Uzun saçları ve sürmeli gözleriyle dikkat çeken Barış Akarsu, Akademi Türkiye yarışmasından birinci olarak çıkmıştı. Yarışmadan sonra pek çok konser veren Akarsu, geçtiğimiz haftalarda ilk albümünü piyasaya çıkarttı. Islak Islak aslında Akarsu'nun bir nevi şansı gibi. Yarışma sırasında defalarca bu parçayı seslendirdi, konserlerinin de en hit parçası yine 'ıslak ıslak'tı ve albüme de adını verdi.
Barış Akarsu, neredeyse 10 yıldır müziğin içinde. Son beş yıldır da profesyonel anlamda müzik yapıyor. Aslen Amasralı olan Akarsu, yaşadığı Karadeniz Ereğli'sinde beş yıl boyunca sahneye çıkmış. Yarışmaya katılmadan önce animatörlük de yapan Akarsu, aynı zamanda yelkenci. Yarışmaya katılma kararını son dakikada vermiş. Tereddütlerle geçen günlerin ardından sonunda İstanbul'a gelmiş ve alışmak onu çok zorlamamış. Çünkü zaten 10 yıldır doğduğu yerden uzakta yaşayan Barış Akarsu, Ankara ve Antalya'da garsonluktan animatörlüğe pek çok iş yapmış. Akarsu, 'İstanbul'a gelmeyi hep istiyordum ama bir güvensizlik vardı. Bu güvensizlik kendime karşı değildi. İstanbul büyük bir yer ve burada yaşamanın özellikle maddi anlamda zor olacağını düşünüyordum. Yarışma sayesinde bu şehre gelmek daha iyi oldu' diyor.
Barış Akarsu, yarışmadan sonra pek çok konser verdi. Albüm ise birkaç hafta önce Seyhan Müzik etiketiyle piyasaya çıktı. Kendisini yarışmada sadece Barış olarak tanımıştık. Albümünde soyadına da yer veren genç müzisyen, 'Soyadımı saklamak istemedim. İnsanlar beni zaten sesim ve sürmelerimle tanıyor' diyor. Rock tarzındaki ilk albümü, üç cover olmak üzere yedi parçadan oluşuyor. 'Islak Islak'ın dışında Yunus Emre'nin 'Gel Gör Beni Aşk Neyledi' ve dizeleri Orhan Veli Kanık'a, bestesi Zülfü Livaneli'ye ait 'Gün Olur' da albümdeki diğer tanıdık parçalar.
Albüm çalışmaları sırasında oldukça heyecanlı olduğunu anlatan Akarsu, 'Albüm belki de hayatımdaki en büyük zorluk oldu. Çünkü ilk kez stüdyoya giriyordum. Disiplinli ve sistemli çalışmak gerekiyordu. Ama çok keyifli geçti' diye anlatıyor. Tüm çalışmaları ve yeni hayatı karşısında Akarsu'ya yol gösteren var mıydı? Genç sanatçı bu konuda, 'Kararları önce kendim veriyorum. Hayatımda hep böyle oldu. Daha önce aileme açıyordum şimdi de şirketimle paylaşıyorum' diye yanıt veriyor.
Önemli olan duygu
Peki neden 'Islak Islak?' Bu soruyu Barış Akarsu şöyle yanıtlıyor; 'Güzel bir parça. Cem Karaca parçası. Ayrıca onu taşıyabileceğime inandım.' Usta bir ismin klasik bir parçasını okumanın getirdiği sorumlulukla ilgiliyse, 'Kesinlikle ezileceğimi düşünmedim. Cem Karaca'yı Cem Karaca gibi söylersin. Onu farklı bir şekilde yorumlayamazsın. Mesela Barış Manço'da da böyle. Benzetilmekten dolayı tedirgin olmadım. Onların yolunda ve izindeyim ama Barış Akarsu olarak ilerleyeceğim. Onlar gibi olmak için büyük birikimler gerekiyor' diye anlatıyor.
Barış Akarsu, müzik eğitimi almamış. Ama zaten ona göre müzik duyguyla ilgili bir şey. Akarsu, 'Bugün dünyadaki en popüler grupların bile geçmişleri zorluklarla dolu. Hiçbir grup konservatuvardan çıkıp müzisyen olmamış. Hepsi yokluktan gelmiş. Bunun eğitimle alakası yok. Önemli olan o ruhu hissedebilmek. Eğitim sadece o ruhu destekler' diyor.
Rock'ta popülerlik itici
Barış Akarsu, bir star yarışmasından rocker olarak birinci çıktı. Popüler bir yarışmaya katılmanın camiaya ters geldiğini anlatan Akarsu, 'Böyle bir yarışmadan çıkmam nedeniyle rock camiasının içine almalarını biraz daha zorlaştı. Yarışmanın popülerliği itici gelebilir. Ben de aslında bu tip popülerliğe karşıyım. Ama benim girdiğim yarışma çok farklıydı. Ben o yarışmadan rocker olarak birinci çıktım' diyor.
Barış Akarsu'da ilk dikkat çeken şey ise gözlerindeki sürmeleri. Kendine yakıştırıyor ve sürme çekmek hoşuna gidiyor. Pek çok kişi bunu hem Karadenizliliğine hem de erkekliğine yakıştırmasa da onun sürmeyi keşfetmesi Ereğli'deki yıllarına dayanıyor. Animatörlük yaptığında makyaj yaparken sürmeyi keşfettiğini anlatan Akarsu, bir gün bunun kendisine yakıştığını görünce o gün bu gündür sürmesiz çıkmamış. Gözlere yararı da olduğunu söyleyen müzisyen, 'Görüş mesafesini keskinleştiriyor' diyor.
Karadenizli olmak
Şimdiye kadar her yaptığı işte en büyük desteği ailesinden aldığını anlatan Barış Akarsu, Karadeniz insanının farklılığına dikkat çekiyor: 'Karadenizli, deniz insanı olduğu için daha heyecanlı ve hareketli. Benim en büyük şansım Karadenizli olmam.'
'Gelecekle ilgili kaygım olmadı. Çalışkan bir insanım ve çalışarak her şeyin üstesinden gelirim. Hayatımı bir şekilde kazanırım' diyen Akarsu'nun gelecekteki planı ise deniz kenarı bir kasaba ve bir de tekne...
Bu röportajı , buraya da aktarıyorum.. Biraz fikir sahibi olunması açısından.