Jem Modelinin Üretim Yeri Sorunu

Merhaba arkadaşlar, forumda biraz araştırdım da Amerikan üretimler herkes için iyi fakat bir gitar buldum arayıp sordum Zuhal müziğe üretim yerinin Malezya olduğunu söyledi. Gitarı ekte koyuyorum manyetikler iyi , gitarın kasasında ve klavyesinde kullanılan malzemeler de güzel ama sırf Amerikan ya da Japon (bu arada Japon üretimler nasıldır, daha önce hiç kullanmadım da) değil diye bu parayı (6.500 ₺) hak etmiyor diyebilir miyiz? IBANEZ JEM77WDP-CNL Steve Vai Signature Premium Elektro Gitar - Zuhal Müzik
 
Malezya üretimi bir gitar bana göre altın kaplama bile olsa 6500 TL yi hak etmez, edemez. Bu arada bu serinin gitarını Malezya da üretmek? Cidden akıl alacak gibi değil.
 
İbanez Signature modellerdeki politikasını bir süredir değiştirdi. Birkaç yıl önce PGM301Wh almıştım. Gitarın Paul Gilbert in kullandığı halinde gövde alder, sap tek parça iken, üretimi japon olmasına rağmen gövde basswood, sap 5 parça idi. manyetik ve görüntüsü dışında hiç bir şeyi aynı değil. Bu olayı jem ve diğer signaturelara da yapıyorlar. Sadece imza parası ödüyorsunuz, gitarların sıradan basswood bir ibanezden hiçbir farkı olmuyor aslında.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Anladım, satıcı sırf satmak için "Türkiye'de bile üretilse bu gitar harika" :) cümlesinden şüphem artmıştı ama anlıyorum demek istediklerinizi arkadaşlar.
 
Amerika fiyati 1700 dolar o yuzden Zuhal fiyati cok da off degil. Ama 40.yil nedeniyle indirimleri var ve daha iyi bir gitari daha iyi fiyata yakalayabilirsiniz. Bir ay kadar once 7330 TL'ye JEM7V, 6550 TL'ye JS2410 ve 5330 TL'ye JS1200 satiyorlardi.
 
Bence diğer bütün gitarcılar gibi önyargılı davranma:D japonya dünya dışında üstün ırkların yaşadığı bir yer mi hayır dünyada bir yer orda da insalar ve makinalar yapıyor malezyada da. İşçilik kalitesi kötüyse o ayrı mesele.çoğu zaman kalite=fiyat. Üretim yerinden önce buna bakmak lazım. üretim yerine takılmamak lazım aldığımız ürünleri %95'i zaten çin malı o zaman hiç bir şey almayalım.
Gidersin gitarı denersin incelersin ve anlarsın bu kadar basit aslında bu mesele ki bence bu seviyede bir ibanez çok yüksek ihtimal kusursuz bir işçiliğe sahiptir.
 
Japon gitarları kalite konusunda bence Amerikan seri üretim gitarlarından hiçbir farkı yok. İşçilik olarak diyorum. Buna rağmen arada fiyat farkı var(elbette her ülkenin fiyatlandırmaya etki eden koşulu farklıdır)(bunu kesin bir dille demiyorum ayrıca, yani aklıma gelen Japon Fender, Amerikan Fender gibi, Amerikan Jackson, Japon Jackson falan işte).

Gitar alırken üretim yerine ödeme yapmıyor muyuz aslında? Bu fiyat aralığında bir gitardan Japon üretimi olmasını bekliyor.

Ayrıca büyük firmalar yıllar içinde önce Japonya, sonra Kore Endonezya ve Çin'e kaydırdılar üretimlerini kabaca yazacak olursak(Hindistan falan var listeyi arttırmak gerekirse). Fiyatlarda büyük bir oynama olmamasına rağmen kalitelerde değişim oldu kötü yönde diye düşünüyorum. Gerçi fiyatlardan emin değilim, açıp bakmadım ama yıllardır takip ettiğimden aklımda kalan bu yönde oldu.

Hele 2. el piyasasında daha da zorlaşıyor işler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Ben izmirdeyim, bahsettiğim gitar sadece İstanbul ve Ankara'da var bu nedenle deneme şansım yok ne yazık ki, bi şubeden diğerine de getirme şansları yolmuş. İşçilik konusuna gelince de aynı ürün Japonyada ya da Amerika'da üretince fiyat farklı olduğu gibi kalite de farklı oluyor bu dediğim gitar harici ürünlerde en basitinden bimdeki de çikolata Migros'taki de çikolata belki gitar konusuna çok uymadı ama anlıyorsunuz siz beni bu durum gitarda da aynı mı bilemiyorum ki ağaçsa ağaç manyetikse manyetik ama aynı tadı verir mi acaba bi Japon ya da Amerikan ürünüyle bilemiyorum.
 
Bence diğer bütün gitarcılar gibi önyargılı davranma:D japonya dünya dışında üstün ırkların yaşadığı bir yer mi hayır dünyada bir yer orda da insalar ve makinalar yapıyor malezyada da.

Diğer bütün gitarcılardan biri olarak size bir hikaye anlatayım ...

1900'lerin başında Türkiye'de şarap üretimi işi Rum'ların elindeydi. Şarabın anavatanı olan Anadolu'da Türkler o işlerle ilgilenmezdi. Mübadele sonrası Rumlar Yunanistan'a göç edince Anadolu şarapçılığı neredeyse bitti. Burada şarapçılıkla uğraşan Rumlar Yunanistan'da çiftçilik, marangozluk gibi işlerle uğraşmaya başladılar. Yıllar sonra Yunanlıların aklına bu göçmenler geldi "Bunlar şaraptan anlar, biz de kendimize şarap markaları yapalım Fransızlar ile rekabet edelim" dediler ama orijinal ustaların çoğu ölmüştü, çocukları ise şarap işini neredeyse hiç bilmiyorlardı. Kısacası proje fısladı. Anadolu'da şarap kültürü ise hala tam anlamıyla oturmuş değil, çok iyi şaraplar yapsak da geleneği (tradition) geri getiremedik.

Aynı şey gitar yapımı konusunda da geçerli. Fender Fullerton fabrikasını kapatmadan hemen önce (1983-84) tüm üretimini Japonya'ya taşımaya başladı. O yıllarda Japonya uzun zamandır gitar üretimiyle uğraşıyordu. Başarının sırrı ise üretimin babadan oğula, neredeyse usta çırak ilişkisi içinde geçiyor olmasıydı aynı Amerika'daki gibi. Yani Allahın Fullerton'unda kaç tane fabrika vardır ki? Doğal olarak herkes Fender'de çalışır(dı).

Malezya gibi gitarın, geleneksel enstrumanları arasında yer almadığı, yani, gitar üretim geleneği olmayan bir yerde böyle kalbur üstü gitarları yaptırmak bana göre ticari intihardır. Kişisel görüş tabi ...
 
Üretim yeri malezya değil endonezyadır büyük ihtimalle. İbanez, premium serisini endonezyada, prestigeleri japonyada ve korede üretiyor bildiğim kadarı ile. Malezyada gitar üretmiyor.
 
Geri
Üst