Teorik çerçeve çok güzel de, her seferinde aynı şey oluyor. Rousseau gibi özgür düşünceye katkı yapmış büyük düşünürlerinden birinin, en ufak bir eleştiriye tahammül edemeyen insanların davranışları ile aynı ortamı onurlandırması gerçekten çok ironik. "Kimseye karışmayın" diyen özgürlükçü arkadaşlar, en küçük bir eleştiride horgörü ve hakaretamiz söylemlere giriyorlar. Burada birbiri ile aynı fikirde olan insanları (sırf kendisi ile ters düştükleri ve aynı şekilde düşünmediği için) aşağılamak amacıyla kullandığı söylemi incelerseniz, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır (Bkz: Circle jerk)Konuyla ilgili birkaç husus var:
1) İnsanların forumlara üye olmaları engellenemez.
2) Üye olanların açtığı konular veya yazdığı yazılar da engellenemez (Elbette bunlar silinebilir ama asıl açıklamak istediğim husus bu kişilerin kendilerini sınırlandırmanın mümkün olmaması. Zira dileyen tekrar tekrar üye olup konu açabilir.)
3) Bu kişiler kısıtlandırılabiliyor bile olsa bu mantıklı bir yol değildir. Hele ki özgürlükler ve internetin kullanımı açısından böyle bir yöntem zaten uygun değil.
Açıkçası tek bir çözüm var bence:
Forum kullanıcıları sözsüz bir sözleşme ilişkisi içine girer (bkz. J.J. Rousseau - Toplum Sözleşmesi) ve ortaklaşa bu konulara cevap yazılmaz. Tabii ki dileyen cevap da verebilir, herkesin kişisel tercihine ve zamanını nasıl kullanmak istediğine göre değişir. @solitude71 'in söylediklerine açıkçası katılıyorum fakat mevcut durumun önlenmesi zaten mümkün değil. @SorunluNewbie 'nin de reddit açısından söylediklerine katılıyorum. Böyle konular ve yazılar ortaya çıktıkça insan biraz gıcık olabiliyor evet ama yapacak pek bir şey yok. Takan cevap yazsın, takmayan umursadan devam etsin. Önemli olan bu ortamda hakaret, küfür vb. ifadelerin kullanılmaması.
Abi sen öyle bir haksızsınki hala kendi açından bakmaya devam ediyorsun, vakti olan cevap yazabilecek birikime sahip adam okuyup cevap yazmak isterse yazar zaten diyorum, senin gibi üst düzey yönetici ve aile hayatı olan adam cevap yazsın diyen yok. libido tavan yapmış, saygılar.
dediğim gibi sen cevap yazma, engelle troll diye tabir ettiğin insanları. sabahtan beride burada cevap yetiştiriyorsun, bu ülkenin yönetimi gibi şirket yönetiyorsun anlaşılan, saygılar.
Guzel dostum. Oncelikle eski konular temizlenmediyse, ayiklanmadiysa, bu kadar kirlilik olmasinin tek sebebi ota bocege konu acan , kendi vakti degerli olan arkadaslar idi. Ac 150 sayfayi okuda goreyim seni dedigin insanlar zaten o sayfalari okumus insanlar 🙂 Herkesin oldugu gibi bizimde vaktimiz degerli. Bizimde vaktimiz olmadigi halde, o 150 kusur sayfayi okuduk. Detayli okuduk, arastirdik.Anlamadigimiz kisimlari, buyuklerimize belirttik, vakitleri oldugunda aciklamalarini dinledik. Ki biz teknolojinin kaymagini yiyemeden abi kardes ,saygi sevgi cercevesinde ogrenmek icin cabaladik. Bizim yaş tayfasi ve abilerimiz iyi hatirlarlar. Kadikoyde pasajda zihni muzige tablar gelecek, notalar gelecekte ,fotokopi cektiricegiz diye. Cunku imkanlar o kadardi.Bizde bir zaman sonra abi olduk. Anlatmaya ,elimizden geldigi kadar bildiklerimizi paylasmaya yardimci olmaya calistik.Ama kardeslerimiz , belirttigin uzere 2018 senesinde bulundugumuz halde, arama butonun vasfini , yerini bilmiyor iken, youtube vs gibi artik hemen hemen cogu ekipmanin onlarca inceleme videosu bulunan bir mecrayi kullanmaya usenirken ben bir konu acayim hemen cevap alayimda yoluma bakayim der ise bu tepkileri alirlar. Anlatsan ölurmusun 2 dakika dedigi sey icin burdaki insanlar 20 senelerini vermisler. Alip satilan , girilen zararlari haybeye odenen kargo paralarini, maddi kayiplari anlatmiyorum bile. 🙂 Arama butonuna bulmak istedigi seyi yazamayacak kadar vakti olmayan insan muzikten bir zahmet uzak dursun. Zira gercekten cok vakit aliyor ekipman konulari , teori ve pratik 🙂Siz sorunu anlamamak için direniyorsunuz, diyorumki 2018 de yaşıyoruz, adam buraya konu açıp soruyorsa araştıracak vakti olmadığından açıyordur "dur konu açim belki cevap yazan 2-3 kişi çıkarda bilgi fikir sahibi olurum" diyordur, cevap alamadığı zaman veya aldığı cevaptan tatmin olamadığı zaman elbet açacak fii tarihinden kalmış konuları ve sayfalarca yazılıp çizileni okuyacak, arasından ona gerçekten yarayacak 3-5 tane bilgiyi cımbızla çekip önüne bakacak.
Devir değişti beyler, siz geçmişte yaşıyor olabilirsiniz ama insanların artık vakti değerli, şartlar zor, para kazanması lazım okuluna çalışması lazım, öyle oturayım 150 sayfalık konuyu okuyayım diyemiyorsun, diyebilen adam zaten konu açmaz. Bu aksi tavrınızı bir kenara bırakıp, o 1000. kere gördüğünüz konuyu açan kişiyi engelleyin olsun bitsin bu kadar dert edindiyseniz.
Kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyun, günde 2-3 saatin yollarda geçiyor, işe gidiyorsun veya okula gidiyorsun geliyorsun, hayatını kurma peşindesin boş vaktin yok ders çalışacaksın, 15 dk yemek yiyecek vakti olmuyor insanın bazen, arta kalan zaman da müzik öğrenip kendini geliştireceksin. Aç oku 150 sayfalık konuyu o zaman görim seni, emekli albay "gibi hede hödö buraya hep aynı soruyu soruyolar, hele bana destek çıkın benim gibi düşünenler" diye konu açmak = circlejerk.
circlejerk = (küfür değildir aşşalayıcı bir kelimede değildir, tamamen aynı fikire sahip insanların kendi aralarında o konuyu allandırıp budaklandırıp sürekli aynı şeyleri tekrar etmesi)
he birde reddit yabancıların ekşi sözlüğü denmiş, hayatında kaç kere reddit e girdin merak ettim. reddit forumdur sözlük değil, cahil cahil yorum yapmayınız.