan, switchte alt kısımdaki ilgili sapı switchinden kabloyu potansa bağlaman gerekiyor.
 
x0pGk8.jpg


hocam bağlantı bunun aynısı


http://www.seymourduncan.com/images/products/electric/telecaster/501015-110.pdf
 
Şu an burada tona bağlı zaten. Önce volume'a genel olarak herşey yollanmış, oradan da başka bir kabloyla en sağdaki(ton oluyor) orta kısıma bağlanmış, böylece 2 kabloyla herşeyi kontrol etmiş oluyorsunuz. Yani yapılması gereken volume ile tonu bağlayan aradaki kısa kabloyu çıkartmak olmalı.
 
Yetmediyse yapacak birşey yok :) Buna 500k hatta 1000k bağlarsanız, şu an duyduğunuzdan daha pes bir ses gelecektir. Çünkü arada direnç oluşturmuş oluyorsun. O sebeple sizin manyetiği değiştirmeniz gerek, potans ile sorununuz çözülmez.
 
2 gün önce 500k lık potans taktım volume a ve epey hoşuma kaçan bir ton çıktı meydana :D yarın stüdyoda bakacağım bir de.
 
Geri
Üst