Herşeyden ama herşeyden önce Turkrock'ta yeni gördüğüm grubunuzu kutlar,başarılar dilerim.Progressive denilen mübarek müziği icra ettiğiniz için de minnetlerimi sunarım.
Şimdi..bana da tavsiye eden "odyssey","haybeyee","andac" gibi arkadaşlarım oldu videoyu indirdim sabırla,65 mb gibi bi mebla idi.Meraklıydım,zira fatal tragedy çalmışsınız,zor şarkıdır.Naçizane yorumumu aşketmek isterim.
Dikkatli,analitik ve objektif izledim ki yapıcı eleştiriler yapabilieyim.Forumda tanıyanlar yeri geldiğinde çok yararlı eleştiriler yapabildiğimi bilirler.😛 eğer niyetimin son derece iyi olduğunu bir daha hatırlatırsam sanırım hatalarınızı bir başkasının gözünden görmenin iyi olacağını idrak etmenizi sağlamış olurum.
İlk olarak söylemeliyim ki canlı bir performansta Fatal Tragedy gibi Dream Theater'ın ileri seviye bir şarkısını çalmak son noktada cesaret isteyen bir iş.Ayrıca kendinize olan güveninizi de takdir ediyorum.Nitekim bunu yaparken nası yaptığınız da bir nebze(!) önem arzediyor.Genel olarak baktığımızda Türk-Öğün-Çalış-Güven dörtlüsünün sahneye hakim olduğunu görüyoruz,yani demek istediğim dinleyen,bakan adam "aha negzel çalıyorlar aferim çocuklara" diyor.Fakat biraz daha teknik detaya inecek olursak bireysel olarak hakimiyetlerde sorunlar yaşanmış.Ha,olmaz mı,olur tabiki konser heyecanı,zor bir şarkı olması vs.Ama bazen şarkının gidişatı bozulmuş ve bu da sağlam Dream Theater dinleyicisine biraz fazla gelir.Dakika dakika videonun analizlerini sunmak isterim siz değerli Alearmoni müzisyenlerine:
0:00-0:30 Klavye-vokal kompozisyonu daha güzel olmalıydı.Pek kulağa güzel gelmeyen bir ses tonu kullanan vokalist arkadaşa daha yumuşak bir ton tavsiye ederim.
0:33-1:10 Davulun son derece sunî girişi ve gitarı yanlız bırakması sonucu şarkının girişinde de sorun yaşanmış.Vokal çok düşük sesle,artı aşırı duygusuz bir seslendirme yapmış bu kısımda.Gitarist sorunsuz çalıyor.Basta da sorun görünmüyor duyulduğu kadarıyla.
1:15 Davul geçişi olmamış.Acele etmiş davulcu arkadaş.
1:15-1:55 vokalin arada detone olması dışında davulun hakimiyeti çok sık kaybetmesi durumu var.artı olarak davul da atraksyondan uzak,biraz duygusuz bir performans sergiliyor.
1:55 Basçı arkadaşın vokali takdir topluyor ! 😀 renk katmış.
02:00-2:18 Geçiş kısmı gayet usulüne uygun ve kulağa hoş geliyor.(Ben de seni seviyorum arkadaşım.)
2:20-2:44 Vokal yine silik bir performans sergilerken davulda da triplet-double sorunları var gibi görünüyor.Bölümün sonundaki atağı güzel entegre etmişsin.NY00 konserindekinin biraz değiştirilmiş hali.
2:45-3:35 herkes işini iyi yapıyor.Uyum var.Herşeyin başı konsantrasyon.
3:36-4:00 Davulcu arkadaşı daha sakin ve dikkatli olmaya davet ediyorum.Aslında yetenekli ama çok acele ediyor sanırım.Biraz daha güvenli çalmaya ihtiyacı var.çok fazla hata var bu bölümde.Ezbere dayalı bi stil geliştirmek ilerde ölümcül hatalara yok açabilir.
4:00-4:27 Klavye solo 1.Güzel,hoş,fakat tonda biraz daha iyi bir seçim,daha verimli bir sonuç doğururdu.Pek anlamam klavye işlerinden ama biraz yankılı bir ton olmuş.(Ben de seni çok seviyorum arkadaşım.)
4:27-5:08 Gitar solo 1.Oldukça zor,bir numara bir DT solosu.Gitarın sesi azbuçuk bozuk geliyo ama duyduğum kadarıyla başarılı bir solo oluyor orada.Tabi genel enstrüman bütününün uyumsuzluğu nedeniyle bir kaos hakim oluyor gene.
5:08-5:44 Klavye Solo 2.Ben beğendim.Bazı arkadaşlar çok da iyi olmadığını söyleseler de benim hoşuma gitti diyebilirim.
05:45-6:23 Gitar solo 2.İşte en beğendiğim bölüm.gerçekten uzun çabalar harcamış gitarist arkadaş bu bölüme.tebrikler güzel olmuş.Bana sorarsanız vokal arkadaş boş durmak yerine tef çalsaymış birebir olrumuş.
6:23-Son:Hani klavyeyle beraber "Now it's time to see how you died.Remember that death is not the end,only a transition" kısmı? Oranın müptelasıyız biz DT cleric'leri. 🙂
Üyelerin Gözümdeki Değerlendirilmesi:
Gitar:Oldukça hakim görünüyor.(Cüsse olarak ta 😀 şaka şaka kızmak yok burda zanaatine saygı duyduğumuz bi insan.)Sololarda yardırmış,diğer partisyonlarda da gayet rahat ve uyumlu çalıyor.
Klavye:Biraz sololarda yuvarlamalar var tabi ama ne de olsa Jordan Rudess gibi bir insanın yaptıklarını yapmak zor iş.Kendisine başarılar diliyorum.
Davul:Çok fazla karambole ve aceleye getirerek çalıyor,çok çalışma ve metronom yardımıyla çalışmaya ihtiyacı var.Onun haricinde bi de arkadaşlarıyla uyumlu çalmaya dikkat etse iyi olur.Şarkının dağınık görünmesi için yegane sebep davulun diğer enstrümanlarla uyumu kaybetmesi.
Bas:Bu çeşit video kayıtlarında cihazın mikrofonunun yeterli kapasiteye sahip olmamasından dolayı genel olarak bas sesleri yalan olur,bu kayıtta da bas sesleri çok az geliyor.Ama görsel olarak anladığım kadarıyla fena değil.Pek naptını bilmez bir hal yok.Ayrıca bariz ekşi nota olsa cart diye belli ederdi kendini zaten.
Vokal:Malesef yetersiz kalmış bu şarkıda.Çok cansız söylüyor.Gönül ister ki daha başka bir mekanda daha sesine uygun bir şarkıda göreyim,ona göre yorum yapayım,ama bu şarkıda bence kötü.
Genel Yorum:
Öyle veya böyle "sahnede Fatal Tragedy çaldık biz" demek için çalmış olmamak için uyum konusu üzerinde ayrıca bireysel olarak enstrümanlar üzerindeki hakimiyet konusunda da çalışmaya ihtiyacınız var diye düşünüyorum.Yoksa şarkı karambol oluyor.Yine de başta dediğim gibi takdire şayan bir çaba ve cesaret.
Grubunuza tekrar yüksek başarılar diliyor,hedeflerinizi büyük tutmaya devam etmenizi temenni ediyorum.Saygılar ve sevgiler.