Modlar Ve Parmak Formülleri

Arkadaşlar kendim çalışırken çıkarttığım çalışma kağıdını paylaşmak istedim belki birilerinin işine yarar :)

Bu tarz kişisel sistemler oturtmak bence çok önemli, doğal olarak sistemi oturtmak da kolay değil.
Paylaşmanız çok güzel, isterseniz biraz da açıklayın. Gördüğüm kadarıyla en üst satır en kalın tel (gitarın klavyesine bakış şeklimiz düşünülürse biraz yanıltıcı olabilir).
CAGED formatının şekillerini kullanmışsınız. Bir sonraki basamak, üçüncü veya dördüncü parmağınızdan başlayan şekiller olmalı, çünkü sadece birinci veya ikinci parmaktan başlayan şekillerle hareket şansınız biraz kısıtlı kalabilir.
Güzel iş yapmışsınız, tebrik ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Evet en üst telden başladım yani kalın mi telinden aşağıya doğru iniyor.Ben de yeni yeni öğreniyorum eksiklerim var mesela @fjc hocamın dediği gibi phrygian formülünde ufak bir hata olmuş gözden kaçırmışım kusuruma bakmayın :/ Aslında kaynak olmasından ziyade ufak bir bakış açısı kazandırmaktı amacım,hem kendime hem de mod konusunu yeni yeni öğrenmeye başlayan diğer arkadaşlara.Sizler gibi abilerimiz,ustalarımız yorumları ile katkıda bulununca bu iş haliyle daha kolay oluyor.Düzeltme ve açıklama için teşekkürler :)
 
Ben major scale modlarini su sekilde siralamayi modlari ogrenmek acisindan faydali buluyorum.

lydian = #4
ionian = major scale = 1 2 3 4 5 6 7
mixolydian = b7
dorian = b3 b7
aeolian = b3 b6 b7
phrygian = b2 b3 b6 b7
locrian = b2 b3 b5 b6 b7

Bu siralamayla lydian modundan baslayarak (ki bu modun ionian yani major scale'den tek farki 4. derecenin diyez olmasi) digerlerini sadece belli dereceleri bemol yaparak kolayca elde edebiliriz. Soyleki lydian ile baslayarak ve #4 derecesini bemol yaparak ionian'i; ioniandan 7. dereceyi bemol yaparak mixolydian'i; mixolydian'dan 3. dereceyi bemol yaparak dorian'i; dorian'dan 6. dereceyi bemol yaparak aeolian'i; aeolian'dan 2. dereceyi bemol yaparak phrygian'i ve son olarak phrygian'dan 5. dereceyi bemol yaparak locrian'i elde edebiliriz. Bu sekilde sadece ionian'i (yani major scale'i) ve bemollerin sirasini bilirsek diger modlari elde edebiliriz.
 
Geri
Üst