Rica ederim, "Guitar shielding" olarak google'dan aratabilirsin. Bir ton ingilizce kaynak mevcut. Kabaca, gitarın elektrik sistemine (pot, devreler, kablolar vs) bunların bulunduğu bölümde oluşan statik elektrik ya da dış kaynaklı oluşabilecek elektriksel durumları(dış kaynaklı elektro manyetik alanları uzak tutmak gibi) elemine edip gitarın elektrik sistemi dışında tutmak. Yani, istenmeyen etmenleri izole etmek. Türkçe'de "ekranlama" diye bir geçer. Yine google'dan aratılarak Türkçe bilgilere de ulaşılabilir. Daha fazla teknik detayla konuyu boğmak istemem konunun özü kaçmasın.
Bunu, gitarın manyetik boşluklarına, tremolo'nun olduğu bölüme, potans-kapasitor-kabloların olduğu bölüme uygulamak gerekir. Bazıları sadece elektronik parçaların olduğu yere uygulayıp işi bitiriyor bu oldukça etkili lakin kesin çözüm değil. Manyetik havuzu bulunduran strat gövdeleri içinse pickguard arkası için de lazımdır. En iyi bakır folyo ile kaplanırsa oluyor. Alüminyum folyo da olur ama bakır kadar iyi iletken olmadığı için o kadar etkili değildir. Bir de shielding boyaları var içerisinde iletken parçacıklar içerir tam içeriğini bilmiyorum (grafit parçacıkları var sanırsam ? kurşun kalemlerde bulunan materyel gibi birşey), bunu bahsettiğim yerlere sürüyorsun ve halloluyor. (conductive paint diye geçer ecnebicesi) Ama 2-3 sene içerisinde etkinliği kayboluyor ve gitar, dipses manyağı oluyor. Bu, genelde çin-endonezya üretim gitarlarda var. USA üretim gitarlarda kullananlar da var ama USA gitar üretmişsin bari bakır folyo ile kapla değil mi ? Yok, yapmazlar sonra adamı uğraştırırlar. Bunun bakırından ziyade işçiliği ile uğraşmak istemedikleri için yapmıyorlar. Fender, Gibson, Jackson USA yapımları hatta custom shop gitarlarında bile sabıkalıdır bu konuda. Carvin misal, her gitarı standart bakır folyo kaplıdır. O konuda USA gitarları içinde açık ara fark atar. Bazı gitar firmaları pirinç levha üstüne elektronik elemanları yerleştirirler bu da bir nevi çözüm ama full shielding değildir. Tam olarak nerelerin kaplandıklarını guitar shielding diye google'da arttığında fotoğraflardan net olarak kavramak mümkün. Bakır folyo alınırken mümkünse çin malı ya da ucuz kalite mal alınmamalı. Gerçekten çok kötü oluyor ve hemen oksitleniyor. İçindeki bakır oranı da az olduğu için bir işe yaramıyor. Bakır folyo, Bakır cenneti olan Türkiye'ye genelde Çin'den geliyor onun da en adisi genelde piyasada oluyor. Şu hobi işleri-el sanatları vs için malzeme satanlarda mevcut. Ama, uzakdoğudan ithal olmayan abd-ab'den gelenlere ya da birim fiyatı ucuza kaçmayanlardan alınmalı. Hani ne kadar ekmek o kadar köfte tabirini bile aşacak türden bir detay. Dandiği hiç işe yaramıyor çünkü çöpe atılmış para gibi.
Bir de şu youtube elemanın video serileri var onun kanalına da göz atarsın. Genel olarak gitar alırken, gitardaki problemler vs vs baya bir anlatmış. Shredçi, agresif bir çalma stili var o konuda beğeneni var beğenmeyeni var lakin adamın bilgi konusunda ve inceleme videolarındaki -izleyebildiğim videolarındaki- birçok bilgiye katılıyorum. Benim de bu adamın deneyimlerine benzer sonuç-çözümlerim oldu kendi çapımda. İşin uzmanı değilim tabi ki.
Bahsettiğim video ve video serisi şu:
Bu videoda 1:20-6:20 arasında detaylı ve açıkca bahsetmiş. Tellere dokununca kesilme olayını da göstermiş. Video yazılı ayrıca anlamakta güçlük olursa ingilzce sözlük ile çözülebilir. Video serisi 1-2-3 diye devam ediyor. Çeşitli gitarları çalmış ve kendince belirlediği hataları, sorunları ve yine kendince bulduğu çözümlerle anlatmış. Yani, genel olarak bir gitaristin hemen hemen karşılaşacağı sorunlar ile videolardaki bilgi-hata-sorun ve çözümler eşleşiyor. İzlenmesi faydalı olur diye düşünüyorum.