jak kablosuyla ilgili bir sıkıntı olabilirmi?
kablo hiç takılı değilken amfiden hiç ses gelmiyor.
yada bilgisayardaki hoparlörlerden böyle bir ses gelmiyor ama kabloyu gitara bağlamadan taksam bile ses geliyor.
yarın okula kabloyu götürüp ordaki gitarlarda denemeye çalışacağım hocadan izin alabilirsem.
Daha önce de dediğim gibi
Dip sesin birden çok sebebi olabilir.
Şimdi demişsin ki amfi gelmeden önce gitarı AYNI KABLO ile ses kartına bağladım ve dip ses sorununu burada da yaşadım.
Mevcut sorunu amfide de yaşıyorsan bu akla üç şeyi getirir en başta.
1- Kablo arızalı
2- Gitarın Jack girişinde sorun
3- Gitarın elektrik donanımında sorun (manyetik, lehim, switch v.s.)
İzlemen gereken adımlar.
1- Kendi kablonu başka bir gitar ile senin amfinde denemek (sonucunda ses gelmiyorsa sorunun kaynağı senin gitarını işaret eder)
2- Başka bir kablo ile kendi amfine kendi gitarını bağlayarak denemek (sonucunda ses gelmiyor ise sorunun kaynağı senin kablonu işaret eder)
3- Başka bir kablo ile başka bir gitarı kendi amfine bağlayarak denemek (sonucunda ses geliyor ise sorunun kaynağı senin amfiyi veya elektrik akım sorununu işaret eder)
4- Amfini evin başka bir prizine takarak denemek (bu prizde uzatma olmadan sadece amfi takılı olsun ve ilk önce kendi kablon ve gitarını bağlayarak dene eğer ses gelmiyorsa sorun elektrikten kaynaklı. Eğer ses geliyorsa yukarıda ki adımları o prizde de dene sorun hangi adımda ortadan kalkıyor bakmak gerek)
5- Tüm olasılıkları denemene rağmen sorun hiç bir şekilde düzelmiyor ise sorunun en başlıca sebebi evin ELEKTRİK kablolaması ve yetersiz akım gelmesi. Amfilerde gelen dip sesin aslında ilk ve en sık sebebi budur. Yüksek/alçak/kaçak akımdan kaynaklı gürültünün oluşmasıdır. Bunun da önüne geçmek için işlem adımları ucuz ve kolaydan pahalı ve zahmetliye doğru sıralarsak
1- Akım korumalı priz almak. 3'lü veya daha fazla olan, joule değeri yüksek bir akım korumalı priz (Ben Fransız malı olan schneider kullanıyorum. Kaliteli ve sorunsuz) Bu prize sadece amfini bilgisayarını ve tvni bağla. Akım korumalı prizi DOĞRUDAN DİREKT OLARAK ANA PRİZE TAK. Bu prizin amacı yüksek akım veya voltaj gelmesi halinde kendisini patlatarak üzerinde takılı bulunan cihazları korumaya alır. İçerisinde ki varistör denen 5 liralık bir parça sayesinde bu korumayı sağlar. Bunun dışında akım korumalı denen prizlerin çokça bir etkisi yok aslında. Lakin kullanılan kaliteli kablo sayesinde azda olsa gürültüyü hafifletmektedir. (Ben sadece 2. bir güvenlik ekipmanı olarak kullanıyorum. Yıldırım düşmesi v.s. olursa priz kendini patlatıp elektriği kessin diye. Evin ana elektrik dağıtım panosuna regülatör taktırmıştım uzun yıllar önce)
2- Evin sigorta kutusuna akım koruma rölesi koydurma (Siemens veya Schneider olabilir. Temel prensibi kaçak akım olması halinde devreyi kapatma ve akımı dengelemek)
3- Eve veya binaya Regülatör koydurmak (Alçak veya yüksek akımı dengeleyerek gelmesi gereken 220v akımı sabit şekilde iletip, evde elektrikle çalışan tüm araç gereci korumaya alır. Böylelikle şebekeden doğru akım iletildiği için de akım dengelenmesinden kaynaklı gürültü duyulmaz.)