Nemli bez dahi abanozda işinizi görecektir. Konudan biraz farklı durabilir ancak benim başka önerim ise abanozu sakladığınız koşullar üzerinde olacak. Çok sert ağaç olduğu için gitarın bulunduğu ortam nemini %30'ların altına çok düşürmemenizi öneririm. Şuan gözle görmekte zorlanacağınız kılcallar kuru havada açılabiliyor. Bu konuda deneyimim oldu. Gitarı astığım odaya girdiğim an elimin kuruduğunu kaşındığını hissederdim, bir süre sonra baktım ki klavyede hafif çatlak başlangıcı var. Odaya artık nemli bez bırakıyorum, nemi %50 civarında tutuyorum, bu şekilde gözle görülür şekilde çatlak kayboluyor. Ne zaman nem %20'lere yaklaşırsa aynı yerdeki çatlak gene belirgin hale geliyor. İlk başta çok korkutmuştu, ancak çalıma etkisi olmadığından alıştım artık. Akşam fotoğrafını çekebilirsem yollarım.
İleri düzeyde çatlağa ait örnekleri google'dan "ebony cracks" şeklinde aratabilirsiniz. Kaçınmaya çalıştığım seviye bu seviye. Sanırım aylarca gitarımı kuru havada bırakırsam çatlak bu tarz seviyelere ulaşacaktır. Görüşlerinizi ve önerilerinizi beklerim.