Öncelikle bu başlığın yeri "Site Hakkında" bölümü olmadığı için cevap vermeden önce başlığı doğru yere taşımak gerek, hemen yapalım. Doooğru MüzikTek'e
😀
Apogee dijital kayıt sistemleri ilk çıktığından beri Premier ligde ürünler sunan bir markadır. Doğal olarak da öyle ucuz değildir. Almayı düşündüğün iki kanallı Mini Me'nin USB'li modelinin ABD fiyatı $1,350 civarındadır, USB'sizi $1200. Türkiye temsilcisi Compel,
http://www.compel.com.tr/apogeedigital/mini-me/index.php fiyatları da doğal olarak ABD'ye nazaran biraz daha yüksek, ama yol ve gümrük masrafını dikkate alınca aşağı yukarı aynı fiyata gelir.
Tam anlamı ile profesyonel bir ürün, yanlışı yok gördüğüm kadarıyla. Ben şahsen hiç kullanmadım, sadece Apogee konvertörler ile diğer bazı markalar arasında yapılan karşılaştırmaları dinledim ve şahit oldum, duyduğum kadarı ile bariz fark var. Bunu şöyle ifade edelim:
a)Hayatında hiç Mercedes'e binmemişlerin Mercedes'i yorumlaması ile Mercedes'e binmişlerin Mercedes'i yorumlaması arasındaki fark.
Bir de
b) Mercedes'e binmiş ama hiç kullanmamış olanların Mercedes'i yorumlaması ile Mercedes kullananların Mercedes'i yorumlaması arasındaki fark.
Şimdi Mercedes'e binmiş ama hiç kullanmamış birisinin gözünden Apogee Mini Me sana
😀
Mini Me'yi Gina'ya SPDIF üzerinden entegre edersin, zaten ânında Gina'nın performansının deli gibi yükseldiğini farkedersin
😀 Zira Apogee'nin iç wordclock osilatörü ile Gina'nın iç osilatörü arasındaki kalite farkı oldukça büyüktür, Gina'nın SPDIF üzerinden alacağı düşük jitter'li clock onu bir anda toparlar. (Ben şahsen uzun süredir kendime Apogee'nin Big Ben Wordclock jeneratöründen almayı planlıyorum, ama sen eğer Mini Me alırsan öyle birşeye ihtiyacın kalmayabilir).
Ancak orada karşılaşacağın bir sorun da sampling frekansı olacaktır. Event Gina 1997'den kalma bir ürün, 96kHz'i desteklediğini sanmıyorum, en fazla 48kHz'de çalışıyor olmalı, dolayısı ile eğer Mini Me ile 24/96 kayıt yapmaya girişirsen Gina o frekansta çalışmayı reddedecektir, o yüzden Gina'yı devre dışı bırakmak zorunda kalabilirsin. Ama yok 24/48 çalışırım dersen ikisi bir arada mutlu mutlu gider, hatta kimbilir Gina'da daha önce ortaya çıkmayan potansiyeli bile keşfedebilirsin bir anda
😀
Mini Me'yi USB üzerinden de PC'ye bağlayabilirsin, okuduğum kadarıyla USB üzerinden en fazla 24/48 kayıda izin veriyor (fazlasına USB1.1 standardının bant genişliği yetmiyor) ama güzel düşünmüşler, USB sampling rate çevirimi ile dijital çıkışlara giden sampling oranı seçimi birbirinden bağımsız, dolayısı ile istersen monitoring'i USB üzerinden 48kHz yaparken kayıt çıkışını SPDIF veya AES/EBU'dan alıp 96kHz kayıt yapabiliyorsun aynı anda, tabii bilgisayarında 24/96 dijital bilgi kabul edebilecek bir SPDIF veya AES/EBU girişi varsa. Orada Gina'yı unut derim. Makinanda Gina olduğu sürece 24/48'e mahkûm olacaksın gibime geliyor.
Mini Me'nin Sound On Sound incelemesini şurada okuyabilirsin:
http://www.soundonsound.com/sos/Jun03/articles/apogeeminime.asp
Gayet klâs bir mobil arayüz diyelim
😀 Compel'den İskender bu başlığı farkederse ürünü sana daha iyi anlatabilir, ne de olsa TC temsilcisi onlar.
SPDIF kablosunun kalitesi ve mesafesi tabii ki önemli, mümkün olduğu kadar kaliteli %100 izölasyonlu oksijensiz 75 ohm kablo kullan (standart anten kablosu değil) ve mesafeyi de mümkün olduğu kadar kısa tut, 2 metreyi aşmamaya çalış, aşman gerekiyorsa da kullanacağın kablo çok kaliteli olsun.