Aile yapını tam olarak bilmesem de ilk düşüncemle "henüz öğreniyorum, arkadaş ortamında çalmak için yeterli değilim" diyerek geçiştirilebileceğini düşünüyorum. Çok ısrar ederlerse deneyip çalamadığını gördüklerinde vazgeçeceklerdir.Mesela bir tanesi saz çalmayı öğrenmiş. Arkadaş ortamında sürekli çalması için çağırılmış.(doğum günü,mezuniyet vb.) Bunu örnek vererek benimde bu duruma düşeceğimi, çağırdıklarında ise aramızın bozulmaması için reddemeyeceğimi söylüyorlar.
Hepimizin hayatta yapmak zorunda olduğu sorumlulukları var. Senin yaşında da bunların başında ders çalışmak geliyor olmalı. Normal hayattaki sorumluluklarını yerine getirmede bir eksikliğin olmadığını farzederek yazıyorum. Eğlenmenin nasıl bir zararı olabilir ki? Gitar çalmayı öğrenirken geçecek bir zaman var ya. Bu sevdadan vazgeçip o zamanda gitar ile ilgilenmek yerine ne yapmanı öneriyorlar? Spor yapmanı mı? Boş bir duvara bakmanı mı? Daha fazla ders çalışmanı mı? Ev işlerine yardımcı olmanı mı? Daha fazla uyumanı mı?Gitar çalmayı öğrenmenin bana eğlenmekten başka bir getirisi olmayacağını,ancak çok fazla götürüsü olacağını söylüyor.(öğrenmek için geçen zaman, söylemeseler bile ekipmanların maliyetleri vb.)
Maliyetler konusunda hiç bir şey söyleyemiyorum malesef. Ailen çok haklı. Ülkedeki fiyatlar her geçen gün daha ulaşılmaz bir hal alıyor. Bu noktada biraz daha zamana yayıp harçlıklardan arttırıp biriktirerek, bayram harçlıklarını güzel muhafaza ederek ve eğer mümkünse yaz tatili gibi tatillerde basit işlerde çalışarak para biriktirip ailene binecek maddi külfeti azaltmaya çalışabilirsin. Hem ne kadar çok istediğini gösterecektir hem de onların cebinden çıkacak tutarı azaltacaktır.(öğrenmek için geçen zaman, söylemeseler bile ekipmanların maliyetleri vb.)
Ailen bu işi meslek olarak tercih etmenden çekiniyor olabilir. Çok haklılar. Malesef ülkede bu işi meslek olarak yapmak çok zorlu bir yolculuk. Bu nedenle, senin iyiliğini düşündükleri için bundan çekiniyor olabilirler. Bence meslek olarak yapmayacağını vurgulamalısın. Belki yapabilirim vb. cümleler kurarsan bundan çekinebilirler.Karşı çıkmalarının bir diğer sebebi ise ülkemizin sınav ülkesi olduğunu düşünmeleri. Yani bir enstrüman çalmayı öğrenmenin mesleki anlamda işe yaramayacağını söylüyorlar. Ancak ben gitar çalmayı mesleki olarak kullanmak için istemiyorum. Yalnızca hobi olarak çalmak istiyorum.(kendimi geliştirebilirsem mesleki olarak neden olmasın diye düşünmüyorum da değil.)
Yanlış anlaşılmasın bu arada. Oyle metalci falan da olmadım sonradan. Metalcilikle başlayan müzik seruvenim şu sıralar gitar ağırlıklı müzikle devam ediyor. Al di Meola, Steve Morse, Gary Moore,Jason Richardson ve Jeff Loomis dinlerim bol bol (Bi de pekdegerli Muhammed Suiçmez'i çok severim)Kendim de benzer yollardan geçmiş biri olarak kendi hikayemi anlatayım. Kendi ailemi elektro gitar için ikna etmem 1 yıl sürdü yaklaşık. 1 yıl boyunca düzenli olarak yapılan konuşmalar/tartışmalar sonucunda anca ikna edebildim. Muhafazakar bir annenin çocuğu olarak annem ilk başlarda "Başımıza metalci mi olacaksın, otur evinde dersini çalış" gibi bi tutum sergilerken şu an bana kattığı şeylerin farkında ve hobimi yapabilmem için her türlü desteği sağlıyor bana. Kendim de gitar çalarken hiç bi zaman sorumluluklarımı aksatmadım, boş vaktimi harcama şeklim değişti sadece. Eskiden yaptigim gibi oturup bomboş videolar izlemek yerine müzik dinledim, elimden geldiğince teori öğrendim/öğreniyorum ve gitar çalıştım bol bol. Bu benim şahsi fikrim tabii ama ben oturup düzenli gitar çalışmanın da disiplin istediğine inanıyorum. Gitar çalmak zevkli elbet ama istediğimiz şeyleri calabilecek seviyeye gelene kadar saatlerce metronomla düşük hızlarda pratik yapmak o kadar da zevkli değil(en azından benim için). Ayrıca işin mental olarak da büyük bi rahatlatma kısmı da var. Ne zaman canım sıkılsa bir olaya üzülsem gitarı elime alıp 2-3 şarkıya eşlik ederim keyfim yerine gelir, dertlerimden uzaklaşırım. Bence oturup ailenle bu şekilde tane tane konuşursan dinlerler elbet. İyi günler tekrardan
ilgi duyduğun, vakit ve emek harcadığın ve en önemlisi KEYİF ALDIĞIN hiçbir şey boşa harcanmış zaman değildir... ve ayrıca o zaman zaten SENİNDİR, ailenin değilKarşı çıkmaların tek sebebi yukarıda da bahsettiğim gibi zamanımı boşa harcayacağımı düşünmeleri.
Judas Priest'ın gitaristi KK Downing'in uzun süre yaşadığı devasa bir malikanesi vardı (Astbury Hall). Tarihi bir yapı. İçinde şampiyona standardında golf sahası var, öyle bir yerden bahsediyoruz. Herhalde vaktiyle asilzadeler ava çıkıyor filan eğlencesine oralarda... Yani adam bildiğin şato ve arazisini almış kendine.Ebeveynler artık ekmeğin aslanın ağzında değil midesinde olduğunu, o aslanın da uzayda olduğunu biliyorlar. Okuyan bir genç olduğunu düșündüğüm için ailen büyük ihtimal ile derslerini etkileyeceğini düșündükleri için bașka sebepler sunmușlar. bu durumda yapabileceğin en iyi șey derslerini yukarda tutup onları ikisinin bir arada gideceğine ikna etmek. ben iyi bir üniversitede okurken sahneye çıkıyordum. babam o zaman bile ne gerek var kafasındaydı. ișe girdim, paramı biriktirdim, evlendim, arabamı aldım. evime gelip yeni gitar aldığımı görünce buna bir sürü para mı verdin dedi 🙂
"Sert-gerçekçi" veya "çarpıcı-gerçek" ifadesi bu olsa gerek. 🙂
- Bu adama bile ailesinin halen "doğru düzgün bir işe girmediği" için bozuk attığını duymuştum.
- Mesele para bile değilmiş demek ki bu noktada. "Bizim dediğimiz olacak" diyen bir kafa altı üstü...
- "İyi de ben kombi tamircisi değilim" demedim artık adama. Her bünye, ancak ihtiyacı olan kadarını anlayabiliyor.
Bizim de yerden tavana, duvardan duvara bir kütüphane var... digiturk servisi bakıp bakıp gevşekçe sırıtarak abi hepsini okudun mu sen şimdi ehe ehe demişti. Gel de anlat klasikler, referans kitaplar, ileride okuyacaklarım vs...ve gelen kombi tamircisi benim kütüphanemi görünce "Abi google var artık, buna ne gerek var ki ehehehehehe" demişti. "İyi de ben kombi tamircisi değilim" demedim artık adama. Her bünye, ancak ihtiyacı olan kadarını anlayabiliyor.
Birikmiş 15.000TL param var. Vermeye razı olduğumu dile getirmiştim daha önce.Maliyetler konusunda hiç bir şey söyleyemiyorum malesef. Ailen çok haklı. Ülkedeki fiyatlar her geçen gün daha ulaşılmaz bir hal alıyor. Bu noktada biraz daha zamana yayıp harçlıklardan arttırıp biriktirerek, bayram harçlıklarını güzel muhafaza ederek ve eğer mümkünse yaz tatili gibi tatillerde basit işlerde çalışarak para biriktirip ailene binecek maddi külfeti azaltmaya çalışabilirsin. Hem ne kadar çok istediğini gösterecektir hem de onların cebinden çıkacak tutarı azaltacaktır.
Sorumluluklarımı yerine getirmede bir sorunum yok. Gitara ayıracağım zamanda derslerime biraz daha odaklanmamı istiyorlar sadece.Hepimizin hayatta yapmak zorunda olduğu sorumlulukları var. Senin yaşında da bunların başında ders çalışmak geliyor olmalı. Normal hayattaki sorumluluklarını yerine getirmede bir eksikliğin olmadığını farzederek yazıyorum. Eğlenmenin nasıl bir zararı olabilir ki? Gitar çalmayı öğrenirken geçecek bir zaman var ya. Bu sevdadan vazgeçip o zamanda gitar ile ilgilenmek yerine ne yapmanı öneriyorlar? Spor yapmanı mı? Boş bir duvara bakmanı mı? Daha fazla ders çalışmanı mı? Ev işlerine yardımcı olmanı mı? Daha fazla uyumanı mı?
Tavsiye için teşekkürler.Kendim de benzer yollardan geçmiş biri olarak kendi hikayemi anlatayım. Kendi ailemi elektro gitar için ikna etmem 1 yıl sürdü yaklaşık. 1 yıl boyunca düzenli olarak yapılan konuşmalar/tartışmalar sonucunda anca ikna edebildim. Muhafazakar bir annenin çocuğu olarak annem ilk başlarda "Başımıza metalci mi olacaksın, otur evinde dersini çalış" gibi bi tutum sergilerken şu an bana kattığı şeylerin farkında ve hobimi yapabilmem için her türlü desteği sağlıyor bana. Kendim de gitar çalarken hiç bi zaman sorumluluklarımı aksatmadım, boş vaktimi harcama şeklim değişti sadece. Eskiden yaptigim gibi oturup bomboş videolar izlemek yerine müzik dinledim, elimden geldiğince teori öğrendim/öğreniyorum ve gitar çalıştım bol bol. Bu benim şahsi fikrim tabii ama ben oturup düzenli gitar çalışmanın da disiplin istediğine inanıyorum. Gitar çalmak zevkli elbet ama istediğimiz şeyleri calabilecek seviyeye gelene kadar saatlerce metronomla düşük hızlarda pratik yapmak o kadar da zevkli değil(en azından benim için). Ayrıca işin mental olarak da büyük bi rahatlatma kısmı da var. Ne zaman canım sıkılsa bir olaya üzülsem gitarı elime alıp 2-3 şarkıya eşlik ederim keyfim yerine gelir, dertlerimden uzaklaşırım. Bence oturup ailenle bu şekilde tane tane konuşursan dinlerler elbet. İyi günler tekrardan
Yani daha ne kadar yükseltebilirim ki. 96 ortalamanın altında karne getirmedim hiç.Ebeveynler artık ekmeğin aslanın ağzında değil midesinde olduğunu, o aslanın da uzayda olduğunu biliyorlar. Okuyan bir genç olduğunu düșündüğüm için ailen büyük ihtimal ile derslerini etkileyeceğini düșündükleri için bașka sebepler sunmușlar. bu durumda yapabileceğin en iyi șey derslerini yukarda tutup onları ikisinin bir arada gideceğine ikna etmek.
Şu hikayedeki benzerlikler ibretlik... Kütüphaneyi görünce o soruyu sorma eğilimine girme hali de çok tuhaf, benim de başıma geldi.Bizim de yerden tavana, duvardan duvara bir kütüphane var... digiturk servisi bakıp bakıp gevşekçe sırıtarak abi hepsini okudun mu sen şimdi ehe ehe demişti. Gel de anlat klasikler, referans kitaplar, ileride okuyacaklarım vs...
Siz bu forumda takılmaya devam edin. Kafası çalışan genç üyelere ihtiyaç var. Profildeki yaş bilginiz doğru diye kabul ediyorum?Birikmiş 15.000TL param var. Vermeye razı olduğumu dile getirmiştim daha önce.
Sorumluluklarımı yerine getirmede bir sorunum yok. Gitara ayıracağım zamanda derslerime biraz daha odaklanmamı istiyorlar sadece.
Tavsiye için teşekkürler.
Yani daha ne kadar yükseltebilirim ki. 96 ortalamanın altında karne getirmedim hiç.
BursaHangi şehirdesiniz bu arada?
Tamamdır, bu bilgiyi görünce belki orada bulunan üyelerden birinin dikkatini çeker.
Son çare olarak klasik veya akustik gitar ile başlamayı da göz önünde bulunduruyordum zaten. Tavsiye için teşekkürler.Hiç gitar çalmadığınız için bazı taktik yaklaşımlar iyi olabilir. Ben dediğim gibi klasik gitar (naylon telli akustik gitar) ile başlamak zorunda kalmıştım. Hiç çalmamaktan iyidir. Çelik telli akustik gitar daha da iyi olur, çünkü elektro gitara çalım olarak daha yakın bir enstrüman bence. Sıfırdan elektro gitara başlamanın maliyetini de düşürebilir ve aileyi ısındırabilir.
Kesinlikle aynı fikirdeyim.Bir şekilde bu yaz bir gitar edinip çalmaya başlarsanız bu da bir ilerlemedir.