Hani şu forumda sağda solda ukalalık edip zırt pırt ahkam kesen o kadar akıllılar var ya. İşte o akıllılar bu filmi hakikaten anlamamış! O filimde anlatılan, kötülenen bir ülke ve bir millet var ama ne o ülke Kazakistan ne de o millet Kazaklar!
Bir düşünün bakalım, , "Borat" neyin uzun söylenişidir, hangi ülkede roman (çingene) müziği çok sevilir, hangi ülkenin haberlerinde son yılllarda kadın hakları sorunları (Kazakstan'da kadınların durumuna atfen), küçük kızlara tecavüz (Pamela Anderson'a yapılan benzetmeye dikkat) ve ensest ilişki (Borat ve kızkardeşinin durumune dikkat) haberleri iyice arttı, hangi ülkenin insanları hem batıya bu kadar hem de batı ile bu kadar uyumsuz hatta yerine göre komik derecede özentidir, hangi ülkede erkekler bıyık bırakır ama tokalaşırken öpüşür, hangi ülkede resme bakarak masturbasyon yapılır, hangi ülkenin erkekleri alakaları bile olmadıkları hatunlara aşık olup ta "Benim karı lan o! Sen nasıl benim karıya bakarak zevklenirsin?!" diye kıyameti koparır, hangi ülkenin başbakanı hafiften İlhan Aliyev gibi yarım fırça bıyıklı, hangi ülkenin halkı başbakan veya cumhurbaşkanını t.ş.klarını avuçlayacak kadar sevebilir, hangi ülkenin insanları çocuklarını çükünün boyu ile övünüp resimlerini çeker?
Şimdi kimse çıkıp ta ukalalık etmesin sakın! Ben beş yıl Kazakistan'da yaşadım. Kazakları da, Kazakçayı da çok iyi bilirim. (Gerçi sırf onları değil ama konumuz Kazaklardan yana geç,yor hafiften). O filimdeki Borat tipinin Kazaklarla uzaktan yakından alakası yok.
Anlayana, o filim gayet iyi gözlemlere ve incelemelere dayanan bir kara propaganda filmi! Hedeflediği millet ve ülke Kazakstan değil ama onlara yakın bir millet diyelim. Anlamayana günü gelir belki Cohen Efendi'nin kendisi açıklar. Sivrisinek, saz, davul - zurna ilişkisi 😉