Ben bu foruma yeni geldim, ben kendimi tanittim, sen kendini tanitmak istemiyorsan bilemem.
Ne tur bir diploman var ve ne muhendisisin onu da bilmiyorum.
Ben birisini ciddiye almak icin soyledigi lafin dogruluguna, konuyla alakasina, tutarliligina ve tarzina bakarim.
Diploma, tecrube, referans vs. de onemli ama ikinci sirada gelir.
Elektronikle ilgili dogru olan bir kac kavrami, tutarsiz bir sekilde, birbirine corba yapip soyleyip,
ve de karsindakini "ogreten adam" tavirlariyla tersleyen bir sekilde davranman yapici olmuyor,
ve kredibilite problemi yaratiyor. Diger Amfi gucu ve sesin yuksekligi konusunda da ayni seyi yaptin, burada da
ayni seyi yapiyorsun.
Simdi, bana sebekenin "50-60 Hz cycle hum" dan bahsediyorsan esas benim gulmem lazim.
Benim bir onceki yazida bahsettigim turden "Elektronic noise" ile "hum" arasindaki farki
ogrenmeni tavsiye ederim. Hic guc kaynagi ve filtresi tasarlayip uretmedigin belli oluyor.
Bu senin dedigin "hum" adaptorde zaten ilk once filtrelenen bir sey. "Hum" denen seyin frekansi
cok dar, ini cini her seyi belli zaten, filtrelemesi cok basit.
"Hum" dedigin seyi filtreleyip oldurmeden zaten AC-DC adaptor yaptim diyemezsin.
Dandik adaptorlerde bile aza indirgenmis durumdadir. Tabi bu "az" tanimi dedigim gibi
adaptor devre-filtre tasarimi ve parca kalitesine bagli olarak adaptorden adaptore
degisir yine. Mesela tek kademeli filtre ile iki veya uc kademeli filtreler ayni kaliteyi
vermez. Ayrica L-C filtreleri genelde R-C filtrelerinden daha iyi randiman verir.
Son olarak , gunumuzde muzik aletlerinde kullanilan modern entegre-devrelerin
iclerinde guc kaynagi filtreleri vardir, ve guc kaynagindan
gelebilecek olan gurultuyu olduren bu filtrelerde "hum rejection" ve
"common mode noise rejection" cok yuksek seviyelerde tasarlanmistir.
Yani kisacasi bu 50-60Hz (ve 100-120Hz harmonikleri) zaten ben en azda oldugunu varsayarak
diger gurultu kaynaklarindan konusuyordum. Demek ki bu isten anlamayanlar icin en basitinden
baslamamiz gerekiyor.
"Electronic Noise" denen sey ise rastgele (stokastik), ve genis bir bant araligina yayilmis, kontrol altina
alinmasi zor bir seydir. "White noise" denen sey, dogadaki en "dogal" olan gurultudur.
Dogadaki rastgele salinimlardan dolayi olusur. Elektronik ortaminda "thermal noise" olarak bilinen
noise ayni zamanda "white noise" dur. Her atomun her elektronu bu gurultuyu yaymaktadir.
Neyse uzatmadan, daha fazla okumak isteyenler icin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_hum
http://en.wikipedia.org/wiki/Noise_(electronics)
Muzik aletlerinin birbirine baglanmasi sonucu eger "hum" olusuyorsa, bu genelde
"ground loop" denilen, sase topraklamasinin iki ayri kanaldan birbirne baglanmasi
sonucu olusan bir halkadan kaynaklanir. Yani diyelim ki miksere bagli bir preamp var.
Bu ikisinin de sasesi direk duvardaki fis topragina bagli ise, ve ayrica XLR kablosuyla da
sase topraklari birbirine bagli ise iste burada "ground loop" olusur. Genelde bu
tur problemler icin halkayi kirici "ground lift" dugmesi olur ekipmanlarda.
Ben Amerika'da oldugum ve ingilizce okudugum icin mecburen ingilizce terim kullaniyorum.
Bu terimlerin turkcelerinin bildiklerimi yazarim, gerisini ingilizce yazmak zorundayim.
Gonderdigin "Almanca" link'e de baktim. Almancam zayiftir ama figurlerden ve formullerden
anlasilan 1. sinifi elektronik ders kitabinda bulunan standard AC-DC adaptor tasarimlarini analiz yapmis,
Hangi sayfayi ne dedigime referans olarak gonderdin anlayamadim? Ben sana AC-DC
teorisini mi sordum ki?
Neyse, anlasilan bu tartisma boyle kisir dongu seklinde bosa vaktimi harcayacak, birakiyorum.
Isteyen istedigi adaptoru alsin kullansin.
Ben yillardir bu forumdayim beni taniyanlar benimle ilgili bilgiye sahiptir, geriside bilmesin buraya ozgecmis yazacak degilim.
QUOTE="ma1, post: 930808, member: 100164"]AC bilesen demissin ama frekansdan hic bahsetmemissin. Eger regulesiz bir adaptorde
diyelimki cok yuksek tarzda AC dalgalanma varsa, ama bu 20Hz-20KHz dalga
bandinin disindaysa bu sese ne kadar etki yapar?
Su yazdigin mesela, ben bu isin temelini dahi bilmiyorum diye bas bas bagirmak. Hakikaten su an gulmekteyim, trajikomik bir durum. Regulesiz adaptorde ki ac bilesenin frekansini soylemeye gerek varmi? Sebeke frekansi ne 20hz-20khz bandindan bahsediyorsun.
Kusura bakma ama valla tutamiyorum kendimi. Teknik terimleri ogrenip agzini acip yummussun gozunu, bilmeyen yer hakikaten de alinma ama soylediklerinin hemen hemen hepsi zirva. White noise diye okumussun biyerden, burda gelmis dip gurultu diyorsun valla guluyorum. Bir de su ingilizce terimleri kullanisin yok mu, valla oldurecek beni
😀[/QUOTE]