Şu albümünde gerçekten analog kaydedilip kaydedilmediğini çok merak ediyorum. Eğer dijital ise cidden çok ilerlemiş demektir. İnanılmaz analog, vintage tınlayan bir albüm.
Hock size bir sorum olacak. Kayıdın dijital yada analog olduğunu sadece mikser ve bant mı belirler yoksa gitar kayıtlarında amfi simülasyonu/transistörlü amfi/lambalı amfi kullanılması , Direk line outtan mixere girilmesi/kabin mikrofonlanarak girilmesi/kabin simülasyonu kullanılması da sizce dijital yada analog denilmesini değiştirir mi?Analog bant modellemeri çok ilerledi, ben de kullanıyorum hatta burdaki videolarımda kullandım. Analog konsol modellemeri de aynı şekilde, zamanla artık tamamen analog ekipman dışarda kalacak sound açısından ama çalışma yöntemi ve iş akışı olarak tercih edilebilir alışık olana. Dire Straits'in Brother In Arms albümü kaydedilen ilk dijital albümdür mesela, çoğu analog olarak bilir. 30 sene evvel oluyor bu. Ayrıca analog ekipmanla kaydetmekle de bitmiyor. AAA denir analog kayıt, analog miks, analog mastering. Yavuz Çetin'in albümü ( sanırım satılık isimli olandı ) analog kayıt ama geri kalanı dijitaldir, %80 öyle hatırlıyorum. Birde vinyl'e basma işi var, full dijital DDD yapıp vinyl'e basmak ile AAA işi vinyl'e basmak veya cd'ye basmak da var. Bir olay da var ki dijital analog karışık veya tamamen dijital kayıt alıp miksi konsol veya bant veya ikisinden birden geçirip finalize etme var ( analog summing ). İşin teferruatı çok.
Evde kullanılan analog kayıt cihazları.. Fostex, Tascam. 4 ya da 8 kanal cihazlar vardı. Onları kullanırken hiçte öyle ohh ne analog ne harika demiyorduk. Arkada hışşş diye bir ses, headroom sıfır, imkansız edit... Hele ki edit konusu çoğumuz tek başımıza çalıştığımız için çok hayati konular. Mutlaka kolay olması gerekiyor. Bu arada taş devrinden değil, 1995-98 'den bahsediyorum.
Elbette CDden daha kaliteli sonuc verecektir, yada kayit ekipmani flac formatinda dinlemeye imkan verecektir ama hicbir zaman o eski plaklarin tadini veremeyecektir diye düsünüyorum.