Freeware Müzik Yazılımları (korsana Hayir!)

Merhabalar...Sizlere müzik yaparken kullanabileceğiniz "freeware" yani yazılım için herhangi bir ücret ödemenizi gerektirmeyen bazı programların bağlantılarını vermek istiyorum.Bu programlar ile belki Cubase yada Sonar kadar pratik ve detaylı olmasalarda MIDI ve AUDIO kayıtlarınızı yapıp, VST efekt ve enstürmanlarını kullanıp ve eğer gerçekten isterseniz A dan Z ye bitmiş bir iş çıkartabilirsiniz! Bu yazının hedefi, Cubase vs... gibi profesyonel yazılımların orjinallerini alamayan ancak korsan yazılıma karşı olan arkadaşlara yardımcı olmaktır.Bu arada bu yazılımları,1990 lı yılların başında Amiga 500 de kullandığım "DR. T's Keyboard Controlled Sequencer" ile karsılaştırdığımda şimdi ne kadar şanslı olduğumuzu daha iyi anlıyorum. http://www.tweakheadz.com/vintage_sequencers.html Ancak söylemeliyimki müzik yazılımlarındaki bu çeşitlilik ve internet üzerindeki geniş kaynaklar (sample, vst-i, vst-fx vs...), bir bakmışsınız sizi sürekli internette yeni sound fontlar (bu arada sabitdiskiniz daha hiç kullanmadığınız yüzlerce sample ve sound font dolu :)), yeni sanal enstürmanlar arayan, sürekli bilgisayarını güncellemeye çalışarak daha fazla vst-i ve efekt kullanmaya çalışan ancak bunlardan müzik yapmaya vakti kalmayan bir insan haline dönüştürebilir DİKKAT!

ProTools Free
http://www.digidesign.com/ptfree/

Up to 8 audio tracks
Up to 48 MIDI tracks
2 channels of I/O support via Wave Drivers/Sound Manager (allows compatibility with third party hardware)
5 inserts and sends per channel
Included DigiRack RTAS Plug-Ins: EQ, Dynamics, DirectConnect, Mod Delay, and Dither
Supports use of optional RTAS and AudioSuite-based Plug-Ins
High quality sample rate and bit-depth conversion with batch processing
Support of major file formats and bit depths (SD II, AIFF, .WAV, QuickTime. movie audio and .SND)
Import/export of Standard MIDI files
Add optional MasterList CD software to create audio CDs (Mac only)
30 day demo of MP3 Export option (available to buy online)
RealAudio. G2 support (Mac only)

Aodix
http://www.smartelectronix.com/~arguru/

Insert/send audio routing scheme
Full VST 2 support, instruments and effects
32-bit internal precision, 16/32-bit file output
Track pattern-based sequencer, up to 64 tracks
Full automation support via midi or VST Controller tables

Music Studio Producer
http://www.frieve.com/english/musicstd/download.html

MIDI sequencer

Track : 256 multi track + tempo, meter and key track(total 259 tracks)
MIDI device : 64 MIDI input, 64 MIDI output
Note : Unlimited
Max measure : 9999
Meter : 1/1~99/32
Resolution : 960
Tempo : 5~500
Data format : MSF(Music Studio File) and SMF format 0,1

Audio

Track : 256 momo tracks
Bus : 8 stereo or surround busses
Effect : 44 insertion and 54 stereo/surround effects
You can use 5 insertion effects per track
Audio effect plug-in, VST, VSTi
Output : 16ch(max)
Input : 64ch(max)
Frequency : 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz
Sample bits : 16bit, 24bit (32 or 64bit floating processing)
Data format : MSF(Music Studio File), WAF(Wave Audio File) and wave file
Driver : supports MME and ASIO

Quartz AudioMaster Freeware
http://www.digitalsoundplanet.com/SoftwareHouse/Products/Audio_Master/Freeware/freeware.phtml

Audio Technical Specifications :


Runs on Windows™ 95/98/ME/NT/2000
4 audio tracks
1 Audio Inputs (2 channels)
1 Audio Ouputs (2 channels)
16/24 bits / 32->44.1 Khz sample rate
2 Aux Buses
Quartz Plug-in Support
4 Quartz Plug-ins supplied
Stereo Delay
Chorus
Phaser
Reverb

Per-track fixed frequency 3 band EQ
Mixdown to stereo file
Mpeg 3 Decoder
Compressed Compiled Sequence/Track import
Mpeg 3 Encoder on option
Compressed Compiled Sequence/Track export on option
Juke Box
Video File Sync
Karaoke lyrics viewer
Spacialization display
Navigator



MIDI Technical Specifications :


16 Midi Tracks
1 Midi Input
1 Midi Outputs
48->96 ppqn

Score Editor
Piano-roll / Drum Edit
GM/GS/XG Editor
Musical Computer Keyboard

Audacity
http://audacity.sourceforge.net/


Audacity is a free audio editor. You can record sounds, play sounds,
import and export WAV, AIFF, and MP3 files, and more. Use it to edit your sounds using Cut, Copy and Paste (with unlimited Undo), mix tracks together, or apply effects to your recordings. It also has a built-in amplitude envelope editor, a customizable spectrogram mode and a frequency analysis window for audio analysis applications. Built-in effects include Bass Boost, Wahwah, and Noise Removal, and it also supports VST plug-in effects.
 
Selim bu ne güzel bir ilk mesaj böyle, teşekkürler :D Bu başlık sabitlenmeli kırık korsan yazılım kullananlara ibret olsun diye :)

Foruma hoşgeldin. İsmini bir yerden hatırlıyorum ama :roll:

Sen Soner Arıca ile çalışmıyor muydun?
 
...

sonuna kadar destekliyorum elimde 19 adet korsan cd var idi.Ama imdi sadece 1 adetkullanıyorum :cry: ama eşdeğerini bulunca freeware kullanabilirim.Belki param olursa orginal bile alabilirim...

emek saygı gerektirir ama Türkiye için biraz erken
 
Kesinlikle harika bir baslik, cok daha onceden acilmasi gerekiyordu.

Benim birkac yildir en severek kullandigim efekt plug-in'lerinden biri olan Frohmage, freeware bir yazilim. Fransiz kokenli Ohm Force tarafindan uretiliyor. Frohmage bir "multi-band resonant filter", bunu Turkceye nasil cevirebilirim en ufak bir fikrim yok. Ama kisaca sunu soyleyeyim, ses kayitlariniza ucuk-kacik efektler vermek istediginizde elinizin altinda bulunmasi gereken birsey. Muziginiz daha cok dogal tonlardan olusuyorsa hic zahmet etmeyin.

Programi edinmek icin Ohm Force web sitesine gitmeniz gerekiyor. Ilginc bir sitedir, yolunuzu bulmakta biraz zorlanacaksiniz, ama alisilmisin cok disinda bir web tasarimi gormus olacaksiniz. Firmanin veri tabanina kayit olduktan sonra programi indirebiliyorsunuz. VST ve DX versiyonlari var ama secim sansiniz varsa mutlaka VST'yi alin cunku bu efekt otomasyonla bambaska bir boyut kazaniyor. Kullanmasi hem zor hem kolay, neyin ne oldugunu kendiniz bulup deneme-yanilmayla ucuk ses efektleri elde etmeye basliyorsunuz.

Iyi eglenceler!
 
Özellikle protool'un 8 kanal kayıt yapan programı yazlık yerlerde rahatça çalışıp demolarımı hazırlamak için harika bir ürün benim için. :)
 
Yalnız aklınızda bulunsun, PT Free sadece MacOS 8-9 veya Win98SE'de çalışıyor. MacOS 10 veya WinXP-2000'de çalışmıyor. Ben çok uğraştım, kanmıyor.
 
selimaysan: çok teşekkürler. ayrıca guitar fx box var. tam bir proccessor olarak kullanılabiliyor fakat yeni model pc lerde bir zamanlama sorunu var , şöyleki örneğin müzik aletinizle bir sesi çıkarıyorsunuz ama bu ses pc amplisinden yarım saniye sonra geliyor.yine de eski makinesi olanlar tercih etmeli.

[bu arada, bu forumdaki ilk mesajımı atmış oldum.ismim süleyman gezgin. ultimatemetal,delikasap,metalunity,opeth-tr forumlarında da "genizah" ismiyle yazıyordum.tanıyanlar çıkabilir.sevgiler]
 
genizah demiş ki:
selimaysan: çok teşekkürler. ayrıca guitar fx box var. tam bir proccessor olarak kullanılabiliyor fakat yeni model pc lerde bir zamanlama sorunu var , şöyleki örneğin müzik aletinizle bir sesi çıkarıyorsunuz ama bu ses pc amplisinden yarım saniye sonra geliyor.yine de eski makinesi olanlar tercih etmeli.

[bu arada, bu forumdaki ilk mesajımı atmış oldum.ismim süleyman gezgin. ultimatemetal,delikasap,metalunity,opeth-tr forumlarında da "genizah" ismiyle yazıyordum.tanıyanlar çıkabilir.sevgiler]

Guitar Fx Box güzel program ama freeware değil. Realtime çalma için 4 dk. , kayıt için de 20 sn. lik limit var. Fiyatı 20 dolar
 
Lefteyenine bu işine yarayabilir,

www.modplug.com dan indiribileceğin ve sadece netten buldugun wav. halindeki seslerle düzenleme ve beste yapabileceğiniz güzel bir tracker "modplug tracker". Ara yüzü biraz farklı, portreye nota yazmıyorsun. Notaları, playa bastıgında asagı dogru ilerleyen sayfalar üzerine yazıyorsun, aynı satırda olan notalar aynı anda calıyor sayfa asagı kaydıkca... Bu da müzik yazımını, notaları, portreleri bilmeyen biri icin olayı cok kolaylastırıyor. Cok az yer tutuyor, 2-3 mb gibi birşey. Benim nota bilmeyen bir arkadasım bu tarz bir trackerla yaptıgı işi ada müzik' in deneysel tarzdaki bestelere yer veren, toplama albumlerinden birine vermişti. Yani basit bir program, ama bilenin elinde cok tehlikeli olabilir :D

Amiga dönemlerinden kalma, gayet güzel ses kalitesiyle cıktı veren programlar trackerlar, basit işler icin basit bir arayüz saglıyor. Amiga' da cogu oyun müziği bunlarla yapılırdı, hala bu dosyaları bulmam mümkün netten. Ayrıca VST pluginleriyle uyumlu calısıyor.

Programın baska bir güzelliği, netten indirdiğiniz tracker dosyasını actıgınızda, onunla gelen enstruman ve samplelara da sahip oluyorsunuz. O sampleları istediğiniz notadan calarak inceltip kalınlastırabiliyorsunuz(melodyne gibi pitch shift yapmıyor fakat, ince notadan bir sample' ı caldıgınız onu hızlandırıyor aynı zamanda...)

mp3 ve wav export mevcut.

Bu program gibi başka trackerlar da var. Fakat onlar wav ve mp3 export icin registered olmanızı gerektiriyor cüzzi miktarlara. Mesela www.madtracker.org ' dan indirilebileceğiniz madtracker... Ben düzenlemelerimi madtrackerda yapıp, mp3-wav cıktısını modplug' da alıyorum, cünkü madtrackerın arayüzüne cok alıstım.

Modplug tracker tamamen freeware. Ayrıca en yaygın tracker porgramlarının dosyalarını acabiliyor(fasttracker, impulsetracker, ..), bir nevi all-in-one tracker.

Sanırım fruityloops da bu tarz calısan, belki de daha ayrıntılı bir şey fakat ben bunlara alıstıgımdan hic ona detaylı bakmadım. Zaten fruityloops freeware değil :)

Asagıdaki sitelerden wav halinde, bu programda enstruman olarak kullanabileceğiniz bircok sample' ı bulmak mümkün. Sanırım bazılarında insanların yaptıgı tracker fileları da mevcut...

http://www.sonichound.com/
http://www.modarchive.com/
http://www.beatsandsamples.com/welcome.php
http://www.zolaweb.com/Zola/trax/MPTracker/mpgimme.htm
www.analoguesamples.com
www.themourningafter.com/sizers
www.samplesinspace.com
http://listen.to/hammersound
www.samplenet.co.uk
 
Çok teşekkür ederim awakeone..Cahilliğimin kusurauna bakmazsan bişii sorcam...Bu bahsettiğin program sample'ları sürükle bırak tarzında programlardan dimi?...Ben Dance e-Jay, Acid Pro 4. falan kullanmıştım bayaa,çok da seviyom o programları...Yani benim kullandıklarımla aynı kategoriden prog.lar mı bu?
 
Merhabalar... LeftEyeNine eğer Acid Pro'yu çok seviyorsan buradan http://mediasoftware.sonypictures.com/Products/ShowProduct.asp?PID=268&ms=1 ücretsiz olan ACID® XPress 3.0'ı indirebilirsin.

awakeone'ın bahsettiği "modplug tracker" sürükle bırak mantığıyla çalışmıyor, daha karmaşık.

Ayrıca daha çok akustik kayıtlarla uğraşacak olanlar ve harddisk kayıtları ile yeni tanışanlara arabirimi çok kullanışlı ve yine freeware olan "Kristal Audio Engine" adlı programı tavsiye ediyorum...

KRISTAL_screen_small.jpg


Kristal Audio Engine
http://www.kreatives.org/kristal/index.php

16 audio tracks
32 Bit floating point audio engine
44.1 to 192 kHz sample rate
3-band parametric EQ &
2 VST insert slots per channel
3 VST master effect slots
ASIO low latency audio driver support
4 KRISTAL PlugIn slots
 
Merhabalar...Bu yazıda VST desteği olmayan herhangi bir MIDI sequencer ile VST-i ve VST-fx leri freeware programlarla nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Bu yöntem VST destekli bir programda daha fazla VST enstürmanına sahip olmak içinde kullanılabilir. Öncelikle http://www.midiox.com adresinde "MIDI YOKE" bölümünden işletim sistemimize uygun olan sanal midi sürücüsünü indirip bilgisayarımıza bir ses kartı tanıtır gibi donanım ekleme sihirbazı sayesinde kuruyoruz. Artık sanal olarak 8 midi in ve 8 midi out a sahibiz. Şimdi sıra VST gereçlerimize ev sahipliği yapacak ücretsiz bir yazılım bulmakta. Simple Virtual Host yazılımını http://www.kvr-vst.com/get/278.html adresinden indirebilirsiniz. Bu yazılım ile 4 VST enstürmanının herbirine 3 FX ekleyerek kullanabiliyoruz. Şimdi yapacağımız şey Host programını çalıştırıp sağ üst menüden ASIO sürücümüzü ve onun altındaki menüden Midi sürücüsü olarak "MIDI Yoke NT :1" ı seçmek. Şimdi istediğimiz VST enstürmanlarını programa yükleyebiliriz.Yüklediğimiz bölümün altında ona atadığımız midi kanalını seçmemiz gerekiyor. Artık tek yapacağımız kullanmak istediğimiz MIDI sequencerı çalıştırıp kayıt yapacağımız midi kanal çıkışını "MIDI Yoke NT :1" olarak seçmek. Bu yöntemle ProTools Free kullanan arkadaşlarda VST desteğine sahip olabilirler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...
 
Midiox veya Midiyoke veya Hubi's Loopback gibi sanal MIDI portu sürücülerini kullanırken dikkat etmeniz gereken bir husus var:

Eğer bir programda bu sürücülerin yarattığı MIDI portlarını hem giriş hem de çıkış olarak aktif hale getirirseniz programı MIDI üzerinden geri beslemeye sokarsınız, sistem çöker. O yüzden mesela diyelim ki A programında Ayarlar kısmında Y1 noktasını MIDI Out olarak tanımladıysanız, aynı programda MIDI In'leri tanımlarken Y1'i aktif MIDI girişi olarak tanımlamayacaksınız. Aksi halde programın MIDI çıkışı direkt kendi girişine gelir, sistem çöker.

Dolayısı ile diyelim aynı anda üç tane programı açıp bunlardan birincisinin MIDI çıkışını Y1'e, ikincisinin MIDI girişini Y1'e, çıkışını Y2'ye, üçüncünün de girişini Y2'ye ayarlayarak birinci programın MIDI sinyalini ikinciye, ikinci programın da üçüncüye gönderip tetiklemesini sağlamış oluruz.

MIDIOX süper bir olay, çok durumda yaşam kurtarır, müzikle uğraşan herkesin PC bilgisayarına bir adet yüklemesi gerekir. Bedavadır o yüzden çekinmeyin, ne zaman lazım olacağı bilinmez derim.

Hubi's Loopback Windows 95/98/Me bazlı işletim sistemleri için yazılmıştır, eğer NT4, 2000, XP kullanıyorsanız MIDIOX ve MIDI Yoke'u indirip yüklemeniz gerekir. Hubi'nin tam adresini şimdi hatırlamıyorum ama Google'dan bir arama yaparsanız bulabilirsiniz.

Selim bu arada katkıların çok güzel, paylaştığın için teşekkürler.
 
Band in a box isimli programı kullanan veya bilen var mı?

Ayrıca hazır ritmleri olan midi tabanlı free bir program var mı? Ben Creative Rytmania kullanıyorum onun gibi bir prog. yani.

Mesela 4/4'lük bir rock ritim seçiyorum, enstrumanları seçiyorum, intro attack end gibi bölümleri tespit ediyorum, akorları giriyorum, bir kaç saatin içinde tüm altyapı hazır oluyor, bunu wav olarak kaydedip üzerini gitarla döşüyorum gibi.

Bu topic için de ayrıca tşkrl...
 
Band in a box güzeldir, hayat kurtarır çalışırken ama müzik yapmakta pek kullanışlı değil. Herşeyi istediğin gibi çaldıramıyodun, çevrimlerde hatalar yapabiliyo, tam kafandakini tutturamıyosun kolay kolay
 
Geri
Üst