Analog Pedalboard Dip Gürültü Sorunu

• Konuyu açan Konuyu açan musci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Herkese merhabalar,

Pedalboardımda haddinden fazla olduğunu düşündüğüm dip gürültü sorunu yaşıyorum. Sorunu çözmek için inanın çok uüraştım. Diğer başlıklara da baktım. Spesifik bir problem olduğu için yeni başlık açmak durumunda kaldım. Ben sizlere durumu detaylı olarak açıklayacağım. Tecrübesi olan arkadaşlar lütfen fikir sunarsa çok sevinirim çünkü ben tıkandım artık.

Pedalboardı evde ses kartına (Presonus 26c) bağladığımda monitörlerden (Presonus Eris 3.5 BT) stabil olarak dipses duyuyorum.Her ne kadar Noise Gate ile bu dipsesi kessem de özellikle clean soundda dipses ile gitar sesi neredeyse eşit seviyede oluyor, tadım kaçıyor.

• Gitar olarak Fender Classic Player 50s Strat kullanıyorum. Sorunun gitardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını test etmek için gitarı doğrudan ses kartına bağladım (ses çıkışlarını ses kartından alıyorum) ve herhangi bir dipses duymadım. Bu durumda sorunun gitardan kaynaklı olma ihtimali yok diye düşünüyorum yanılıyorsam belirtin lütfen.
  • Devamında sorunun Power Supply'dan kaynaklı olabileceğini düşündüm. Güç kaynağı olarak Harley Benton power plant kullanıyorum. Çıkışları izolesiz. Sorunun bundan kaynaklı olabileceğini düşündüm. Arkadaştan JOYO JF18R Tuner/Power Supply pedalını aldım. Onunla denedim, sonuç değişmedi. Hatta bir tık daha gürültülü çalıştı gibi geldi bana. Bir de elimde MS Pozitron yapımı Daisy Chain adaptör vardı, onunla denedim, onda da sonuç değişmedi.
  • Elimdeki Power Supply max. 500 mA çıkışlı. Pedalboarddaki pedalların tek tek miliamper değerlerini buldum, topladım ve 500'ü geçmiyor. Zaten tüm pedalları aynı anda çalıştırdığım da olmuyor. Bu durumda sorun power supply'dan da kaynaklı değil gibi geldi, ama muhakkak fikrinizi almak isterim.
  • Devamında tek tek pedalları pedalboarddan söktüm ve her bir pedalı tek tek bağladım. Burası biraz ilginç çünkü her pedalı taktığımda alttan dipses duydum. Tümünü bağladığımdaki kadar güçlü bir dipses değil fakat hepsinde bir dipses var. Hiçbiri tertemiz çalışmıyor. Bu durum evin topraklamasında mı sıkıntı var acaba diye bir soru işareti oluşturdu kafamda.
  • Bu arada pedalboardımda 2 adet dijital pedal var. (Radar ve Echo Verb). Power Supply izole çıkışlı olmadığı için bunları diğerlerinden ayırmak adına Radarı kendi adaptörüne bağladım, Evhoverbi de tamamen çıkarttım ama sonuç yine değişmedi.
Pedalboardın görselini buraya ekliyorum. (Bildiğim kadarı ile doğası gereği Sansamp GT-2 ve MXR Dyna Comp biraz gürültülü çalışıyor. Ama ben GT-2'yi Tweed Modda oldukça clean bir sound ile kullanıyorum. Dyna Comp ise ara ara açıp kapattığım bir pedal. Kullanırsam da sensitivityi çok düşük tutuyorum.)

Sonuç olarak tüm pedallar sökülmüş vaziyette çözüm arayışı içinde bekliyorum. Eğer vakit ayırabilir ve sorunum için çözüm önerisinde bulunursanız çok sevinirim. Zira bu setupla hem kayıt alıyorum, hem de sahneye çıkıyorum ama şu dipses sorunu yüzünden şu anda her ikisi de sekteye uğramış durumda.

WhatsApp Görsel 2025-03-12 saat 00.00.17_ad2f9cdc.webp WhatsApp Görsel 2025-03-12 saat 00.00.31_69086a5c.webp

Referans monitörlerinin evdeki hattan ya da havadaki başka sinyallerden etkilenip gürültü yapması gibi bir durum var. Hatta bilgisayarın kendisinden bile etkilenebiliyorlar. Bu konuyla alakalı şöyle bir video var youtube linki. Bir de cihazınızı arattım, yabancı forumlarda gürültü konusunda şikayet eden bir çok kullanıcı var. Youtubeda basit bir kondansatör değişimiyle bu sorunu çözdüğünü iddia eden birini bile buldum Youtube linki 2. Eğer sorun cidden o kondansatördeyse bunu 25-30 kuruşa çözebilirsiniz.

Zamanında benim de benzer bir sorunum olmuştu ve uzun uğraşlar sonrası pedal zinciri arasındaki bir kablonun gürültüye sebep olduğunu bulmuştum. Kablolarınız gayet kaliteli duruyor ama büküldüğü için zamanla kopukluk yaşanabiliyor. Pedalları da tek tek bağlamışsınız üstelik, farklı kablolarla denemek lazım belki de bilemedim. Stüdyoda ve sahnede bu gürültü azalıyorsa ev tesisatından kaynaklı bir durum olabilir.

Elektrik tesisatı konusuna gelirsem, ülkemizdeki tesisat konusu kanayan bir yaradır. Nötr hattının su borusuna, topraklama hattının nötre bağlanabildiği bir garip ülke burası. Kontrol kalemini pedallarınıza hatta gitarın tellerine tuttuğunuzda ışığının yanması gayet olasıdır. Çarpılıp ölmüyor olmanız tamamen, gelen akımın sizin üzerinizden geçip kaçacak yer bulamamasına bağlıdır. Bahçede gitar çalan bir gencin toprağa çıplak ayakla bastığı için öldüğü bir ülke burası, bu işin kuralları var ama kimse uymuyor.

Böyle bir sorununuz varsa bunu engellemek için (ki yine de pek çözüm olmayacaktır ama gürültüyü azaltabilir) sahte topraklama hattını evden tamamen kaldırmalı, tüm priz kablolarını kontrol etmelisiniz. Eğer topraklama, nötr hattına bağlanmışsa, elektronik aletlerinizde işi bitip nötrden gitmeye çalışan akım cihazlarınızın metal gövdesine geri dönüyor demektir. Bu da ses cihazlarının sapıtmasına ve gürültülü çalışmasına sebep olabilir. Prizlerdeki tüm topraklama bağlantılarını çıkarabilirsiniz. Tabii siz yine de bunu bir elektrikçiye danışın derim.

Bunun kökten çözümü evin dışına topraklama hattı çekmektir, onun da belli hesapları vardır, belli derinlikte bir çukur açıp topraklama hattının ucuna metal bir çubuk bağlayıp gömmek gerekiyor.

Kullandığınız güç kaynakları topraklı değil. O yüzden.
Mesela şunu alın düzelir.
Peki nasıl anlıyoruz topraklı mı ? Değil mi ? Resimlere bakın Prizden 3 tane hat gelecek güç kaynağına.

Referans monitörlerinin evdeki hattan ya da havadaki başka sinyallerden etkilenip gürültü yapması gibi bir durum var. Hatta bilgisayarın kendisinden bile etkilenebiliyorlar. Bu konuyla alakalı şöyle bir video var youtube linki. Bir de cihazınızı arattım, yabancı forumlarda gürültü konusunda şikayet eden bir çok kullanıcı var. Youtubeda basit bir kondansatör değişimiyle bu sorunu çözdüğünü iddia eden birini bile buldum Youtube linki 2. Eğer sorun cidden o kondansatördeyse bunu 25-30 kuruşa çözebilirsiniz.
Hocam öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Sorunu tüm detayları ile belirtmeye çalıştım ama sizin yanıtınızı okuyunca bir noktayı belirtmeyi unuttuğumu fark ettim. Sorunun monitörden kaynaklı olma ihtimali benim de aklıma geldi. Bu nedenle monitörleri de zincirden çıkartıp Mooer Radar'ın kulaklık çıkışından doğrudan kulaklığa çıkış aldım. O zaman da durum değişmedi. Kulaklıkta da dipses mevcut.

Belirttiğiniz üzere kabloların hepsini kaliteli seçmeye çalıştım. Ancak haklısınız, kırılma sonucu kopukluk oluşmuş olabilir. Özellikle Earnie Ball olanlar kıvrılıp uzun süre sabit bir pozisyonda kullanılınca kablo resmen kalıp hale geliyor. Esnek bir kablo değil.

Ev tesisatı hakkında söyledikleriniz ise belirttiğiniz üzere beni fazlası ile aşıyor. Umarım sorun ondan kaynaklı değildir.

Pedallardan nereye çıkış alıyorsunuz?Problem bence pedal tarafında değil de çıkış aldığınız monitor/amfi vs.. orada gibi geldi.
Hocam yanıtınız için teşekkür ederim. Sorunu açıklarken belirtmeyi unutmuşum, referans monitörleri devre dışı bırakıp Mooer Radar'ın kulaklık çıkışından kulaklık ile çıkış aldığımda da aynı sorun devam ediyor.

Pedallardan tek birini pille besleyip sadece onunla çıkış alınca sonuca bakın sonuç değişmezse , aklıma en son olarak enstruman ya da ara kablo kaynaklı olması geliyor...

Kullandığınız güç kaynakları topraklı değil. O yüzden.
Mesela şunu alın düzelir.
Peki nasıl anlıyoruz topraklı mı ? Değil mi ? Resimlere bakın Prizden 3 tane hat gelecek güç kaynağına.
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, elektrik bilgim çok zayıf hocam ama Moacro Power ile benim kullandığım Power Plant'ın elektrik bağlantılarına baktığımda ikisinin de aynı olduğunu görüyorum. Benim kullandığım güç kaynağı aşağıdaki lintekinden.

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, elektrik bilgim çok zayıf hocam ama Moacro Power ile benim kullandığım Power Plant'ın elektrik bağlantılarına baktığımda ikisinin de aynı olduğunu görüyorum. Benim kullandığım güç kaynağı aşağıdaki lintekinden.

Haklısınız aynı şekilde sizinkinde de topraklama var.

bu arada şurada benzer bir sıkıntıdan bahsedilmiş bilgisayar kaynaklı bir dipsesten bahsediliyor. Sistemi bilgisayar hattından izole edip ( bağlı olduğunuz prize sadece ekipmanı takıp) bir deneme daha yapın isterseniz. Buna ek olarak başka bir yerde de ses kartına gücü bilgisayardan alanların başına benzer şeyler geldiği yazıyor. Ses kartına ayrı bir kaynaktan güç vermek sorunlarını çözmüş ..

Son düzenleme:
Ek olarak gitar kablonuzu ve jack girişinizi de kontrol edin derim. Kablo ne kadar uzunsa gürültüsü de bol oluyor. Bir de bu sorun bir anda mı ortaya çıktı yoksa hep var mıydı?

pedalları tek tek pilli veya başka güç kaynağından çalıştır pedallarda sıkıntı yoksa sorun güç kaynağındandır. güç kaynağının switching regülatörü gürültü üretiyor olması muhtemel o yüzden pedalları pilli kullanmak en sağlıklısı

bu arada şurada benzer bir sıkıntıdan bahsedilmiş bilgisayar kaynaklı bir dipsesten bahsediliyor. Sistemi bilgisayar hattından izole edip ( bağlı olduğunuz prize sadece ekipmanı takıp) bir deneme daha yapın isterseniz. Buna ek olarak başka bir yerde de ses kartına gücü bilgisayardan alanların başına benzer şeyler geldiği yazıyor. Ses kartına ayrı bir kaynaktan güç vermek sorunlarını çözmüş ..

Hocam selamlar, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Esasen ses kartını ve monitörleri pedalboarddan ayırıp pedalboardın son halkasında bulunan Mooer Radar'a bağladığım AKG K 240 Monitor kulaklığım ile dinleme yaptığımda da benzer sorun ile karşılaştım. Ancak yaptığınız araştırma takdire şayan. Açıkçası ben bu başlık ile karşılaşmamıştım. Daha sağlıklı kayıt alabilmek adına Presonus 26c'nin gücünü farklı bir kaynaktan almayı denemek istiyorum. Ancak daha önce Focusrite 2i2 Gen3'ü yanlış adaptör kullanımı sebebi ile yaktım. Bunda da benzer bir şeyin başıma gelmesi korkuttu. Ben çalışma masamda usb de bağlanabilen 6'lı priz kullanıyorum. Hatta midi klavyemin gücünü de o şekilde alıyorum. Acaba ses kartına da gücü oradan sağlasam sorun yaşar mıyım? Bu konuda bilginiz var mı?

WhatsApp Görsel 2025-03-13 saat 00.05.12_536bbed5.webp

Gitarınız nedir single manyetikli bir gitar mı? Başka gitarla da deneme imkanınız var mı?
Hocam evet single manyetik Fender Strat kullanıyorum. Bir gitarım daha var ancak o da telecaster (daha gürültülü bir gitar olduğunu düşünüyorum.) O nedenle onunla hiç deneme yapmadım bile. Öncelikle pedalları tek tek pedalboarda ekleyip her bir pedalı ekledikten sonra sesi dinlemeyi düşünüyorum. Devamında da sorun çözülmez ise belki topraklama sorunudur diye farklı bir ortamda pedalboardı çalıştırmayı denemeyi düşündüm. O esnada bir arkadaştan ödünç gitar almayı da deneyebilrim. Ancak daha önce böyle bir sorun yaşamadığım için açıkçası gitardan değildir diye düşündüm. Bir de tek olarak gitarı bağladığımda (pedalboardı devreden çıkarttığımda) benzer sorun ile karşılaşmadım.

Ek olarak gitar kablonuzu ve jack girişinizi de kontrol edin derim. Kablo ne kadar uzunsa gürültüsü de bol oluyor. Bir de bu sorun bir anda mı ortaya çıktı yoksa hep var mıydı?
Benim gitar kablolarında sorun olmadığından eminim de hocam ara kablolar o kadar fazla ki, birinin başına bir şey gelmemiş olmasına garanti veremiyorum. O nedenle pedalları sisteme tek tek bağlarken ara kablolar üzerinde de yoğunlaşacağım. Ara kabloları elimden geldiğince kaliteli olarak temin etmeye çalıştım ama zamanla belki kırılma vs. olmuştur belki. Sorun yakın zamanda ortaya çıktı hocam. Evde çalarken fark ettim. Belki konser esnasında falan da sorun var olmuş olabilir ama ben daha önceden fark etmedim.

pedalları tek tek pilli veya başka güç kaynağından çalıştır pedallarda sıkıntı yoksa sorun güç kaynağındandır. güç kaynağının switching regülatörü gürültü üretiyor olması muhtemel o yüzden pedalları pilli kullanmak en sağlıklısı
Hocam izole çıkışlı diye okuduğum Joyo Power Supply ile denedim, gürültü azalmak yerine arttı. 🙂 Elimde bir de daisy chain adaptör vardı onunla denedim, onda benim power supply ile aynı seviyede dip gürültü duydum. Küçük bir yerde yaşadığım için şimdilik deneyebileceğim farklı güç kaynakları bunlar. Pil konusunda ise pille çalışan pedalları geçici olarak pil ile çalıştırmayı deneyeceğim. Ama hepsini pille çalıştırmaya çalışmam çok zor 🙂 Hem pil için sayıca fazlalar, hem de hepsinin pil girişi yok, harici bağlantı yapmam gerekecek 🙂

Geri