Taylor 110e vs Martin D-10E vs Gibson G-45 Studio

Almanya'dan bir tanıdığa solak akustik gitar aldırıcam. Bütçem dahilinde olan ve orada satılan üç model arasında kaldım. Videolardan duyduğum kadarıyla ton yönünden Taylor'a daha yakınım. Bir de sizin görüşlerinizi almak istedim. Siz hangisi tercih edersiniz? Bütçe maks 950 euro. Başka model önerilerine de açığım (mümkünse almanya'da bulunabilen).
 
Bence beğendiğin gitarları bir yere gidip denemelisin. Çünkü ton vb şeylerle beraber kişinin çalım hissiyatı da önemli. Bu gitarları çıplak sesle duyarak denemelisin diye düşünüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bence beğendiğin gitarları bir yere gidip denemelisin. Çünkü ton vb şeylerle beraber kişinin çalım hissiyatı da önemli. Bu gitarları çıplak sesle duyarak denemelisin diye düşünüyorum.

Burada gidip denesem bile o gitarı almayacağım için her türlü piyango olacak zaten. Bu modellerden herhangi birini kullanan tecrübe eden varsa fikrini almak istedim sadece. Bir de az para değil sonuçta verilen paraya değer mi onu bilmek istiyorum. F/p olarak daha iyi bir model varsa onu da tercih edebilirim.
 
Bende Taylor var, deneyip arayıp bulduğum bir gitar. Fakat, şunu belirtmek lazım, akustiklerde durum elektriklerden bile kötüdür. Modelle çıkan sesin bir alakası olsa da, çok daha ucuz bir gitarın tonu çok daha dolgun, sesi çok daha güçlü olabilir. Ondan böyle alacaksanız, piyango... Bilin de.

Yine de burada denemenizin önemi şu bakımdan var. Sap profilleri farklıdır. Gibson'ı bilmiyorum, akustikte çok sevmem doğruya doğru. Martin'in sapları biraz daha kalın ve V şeklinde olur. Taylor'lar ise epey ince ve normal C şeklinde... Dediğim gibi, Taylor sapı epey ince olur, Fender stratlardan falan daha ince. Bu bakımdan denemenizi özellikle tavsiye ederim. Ha, bana zaten edineceğim gitar öğretecek bu işleri, daha ciddi bir tercihim yok derseniz, ikisi de iyi. Gayet iyiler... Yazı tura atabilirsiniz... (Martin'in elektroniği bir tık yukarıda sanırım; internetten arayıp bakın derim detaylı olarak üzerindeki piezo manyetik sistemine).

B
 
Zamanında dorede onlarca akustik arasında taylorları eleyip gibson j15 almıştım fakat şuan koyu taylorcuyum. Taylor 110e çokça çalma fırsatı bulduğum gitar. Ben kesinlikle taylordan yana kullanıyorum oyumu
 
Bende zamanında Taylor Gs-Mini Rw vardı , Martin’in kalitesi tartışılmaz fakat doku olarak kulağımda hala onun sesi kaldı , keşke satmasaydım diyorum , Taylor diyorum bende.
 
Madem bu kadar Taylor'cı var, ben de yazayım bir iki cümle :)
Geçtiğimiz ay ben de bir akustik gitar arayışına girmiştim. Dore'de Taylor 110e ve Gibson G-45 Studio deneme şansım oldu. Zuhal'de de farklı Martin modelleri denedim. Yorumlarım şu şekide:

Martin: Bu fiyat aralığındaki Martin'lerin klavye'leri "richlite" diye bir malzemeden yapılıyor, sanırım sizin aradığınız D-10e modelinde de aynı malzeme kullanılmış. Bu malzeme ağaç bile değil kompozit bir malzeme, ben verdiği hissiyatı ve dokusunu hiç sevmedim,o yüzden Martin'i direk eledim. Bu benim zevkim ve tercihim, aksine beğenenler olabilir.

Gibson G-45 Studio: Çok güzel bir gitar. Gövdede ön, arka ve yanlar, sapı ve klavyesi masif ağaç (sanırım Walnut). Gövde olarak Gibson'ın çok kullandığı "round shoulder" diye tabir edilen kasa tipinde üretilmiş. Ben bu kasada pek rahat edememiştim ama alıştıktan sonra sorun olmaz heralde. Made in USA. Fyatı şu an Dore'de 13.000 TL civarında.

Taylor 110e: Dreadnought gövde, ön kapak masif ladin ağacı, yanlar ve arka kapak lamine ceviz ağacı, sap akçaağaç, klavye abanoz. Made in Mexico. Fiyat olarak 8.000 TL civarında.
Araştırıken öğrendiğim kadarıyla Taylor'ın kullandığı laminasyon tekniği piyasada kullanılan teknikten çok farklıymış. Taylor'ın sitesinde detaylıca anlatılıyor. Özet olarak adamlar diyor ki ben bazı modellerimde lamine tabaka kullanıyorum ama benim ürettiğim lamine bile malzemesinden tut üretim tekniğine kadar çok üst kalite, diğerleriyle karıştırmayın diyor.

Gitar ararken mümkünse full masif bir gitar almayı düşünüyordum o yüzden gönlüm Gibson G-45 Studio'dan yanaydı. Ancak Taylor 110e'nin sesini daha çok beğendim, çok gür, dolgun, parlak bir tınısı var. Anladım ki full masif gitar en iyi gitar demek değilmiş.
Fiyat olarak da Gibson'dan 5.000 TL daha ucuz. Benim tercihim Taylor oldu. Normalde evde daha çok elektro gitarlarımla takılan bir adamım ama Taylor'ı aldığımdan beri elektro'lar yatışta, sürekli akustik çalıyorum :) Şiddetle tavsiye ederim.
 
Madem bu kadar detaylandı ekleyeyim:
gibson j15 i sattıktan sonra taylorvari bir gitar arayışına girdim ve üst kapağı mat cilalı yada parlak cilalı olmayan bir gitar aramaya başladım. Kesik kasa olmayan elektro olmasının da bi önemi olmadığı için bütçe çok çok düşük tutulabilir oldu. Ki nitekim hiçkimsenin inanmayacağı şekilde bir cort earth70op ye tutuldum. Klavyesi kötü malzemeden fakat koyu bir renk. Ufaktan abanozu anımsatıyor. Üst kapak mat ve sesi oldukça gür bir gitardı. Gitar bakımından oldukça iyi anlıyorum bu yüzden bu tür gitarları nemden uzak tutmak lazım yoksa birleşim yerlerinden çok çabucak ayrılabilir. Odada nem alıcı tutuyorum ve bu sayede ekstra olarak teller de çok çabuk eskimiyor. Her neyse başa dönersek bu cortu alıp kemik alt eşik takviyesi ve elixir pb 12-53 ile kayıtlarda tayloru anımsatmayacak dereceye getirebildim. Çalım hissiyatı pek benzemiyor tabi elime arada taylor bi gitar alınca 'heee' diyorum. Ama amerikan tokatlayan meksika veya squier'ci iseniz çok iyi bir seçim olabilir. Sizin sorunuza gelirsek martin ve taylor arasında kalınabilir fakat günümüzde akustik olarak martinden çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum taylorun. Elektroniği vs daha iyi olabiliyor farklı markaların fakat tayloru alıp çalınca HEH dedirtiyor insana
 
Taylor gs mini Maun 'um var.. Kucuk boyuna ragmen sesi inanılmaz. Ama calmasi telleri çok kalin oldugundan (orijinali 13) herkese göre degil. Open chord ritm için super. Ama solo, alt perdelerde bare, melodi zorlar. Nasil calacagin da önemli yani.. Arkadasima Londra'dan bir Çin Mali akustik aldık, sesi ve calma rahatligi Harika. Diyecegim o ki marka veya baskasinin yorumu tabi önemli ama deneyip eline oluyor mu rahat misin sesi nasıl mutlaka bakmali.
 
Geri
Üst