Elizabeth: The Golden Age

elizabethposter11dz0.jpg


Yönetmen: Shekhar Kapur
Oyuncular: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Samantha Morton, Abbie Cornish, Jordi Molla
Yapımcılar: Tim Bevan, Eric Fellner, Jonathan Cavendish
Senaryo: Michael Hirst, William Nicholson
Görüntü Yönetmeni: Remi Adefarasin, Prodüksiyon Tasarımı: Guy Dyas
Kostüm Tasarımı: Alexandra Byrne, Saç ve Makyaj Tasarımı: Jenny Shircore
Set Dekorasyonu: Richard Roberts, Müzik: A. R. Rahman
Working Title Films - Universal Pictures / UIP Filmcilik

FİLMİN KONUSU
Kraliçe 1. Elizabeth’in (Cate Blanchett) kuzeni olan İskoçya Kraliçesi Mary Stuart (Samantha Morton), İngiliz tahtını ele geçirmek için İspanya Kralı Philip (Jordi Molla) ile işbirliği içinde çeşitli planlar yapmaktadır. 1. Elizabeth’in sadık ve güvenilir danışmanı Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush), kraliçeyi komplolardan, tuzaklardan ,suikastlerden ve tahttan düşürülmekten koruyabilmek için -vargücüyle- insanüstü bir çaba gösterir. İmparatorluğunu korumak için savaşa hazırlanmakta olan 1. Elizabeth ise macerapest ruhlu yakışıklı denizci Raleigh’e (Clive Owen) karşı hissettiği tutkulu aşk ile kraliyet sarayındaki görevleri arasındaki hassas dengeyi tutturmak zorundadır.
http://www.elizabeththegoldenage.net/
http://www.imdb.com/title/tt0414055/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=sFojixOc8Hc

:idea: FİLMLE İLGİLİ KISA NOTLAR
:arrow: “Elizabeth:The Golden Age”in çekimleri Shepperton Stüdyolarının yanısıra Londra, Cambridge ve Somerset’teki gerçek mekanlarda 13 haftalık bir çalışmayla gerçekleştirildi.
:arrow: 1998 yapımı “Elizabeth”in üstün yapım devamı niteliğini taşıyan 60 milyon doları aşkın bütçeli filmde Cate Blanchett, kendisine Oscar adaylığı getiren ve Altın Küre kazandıran rolünü tekrarladı.
:arrow: Elizabeth’in en iyi müttefiki ve sırdaşı Sir Francis Walsingham rolünde “Karayip Korsanları”nın oyuncusu Geoffrey Rush; aşkı ile görevi arasında bocalayan maceraperest denizci Walter Raleigh rolünde ise Clive Owen oynadı.
“ :arrow: Elizabeth” filmi yedi dalda Oscar ödülüne aday gösterilmişti. Filmin elde ettiği adaylıklar arasında en iyi film ve en iyi kadın oyuncu (Cate Blanchett) kategorileri de yer alıyordu.
:arrow: İlk “Elizabeth”teki rolüyle aday gösterildiği halde ödülü kazanamayan Cate Blanchett, Martin Scorsese’nin yönettiği “The Aviator”de dört Oscar ödüllü Katherine Hepburn’ü canlandırarak en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar ödülünün sahibi oldu.
:arrow: “Elizabeth: The Golden Age”, yönetmen Shekhar Kapur’un üçüncü İngiliz dönem draması oldu. 1998’de ilk “Elizabeth”i de yöneten Shekhar Kapur, geçtiğimiz yıllarda başrolünü Heath Ledger’in oynadığı Paramount-Miramax ortak yapımı yine bir dönem draması olan “The Four Feathers”ın da yönetmenliğini yapmıştı.
:arrow: İlk filmin(Elizabeth) senaryosunu yazan Michael Hirst, devam filminde de(Elizabeth: The Golden Age) Kapur ile beraber çalıştı.
:arrow: “Elizabeth and Mary: Cousins, Rivals, Queens” adlı kitabı kaleme almış olan İngiliz biyografi yazarı Jane Dunn da “Elizabeth: The Golden Age”e danışman olarak katkıda bulundu.
:arrow: “Bakire Kraliçe” olarak da bilinen Kraliçe 1. Elizabeth’i “Elizabeth: Altın Çağ”da ikinci kez canlandıran Cate Blanchett, “Indiana Jones 4” filminin de kadrosuna katıldı.
:arrow: “Elizabeth: The Golden Age” projesini gerçekleştiren Working Title Films’in bugüne kadar yapımını gerçekleştirdiği 80 kadar seçkin film arasında “Bridget Jones’un Günlüğü-Bridget Jones: The Edge of Reason”, “Love Actually”, “Pride and Prejudice” ve yılın en iyi filmi dalında Oscar ödülünü kazanan “Aşık Shakespeare-Shakespeare in Love”da var.
 
filme büyük hayallerle gittim, bir ortaçağ filmlerinin savaş filmlerinin manyağı olarak ancak ne yazık ki hayal kırıklığına uğradım... bir kaç hoş sahne vardı fakat genel anlamda sıkıcıydı... ayrıca öyle kraliçe mi olur??? :D
 
bu tarz kadın savaşçı filmlerinde özellikle kast çok önemli. aksi takdirde film bir ızdıraptan öte gidemiyor. yıllar öncesinde jeanne d'Arc'ı canlandıran Milla Jovovich'de aynı hataya düşmüştü. tabii bunu bir başkası sevebilir. cate blanchett dehşet iyi bir oyuncu ama oturmayınca oturmuyor.
bu arada eğer yorum yazmak veya film hakkında bilgi vermek kasıyorsa ve başka bir siteden yazı alıntı yapıyorsak bunu üstüne basa basa tekrar ediyorum ki alıntı yaptığımız sitenin adını verelim, mümkünse kim yazmış onu da belirtelim.
 
Geri
Üst