Başlangıç için Gitar + Ses Kartı + Kulaklık

Storm

Storm
Merhabalar öncelikle. Bir süredir akustik gitar çalıyorum. Ve artık en başından beri çalmak istediğim Elektro gitarı almanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Ancak ben şahsen seçemedim emin de olamadım. Bu yüzden siz değerli forum üyelerine sormak istedim. Elektro gitar, ses kartı ve stüdyo kulaklığı almayı düşünüyorum. Maalesef odamda ses yalıtımı sıfır bu yüzden amfi almamım yanlış olacağını düşünüyorum. Kulaklık + ses kartı daha iyi iş görür diye düşünmekteyim. Bütçem ise 20-25K ancak gerekliyse düşük miktarlarda artırılabilir.
 
Bu arada benim hatam, müzik türü yazmayı unutmuşum. Rock ve Metal türleri daha çom ilgimi çekiyor. Ancak diğer türleri de hiç çalmayacak değilim. Ayrıca yeni konu açmıyım buraya yazacaklara bir sorum daha olacaktı, askılık ve pena da önerir misiniz hem elektro hem akustik için.
 
Ben olsam ses kartı almam bu aşamada. Pluginleri kurcalayayım, dur bir od atayım, arkaya bir reverb koyayım, şu delay neymiş, şöyle ton alayım vs derken teknik olarak bir arpa boyu yol gidilmiyor. Ses kartıyla başlayınca 2 gün sonra kayıt alma hevesine giriliyor, kıyır kıyır bir kayıtla orda burda cringe show başlıyor.

Makul bir ses kartı (örn. scarlett solo), studyo kulaklık (örn. akg), düzgün bir plugin (örn. Neural dsp plini) ve uygun ortamala bir gitar o bütçeyi aşabilir zaten. Bütçe dostu arayüzlerde gecikme oluyor ister istemez.

İkinci el bir katana mini ve geri kalan parayla eli yüzü düzgün bir gitar alınabilir. Mini çok sesli bir amfi değil, rahatlıkla pratik yapar, 3 band eq ile güzel tonlar alırsınız. Bir seviyeden sonra satarsınız. Hem tuşenize daha güzel tepki verir amfi bu seviyede.
 
Üstteki yoruma katılıyorum çünkü ekran kartı ile başlanıldığında çok yoğun bir çaba ve araştırma ile ortalama bir ton almak bile uzun sürebiliyor ama eğer ben zaten kayıt yapmak istiyorum amfi de alsam sonra yine ses kartı alırım 1 amfi beni kesmez ton zenginliği istiyorum ilk başlarda çok kötü tonlar da alsam zamanla deneye deneye öğrenirim diyorsan kesinlikle ses kartı al mesela ben ses kartıyla başladım ilk başlarda çok vasat tonlar alıyordum hiçbir bilgim yoktu ama zamanla forumlarda takılarak youtubedan inceleyerek ton yazmayı öğrendim tabi öğrenene kadar da canım çıktı onu da ekleyeyim fakat zerre pişman değilim deneyerek öğrenmeyi seven birisiyim eger sen de tüm bunlara tamamsan ses kartı alabilirsin
 
gitar ve ses kartı önerisi konusunda ise forumda ve youtube videolarında zibilyon tane öneri var kendi tarzına hangi ürün hitap ediyorsa onu alman senin için daha iyi olur kimisi V kasa sever kimisi Superstrat hastasıdır direkt gitar önermem çok doğru olmaz elektro gitar tiplerini ve markalarını araştırmanı tavsiye ederim
 
Çok rock metal ağırlıklı çalıyorsan düşük bütçeli bir superstrat yönebilirsin, Schecter SGR ve ibanez gio serisi gibi H-H gitarlar. Ama duman adamlar clean crunch funk vs de çalarım diyorsan HSS strat alabilirsin. Her iki ihtimalde de gitara harcayacağın para aşağı yukarı 10-15K bandında olacak. Ses kartı olarak M audio Air 192 kullanıyorum 5-6K bandındaydı. Fakat ileride değiştireceğim sırf sıkıldığımdan ve zevkten Audient falan alabilirim. Kulaklık olarak referans kulaklık istiyorsan Audio Technicanın giriş seviyesi ürünleri iş yapar fakat bunlarla kesinlikle müzik dinlemeyi düşünme, tamamen kayıt yapmak için üretilmiş kulaklıklar. Ben her ikisini de yaparım istiyorsan kaliteli ortalama bir kulakiçi ya da kulaküstü kulaklık işini görür.
 
Maalesef odamda ses yalıtımı sıfır bu yüzden amfi almamım yanlış olacağını düşünüyorum.
Kaç kişinin evinde ses yalıtımı var ki sence? Şehir efsanesi bu. Karton duvarlı değilse evin, standart apartman dairesinde kullanılacak seviyede onlarca amfi modeli var, hatta lambalı amfilerde bile sesi çok rahat kontrol edilebilen modeller var artık. Ses kartı dünyasına hiçbir şekilde karşı değilim ama başlangıç için her zaman amfi tavsiye ederim. İnan gitarın çıplak tellerine zling zling diye vurduğundan daha düşük seviyede ses alabileceğin amfiler var, hani komşular laf edecekse zaten tel sesine eder önce 🙂
Ev tipi amfiler konusunda hem genel hem de model bazlı bir sürü yazım var, forumda arat nick'imi, inceleme yazılarıma bak, fikir edinirsin. Hatta buyur:


Bazı fikirlerim değişmiş olabilir, yeni modeller de çıktı o arada ama özünde arkasındayım yazdıklarımın.
 
Kaç kişinin evinde ses yalıtımı var ki sence? Şehir efsanesi bu. Karton duvarlı değilse evin, standart apartman dairesinde kullanılacak seviyede onlarca amfi modeli var, hatta lambalı amfilerde bile sesi çok rahat kontrol edilebilen modeller var artık. Ses kartı dünyasına hiçbir şekilde karşı değilim ama başlangıç için her zaman amfi tavsiye ederim. İnan gitarın çıplak tellerine zling zling diye vurduğundan daha düşük seviyede ses alabileceğin amfiler var, hani komşular laf edecekse zaten tel sesine eder önce 🙂
Ev tipi amfiler konusunda hem genel hem de model bazlı bir sürü yazım var, forumda arat nick'imi, inceleme yazılarıma bak, fikir edinirsin. Hatta buyur:


Bazı fikirlerim değişmiş olabilir, yeni modeller de çıktı o arada ama özünde arkasındayım yazdıklarımın.
Herkese teşekkürler öncelikle. Bütün cevapları okudum. Ayrıca burda bahsedilen yazıyı da okudum. Sonuç olarak Amfi almaya karar verdim. Biraz daha araştıracağım. Çok teşekkürler tekrardan herkese. İyi günler dilerim.
 
Yani kayıt almayacaksan her türlü amfi seni daha çok geliştirir, dijitaldeki tuşe farkıyla analog farkı çok başka, güzel bir solid state amfi işini görür, ses kartına falan bağlarım diyorsan Blackstar tarzı amfiler alabilirsin diğerleri her modelde bağlanmaz. Amfiden vazgeçersen de dediğim gibi gitar, ses kartı, DAW ve bir kaç Neural DSP, Amplitube gibi gitar yazılımları her türlü işini görür.
 
Yani kayıt almayacaksan her türlü amfi seni daha çok geliştirir, dijitaldeki tuşe farkıyla analog farkı çok başka, güzel bir solid state amfi işini görür, ses kartına falan bağlarım diyorsan Blackstar tarzı amfiler alabilirsin diğerleri her modelde bağlanmaz.
İlerde ses kartına bağlamayı düşünüyorum, ona da bakmam gerekecek o zaman amfi bakarken.
 
Ya dostum işte bu işler biraz masraf ben bile yıllardır hâlâ ekipman toplamakla uğraşıyorum hiçbir şey ucuz değil bu ülkede. 5 yılda anca Epiphone LP, Strat, bir lambalı amfi, prosesör, ses kartı, akustik gitar, monitör falan dizebildim, şimdi pedal board tamamlıyorum bunların hepsi ciddi paralar o yüzden o an tam olarak işine hangisi yarayacaksa önce ondan başla, detaylı araştır, dinle, izle, mağazalara git dene çal vs.
 
Ben biraz farklı düşünüyorum, scarlet solo 2i2 ses kartı 5k olsa ikinci elde 3kya giriş seviye bi kulaklık olsa gitara da baya bütçe kalıyor. Aksi halde ortalama bi ton için alınacak bir amfi bile başlı başına 10k ikinci elde. Üstelik analog setup da yoksa herhangi bir şey deneme imkanı olmayacak sıkılması mümkün yeni baslayan birinin. Bir de yeni başlayan biri biraz cazir cuzur çalacak amfide çalarken rahatsız hissedecek kendini o yüzden ses kartı + kulaklık kişinin rahat rahat yanlış tuşe yapmasına da imkan sağlar başlangıç seviye biri için. Bir de alacağınız gitar ve amfi giris seviye veya alt orta seviye olacak tonlar pek tatmin etmeyecek vs ama en kötü programda bile en kötü 5 tane amfi ve kabin modellemesi var temel pedallar var vs alacağınız gitar kötü dahi olsa az çok tonu toparlayacaktır. Ama kulaklıktan ziyade ikinci el referans monitör alınabilir 5 6k civarında. Ve sesi çok çok düşük düzeylerde kullanmak da mümkün gecenin dördünde bile çalıyorum ben sorun olmuyor.
 
Evet katılıyorum eğer bilgisayarla arası iyi bir kişiysen ses kartı ev kullanımı için muhteşem bir fırsat ortalama bir ses kartıyla iyi bir plugin ile alınan tonu almak için amfiye tonlarca para bayılmak gerekiyor kullanmayı öğrenirsen ev için ses kartı özgürlük demek
 
Amfinin yeni başlayanlar için güzel yönü direkt tak çal olması ses kartına yeni başkayanların alışması biraz zaman alıyor sadece sabır lazim tabi o sabır da herkesde olmayabiliyor gerçi sabrı olmayan adamın müzikle ne kadar işi olur o da ayrı bir konu😀
 

Geri
Üst