İlber Ortaylı

bu adam kafası rahat tarıçılerden bırı.ozellıklede osmanlı tarıhı hakkında bılmedıgı sey yok.kıtapları cok guzel eskı turkcede kullanıyor bazı yerlerde buda guzel bırsey.
 
TRT de bir programı vardı. Hala yayınlanıyor. Çok güzel anlatıyordu, sıkılmadan, bıkmadan dinleyebilirim bu adamı. Geçenlerde Tv'de Topkapı Sarayı'na gelen ziyaretçileri eleştiriyordu; yeteri kadar saygı gösterilmediğinden yakınmıştı, ve bence çok haklıydı.
 
Osmanlı devletinin 1800 e kadar olan kısmına hep hayran olduk ve olacağız tabiki.
Ama ondan sonra gelen padişahlar ve sadrazamlar için kimse eleştiri yapmaya hakkınız yok diyemez.
Osmanlı devleti son 100 yılında berbat bir duruma düşmüştür ne padişahı ne sadrazamı fayda etmemiştir.
Hele kurtuluş savaşı yıllarını anlatmaya gerek yok zaten. Ordumuz sefalet içinde 100 sandık mermi bulunca havalara uçarken o damat ferit denilen emperyalist işbirlikçisi 90.000 sandık mermiyi bir o kadar tüfeyi marmaraya döktürmüştür.
Osmanlı son yıllarda emperyalizme köle olmuştu zaten.Bu bizim arşivlerde de dünyadaki bir çok arşivde de ortadadır herkesler bilir.
Atatürk ve silah arkadaşlarına da çıkarmadıkları zorluk kalmamıştır. 5 kez suikast düzenlemişlerdir.(Vahdetdinin girişimleri hariç) Cumhuriyet kurulduktan sonra da Atatrürk hanedanın cumhuriyet için tehdit oluşturmasını engellemek için sınırdışı etti ve bence ülkenin geleceği için gayet mantıklıydı.
O insanların mezarları türkiyede olsaydı eminim türbe falan olurdu ve cumhuriyer karşıtlarının kalesi olurdu.
Halifeyi sonradan kovdular çünkü adam kendine özel cuma namazı törenleri yaptırmaya başladı sanki padişah gibi ve anti-cumhuriyetçiler onun arkasına toplandılar. Zaten Atatürk bundan çekinmekte idi ve onu da attılar vatan toprağından.
Osmanoğullarının dramı falan değil bu çünkü onlar tahmin etmeliydi bunları ülkeyi emperyalistlere satmadan önce. Neyse ki Ata'mız vardı ve ona inanan halkımızla sefalet içinde bu ülkeyi kurtardık
Lakin İlber bey tam aksini idda etmektedir.
Bu yüzden Osmanlının son yüz yılını anlattığı üslubuyla renklendirdiyi,dillendirdiyi görülmemiştir.
Aksine vahdettinin aslında bir vatan perver olduğunu idda etmektedir.
Necip Fazıl ın ekolündendir bakış açısı bu açık ve nettir.
Ve henüz sevr anlaşmasını imzaladığı için direkt Vahdettini suçlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüz hakkında, hata etti, yanlış tanıttı Osmanlıyı dememiştir.(Henüz)
Ancak soguk sularda yüzdüğü kesindir.
İLBER OLTAYLI NIN YAZISINDAN BİR BÖLÜM
Vahidettin Italya'ya ilk gittigi zaman, San Remo'da kiralik bir villada kalmaya basladi. Oradayken Kral Emanuel, Vahdettin'e bir yaver gönderdi. "Ulkenin muhtelif yerlerinde saraylarim vardir. Zatiali nerede oturmak istiyorsa emrine" amadedir. Kendisine aylik su kadar liret tahsis edilmistir" dedi. Sultan Vahdettin bunlarin hiçbirisini kabul etmedi. Yaveri Miralay Fahri Engin o sirada tercümanlik yapiyordu. "Efendim bu kadar ikrami reddediyorsunuz. Herhalde mutfagınızda kuru sogan bile olmadıgını bilmiyorsunuz" dedi. Bunun üzerine Vahdettin "Fahri Bey, Maiyeti saniyemde bulunmaya mecbur degilsiniz. Zor geliyorsa ayrılınız. Ben Müslümanlarin halifesi sıfatıyla bir gayri müslim hükümdarın ihsanını kabul edemem" dedi.
Garip aynı Vahdettin birkaç ay evvel sevr antlaşmasını imzalarken bu kadar hassas davranmıyor.Yada İlber bey o kadar hassas bir araştırmacı deyil.
Hayret öyle görünüyor aslında lakin ben şüpheliyim Aydınım ya hesapta buda benim aydın şüpheciliyim olsun Ve dostlar kalbiniz Atamızın sevgisiyle dolsun
Varın gerisini siz düşünün arkadaşlar.
 
program hakkında yardımcı olabileceğimi umuyorum. tarih öğretmenim sayesinde izlemeye başladım aylardır takip ediyorum bıkmadan usanmadan. perşembe günleri saat 22:30 gibi başlıyordu yanılmıyorsam. ama bu okullların açık olduğu dönemdi. şu an programın gidişatı ne alemdedir bilmiyorum.

anlatımı oldukça hoş insanın aklına bir daha unutmamak üzere yerleştirdiğine eminim bilassa osmanlı kültürü hakkında çok sağlam bilgiler edindiğimi itiraf etmem lazım
 
Önemli bir tarihçi,çok engin bir tarih bilgisine sahip.Bu tip insanların sayesinde tarihimizle ilgili çok fazla bilgi nesilden nesile aktarılabiliniyor
 
Geri
Üst