Ankara Luthier Önerisi

Herkese merhabalar. Forumda ilk mesajım olacak 🙂

Öncelikle sadece ankarada luthier önerisi başlıklı konuyu okudum. Ama baştan sona okudum. Şunu söylemek istiyorum, bu kadar kibar, nahif ve derdini düzgün bir şekilde ifade eden bir grubun bir araya gelmesi inanılmaz. Ufak bir tartışma olmuş o bile bence çok seviyeli ve saygı çerçevesinde. O yüzden tüm yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Tamamen amatör akustik gitar çalan 40 yaşından sonra da hevesle giriş seviyesi bir elektro gitar almış biri olarak her iki gitarımı da soru sorup bilgi alabileceğim, aynı zamanda da işini iyi ve hızlı yapan birine teslim etmek istiyorum.

Ama bence forumdaki en büyük açmaz da bu talepten kaynaklanıyor. Oturup en az yarım saat güzel bir sohbet ile bilgi almak istiyoruz, aynı zamanda da işimizin hızlı ve en iyi seviyede yapılmasını istiyoruz. Bunu bence tek bir insanın yapması sistematik olarak imkansız.

çok iyi bir restoranda yemek yiyip, yemek esnasında şefle sohbet etmek istemek gibi oluyor.

Tamamen amatör ve hariçten gazel okumak gibi bir yorum oldu. Sürçü lisan ettiysek affola.

Bu arada son yorumlar ışığında Kenan ustaya gitmek mantıklı olacak gibi düşünüyorum🙂
Hızlı, Kaliteli ve Ucuz paradoksunda siz hangisini seçenlerdensiniz?
Hızlı ve Kaliteli = Ucuz olamaz
Hızlı ve Ucuz = Kaliteli olmaz
Kaliteli ve Ucuz = Hızlı olamaz

Ucuz ve Hızlı ve Kaliteli = Hayal olur

- Herkesi Dinleyin
- Her Yazılanı Okuyun
- Her Zamanın Sorunu yada Olumsuz Kararı SİZ Verin
- Değişime Ayak Uydurun
- Merak Ettiklerinizi Deneyimleyerek Öğrenin

Katılıyorum herşey paylaşım deneyim. Bu site hakkındaki yorumlarınıza da katılıyorum herkes çok iyi. Dialog mümkün.

evet, efsanevi başlığı hortlatmak üzere bugün ben görevlendirildim evren tarafından!

Ankara'da ikamet ediyorum. gözümden sakındığım, daha doğru düzgün çalmadığım bir gitarımın fretlerini hem kozmetik hem de fonksiyonel fayda maksadıyla yenileriyle değiştirmek istedim. çok sevdiğim 2 tanıdığımın da tavsiyesi üzerine meşhur(!) Sarp Bey'e 16 Haziran 2025 tarihinde götürdüm. fret işçiliği dışında ufak bir ricam daha vardı fretboardla ilgili, onu da uzun uzadıya anlattım ve hatta daha öncesinden de bana bahsedildiği gibi çok yoğun bir luthier olduğundan Sarp bey'e bu fretboardla alakalı esktra isteğimi "beraber de yapabiliriz, ben gelir yardım ederim, yeter ki bana işleme başlamadan 1 gün önce haber et, iş yerinden iznimi alayım" diyerek belirttim. bana Haziran sonu, Temmuz başı gibi işleme koyarım dedi, tamam dedim. ama kendisiyle diyalog kurarken sanki kafasında başka şeyler varmış, sizi dinlemiyormuş ya da söyleyeceği bir şey varmış da o an unutmuş, hatırlamaya çalışıyormuş gibi bi imtina bıraktı bende. muhtemelen iş yoğunluğundandır vs. diye düşünüp çok takmadım ama talep ve beklentilerimin %60'ının bile karşılanamayacağına dair kesin bir kanaat de oluştu kafamda o hallerinden.

velhasıl kelam, geçen haftadan beri hem arkadaşlarım, hem de ben Sarp Bey'e HİÇBİR ŞEKİLDE ulaşamıyoruz. telefonla arıyoruz açan yok, Whatsapp'tan yazıyoruz mesaj iletiliyor ama dönen yok. içim huzursuz oldu tabii. arka arkaya birkaç gün ulaşamadık, hatta bir gün telefonu tamamen kapalıydı arkadaşın. bugün izinli günümde pasaja gittim ve ne göreyim? dükkanı 10-15 gündür kapalıymış ve kimse ulaşamıyormuş. kimsenin haberi yok. öldü mü, kaldı mı? hatta yanında beraber çalıştığı genç arkadaş dahi bilmiyormuş ki bu arkadaş dükkanı açıp kapatan, dükkan kendisine emanet edilebilen biri.

düşünün, bir emanet bırakıyorsunuz oraya ve emaneti bıraktığınız işletmenin sahibine hiçbir şekilde ulaşamıyorsunuz. insan en azından telefonu açar, bir bahane sunar, biz de ona göre vaziyet alırız. belki gitarımızı başka bir luthiere götürürüz ya da öteleriz bu fikri. yani bir iş sarkabilir, insan hastalanabilir, olabilir insanlık hali. ama haberimiz olsun ya. bu kadar vurdumduymazlık olur mu? herkes öve öve bitiremediği için galiba bu şımarıklık. kime sorsam 1 aydan aşağı işini halledebilen yok. işçiliğine, yaptığı işe hiçbir sözüm yok çünkü DENEYİMLEYEMEDİM bile. deneyimlediğim tek şey, bu arkadaşın esnaflık namına en ufak zerre taşımadığı.

çok doluyum da ancak bu kadar sakin yazabiliyorum. ben gidip pasaja bakıp işin peşine düşmesem belki de enayi gibi 1 ay, 2 ay öyle bekleyeceğim. şaka gibi değil mi?

yok mu abi Kenan ustadan, Orçun'dan, Yılmaz usta'dan ve Erk müzik (galiba böyleydi)'ten başka bu işi becerebilecek, titiz ve insanlarla diyaloğu iyi olan, derdinizi dinleyen ve çözüme kavuşturabilecek bir delikanlı? ya lanet olsun Ankara olmasın, Eskişehir de olur, gerçekten giderim. yeter ki kötü bi deneyim yaşamayayım. tavsiyelere açığım.

evet, efsanevi başlığı hortlatmak üzere bugün ben görevlendirildim evren tarafından!

Ankara'da ikamet ediyorum. gözümden sakındığım, daha doğru düzgün çalmadığım bir gitarımın fretlerini hem kozmetik hem de fonksiyonel fayda maksadıyla yenileriyle değiştirmek istedim. çok sevdiğim 2 tanıdığımın da tavsiyesi üzerine meşhur(!) Sarp Bey'e 16 Haziran 2025 tarihinde götürdüm. fret işçiliği dışında ufak bir ricam daha vardı fretboardla ilgili, onu da uzun uzadıya anlattım ve hatta daha öncesinden de bana bahsedildiği gibi çok yoğun bir luthier olduğundan Sarp bey'e bu fretboardla alakalı esktra isteğimi "beraber de yapabiliriz, ben gelir yardım ederim, yeter ki bana işleme başlamadan 1 gün önce haber et, iş yerinden iznimi alayım" diyerek belirttim. bana Haziran sonu, Temmuz başı gibi işleme koyarım dedi, tamam dedim. ama kendisiyle diyalog kurarken sanki kafasında başka şeyler varmış, sizi dinlemiyormuş ya da söyleyeceği bir şey varmış da o an unutmuş, hatırlamaya çalışıyormuş gibi bi imtina bıraktı bende. muhtemelen iş yoğunluğundandır vs. diye düşünüp çok takmadım ama talep ve beklentilerimin %60'ının bile karşılanamayacağına dair kesin bir kanaat de oluştu kafamda o hallerinden.

velhasıl kelam, geçen haftadan beri hem arkadaşlarım, hem de ben Sarp Bey'e HİÇBİR ŞEKİLDE ulaşamıyoruz. telefonla arıyoruz açan yok, Whatsapp'tan yazıyoruz mesaj iletiliyor ama dönen yok. içim huzursuz oldu tabii. arka arkaya birkaç gün ulaşamadık, hatta bir gün telefonu tamamen kapalıydı arkadaşın. bugün izinli günümde pasaja gittim ve ne göreyim? dükkanı 10-15 gündür kapalıymış ve kimse ulaşamıyormuş. kimsenin haberi yok. öldü mü, kaldı mı? hatta yanında beraber çalıştığı genç arkadaş dahi bilmiyormuş ki bu arkadaş dükkanı açıp kapatan, dükkan kendisine emanet edilebilen biri.

düşünün, bir emanet bırakıyorsunuz oraya ve emaneti bıraktığınız işletmenin sahibine hiçbir şekilde ulaşamıyorsunuz. insan en azından telefonu açar, bir bahane sunar, biz de ona göre vaziyet alırız. belki gitarımızı başka bir luthiere götürürüz ya da öteleriz bu fikri. yani bir iş sarkabilir, insan hastalanabilir, olabilir insanlık hali. ama haberimiz olsun ya. bu kadar vurdumduymazlık olur mu? herkes öve öve bitiremediği için galiba bu şımarıklık. kime sorsam 1 aydan aşağı işini halledebilen yok. işçiliğine, yaptığı işe hiçbir sözüm yok çünkü DENEYİMLEYEMEDİM bile. deneyimlediğim tek şey, bu arkadaşın esnaflık namına en ufak zerre taşımadığı.

çok doluyum da ancak bu kadar sakin yazabiliyorum. ben gidip pasaja bakıp işin peşine düşmesem belki de enayi gibi 1 ay, 2 ay öyle bekleyeceğim. şaka gibi değil mi?

yok mu abi Kenan ustadan, Orçun'dan, Yılmaz usta'dan ve Erk müzik (galiba böyleydi)'ten başka bu işi becerebilecek, titiz ve insanlarla diyaloğu iyi olan, derdinizi dinleyen ve çözüme kavuşturabilecek bir delikanlı? ya lanet olsun Ankara olmasın, Eskişehir de olur, gerçekten giderim. yeter ki kötü bi deneyim yaşamayayım. tavsiyelere açığım.
O sarp isimli arkadaşa bir kere gitar götürdüm eleman hep bir agresyon içinde gibi. Sadece sevdiğim tanıdığım insanlar gelsin biz bize takılalım der gibi yaklaşıyor yeni müşteriye. Hep bir sinir stresli hali var sanki inşaatta çimento taşıyor birinin yanında çalışıyor. Sevdiğin işi yapıyorsun kendi işinin patronusun. Anlamadım yani o hali. Özel hayattır vs bilemiyorum. Gitarı verdim bir haftayı geçince bi arayım noldu diye telefonda ya işte beni arıyorsunuz meşgul ediyorsunuz o yüzden yetiştiremiyorum gibi ters ters cevaplar mı dersin yani ustalık esnaflık namına hiçbirşey yok. Gitarı alıp kendisine bir daha asla uğramamak üzere çıktım. Kenan usta iyidir.

O sarp isimli arkadaşa bir kere gitar götürdüm eleman hep bir agresyon içinde gibi. Sadece sevdiğim tanıdığım insanlar gelsin biz bize takılalım der gibi yaklaşıyor yeni müşteriye. Hep bir sinir stresli hali var sanki inşaatta çimento taşıyor birinin yanında çalışıyor. Sevdiğin işi yapıyorsun kendi işinin patronusun. Anlamadım yani o hali. Özel hayattır vs bilemiyorum. Gitarı verdim bir haftayı geçince bi arayım noldu diye telefonda ya işte beni arıyorsunuz meşgul ediyorsunuz o yüzden yetiştiremiyorum gibi ters ters cevaplar mı dersin yani ustalık esnaflık namına hiçbirşey yok. Gitarı alıp kendisine bir daha asla uğramamak üzere çıktım. Kenan usta iyidir.
kenan usta'ya da birkaç defa dolaylı olarak işim düştü. açıkçası benim enstrümanıma gösterdiğim ilgi ve alakayı gösterecek biri olduğunu düşünmüyorum gittiğimde canlı canlı gördüğüm o günkü çalışmalarından. biraz fazla özensiz gibi. yani tezgaha aleti koyuyor ama aleti koyuğu zeminde ne bir bez, yumuşak materyal var ne başka şey. onu da geçtim, masanın üzeri bir sürü metal parça dolu, sağa sola çarpsa yazık günah çizik içinde kalacak. bu tarz şeylere takık biri olarak kenan usta'nın işçliliği kısmına yorum yapmamakla birlikte tertip ve düzen bakımından bir hayli sınıfta kalabileceğini tahmin ediyorum. o nedenle gerçekten temiz ve titiz birinden hizmet alana dek araştırmalarımı sürdürcem.

luthierturk vs diğerlerine hiç gitmedim bilemiyorum. Eskişehir’de ave guitars alperen var. Ona da gitmedim ama işlerini takip ediyorum çok özenli çalışıyor gibi görünüyor bir göz at istersen. Fret değişimi için yazmıştım 220 dolar fiyat verdi. Bana biraz tuzlu geldi gidemedim o yüzden 😅

Çelik fret mi takılacak? Ben İzmir'de mayısta 3200 TL verdim tesviye için. Ama o rakamda 3500'e çıktı son olarak.

Fret tesviyesi tek başına 3K civarı mı gerçekten? Benim gitarın fretlerinde problem var gibi hissediyorum. Bend sırasında gıcır gıcır teller bile sanki tırtıklı bir yüzeye sürtüyor, işin garibi fret yüksekliklerini ölçtüm (ne kadar mantıklı bilemiyorum) yer yer 0.80mm - 1mm değişiyor.
0.80 seviyesine gelmiş fret zaten ölmüş araştırmalarıma göre, bu durumda fret değişimi daha mantıklı gibi ama gitarın ikinci eli 15k ettiği yerde 8k fret değişimine vermek de biraz ilginç olur.

Alkol fiyatları yüzünden milletin kimyager olduğu yerde artık müzikle uğraşanlar da bu tip işleri kendisi yapmayı öğrenecek gibi görünüyor. 1000 usd altı gitarı bu fiyatlarla fret değişimi yaptırmaya değmez.

Fret tesviyesi tek başına 3K civarı mı gerçekten?
Hem de tel benden 😔

gitarın ikinci eli 15k ettiği yerde 8k fret değişimine vermek de biraz ilginç olur.
Perdesiz çalacaz yakında 🤣

bu tip işleri kendisi yapmayı öğrenecek gibi görünüyor.
Aslında Çinden set getirip yapmayı düşündüm ama gitarda kalıcı hasar bırakır mıyım diye gözüm kesmedi.

Alkol fiyatları yüzünden milletin kimyager olduğu yerde
Mayıs'ta büyük oğlumun doğum günü vardı. Eşim pastaya eklemek için muz ve çilek istedi. 2 adet muz ve 3 adet çilek için 100 TL ödedim. Bak kilo değil adet, tane yani. Yakında çileği muzu da kendimiz yapacaz.

Fret yapıyor mu bilmiyorum ama Ankara’da bir arkadaşım gitar modifiyesi yapıyor, daha çok manyetik değişimi, knob değişimi, devre değişimi gibi. Örneğin, eski 5 switch bir Ibanez gitarıma coil tablı knob ekleyerek alternatif manyetik değişimi yapmıştı (normalde bu özellikli Ibanez gitarlar en az 3-4 katı fiyata satılıyordu).

sarp beyde benim gitarda. 1 hafta dedi 3 a

abi bana bi numarasını özelden yazar mısınız Sarp arkadaşın. Bizim gitar öldü mü kaldı mı haberimiz yok hiç ya

Geri