Prosesör Ve Analog Birleştirme Nasil Olur

Dijital ve analog pedalları bir arada kullanman sorun olmaz. Reverb dediğin zaman zaten illa dijitale gideceksin çok büyük ihtimalle. Chorus, delay ve reverb'lere odakanmak istiyorsan Zoom MS-70CDR'a da bak. Ama her türlü efekti denemene imkan vermesi açısından MS-50G daha çok işine yarar. Yeteri kadar reverb ve delay var onda da.
 
rpm benim şu an sadece pedal alablirim,amfi ile gitar halolcak zaten sıkıntı değil problem şu an bunlar uyum gösterir mi göstermez mi arkadaşın dediği roland zaten digital bir amfi ve en iyi boss pros larla çalışcagını düşünüyorum ama değiştiricem onu da
 
evet roland cube 15xl amfi var benim elimde digitech yok ama 2.el uygun bir fiyata gelebilir, tonda reverb ve delay fx ler eksik ben bu eksiği digitechle kapayabilirmiyim diye sordum yoksa prosesör kullanmak istemiyorum hesaplı olması açısından nasıl olur diyorum ileride yanına bir başka pedal eklediğimde bir problem olur mu diye yoksa ufaktan ufaktan mı tamamlıyım bu yöntem tutmaz mı yani??

Tutar hocam,

Şöyle düşün hocam temelde efektler drive ve delay efektleri diye 2'ye ayrılıyor. Senin bu saydıyın reverb,delay,chorus,flanger vs. hepsi delay efektlerine sahip. Şahsi fikrim delay efektlerinin dijital veya analog olması arasında tonal açıdan pek bir fark yok. (En azından amatör gitaristler için.) Ama aynı şey drive efekti için geçerli değil. Drive'in kesinlikle analog olması taraftarıyım. Dolayısıyla delay efektleri için bir processor edinip, drive tonlarını da analog pedallardan karşılayabilirsin. Ama digitech almaman konusunda ısrarcıyım. Arkadaşların önerdiği gibi zoom da gayet iyidir bu konuda.
 
Anladım ama tek tek pedal dizmek çok uzun iş ve elindeki ekipmana bağlı olarak zaten analog-dijital farkını anlaman da çok zor olabilir. Amaç ve hedeflerin ışığında bunu sen değerlendirebilirsin. Dediğim gibi zaten ister istemez dijitale bulaşacaksın reverb'le. Artık eski dandik dijitaller yok. Zoom'u git dene, göreceksin. Pedalboard, güç kaynağı, vs., yok ölü eşek gibi ağır olması falan.... Tek pedala girme ilk etapta. Zoom'la her türlü efekti kullan gör. Sonra hangi efektlerin hoşuna gittiğini daha iyi görmüş olacaksın ve istersen o zaman o efektlerin analog versiyonunu araştırırsın. Zoom bir B planı olarak da hep elinde bulunsun, konsere gidersin, amfi yoktur, pedalboard'unu götüremezsin, sırf zoom'u götürüp o konserden alnının akıyla çıkarsın.

Ben yatıyorum, iyi geceler.
 
efektleri tanıyorum sevdiklerimi de biliyorum sen anlamadın ama hala sıkıntıyı ben tekli pedallar kullanıp tonu daha orjinalleştirmek istiyorum zaten zoom prosesörüm var konu başında geçti
 
İfade yanlış mı oldu acaba? Amfi bu ise:

CUBE-15XL :: Products :: Roland

En azından preamp kısmında dijital modelleme olayı var. FX Loop da olmadığı için dışarıdan analog pedal kabul etmeyebilir.

Ben bu amfi ile analog pedal kullanıyorum, daha önce fender mustang falan da denedim. Muadilleri ile kıyaslarsak kullandığım analog pedallara en çok uyum gösteren pedal bu oldu o konuda sıkıntı yok fakat bende şöyle bir mantık vardı. Bu amfi iki kanal, drive kanalında modelleme kullanıyor evet ama clean kanalını kullandığımızda, modellemelerden arınmış bir şekilde hoporlörün kendi sesini alıyorum diye tahmin etmiştim. Tahminim yanlış mı olmuş :)
 
Arkadaşın dediği pedalların hepsi efekt döngüsünde olması gereken pedallar. Şuanda kullandığı amfi ile kullanırsa ton berbat ötesi olacak çünkü drive öncesi girmek zorunda.

Tavsiye hala ve hala geçerli. Efekt döngüsü olan amfi al.
 
1nsane efekt döngüsü olan bir amfi derken ? peki bir şey sorucam elimde bir teklif var crybaby 95q +250tl verip boss me 70 alabilirim sizce yapayım mı yoksa parayı biriktirip alacagım amfinin eksiklerini mi tamamlıyım marhsall mg50fx benim işimi görür mü? fx ler delay olsun dist ve od tamamlarım sonuçta
 
Yanlış hatırlamıyorsam @izzzyy abinin bi lafı vardı işin içine dijital bi efekt girdimi tüm ton dijital olur diye yanlış hatırlıyorsam affola o yüzden bu çabalar biraz boşa gibi geldi en mantıklısı eldeki amfiyide satıp g3 ve 12" lik bir amfi ikilisi seni çok çok mutlu eder amfi dijital prosesör keza öyle bide analog sistem girince işin içine çok kötü bi ton ortaya çıkacaktır. G3 e sonradan drive pedalları ekleyerek istediğin boardu oluşturunca g3 malulen emekli edeceksin
 
FX loop: Efekt döngüsü.

Paran bolsa saç, yoksa amfiye yatırım yap. En azından ileride Tech21 Trademark gibi bir amfi almak varken niye al sat ile uğraşasın?
 
Drive'dan sonraya koyman lazım modülasyon, delay gibi efektleri. Senin amfinde bunu yapma şansın yok. Çünkü drive sonrası direk hoparlöre gidiyor. Efekt döngüsü olunca drive önce bu döngüye giriyor efektlerinin olduğu ve sonra hoparlöre gidiyor.

Veya bütün herşeyi prosesöre yıkıcaksın. Amfi sürekli clean'de kalacak. Drive ve diğer efektleri bütünü ile prosesör yapacak. Ama o zaman amfini sadece hoparlörü için kullanmış olacaksın.
 
Ampli, ampli, ampli. Çalarken eline kıymık batmayacak bir gitar edindikten sonra ilk iş düzgün bir ampli edinmektir. Efektleri bu ampliye göre seçersin, referans amplidir. Ayrıca ampli gitarı vezir de eder rezil de. Güzel bir ampli alırsın sonra drive pedalı bakarsın, bu arayış bittiğin an tonu ıslatmak için çeşitli efekt arayışına girersin. Racon böyle yürür.
 
Merhabalar. Çalmak istediğiniz, beğendiğiniz müzikleri biraz olsun yazarsanız belki daha nokta atışı tavsiyeler gelebilir.

Şahsi görüşüm şudur, her pedal malesef her amfiyle anlaşmaz. Dolayısıyla adamakıllı bir amfi alana dek alacağınız pedallar hakkında sağlıklı fikir yürütemeyeceksiniz muhtemelen. Bu önemlidir zira dediğim gibi her cihazın karakteri ve uyumu farklı olduğu için sürekli deneyerek, eldekileri aradığınız kıvama gelene kadar satarak, takaslayarak elde edebilirsiniz. Ve bu aşamada efektler hakkında ciddi önyargılarınız oluşabilir.

Sanırım sınav dönemi bitene kadar en azından yatırım amaçlı, amfi alınca setubım iyi kötü hazır olur düşüncesiyle şuan pedala yatırım yapmayı düşünüyorsunuz. Eyvallah. O zaman malesef ki size tek tavsiyem, ikinci el ve mutlaka piyasada çok tutulan pedallara bakın derim.

Efekt pedallarına gelecek olursak öncelikle isteklerden ziyade ihtiyaçlara yönelmek akıllıca olacaktır diye düşünüyorum.

Sololarda sesinizi öne çıkarmak, boost yapmak amacıyla hemen her türlü müzik tarzında karşınıza çıkabilecek ve bence bir setupta olmazsa olmaz drive pedalı, tubescreamerdir şahsımca. Eğer butik bir tubescreamer almayı düşünmüyorsanız veya bütçeniz yetmiyorsa hiç ibanezle şunla bunla uğraşmayın direk tavsiyem Joyo Vintage Overdrive olacaktır. Yapı olarak orijinal ts9 dan hiçbir farkı yok, hatta ve hatta tonları hakkında gitarpedalda büyüklerimizin yaptığı sohbetlere ve naçizane tecrübelerime dayanarak ts9 dan daha hoş tonları olduğunu belirtebilirim. Ülkemizde en son 50 dolara satılıyordu belli başlı mağazalarda fakat stoklarda yok sanırım. Ebay veya aliexpress'den sıfırını 30 dolara sıfırını satın alabilirsiniz. Yaklaşık 2-3 haftada elinize ulaşacaktır. Şahsen kendim o şekilde aldım. Biraz da sert, biraz daha yırtıcı, daha alternatif fakat yapı olarak aynı tabanda bir pedal isterseniz de boss sd-1 ler bu iş için süperdir diyebilirim. Devre yapısı da tubescreamer üzerine kurulduğu için ADD+ gibi yerlerde ufak bir modlama işlemiyle pedalınızı bir switchle ts9 a çevirme imkanınız da var.

Blues ve hard rock benzeri türlere ilgi duyuyorsanız tubescreamer dışında genel bağlamda drive tonunuzu amfinizden almanızı tavsiye ederim. Şahsi görüşüme göre pedaldan alınan drivelardan çok daha fazlasını alabilirsiniz. Bu durumda ilk başta bahsettiğim amfi faktörü tonun büyük kısmını işgal ediyor malesef.

Eğer ki metal ve benzeri müzik türleriyle ilgileniyorsanız o konuda bir tavsiye veremem çünkü hiç ilgim yok malesef. Dolayısıyla sizi de yanlış yönlendirmek istemem.

Gelelim zaman bazlı efektlere. Gerek drive, gerekse clean tonlarda bahsettiğiniz dolgunluğa ve hacimli sese ulaşmanın büyük bir kısmı da delay, reverb gibi efektlerden geçiyor.

Delay pedalı olarak eğer vintage soundlardan hoşlanıyorsanız, nasıl desem kısa tekrar eden, tekrarlar gittikçe koyulaşan, slapback tarzı işlere gideri olan delaylerden hoşlanıyorsanız analog delaylere bakın derim. Ha bu arada unutmadan drive tonları üzerinde delay pedalı kullanacaksanız da yine aynı şekilde koyu tonlar daha çok işinize yarayacağından analog delay daha çok işinize yarayabilir.

Bunun dışında kalan, modern işlerde, pop vb. türlerde, clean tonlarda kullanmalık delay arıyorsanız da dijital delaylere yönelmeniz daha akıllıca olabilir.

Ancak tabiki illa ki drive da analog cleande dijital olacak demiyorum. Mesela flashback. Muhteşem bir pedal. Ben sadece imkanınız varsa bir dijital + bir analog alabilirsiniz demeye getirdim.

Tabii ki bunlar benim şahsi fikirlerim.

Analog delay olarak, mxr carbon copy, moog mf delay [yeni çıktı - minifooger serisi] tavsiye edebileceğim pedallar. Moog'un ikinci elini muhtemelen bulamazsınız şuan fakat paraya kıyıp alırsanız bir klasınız olur zira aşırı kaliteli bu aletler... Mxr carbon copy de hatrı sayılır derecede güzel bir delay. Piyasada çok alınır, çok satılır. İkinci elini 200-300 TL arasına rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dijital delay konusunda pek yetkin olmasam da şüphesiz vereceğim ilk tavsiye flashback delay olacaktır. Birçok yönden kendi fiyat aralığındaki bir dolu pedalı ekarte etmiş, sağlam, güvenilir bir pedaldır. İkinci elde yine sıklıkla alınır satılır. Fiyat aralığı yine 200-300 TL arasıdır diyebilirim kabaca. Bu fiyat aralığında ve daha aşağı fiyatlarda yine çok tutulan boss dd3/dd7 ler ve ibanez de7 ler var. Bunları daha uygun fiyatlara bulabilmek mümkün. Fakat bana sorarsanız flashback varken pek de gerekli değil. Son olarak yine bu delaylerin bir gömlek üstü diyebileceğim nova delay olabilir. Bir dijital delay den aradığınız çoğu şeyi bu pedalda bulabilirsiniz.

Reverb pedalına gelirsek ben genelde amfinin üzerindeki reverbü kullanıyorum fakat ihtiyaç halinde sahneye çıkarken aç program bitince kapat tarzında bir reverb arıyorsanız mooer shimverb derim. Uygun fiyatlıdır, pratiktir, piyasası boldur. Daha sağlam bir şeyler arıyorsanız da yine t.c electronic in trinity reverbü vardı bir arkadaşımda zamanında bir süre kullanma fırsatı buldum. Harikulade bir pedaldı.

Chorus ve flanger için bir öneri vermek istemem zira sevdiğim ve sıklıkla kullandığım efektler değil. Yanlış yönlendirmek istemem. Ancak genel olarak modülasyonlarda t.c electronic kalite ve fiyat olarak standardını yakalamış, piyasaya hakim olmuş bir markadır diyebilirim.

Yine de ben bu 1 yıllık süre zarfında çok da fazla pedal alacağım diye acele etmemenizi öneririm. Dediğim gibi bana kalırsa tona giden yolda en önemli unsur amfidir. Piyasada nice tsalar, 1200-1300 tlye blues junior lar var. Var da var. Seçenek bol. 500 TL lik bir bütçe de başlangıç olarak fena sayılmaz.

Saygılarımla.
 
Geri
Üst