Blackmachine'den haberim var tabii ki, Headstock tasarımı birebir Skervesen'den alındığı için Raptor klonu olarak niteledim. Blackmachine' yapan cins bir adam, kırk yılda bir gitar yapıyor, onu da isteyenin müziğini sevmezse yapmıyor gibi bir durumu var, çok da commercial bir abi değil yani aslında. Bu tasarımının çalınmasını meşru kılar mı, kılmaz, ama 1-2 sene kadar önce seyrettiğim bir röportajda Skervesen ile Blackmachine'in bir gönül bağı olduğunu ve sözlü de olsa rızasının alındığını duyduğumu hatırlıyorum.
Azak konusunda da bu ilk vukuatları değil, daha önce de Can Şengün signature diye nitelendirerek Ormsby'nin Futura modelini kopyalamışlardı birebir. Böyle bir alışkanlıkları var yani, ya da talep müşteriden geldi ise de para kazanmak amacıyla tasarım hırsızlığı yapmakta bir sıkıntı görmüyorlar anlamına gelir. Zaten bu konuyla ilgili Ormsby ile iletişime geçtiğimde, incelemek için profile girmeye çalıştıklarında Instagram üzerinden kendilerini blokladıklarını farkettiklerini iletmişti Perry Ormsby, niyet kötü yani belli ki, ne yaptıklarını gayet iyi biliyorlar.
İsmi geçen gitaristin de müzisyenliğini de kişiliğini de bilmem, bugün ilk defa adını duydum. Lokal luthier tercihine ve bütçe gözetmesine saygı duyarım tabi de, kendi adının basılacağı "signature" olarak nitelendirilecek gitarda da çakma tasarım istemek ya da kabul etmek durumunu bilemedim. Instagram sayfalarında gördüğüm kadarıyla en azından 1 örneği daha üretilmiş. Sanmıyorum ki gidip bize de bir Emrah Canayakın Signature modelinizden yapar mısınız desek hayır diyeceklerini.