tepki olarak doğan tüm inanış sistemleri bence temelden zayıftır...
agnostizm de bir tepkidir, kendi tarafını ayırmıştır, ortada bir savaş olurken seyredenler agnostiklerdir, ne yengi ne yenilgi bilecekler...
ben dört duvar arasında bir yazılı kağıt buldum diyen teist, o kağıdı sen yazdın diyen ateist ve onları izleyen agnostikler...
bana somut bir kanıt verin...
veremem çünkü kanıtın somut tarafı sensin, bizzat sen tanrının somut kanıtısın, ve evren tamamen somut olmadığı için evrenin kanıtı da tamamen somut olamayacaktır, çünkü tanrıdan oluşan evren, onu kapsayan tanrının küçük bir parçasıdır...
biz tanrının yani sonsuzluğun içindeki sonluluklarız, sınırsızlığın içindeki somut sınırlılıklarız, büyük ışığın küçük gölgeleriyiz ve ona dönme eğilimindeyiz...
pan-enteizm düşüncesine bir bakın derim...
yüzyıllardır bu panteizm etrafında dönüp duran bir "tasavvuf" edebiyatımız var onu düşünün derim...
çünkü bu adamlar hiç yoktan uydurmamışlar düşüncelerini, bir yerlerdn ilham almışlar, tıpkı ilk insanın bir şeylere tapma ihtiyacındaki gibi...
güneşi görüp ona tapma ihtiyacı duymuş,çünkü onu çeker, korktuğundan değil ona bağlı olduğundan, maddeye tapan insan, ilk insanlar aynı zamanda tanrının bir parçasına taparlar, çağlar ilerledikçe insanın bilinci artmış ve panteist düşünceyibulmuşlar...
bir bakın derim...