C Standart Tuning Ve Sap Ayarı Hakkında Bilgi ?

Muhtemelen ayarlama yaparken tek tek yapıyorsun. Yani tüm ayarlamaları (sap-köprü-yükseklik) ayarlamalarını bir bütün olarak düşünüp ona göre ayarlama yapman gerekiyor. Gitarda ayarlamaların çoğu "denge" işi. Bunu göz önünde bulundurursan faydası olacağını düşünüyorum.
İkini olarak da 011-012 tel akordu ne olursa olsun kalınlığından ötürü %100 düz olmuyor. Aylarlamaları yaparken de gitarı askında tak ve ayakta yapmayı dene. Yatay pozisyonda ayar yaparsan gitar ne olursa olsun tam ayara oturmayacaktır. Ben de rg350 kullandım bu tarz ayarlarda o nedenle tecrübeliyim. Şimdiden kolay gelsin.
 
Başka bir konuda yazdıklarımı aynen buraya da kopyalıyorum. Aşağıdaki adımları izleyerek gitarınızı düzeltebilirsiniz... Selamlar...

Hocam amacım kesinlikle tartışma başlatmak değil, herkes kendi gitarının ayarını bildiği gibi yapar fakat yazdıklarınız yanlış... Sapın konveksliği tel yüksekliği ile ayarlanmaz... Hatta bu yapılan en büyük yanlıştır... Önce sapın konveksliği tel yüksekliğinden bağımsız olarak, truss rod'dan ayarlanır sonra tel yüksekliği köprüden ayarlanır...

1) Sapın konveksliğini ayarlamak için 1.perdeya capo konur... Son perdeye basılır... 8. perde demiri ve 6.tel arasındaki mesafe ölçülür (sentil çakısı ile). Bu mesafe yaklaşık olarak;
7.25" çap için, 0.3 mm; 9.5" çap için 0.25 mm, to 12" çap için de 0.2 mm hedeflenir. Bu mesafe elde edilene kadar truss rod'dan ayarlama yapılır. Truss rod'a abanmamak gerekir. Her denemede 1/8 turdan daha fazla çeviememek iyidir.

2) Tel yüksekliği ayarlanır. Bunun için 17. perdede yaklaşık 2mm hederflenir. Bu ayarlama kesinlikle truss rod'dan değil, köprüden yapılır

3) Entonasyon ayarı yapılır.

4) Çalım stiline göre (kalın pena, sert çalım vb.) tel yüksekliği tekrar ayarlanır (tel cızırdaması-tel yüksekliği arasındaki denge kişiden kişiye değişeceği için. Teller cızırdıyorsa teller biraz daha yükseltilir).

5) Entonasyon kontrol edilir.

6) Herşey doğru yapıldıysa gitar jilet gibi olmuştur.

Bu yazdıklarım diğer arkadaşları bilgilendirmek için genel adımlar. Herkes bunun üzerine kendi ufak tefek dokunuşlarını koyabilir.
 
Sap ayarı, gitarınızın sap ayarının düzgün olmadığı durumda yapımalı, tel yüksekliğine bakarak ayarlanmamalı. Ben kendi yaptığım şekliyle açıklıyım.

Ben 1 ve 17. fretlere basıyorum. 8 fretin üt noktası ve kalın mi telinin alt noktasında aralık yaklaşık 0.2 0.25mm civarı oluyorsa sap ayarım tamadır diyorum. Elinzide bu kadar ince kalınlıkları ölçecek alet edevat mevcut değilse (aliexpressten bitane alın 2 dolar mı ne :) String Action Gauge Ruler Guide Setup Guitar Measuring Fork Bass Luthier Tool-in Guitar Parts & Accessories from Sports & Entertainment on Aliexpress.com | Alibaba Group ) bildiğim kadarıyla a4 kağıdı kalınlığı 1 mm ikiye katlarsanız 2mm olur. bunu 8 fret ve tel arasına sokarsanız durum aşağı yukarı belli olur.

@programci_84 arkaaşın dediği gibi aslında sap eğriliğinin çok değişmemesi lazım ama sap komple aynı olsa bile teller çok daha kalın olduğu için telin alt noktası ve fretin üst notkası arasında kalan mesafe kısalacaktır. bu yüzden sap ayarı doğru olark yapıldıktan sonra köprünün özellikle kalın tellere gelen kısmını birazcık yukarı kaldırmak gerekebilir.
 
Geri
Üst