Son zamanlarda forumda epey bir lüzumsuz başlık problemi olmaya başladı. Aynı konuda dev başlıklar olmasına rağmen, “onu mu alsam bunu mu alsam” başlıkları gırla gidiyor.
Bunların açılmasına engel olmak zor ama en azından belki buraya yazdıklarım birkaç kişiye yardımcı olur.
Alet edevat konuların gelirsek:
Alet önermeyecem, genel olarak makul bütçe varsayımıyla konuşacam ve kendim amatörüm, haddimden fazla akıl vermeyecem. Naçizane görüşlerim:
Yazdıklarım kişisel görüş, birer iddia değil, katılmadığınız varsa aşağı ben farklı düşünüyorum ya da bence şöyle tarzında yazılacak her görüşe açığım, konuşuruz ama hayır yanlışsın diye çemkirmeyin. Beni bir şeye ikna etmek durumunda değilsiniz. Yazdıklarımdan üstüne alınan gocunan olduysa da cevap yazma ihtiyacı hissetmesin çünkü bu mesajı taslakta epeydir ekleyerek tutuyorum yani spesifik bir olay ya da kişi değildi hedefim, kimseyi düşünerek yazmadım. Abi bana mı diyorsun diyecek kimse yok, takılmayın, alınmayın.
Bunların açılmasına engel olmak zor ama en azından belki buraya yazdıklarım birkaç kişiye yardımcı olur.
- Forum adabı da gerçek hayat gibidir. Önce bir dinleyin millet ne konuşuyor, sonra sorun. Siz forum için ve hatta genel olarak dünya için çok önemli değilsiniz, dünya sizin etrafınızda dönmüyor, buradaki insanlar sizi eğlendirmek için mesai yapmıyorlar.
- Sorduğunuz soruların bir değeri olsun ki cevap yazmak için bir çaba sarfedelim. Mesela dün üye olduysanız ve 2 gün önce başladım, haftaya Satriani çalmak istiyorum ama gitarım yok, Mesa Boogie mi alsam Behringer mi diye sorarsanız size cevap yazacak insan sayısı (iyi kalpli birkaç eski üye hariç) fazla olmayacaktır. Gerçekten derdiniz bu sorduğunuz şey ise sormakta değil siz de sıkıntı var, buna da ayna tutayım. Gitar herşeyden önce tekrar işidir, dünyanın en yetenekli insanı olsanız bile 7 günde Satch olamazsınız.
- İlgi çekmek için mi desem, hayatta başka odaklanacak bir meseleniz olmamasından mı diyeyim geyik için başlık açmayın. Hadi tartışalım o amfi mi iyi bu amfi mi? A kişisi B gitaristinden iyi mi? Bunun gibi incir çekirdeğini doldurmayacak boş muhabbetler. Bu forum da çare olmaz sizin sıkıntınıza, bir hobi edinin, arkadaş edinin, dışarı çıkın biraz.
- Bir başlıkta üstte dediğim 2 günlük adamım muhabbeti yaparken, başka bir başlıkta Bogner Uberschall amfi buldum alayım mı ve yine başka bir başlıkta gitarın telleri aynı kalınlıkta değil, sorun mu var gibi sorular sormayın. Üstte bahsettiğim lüzumsuz adam olma durumunu daha fazla gözümüze sokmayın. Anlamıyorum ben bu saçma başlık açma ihtiyacı nedendir? Gerçekten, kendinize bir köpek filan mı sahiplenseniz, bahçede koşar enerjinizi orada atarsınız.
Alet edevat konuların gelirsek:
Alet önermeyecem, genel olarak makul bütçe varsayımıyla konuşacam ve kendim amatörüm, haddimden fazla akıl vermeyecem. Naçizane görüşlerim:
- Lambalı amfi sizi gitar tanrısı, shred canavarı yapmaz. İlk gitarınızı alıp, birkaç nirvana şarkısı çalacak düzeyde iseniz buraya hangi lambalı amfiyi almalıyım diye başlık açmayın. Lambalı amfi bir zevk, bir müzikal kimlik, bir tercih meselesidir, seviye veya yetenek ile orantılı değildir, mutlaka ulaşılması gereken hedef değildir, bir başka amfi türünden iyi ya da kötü de değildir. Dolayısıyla almayın dememin sebebi acemisiniz diye değil, lambalıdan beklentiniz daha oluşmamıştır diye. Uzun vade olası bakım sorunları, kısa vade sesi açamama gibi sorunlar, ağırlık vs de cabası, bu konularda da bilginiz yok henüz, araştırın.
- Gidin bütçenize göre solidstate Katana, Idcore, ID TVP, THR, Spider, Vox, Roland Cube, Orange Crush gibi amfiler bakın, çok ümitsizseniz Marshall MG filan da olur. Gitar ile paket olarak satılan her türlü küçük amfi çöptür, uzak durmaya bakın. Gerekirse gitarı tek alın düzgün bir amfiye ikinci el bakın. Marka değeri laf olsun diye oluşmaz, hepsi yılların bilgi birikimi ve kültürü ile oluşur. Yaa noolcak ki özellikleri aynı demeyin bilindik markalara gidin. Bazı markalar yarı fiyatına satılıyorsa bir sebebi var.
- Aynı marka değeri gitar için de geçerli. İsim vermeyeyim ama ucuz markalarda her zaman risk alırsınız. Alınca aynı gibidir ama 6 ay sonra eşik akort kaçırınca, köprü gıcırdayınca, sap tutarsızlaşınca, pot’lar oksitlendikçe, fretler paslandıkça, vidalar yalama oldukça ... lan birkaç yüz dolar daha kassaydım da Schecter, PRS, Fender, Ibanez neyse işte alsaydım dersiniz. Çalarken keyif alacak bir yatırım yapmak amacımız, benim olsan suntadan olsun acele bir gitar sahibi olmak değil.
- Bu noktada dandik gitarı kurtarmak için zavallı çabalar başgöstermeye başlar. Manyetik mi değişsem, köprüyü, burguları filan mı değişsem diye ... e dostum bu dediğin parçalar işçilikle beraber zaten 100-200 dolar. Baştan o takoza verdiğin paraya 200 dolar eklesen belki ikinci el Ibanez ya da Schecter filan alacaktın. Modifikasyon parçaların uyumu üzerine sağlıklı işleyen bir yoldur, dandik gitara süper manyetikler, suntadan hallice kasaya orijinal floyd rose takarak olsaydı hepimiz ucuz gitar alır evde süper hale getirirdik onu. Modifiye işi de üstte amfi için dediğim gibi görgü, bilgi, tecrübe vs ile gelişen bir konudur. İhtiyaçlar standart parçalar ile karşılanmadığında yapılacak birşeydir. 500 liraya bir tahta parçası alıp sonra foruma xxx manyetik ile Slipknot çalabilir miyim demeyin.
- Ibanez xyz mi daha iyi, Cort abc mi gibi muallak başlıklar açmayın. Bunları satınalma radarınıza soktuysanız link atın ilanla ilgili ya da karşılaştırdım ama tam olarak şu konu aklıma yatmadı gibi spesifik soru sorun. Hangisi iyi derseniz herkes bildiği model için bu iyi der geçer.
- Şu forumu okuyun diye 40 defa yazmamızın sebebi bu çıkmaz sokaklara girmeyin diye. Ben de çok boşa para harcadım zamanında, ucuza kaçmaktan değil de daha ziyade GAS benimki ama olsun bazen iyi araştırmdan acele alıp büyük hayalkırıklığı olan aletler oldu. Internet leb-i derya, dil bilmiyorum mazeret değil, makale okumayacaksınız youtube binlerce inceleme video’su dolu, anlamadan bile seyretmek yeter. Benim Thailand, Kore gibi yerlerden adamların yaptığı incelemeler ile (tek kelime anlamadan) alet beğendiğim ve aldığım olmuştur.
- Evde güçlü lambalı amfinin zorlukları var ama ısrarla lamba istiyorum, o zaman ben de 1watt 5watt alayım tuzağına düşmeyin. Lambalıya itirazım yok, bende de var şu an ama küçük watt lambalı tek amfiniz olacaksa sizi çok kısıtlar çünkü sesi açmak dert, ayrıca 1w amfilerde ek hiçbir özellik yok (eq, reverb vs). Onun yerine üstte dediğim gibi aynı paraya mesela bir katana, bir TVP alarak çok daha fazla seçeneğiniz ve kullanım kolaylığınız olacaktır. Ha sonra keyif için alın bir tane lamba.
- Türkiye’de müzik işi Tünel’de ve mydukkan gibi bir iki sitede dönüyor. Karşılaştırmalı olarak inceleyin, telefon edin, mesaj atın, ziyaret edin ve fiyat araştırması yapın. Buraya ezberden ya burada pahalı ben USA’dan ya da Thomann’dan getirecem ama hiç yapmadım diye başlık açmayın. Neden mi? Öncelikle Thomann vb başlığı var açın okuyun, herkes yirminci kere buraya sizin gümrük müşaviriniz gibi aynı şeyleri açıklayamaz, İkincisi bazen astarı yüzünden pahalıya geliyor. Son zamanlarda USD kuru hareketliliği işi bozdu ama ben bir çok aleti daha hesaplı olacak diye buradan aldım. Örnek vermek gerekirse bir ara Dore’de Schecter’ler Amerika ile birebir aynı USD fiyata satılıyordu. Elden getiren varsa ayrı konu.
Yazdıklarım kişisel görüş, birer iddia değil, katılmadığınız varsa aşağı ben farklı düşünüyorum ya da bence şöyle tarzında yazılacak her görüşe açığım, konuşuruz ama hayır yanlışsın diye çemkirmeyin. Beni bir şeye ikna etmek durumunda değilsiniz. Yazdıklarımdan üstüne alınan gocunan olduysa da cevap yazma ihtiyacı hissetmesin çünkü bu mesajı taslakta epeydir ekleyerek tutuyorum yani spesifik bir olay ya da kişi değildi hedefim, kimseyi düşünerek yazmadım. Abi bana mı diyorsun diyecek kimse yok, takılmayın, alınmayın.