Selamlar,
B standard ve Drop G arasında kalan diğer diyez/bemol sistemler de dahil bir dolu akort düzeni mevcut. Bunların hepsi için tek bir tel seti muhtemelen işinizi görmeyecektir, bir noktada tellerin gerilimi sebebiyle yukarıda
@LuciferioN 'un da bahsettiği gibi farklı alternatiflere yönelmek durumunda kalabilirsiniz. En maliyetli (ve zahmetli) opsiyon olarak tel kalınlığınızı kullanacağınız her farklı akort sistemine göre değiştirmek, bariton veya multiscale gitar modellerine bakınmak gayet mantıklı seçenekler.
Bunların haricinde ise yıllarca farklı setlere ve tekli tellere olmayacak paralar verdikten sonra benim de tercih etmeye başladığım bir yöntem daha var; o da akort sistemini gerekli pedal veya yazılımlar ile düşürmek. Çoğunlukta ev ortamında ve sistem bakımından yeterli bir bilgisayar başında çalacaksanız 25.5" bir 7 telli için tercih ettiğiniz tel kalınlığında gitarı drop A'ya çekmeniz yeterli. Buradan sonrasını ise içinde transpose özelliği bulunan herhangi bir neural dsp veya muadili bir markanın yazılımıyla çözebilirsiniz. Yok ben pedal seviyorum derseniz de digitech drop pedalı ilk bakabileceğiniz ürün olarak aklınızda bulunsun.
Drop A düzeninde tuttuğum 7 tellilerimin hepsinde yazılım yardımıyla istediğim akort sistemine iniyorum ve aralarında skala farkı bulunan gitarları kıyasladığımda duyumda bir değişiklik algılayamıyorum. Hatta kendi adıma standart 25.5" saplı 7 tellilerle bu şekilde çok daha verimli sonuç alabiliyorum çünkü 26.5" olanlar uzun kullanım sürelerinde sol bileğimi zorluyor, daha çabuk yorulduğumu hissediyorum. Ayrıca çoğunlukta tercih ettiğim akort düzeninde kullanmaya alışık olduğum tel kalınlıklarıyla daha düşük akortlara inebilmek son derece rahat oluyor.
Olur da zor yola girmeyi tercih ederseniz diye ben de aşağıya kullandığım farklı akortlarda tercih ettiğim tel seti kalınlıklarını bırakayım. Bu arada bu setleri 25.5" ve 26.5" 7 tellilerime göre belirlemiştim, siz tercihinize göre farklı set ve tekli tel kombinasyonlarını da deneyebilirsiniz. Multiscale de ise işin rengi epey değişiyor, başka bir maceranın konusu diyelim biz ona şimdilik.
b standard: 0.10-0.13-0.17-0.28-0.38-0.48 + 0.56/0.59 veya 0.60 (B teli için ilk iki seçenek alıştığımız 10-46 setlerle daha iyi gidiyor)
a standard: 0.11-0.14-0.18-0.30-0.42-0.52 + 0.62/0.64
drop a: 0.10-0.13-0.17-0.28-0.38-0.48 + 0.62
drop g: 0.11-0.14-0.18-0.32-0.44-0.54 + 0.66/0.68
drop f: 0.12-0.16-0.22-0.34-0.44-0.56 + 0.72/0.74
Yukarıda bahsettiğim diyez/bemol akortlar içinse genellikle büyük bir değişikliğe gitmiyorum. Sadece drop F# için 11-52 + 0.70 gibi garip bir set kullanma ihtiyacı duyuyorum, neyse ki drop G altındaki bu akort düzenlerine pek uğramıyorum.
Umarım işinize yarar.