Power Amp Pedalların Pahalılığı & Noise Gate Kullanımı

Aslında pedal diyemeyiz ama en kullanışlı ve en popüler olanların pedala benzemesinden dolayı (EHX Magnum 44 & Mooer Micro Power Amp) böyle bir terim kullandım.

İşin garibi power amp vazifesi için en ucuz olanlar diyebiliriz fiyatlarına rağmen. Keza Magnum 44 sıfırı 1300 TL civarlarında ikinci ele dahi 700 TL'den aşağı düşmüyor.

Benim garibime giden pedal yapımı ile ilgilenenlerin basit bir işçilikle aşırı ucuza mal edebileceği bu cihazların neden fiyatının bu kadar pahalı olduğu. Sonuçta rack sistemi veya lambalı olan power amplardan değiller ona rağmen fiyatları biraz uçuk gibi sanki. El yapımı olanı kullandığımda power üzerinden sesi açtıkça midler artıyordu ve ton kaybı oluyordu fakat bu saydığım modelleri denemedim, ona göre almayı düşünüyorum.

Bu ürünlerde adaptör kutu içeriğine dahil ve sıradan bir adaptör değil onunla alakası olabilir mi?

Elimde ki preampı power amp aracılığı ile kabinime girmek istiyorum daha önce denemiş tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Bir de efektler için prosesörü preamp'ın fx loop'una bağlamayı düşünüyorum, sıklıkla kullandığım noise gate için sonuç nasıl olur?
 
Son düzenleme:
Magnum ya da Caliber'in fiyatı çok geliyorsa, o bahsettiğiniz lambalı power amfiler için ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Asıl tonu oluşturan en büyük bölüm preamp olduğu halde, bahsettiğiniz pedallara kıyasla arada 10 kat fark var yahu. Tam tersine bu gibi pedallarla, lambalılar arasında niye bu kadar uçurum fark var diye düşünüyorum ben işin aslı.

Tüm bunların dışında 22 Caliber'i de 44 Magnum'u da uzun süre kullandım -hala 22'yle devam ediyorum- ve bir memnuniyetsizliğim hiçbir zaman olmadı, gayet güzel çalışıyorlar ve volume potunu açtıkça ses daha power'lı geliyor gerçekten -preamp'ten açılan volume ile power'dan açılan arasında fark oluyor yani, lambalı olmamasına rağmen-.


Ben Marshall Jmp-1'i lambalı power ile deneyemedim şimdiye kadar, denesem daha çok beğenirim muhakkak ancak aradaki fiyat farkını düşündükçe vazgeçiyorum.
El yapımından kastınız hangi marka bilemiyorum ama kendiniz demişsiniz, hoşunuza gitmeyen belirgin bir renk kattığını, ancak bu pedallarda öyle bir durum yok. Üzerindeki bright modları da gayet güzel işliyor.

Sonuç olarak, fiyatları uçuk değil kesinlikle, aldığınıza değer. Türkiye'de biraz uygun fiyata yalnızca stereo olarak bağlanabilen bir rack lambalı power denk getirmiştim ama mono kullanacağım için alamadım. Marshall'ın bir power'ı, görece daha ucuz. Onun dışında lambalı olanların hepsi ateş pahası.


Yurt dışındaki pek çok insan lambalı olmayanlarını kullanıyor bu rack power amfilerin ama onlar da hiç EHX pedalları gibi ucuz değil zaten. Türkiye'de ikinci elde bazen Rocktron düşüyor, denenebilir belki. Bütçe yoksa EHX pedalları pişman etmez.
Bulursanız 22 Caliber'i alabilirsiniz, 44'le bir fark yok arasında, ikisinde de volume'u hiç açamayacaksınız :)

Saygılar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
teşekkürler, peki mooer micro power amp hakkında ne düşünüyorsunuz? büyük ihtimalle magnum baz alınmış 30w. Bazı kişiler ev için anca götürür sahnede çok sıkıntıya sokar dediğini duydum, fakat videoda olan olay bu tezi söndürüyor gibi. kullanacağım preamp çift 12ax7'ye sahip high gain el yapımı bir preamp AMT'ler gibi.

Gönlümden geçen başta Marshall EL84 20/20 fakat öğrenci bütçesi ile şartlar mecbur.

 
Sanırım stereo şartı olan oydu :)

Mooer'i denemedim hiç, bir şey diyemem, denemek lazım.

Watt meselesine gelince 22 watt ile 44 watt arasında gerçekten çok az bir fark var. Burada iş biraz da headroom meselesi, hani gerçekten hiçbir kırılma yaşamadan -sahnede- ses açmak istiyorsanız büyük watt iyi olabilir, çünkü bu pedallarda da sesi sona getirince lamba kırılması gibi ton kırılıyor, bu bence güzel bir şey. Gel gelelim ev ortamında bunu yapmak için sesin geçtiği başka bölümlerde sesi aşırı kısmak lazım çünkü çok ciddi şiddette seslere çıkabiliyor bu aletler.

Yani şöyle söyleyeyim size evde, Jmp-1 preampimin 20 birimlik midi volume ayarını 1 yapıyorum ve output potansını da en en kısığa getiriyorum; yetmiyor bir de kullandığım eq'dan sesi 10 db aşağı çekiyorum, anca o zaman 22 Caliber'i en düşük ses seviyesinde kullanabiliyorum :D Daha ne diyeyim. Ev için 1 watt bile fazlasıyla yeterli, hep derim. Bilen herkes de der zaten.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst