Başka bir elektro gitar tavsiye isteği.

Öncelikle herkese merhaba, forumda ve elektro gitar dünyasında yeniyim.

Bir yerden elektro gitara başlamak istiyorum ama ayağımı suya nereden sokacağım konusunda tedirginlik yaşıyorum. Şöyle ki efendim ben bütçesi -ses kartı ve gitar olarak- yaklaşık 25.000 lira olan bir arkadaşınızım.
Gözlediğim kadarıyla benim gibi yeni başlayanlara genellikle giriş seviyesi olarak tabir edilen -görece- kalitesiz gitarlar tavsiye ediliyor ve öğrendikten sonra daha iyi bir gitara geçmesi söyleniyor. Ancak ben başlangıçta profesyonel olmasa da eli yüzü düzgün bir gitarla başlayıp ölene kadar o gitarı elimde tutmayı istiyorum.

Gitarla çalınan her türü severek dinliyorum -Jazz'dan Black Metal'e kadar-. Ancak gitarda önceliğim gitarın gövdeli tınılar verebilmesi. Henüz gelişmemiş terim kelime dağarcığımla nasıl açıklayacağımdan emin değilim ama galiba Les Paul kasalı gitarlar beklentime daha uygun ses veriyor.

Belirlediğim gitarlara geçmeden önce beni sıkıntıya sokan bir konuyu daha sormak istiyorum: ikinci el. Evet, ikinci el fiyatları çok uygun ve istersem aldığım değere satabiliyorum. Ama ben gitardan anlamıyorum ve anlayanı da tanımıyorum, İkinci el gitar alırken ya sorunlu gitar alırsam?

Belirlediğim gitarlar: (Linkler temsili)

ESP LTD EC-256​

Ibanez RG7421​

Schecter C-6 Pro​

Not: Alacağım ses kartı muhtemelen Focusrite Scarlett, kulaklık takıp bilgisayar başında, apartman dairesinde çalmayı düşünüyorum.

Tüm tavsiyelerinize açığım.

Gözlediğim kadarıyla benim gibi yeni başlayanlara genellikle giriş seviyesi olarak tabir edilen -görece- kalitesiz gitarlar tavsiye ediliyor ve öğrendikten sonra daha iyi bir gitara geçmesi söyleniyor.

Merhabalar. Yukarida yazdiginizdan forumu okumadiginizi anliyorum. Cunku burada kimse durduk yere gitar onermiyor. Butcesine gore insanlar oneri veriyor. 5000 tl butcem var diyene ne onersin insanlar.

Eger aradiginiz duzgun bir gitar ise eli yuzu duzgun gitarlar 1000 dolardan baslar. Bana kalirsa ses karti baslangic icin hic yararli bir secim degil. Ortalama bir ses karti alinmadan, ortalama bir referans monitoru baglanmadan, adam gibi lisansli bir yazilim alinmadan ses kartinin anlami yok. Bu da normal bir amfiden daha pahali demek. Cunku kayit yapiyor bu sistem. 3000 liraya ses karti alip, normal kulaklik baglayip kacak yazilim ile YouTube'daki kayitlardaki gibi sound bekleniyor. Bu neden insanlara cazip geliyor hic anlamiyorum. Size tavsiyem forumu guzelce arastirin. Emin olun bir suru bilgi bulacaksiniz.

Merhabalar. Yukarida yazdiginizdan forumu okumadiginizi anliyorum. Cunku burada kimse durduk yere gitar onermiyor. Butcesine gore insanlar oneri veriyor. 5000 tl butcem var diyene ne onersin insanlar.

Eger aradiginiz duzgun bir gitar ise eli yuzu duzgun gitarlar 1000 dolardan baslar. Bana kalirsa ses karti baslangic icin hic yararli bir secim degil. Ortalama bir ses karti alinmadan, ortalama bir referans monitoru baglanmadan, adam gibi lisansli bir yazilim alinmadan ses kartinin anlami yok. Bu da normal bir amfiden daha pahali demek. Cunku kayit yapiyor bu sistem. 3000 liraya ses karti alip, normal kulaklik baglayip kacak yazilim ile YouTube'daki kayitlardaki gibi sound bekleniyor. Bu neden insanlara cazip geliyor hic anlamiyorum. Size tavsiyem forumu guzelce arastirin. Emin olun bir suru bilgi bulacaksiniz.
kullanilabilecek bir suru beles plugin var ayrica amfiden hem tasima hem kullanim acisindan daha pratik hem de daha ucuz. ortalama bir hoparloru veya kulakligi ses kartina baglayip hazir presetler alacagin ton bu dandik 10 20wlik amfilerden alacagin tonlardan kat kat üstün

Ortalama bir hoparlör dediğiniz nedir? Presonus'un 3.5" başlangıç monitörü 6300 TL olmuş. A101 kulaklığı ya da hoparlörü ile gitarı eline alıp ton aldığınızı düşünüyorsanız ben zaten bir şey söyleyemem. Plug-in'den bir Delay bir Reverb açınca efsane gibi geliyor insanlara. Hatta kaçak Neural indirince Petrucci olacağını sanıyor çünkü yeni başlayan kişiler. Bunu daha öncede tartıştık aynı şeyi tartışmanın kimseye faydası yok.

Elektro gitar konusunda pek bilgisi olmayan arkadaşlara ses kartı önerilmesini ben pek doğru bulmuyorum, hiç bir şey bilmeyen, ton zinciri oluşturmaktan bihaber, hangi anfiler hangi ayarlarda hangi tonu verir gibi konulara hakim olmadan, daha da önemlisi elinin altında hazır bir anfi ile pratik yapmayan kişileri sonsuz uçsuz bucaksız okyanusların içerisine bırakıyorsunuz, sonra o kişiler de pratik yapıp çalmaktan önce Metallica tonu, Duman tonu nasıl alırım diye saatlerce uğraşıyorlar. 6 vs 7 telli gitar olayını daha önce tartışmıştık, ben 6 telli ile başlama taraftarıyım. Gitar olarak da bilindik markalardan hss yada hh + coiltap olan, sabit köprülü modellere bakabilirsiniz. Sap profili, gövde dengesi, en sonra olarak da şekil olarak hangisi sizi çalmaya itiyorsa ona bakın.

Mesajlar için teşekkür ediyorum.

@mastermiagi
Apartman dairesinde oturuyorum ve komşularımı rahatsız etmemek için kulaklıkla çalmayı düşünüyordum. Bu açıdan ses kartı benim için bir zorunluluk. Şu anda kulaklık olarak Superlux HD681 kullanıyorum, ilerleyen zamanlarda ihtiyaca göre güncelleyebilirim.

Eli yüzü düzgün gitardan kastettiğim şey, gitarın nasıl bir şey olduğunu anlayınca "Bu ne lanet bir şeymiş, ses çıkardığına bile şaşmalı." demeyeceğim türden gitarlardı. Belki kendimi geliştirip çok kapılırsam 1000 dolarlık, gerçekten düzgün bir gitar almayı düşünebilirim ama şu an gücüm ve hevesim 500 dolar civarına yetiyor.

@Ozzfish
Bilmediğim yeri öğrenirim hocam. Gitara başlarken öncelikli niyetim daha önce hiç girmediğim ve ilgimi çeken bir sanat alanına düzgün bir yerden adım atmak. Yani amacım dinlediğim şarkıları birebir çalabilmek değil.

Not: Galiba bu bütçede coil tap'lı gitar yok. Attığım Ltd ve Ibanez'de coik split var sadece.

Son düzenleme:
"Bilmediğim yeri öğrenirim hocam. Gitara başlarken öncelikli niyetim daha önce hiç girmediğim ve ilgimi çeken bir sanat alanına düzgün bir yerden adım atmak. Yani amacım dinlediğim şarkıları birebir çalabilmek değil."

Ses kartı ve plug-inlerle ile bu işe girişeceksen o zaman, noise gate'i kapatarak çalışmanı öneririm, tuşenden yememiş olur en azından. Hazır presetlere fazla odaklanma, sana temiz çalıyormuşsun yanılgısını hissettirirler.

@Ozzfish
Hocam "Şimdiki tecrübemle senin yerinde olsam kesin şu gitarı alrdım." diyeceğiniz bir marka, model var mıdır?

Uzun yolculuğuma yanlış bir adımla başlamak istemediğim için biraz zorluyor olabilirim ama lütfen anlayış gösterin.

Bir de düzeltme yapayım. Link atarken dikkatimi çekmemiş, yanlışlıkta 7 telli gitar paylaşmışım.
Başlarken 6 telliyle başlamayı düşünüyorum.
Linki Ibanez'in yakın bütçelerdeki 6 telli gitarlarının temsili olarak görebilirsiniz.

Ltd Ec 256 güzel gitar ama daha altına düşme, Zuhal'den Ibanez Azes 40 , RGA42, RG421 ( kısacası Gio - GRG olmayan modeller) bakabilirsin, ikinci el hss Squier Classic Vibe bakabilirsin. Do-Re'ye yeni G&L gitarlar gelmiş onlara bakabilirsin (humbuckerlı var mı bilemiyorum, 20k civarına uzak doğu olanları var sanırım, Senkop'ta Aria Pro 2 714Mk2 bakabilirsin, Sire gitarlara bakabilirsin yine burada, Fujigen Ilıad Tele'ler var 20K bandında çok güzel gitarlar ama sert çalacaksan köprüye humbucker gerekir, Yamaha Pacifica 112 ve üstü, Schecter C6, ikinci el olarak C1, Pt, Traditional bakabilirsin.

Ltd Ec 256 güzel gitar ama daha altına düşme, Zuhal'den Ibanez Azes 40 , RGA42, RG421 ( kısacası Gio - GRG olmayan modeller) bakabilirsin, ikinci el hss Squier Classic Vibe bakabilirsin. Do-Re'ye yeni G&L gitarlar gelmiş onlara bakabilirsin (humbuckerlı var mı bilemiyorum, 20k civarına uzak doğu olanları var sanırım, Senkop'ta Aria Pro 2 714Mk2 bakabilirsin, Sire gitarlara bakabilirsin yine burada, Fujigen Ilıad Tele'ler var 20K bandında çok güzel gitarlar ama sert çalacaksan köprüye humbucker gerekir, Yamaha Pacifica 112 ve üstü, Schecter C6, ikinci el olarak C1, Pt, Traditional bakabilirsin.
Hocam mesajınızı çerçeveletip duvarıma asacağım.

Az önce tüm internet hayatım boyunca alabileceğim, beklentilerime en uygun tavsiyeyi verdiniz.

Teşekkür ediyor, hayatta sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Herkese iyi forumlar. Gitara yeni başlayacağım da daha önce birkaç tavsiye geldi ama Yamaha Pasifica 112J modeli ve Jackson JS22 modeli arasında gidip gelmekteyim. Daha çok hard rock, heavy/glam/progresif metal kimi zaman da thrash metal çalabileceğim clean tonları iyi alabileceğim bir gitar istiyorum. Yamaha için başlangıç olarak çok iyi denildi ancak yumuşak kaçar mı bilemedim. İkinci el olarak blackstar idcore 20 v2 ile birlikte 14-15 civarına geliyor neredeyse iki gitar da. Sizce hangisini seçmeliyim ya da daha iyi bir tavsiyeniz var mı?

Apartman dairesinde oturuyorum ve komşularımı rahatsız etmemek için kulaklıkla çalmayı düşünüyordum. Bu açıdan ses kartı benim için bir zorunluluk.
HAYIR

ben de apt'da oturuyorum ve şu anda olmasa da geçmişte 100w lambalı amfi bile girdi çıktı bu eve... tamam biraz zorlanırsın o yüzden sesi kontrol etmesi daha kolay onlarca amfi var onlara bak... kesinlikle kulaklık bir zorunluluk değil ve üstelik uzun süreli kullanım sağlık açısından çok zararlı... kayıt ve miks yaparken eyvallah da saatlerce egzersi yaparken kesinlikle karşıyım

amfinin gücü ve sesi hakkında şurada uzun uzun yazdım

bu aralar minimalist takılıyorum, hem ses hem güzel ton açısından yönetmesi en kolay cihazlara doğru tercihlerimi kullanıyorum amfi olarak... evde ne var dersen aylardır sabit düzenim şu şekilde:

Yamaha THRii 30
Hotone Pulze
Roland Cube Dual LX
Line 6 Catalyst 60 CX
Ayrıca yakın zamanda sattığım;
Boss Katana Air-Ex
Boss Katana 50 ve 100 özellikle mkII
Line 6 Spider V 60

Bunlardan al demiyorum ama yeni başlayan biri için hayatı kolaylaştıracak ideal amfiler.... ha bütçem var, ses sorun değil, uzun vadeli de iyi bir yatırım olsun dersin Dual Rectifier alırsın eyvallah ama pratik olmaz şu aşamada.

Herkese iyi forumlar. Gitara yeni başlayacağım da daha önce birkaç tavsiye geldi ama Yamaha Pasifica 112J modeli ve Jackson JS22 modeli arasında gidip gelmekteyim. Daha çok hard rock, heavy/glam/progresif metal kimi zaman da thrash metal çalabileceğim clean tonları iyi alabileceğim bir gitar istiyorum. Yamaha için başlangıç olarak çok iyi denildi ancak yumuşak kaçar mı bilemedim. İkinci el olarak blackstar idcore 20 v2 ile birlikte 14-15 civarına geliyor neredeyse iki gitar da. Sizce hangisini seçmeliyim ya da daha iyi bir tavsiyeniz var mı?
Yanlış varsayımlarınız var, onları düzeltelim. Muhtemelen sağda-solda okuduğunuz ezbere bilgiler var kafanızda.

Temiz tonları iyi amfiyi ne yapacaksınız? Saydığınız hiçbir tarzın temiz ton isteyen bir tarafı yok.
Temiz tonları iyi amfi istiyorsanız dijital modelleyici ile ne işiniz var?
Temiz ton üzerine pedal takmak istiyorsunuz diye varsayalım (ki sanmıyorum..) o zaman yine aynı soru: Temiz tonları iyi amfi istiyorsanız dijital modelleyici ile ne işiniz var? Sağ kulağı sol el ile göstermek.
ID TVP kullandım vaktiyle 50 wattlık kafa. Amfiyi bana sattıran şey temiz tonlarıydı.
Ama zaten temiz ton arayışında olan kişinin önceliği caz-blues sularıdır ve/veya pedallar ile anlaşacak yani pedal platformu amfisi ister.

Pacifica sizin kafanızın gitarı değil. Single gürültüsü sizi rahatsız eder bu aşamada, onun vereceği renk sizin aradığınız şey değil.
Blackstar id serisi sizi memnun edebilir, ama orada duyacağınız şey "iyi temiz ton" filan değil🙂 En iyi dijital amfi bile orta karar solid sate bir amfi ile kapışamaz temiz ton konusunda.

Bu temiz ton ezberine nereden kapıldınız?

Yanlış varsayımlarınız var, onları düzeltelim. Muhtemelen sağda-solda okuduğunuz ezbere bilgiler var kafanızda.

Temiz tonları iyi amfiyi ne yapacaksınız? Saydığınız hiçbir tarzın temiz ton isteyen bir tarafı yok.
Temiz tonları iyi amfi istiyorsanız dijital modelleyici ile ne işiniz var?
Temiz ton üzerine pedal takmak istiyorsunuz diye varsayalım (ki sanmıyorum..) o zaman yine aynı soru: Temiz tonları iyi amfi istiyorsanız dijital modelleyici ile ne işiniz var? Sağ kulağı sol el ile göstermek.
ID TVP kullandım vaktiyle 50 wattlık kafa. Amfiyi bana sattıran şey temiz tonlarıydı.
Ama zaten temiz ton arayışında olan kişinin önceliği caz-blues sularıdır ve/veya pedallar ile anlaşacak yani pedal platformu amfisi ister.

Pacifica sizin kafanızın gitarı değil. Single gürültüsü sizi rahatsız eder bu aşamada, onun vereceği renk sizin aradığınız şey değil.
Blackstar id serisi sizi memnun edebilir, ama orada duyacağınız şey "iyi temiz ton" filan değil🙂 En iyi dijital amfi bile orta karar solid sate bir amfi ile kapışamaz temiz ton konusunda.

Bu temiz ton ezberine nereden kapıldınız?
Hocam öncelikle sakin olun lütfen 🙂 Temiz tonu amfi için söylemedim ama saydığım türlerin hepsinde clean sololar atılabiliyor siz de farz edersiniz ki. Yani zaten gitara yeni başlayacağım pek fikrim yok seçimler konusunda. Neden bu kadar yerdiğinize anlam veremedim. Solid state bir amfi almamı mı önerirsiniz? O kısmı da pek anlamadım açıkçası. Teşekkür ediyorum ilginiz için ayrıca

Hocam öncelikle sakin olun lütfen 🙂 Temiz tonu amfi için söylemedim ama saydığım türlerin hepsinde clean sololar atılabiliyor siz de farz edersiniz ki. Yani zaten gitara yeni başlayacağım pek fikrim yok seçimler konusunda. Neden bu kadar yerdiğinize anlam veremedim. Solid state bir amfi almamı mı önerirsiniz? O kısmı da pek anlamadım açıkçası. Teşekkür ediyorum ilginiz için ayrıca
İnternet ortamının iletişiminde kişilerin tavrı/ruh hali varsayılıyor. Çünkü kişiyi gerçekte göremiyoruz.
Ben onları çıkışır/azarlar gibi bir tonla yazmadım; ama öyle okuma eğilimimiz var🙂

İşin aslı şu: Sağda-solda gitar ÇALMADIĞI veya çok az bilgisi olduğu halde forumlara yazıp-çizen çok insan var. Bunlar sizin konumunuzdaki kişilerin de kafasını karıştırıyor.

Bir de tabii hepimiz bilmediğimiz halde varsayma eğilimindeyiz. Mesela ben saydığınız türlerin tümüyle ilgilendim ve çaldım. "Temiz tonla sololar atma" muhabbetini çözemedim🙂 Bazı Metallica şarkıları dışında bu türlerin hangisinde temiz ton ön plandadır, samimi söylüyorum aklıma gelmedi. 80'lerden bu yana glam-hard rock dinlerim, "ne güzel temiz ton" dediğim bir tane solo düşünemiyorum🙂

Belki akustik gitarla kimi sololar filan olabilir. Onun dışında bu soundların çoğunda temiz ton sadece arpej çalmak için kullanılır. O tonların çoğu da temiz ton konusunda gerçekten çok daha hassas olan kişilerin ilgileneceği şeylerin yanından yakınından geçmez. (Ör: Elektro gitarda özel kimi temiz ton tınıları vardır, Stratların "çan gibi" ("bell like") tabir edilen tonları gibi...)

Konuyu dağıtmayayım. Sizin müthiş bir temiz tona ihtiyacınız yok, çünkü o başka bir şey. Sizin ihtiyacınız olan temiz ton pek çok cihazdan çıkar zaten, merak etmeyin.

Ben bu saatten sonra asla dijital bir amfi almam, ama sizi bence memnun eder o cihazlar. Solid state amfi alın demiyorum o nedenle, bence o ne istediğinize dair çok daha net fikriniz olduğu zaman alabileceğiniz bir şey.

Kusura bakmayın hocam o şekilde algıladım. Teşekkür ediyorum fikirleriniz için. Yok ben de öyle müthiş temiz tonları kast etmiyorum zaten ama distortiondan arınmış anlamında diyorum. Neyse, o konuda anlaştık gibi zaten. Peki, gitar öneriniz nedir? Schecter C-6 Plus konusunda ne düşünüyorsunuz? Siz ne önerirsiniz o fiyat bandında?

İnternet ortamının iletişiminde kişilerin tavrı/ruh hali varsayılıyor. Çünkü kişiyi gerçekte göremiyoruz.
Ben onları çıkışır/azarlar gibi bir tonla yazmadım; ama öyle okuma eğilimimiz var🙂
atarlı ihtiyarlığın da tadı kalmadı ... ben sana gösteririm iPhone'umu dert etme .. dayılık ölmez, yaşatacaz 🙂

neyse tatlıya bağlanmış konu...

@Thrash98
Schecter C-6 iyi olmasına iyidir de... kimine göre de kötüdür... yani XX, YY, ZZ 100 tane model saysan alacağın cevap ya iyidir ya da değildir olacaktır, bir gitarda nelere dikkat etmek lazım o noktada bilgi sahibi olursan zaten kendin seçer spesifik bir marka için forum onayına başvurmak durumunda kalmazsın ... mesela malzeme kalitesi, üretim yeri, genel marka kalitesi, köprü tipi, ayar vb kolaylığı ve stabilitesi vs vs vs vs vs vs bunları incele sonra modellerin spec sheet'lerine bakarken farkları göreceksin.

Kusura bakmayın hocam o şekilde algıladım. Teşekkür ediyorum fikirleriniz için. Yok ben de öyle müthiş temiz tonları kast etmiyorum zaten ama distortiondan arınmış anlamında diyorum. Neyse, o konuda anlaştık gibi zaten. Peki, gitar öneriniz nedir? Schecter C-6 Plus konusunda ne düşünüyorsunuz? Siz ne önerirsiniz o fiyat bandında?
Kore Schecter candır🙂 Endonezya da fena değildir. Ben kötü Schecter çalmadım. Sadece bir tık ağır oluyorlar, o kadar.

atarlı ihtiyarlığın da tadı kalmadı ... ben sana gösteririm iPhone'umu dert etme .. dayılık ölmez, yaşatacaz 🙂

@Thrash98
Schecter C-6 iyi olmasına iyidir de... kimine göre de kötüdür... yani XX, YY, ZZ 100 tane model saysan alacağın cevap ya iyidir ya da değildir olacaktır, bir gitarda nelere dikkat etmek lazım o noktada bilgi sahibi olursan zaten kendin seçer spesifik bir marka için forum onayına başvurmak durumunda kalmazsın ... mesela malzeme kalitesi, üretim yeri, genel marka kalitesi, köprü tipi, ayar vb kolaylığı ve stabilitesi vs vs vs vs vs vs bunları incele sonra modellerin spec sheet'lerine bakarken farkları göreceksin.

@Thrash98
Ben sevdim saygıdeğer Barrios abimizi. Keza sizi de öyle hocam teşekkür ediyorum. Valla çalma kolaylığı açısından pek zorlamayacaksa olur gibi şu an o segmentteki işler. Şu an acemi olduğum için başlangıç adımını atsam gerisi çorap söküğü olur gibi bakalım. Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum tekrardan

Geri