Amfi keşmekeşi...

Merhabalar,
Ben de forumda açılan belki sayısı binleri aşmış o klasik soruyu hortlatma cüretinde bulunmak istiyorum.

"Hangi amfiyi almalıyım?"

Bununla alakalı olarak özellikle @solitude71 hocamın sabitlediği birçok başlık da mevcuttu.Elimden geldiğince inceledim onları da.

Gelgelelim bizim soruya. Ben de aynı sorunun biraz daha farklı halini danışmak istiyorum.Genel olarak rock çeşitleri ve metal üzerinde çalışacağım.Blues tarafında ise rock havası verecek daha sert tonlar yakalayabilmek istiyorum ZZ Top misali(o tonu yakalayamayacağımı biliyorum, sadece sağdan veya soldan yaklaşalım*)

@barrios hocamın tavsiyesi ile harley benton fusion 3 almayı planlıyorum. Şimdi gitar iyi olup da amfi kötü olursa bir anlamı olmaz diyorlar. Max bütçe 16 bin civarında gitar ve amfi için. Bu gitarın yanına hangi amfi iyi gider özellikle aradığım tonlar için veyahut bu bütçeye daha farklı gitar amfi kombinasyonlarınız olur mu daha iyi olabilecek?

ID core v3 gibi amfiler başlangıç için bayağı övülüyor da derinlere inince bayağı kötülendiğini de farkettim.Biraz daha geniş bir bütçeye çıkınca belki de bu gitarın yanına daha iyi bir amfi gelmeli diye düşünmüyorum değil.

Yaptığım araştırmalar neticesinde bütçemi şu 4 seçenekten birine ayırma kararı verdim 2.el olanlarından

blackstar id tvp 15

boss katana 50 mk2

line 6 spider V 20

yamaha thr 10

Ha bunlar da 8 9 u buluyor fiyat olarak. Bunların yanına alınabilecek 7 bin küsür liralık gitar da zayıf kalır mı siz daha iyi bilirsiniz.

Ayrıca şu iki kriterin de alacağım amfide elzem olduğunu düşünüyorum.

-master volume, 3 band equalizer-

Öğrenciyim, uzun süre işimi görecek bir gitar amfi takımı toplayabilmem gerekiyor.
Klasik gitarla çok tecrübem oldu ama elektro camiasında çalım teknikleri dışında özellikle gitar amfi seçimindeki teknik noktalarda pek birikimim yok.

Son olarak da kulaklıkla çalım uzun süreçte ciddi sağlık sorunlarını tetiklediğinden kulaklıksız şekliyle de evde çalabilmek istiyorum, tabi bu da haliyle hassas bir volume pot u nu gerektiriyor.

Buraya kadar sabırla okuyabildiyseniz teşekkür etmek istiyorum, lafı gereksiz uzattığım yerler var ama yüze yüze kuyruğuna geldiğimi düşünüyorum enflasyon dalgasından kaçmaya çalışırken.

Tavsiyelerinizi bekliyorum 🙂

Merhabalar,
Ben de forumda açılan belki sayısı binleri aşmış o klasik soruyu hortlatma cüretinde bulunmak istiyorum.

Bununla alakalı olarak özellikle @solitude71 hocamın sabitlediği birçok başlık da mevcuttu.Elimden geldiğince inceledim onları da.

Gelgelelim bizim soruya. Ben de aynı sorunun biraz daha farklı halini danışmak istiyorum.Genel olarak rock çeşitleri ve metal üzerinde çalışacağım.Blues tarafında ise rock havası verecek daha sert tonlar yakalayabilmek istiyorum ZZ Top misali(o tonu yakalayamayacağımı biliyorum, sadece sağdan veya soldan yaklaşalım*)

@barrios hocamın tavsiyesi ile harley benton fusion 3 almayı planlıyorum. Şimdi gitar iyi olup da amfi kötü olursa bir anlamı olmaz diyorlar. Max bütçe 16 bin civarında gitar ve amfi için. Bu gitarın yanına hangi amfi iyi gider özellikle aradığım tonlar için veyahut bu bütçeye daha farklı gitar amfi kombinasyonlarınız olur mu daha iyi olabilecek?

ID core v3 gibi amfiler başlangıç için bayağı övülüyor da derinlere inince bayağı kötülendiğini de farkettim.Biraz daha geniş bir bütçeye çıkınca belki de bu gitarın yanına daha iyi bir amfi gelmeli diye düşünmüyorum değil.

Yaptığım araştırmalar neticesinde bütçemi şu 4 seçenekten birine ayırma kararı verdim 2.el olanlarından

blackstar id tvp 15

boss katana 50 mk2

line 6 spider V 20

yamaha thr 10

Ha bunlar da 8 9 u buluyor fiyat olarak. Bunların yanına alınabilecek 7 bin küsür liralık gitar da zayıf kalır mı siz daha iyi bilirsiniz.

Öğrenciyim, uzun süre işimi görecek bir gitar amfi takımı toplayabilmem gerekiyor.
Klasik gitarla çok tecrübem oldu ama elektro camiasında çalım teknikleri dışında özellikle gitar amfi seçimindeki teknik noktalarda pek birikimim yok.

Son olarak da kulaklıkla çalım uzun süreçte ciddi sağlık sorunlarını tetiklediğinden kulaklıksız şekliyle de evde çalabilmek istiyorum, tabi bu da haliyle hassas bir volume pot u nu gerektiriyor.

Buraya kadar sabırla okuyabildiyseniz teşekkür etmek istiyorum, lafı gereksiz uzattığım yerler var ama yüze yüze kuyruğuna geldiğimi düşünüyorum enflasyon dalgasından kaçmaya çalışırken.

Benim tavsiyem, amfide şu ara hesaplı alternatifi seçin. Gitarın yanında amfi zayıf kalır mı diye düşünmeyin şimdilik. Amfi uzun vadede biraz daha titizlenebileceğiniz bir şey; elden çıkartması kolay bir şeyle başlayıp ileride yükseltebilirsiniz. Gitar bu aşamada çok daha önemli. Bu arada, Fusion III sahibinden üzerinden bir tane gözüküyor. O satılırsa ancak Thoman üzerinden almanız gerekir ki bu devirde artık o iş başa bela. Haberiniz olsun.
Şöyle bir alternatif gördüm geçenlerde, denemek lazım:

İnan "farklı" hiçbir şey sormamışsın... benim yazdıklarımı da açıkçası tam doğru yorumlamamışsın... açıklayayım;

Genel olarak rock çeşitleri ve metal üzerinde çalışacağım.Blues tarafında ise rock havası verecek daha sert tonlar yakalayabilmek istiyorum
bu tip amfilerle o kadar takma kafana zaten amaçları başlangıçta her derde deva olmak... iyi amfi almaya bak herşeyi çalarsın...
blackstar id tvp 15
boss katana 50 mk2
line 6 spider V 20
yamaha thr 10
TVP çok eski, iyi amfi ama sıfır bulamazsın tahminimce ancak ikinci el.
Katana iyidir genelde her yola gelir ama elbet eksikleri de var, mükemmel amfi değil ama neden aldım da demezsin.
Spider V 20 değil kesinlikle 30 tercih ederdim... ilanım var diye demiyorum 🙂 ... 30 kesinlikle 20'den iyi.
THR10 mk2 ise çok iyi... mk1 ise yine iyi ama çok eskidi, sıfır bulur musun bilemem.
Hepsiyle ilgili detay inceleme yazdım zaten.
Bahsettiğin amfiler üsttekilerse hayır. Uzun uzun yazdım Master/Volume olayını. Çok spesifik bir durum bu... adı geçen amfilerde seni etkilemez. 3EQ da aman aman dert değil ID:Core için genelde eleştirilir ama girer app'e yaparsın... panelde eq yok diye amfi çalamayan duymadım ben.
kulaklıksız şekliyle de evde çalabilmek istiyorum, tabi bu da haliyle hassas bir volume pot u nu gerektiriyor.
üstte dediğim gibi adı geçen 4 amfi de ve hatta muadili 4-5 model daha sıralayabilirim hepsiyle kulaklıkla da kulaklıksız da gayet güzel çalarsın... tercihen açıktan çal zaten

Merhabalar,

blackstar id tvp 15

boss katana 50 mk2

line 6 spider V 20

yamaha thr 10

Sizin sorduğunuz tarzda ton çeşitliliği bu amfilerin hepsinde var. Hatta kişinin dikkatini dağıtacak kadar fazla ton var. Sıkıntı bu zaten, insanlar zibilyon tane farklı drive tonuyla çalmaz aslında. Siz halen "önce iyi ekipmanlar alayım, gerisini sonra hallederim" kafasındasınız gördüğüm kadarıyla, ama bu işin öyle olmadığını çalmaya başlayınca anlayacaksınız🙂
Yeni başlayanların en klasik triplerinden biri, bir süre sonra "daha iyi bir şeylere geçme" hevesidir mesela (elindeki cihaz ne olursa olsun...) Aslında enstrümanın onu kısıtladğı filan yoktur🙂 Hatta bu devirde insanların çoğunun becerisi ile ellerindeki enstrümanlar arasında enstrüman lehine bir dengesizlik var. Bunlar hep çok fazla ürün çeşitliliğinin yarattığı opsiyon paralizleri yüzünden oluyor ve tüketicilik bu şekilde pompalanıyor ("o ton için şunu al, diğeri için bunu al..."). Halen kafanızdaki şablonlarla bir şeyi güvenceye almaya çalışıyorsunuz (biri metal olsun, diğeri ZZ Top olsun...). Sizin ihtiyacınız olan şey sadece bir tane temiz ve bir tane düzgün drive tonu şu anda. Gerisi sadece dikkat dağınıklığına yol açar. Dediğim gibi, kendiniz de göreceksiniz. Zibilyon tane tonla "şuna bakayım, buna bakayım, ona da bakayım" derken iş hep zaman ve diğer kaynakların israfı ile sonlanacak. O yüzden tercihinizi yapın ve arkanıza bakmayın, yoksa ne alırsanız alır gözünüz arkada kalır. Tecrübeyle sabittir.

Sizin sorduğunuz tarzda ton çeşitliliği bu amfilerin hepsinde var. Hatta kişinin dikkatini dağıtacak kadar fazla ton var. Sıkıntı bu zaten, insanlar zibilyon tane farklı drive tonuyla çalmaz aslında. Siz halen "önce iyi ekipmanlar alayım, gerisini sonra hallederim" kafasındasınız gördüğüm kadarıyla, ama bu işin öyle olmadığını çalmaya başlayınca anlayacaksınız🙂
Yeni başlayanların en klasik triplerinden biri, bir süre sonra "daha iyi bir şeylere geçme" hevesidir mesela (elindeki cihaz ne olursa olsun...) Aslında enstrümanın onu kısıtladğı filan yoktur🙂 Hatta bu devirde insanların çoğunun becerisi ile ellerindeki enstrümanlar arasında enstrüman lehine bir dengesizlik var. Bunlar hep çok fazla ürün çeşitliliğinin yarattığı opsiyon paralizleri yüzünden oluyor ve tüketicilik bu şekilde pompalanıyor ("o ton için şunu al, diğeri için bunu al..."). Halen kafanızdaki şablonlarla bir şeyi güvenceye almaya çalışıyorsunuz (biri metal olsun, diğeri ZZ Top olsun...). Sizin ihtiyacınız olan şey sadece bir tane temiz ve bir tane düzgün drive tonu şu anda. Gerisi sadece dikkat dağınıklığına yol açar. Dediğim gibi, kendiniz de göreceksiniz. Zibilyon tane tonla "şuna bakayım, buna bakayım, ona da bakayım" derken iş hep zaman ve diğer kaynakların israfı ile sonlanacak. O yüzden tercihinizi yapın ve arkanıza bakmayın, yoksa ne alırsanız alır gözünüz arkada kalır. Tecrübeyle sabittir.
Evet, aslında önceden açılmış bazı konularda tecrübeli kişilerin yorumlarını okuduğumda da böyle söylediklerini farketmiştim. O halde alınacak ortalama kalitede bir amfi kullanıcının hem istediği tonu, aradığı doğru karakteri keşfetmesinde öncülük edecek hem de ifade edilmeye çalışılan şey ile onun aslı arasındaki fark anlaşılacaktır. Atın farkı, eşeğin yanında anlaşılır tabi.

Benim başlangıç seviyesindeki soru işaretlerimin kaynağı da çözümlendiğine göre, bu amfiler benim kriterlerim açısından aynı seviyede iş görecek şekildeler anladığım kadarıyla ve bu benim gitar açısından daha öncelikli bir opsiyonum olabileceğe varıyor çünkü amfiden istediklerim çok temel şeyler haliyle.
Peki bu amfileri birbiriyle hala kıyas edebileceğimiz bir şey kaldı mı(belki marka kalitesi, köklü olma durumu, uzun süreli kullanımda daha dayanıklı olması vs)
yoksa işte efendime söyleyeyim yıpranma, çizikler, düğme çalışma durumu gibi durumlar haricinde pek de bir kriter kalmadı mı? (benim bir amfiden istediklerime göre)

İnan "farklı" hiçbir şey sormamışsın... benim yazdıklarımı da açıkçası tam doğru yorumlamamışsın... açıklayayım;

bu tip amfilerle o kadar takma kafana zaten amaçları başlangıçta her derde deva olmak... iyi amfi almaya bak herşeyi çalarsın...

TVP çok eski, iyi amfi ama sıfır bulamazsın tahminimce ancak ikinci el.
Katana iyidir genelde her yola gelir ama elbet eksikleri de var, mükemmel amfi değil ama neden aldım da demezsin.
Spider V 20 değil kesinlikle 30 tercih ederdim... ilanım var diye demiyorum 🙂 ... 30 kesinlikle 20'den iyi.
THR10 mk2 ise çok iyi... mk1 ise yine iyi ama çok eskidi, sıfır bulur musun bilemem.
Hepsiyle ilgili detay inceleme yazdım zaten.

Bahsettiğin amfiler üsttekilerse hayır. Uzun uzun yazdım Master/Volume olayını. Çok spesifik bir durum bu... adı geçen amfilerde seni etkilemez. 3EQ da aman aman dert değil ID:Core için genelde eleştirilir ama girer app'e yaparsın... panelde eq yok diye amfi çalamayan duymadım ben.

üstte dediğim gibi adı geçen 4 amfi de ve hatta muadili 4-5 model daha sıralayabilirim hepsiyle kulaklıkla da kulaklıksız da gayet güzel çalarsın... tercihen açıktan çal zaten
Hocam zahmet olmazsa muadiillerine görebilsem güzel olacak. En azından fikir sahibi olmaya çalışırız. Ha o modellerden de tamamıyla sizin yorumlarınız üzerinden gidecek olursam katana iyi gibi duruyor. Çünkü spider v30 veya thr 10 mk2 az biraz bütçe açıaından zorlayabilir. Eski olanlar için de bilmiyorum tabi, eski olması ne kadar sorun olabilir, ne kadar olmayabilir ve hangi açılardan olabilir...

Hocam zahmet olmazsa muadiillerine görebilsem güzel olacak
@barrios tam da bunu diyor işte... hemen biraz daha amfi atın üstüme kürekle psikolojisi.. seçtiklerin gayet güzel modeller, saysam da benzerleri olacak yine boşver ya da aç müzik aleti sitelerine bak 🙂
eski olması sorun değil, eski derken çöp demiyorum demode diyorum... mesela ilk THR süper amfi ama bluetooth yok, müzik bağlamak istersen aux yapıyorsun, THR II ise bluetooth hem de wireless jack girişi var... ton olarak aynı gibiler ama bu devirde almışken bazı teknik özellikler en günceli olmasında fayda var

1-1.5 yıl öncesine kadar ben de bu kafadaydım durmadan daha iyisini isterken şu araba, moda hastası diye dalga geçtiğim (kimseyi kırmak için söylemiyorum benim için dalgalık sadece) insanlardan çok farkım kalmadığını fark ettim. şu an üzerine tel çakılı (6 tel olması tercihim) herhangi bir ağaç parçası benim için yeterli, mesele gitar çalmak başka bir şey değil lml. (hala gitarları şunu bunu takip etsem de büyük bir sahip olma arzum yok)

1-1.5 yıl öncesine kadar ben de bu kafadaydım durmadan daha iyisini isterken şu araba, moda hastası diye dalga geçtiğim (kimseyi kırmak için söylemiyorum benim için dalgalık sadece) insanlardan çok farkım kalmadığını fark ettim. şu an üzerine tel çakılı (6 tel olması tercihim) herhangi bir ağaç parçası benim için yeterli, mesele gitar çalmak başka bir şey değil lml. (hala gitarları şunu bunu takip etsem de büyük bir sahip olma arzum yok)
Hocam aslında bu uzun süreli kullanma isteğimden kaynaklı. Sık aralıklarla değişim yapabileceğimi sanmıyorum. En fazla pedal almak var aklımda. Ha olay böyle uzun süreli kullanma isteği içerince buna değecek bir şey alalım, aradığımız tonlarda da işimizi görsün vs vs... Olayın temeli böyle bir düşünce içeriyor

Hocam aslında bu uzun süreli kullanma isteğimden kaynaklı. Sık aralıklarla değişim yapabileceğimi sanmıyorum. En fazla pedal almak var aklımda. Ha olay böyle uzun süreli kullanma isteği içerince buna değecek bir şey alalım, aradığımız tonlarda da işimizi görsün vs vs... Olayın temeli böyle bir düşünce içeriyor
ben zaten senin özellinden çok yazılan mesaj için yazmıştım. tabi ki özen gösterip detaylı incelemen normal bir şey. tavsiyem bu amfilerden deneme fırsatın olanları deneyip kendin karar vermen, bu tip dijital amfilere üzerinde çay demleyip havuza atmadığın sürece çok bir şey olmaz o kadar. bunların çoğu senin ihtiyacın olan tonları verir zaten (kötü markalar değiller, ilerde satarken ya da takasta çok sıkıntıları olmaz), çok spesifik ton arayışlarına girdiğin zaman da kervan biz şekilde düzülür yolda. çok fazla ton opsiyonu istiyorsan prosesör alabilirsin amfi yerine ama yukarda da denildiği gibi çok opsiyon kafa karışıklığından başka bir şey olmaz.
bu ekonomik ortamda alacağın şeyi uzun süre kullanmak istemen çok normal ancak eğer ciddi olarak çalmaya başladığı zaman insan bir şekilde fırsat yaratıp bir şekilde sahip oluyor bazı şeylere. fikrimce yıllar sonrasını düşünmek yerine şu an en rahat gelişebileceğin aletleri alıp bir an önce çalmaya odaklanman, şu ton benim amfiden çıkmıyor acaba diğerinden çıkar mıydı gibi şeylere takılırsan başlangıçta moralini bozar motivasyon kaybedersin. ayrıca bir parçayı çalmak için birebir aynı tonu almana gerek yok, ki bu amfiler birçok tür için uygun modellemelere sahipler. mesele ton klonlamak değil sonuçta kendi tuşenle kendi tonunla kendin olarak bir şeyleri icra etmek ImI.

Öyle düşünmeyin. Düşündüğünüz o markaların hepsinin ikinci elde belli bir değeri var. Ve önüne pedal bağlamaya da pek gelecek amfiler değiller aslında.
Başladıktan sonra ihtiyaçlarınız netleşecek ve tercihler değişecek. Bunlar kaçınılmaz. Bir tane alayım tam olsun düşüncesi ile burada yol alamazsınız. O ancak belli bir noktaya gelip de istediğinizi tam olarak belirlediğiniz anda olacaktır. Açık konuşmak gerekirse de bu yıllar sürer, kimimiz için ise hiç bitmeyen bir maceradır.
Tavsiye istiyorum derseniz..🙂
Alın size tavsiye. Evladiyelik amfi. Kendi tonları da fena değil, pedal bağlamaya da gelir, üzerindeki bağlantı seçeneğinin haddi hesabı yok. Denk getirsem ben alırım hatta, o derece...

Tavsiye istiyorum derseniz..🙂
Alın size tavsiye. Evladiyelik amfi. Kendi tonları da fena değil, pedal bağlamaya da gelir, üzerindeki bağlantı seçeneğinin haddi hesabı yok. Denk getirsem ben alırım hatta, o derece...
Hocam büyük metalci George Orwell ın da dediği gibi "Bütün amfiler kötüdür, sadece bazıları daha kötüdür" mü diyelim 🙂

Yani mükemmeli arayış anlamsız kalıyor tabi, doğru.

Ha, ironi değilse de son birkaç kez daha balık alayım, oltayı da zaten birkaç güne sallayacağım sahibinden sularına...

Hocam büyük metalci George Orwell ın da dediği gibi "Bütün amfiler kötüdür, sadece bazıları daha kötüdür" mü diyelim 🙂

Yani mükemmeli arayış anlamsız kalıyor tabi, doğru.

Ha, ironi değilse de son birkaç kez daha balık alayım, oltayı da zaten birkaç güne sallayacağım sahibinden sularına...
Sahibinden linki vermiştim, link uçmuş...
Not: Bilinç altı müdahalesi de olmuş olabilir. Amfiyi ben de almak istediğim için🙂

Geri