Mantık şöyle:Hocam lütfen yardımcı olsanız internette gerçekten bilgi bulamıyorum be aklımı karıştırıyor bu olaylar şu 5/7 slide mesela üzerinde neden yay var yay işareti sadece hammer on pull off lardw kullanılmıyor mu
Hocam elinize sağlık teşekkür ederim size bir soru sorsam 5-8 yazıldığında hammer on oluyor 8-5 yazıldığında pull of oluyor ve her iki teknikte de parmağımız 5. Perdeye basılı doğrumudur ve büyük perdeye basılı tutarken geriye doğru hammer on ya da pull of yapılır mı yani şöyle 5. Perdeye basılı tutup 4 e veya 3 e hammer on pull of gibiMantık şöyle:
- Üzeri yayla bağlı olan notalar var ise (bunlara bağlı notalar, yani legato denir. Yayın anlamı budur):
Sadece ilk nota pena ile vurularak çalınır. (Gerisine pena vurulmaz, slide vs. olup olmaması faketmez.)Takip eden notalarda ise:Slide işareti varsa slide yapılır, yoksa tiz notaya çıkılırken hammer-on, pes notaya inilirken pull-off yapılır. (Tekrar edelim, pena vurulmaz.)- Notalar yayla bağlı değilse her notaya pena vurulur (bunlar bağlı notalar, yani legato nota grubu değildir). İlave olarak:
Takip eden notaya yine de slide işareti varsa, bu notaya önceki notanın perdesine bastığımız parmak ile kaydırma yapılarak geçilir (yani slide yapılarak) ve aynı anda pena ile vurulur.Özetle:
Bir nota grubu üzerindeki yay işareti onların bağlı nota olduğunu belirtir (legato) ve gitara özel bir durum değildir, bir çok enstrümanda farklı legato çalma tekniği mevcuttur. Legato bir usuldür. Gitarda legato demek, sadece ilk notaya pena (veya parmak) ile vurmak demektir. Yani gitardaki karşılığı budur.
Slide, hammer-on, pull-off vb. şeyler ise ardışık notaların çalım teknikleridir, yukarıda açıkladım.
Kafanızı gereksiz yere karıştırmayın, ezberlenecek bir durum yok, bunlar iki ayrı hareket ve olayın fiziği çok basit:Hocam elinize sağlık teşekkür ederim size bir soru sorsam 5-8 yazıldığında hammer on oluyor 8-5 yazıldığında pull of oluyor ve her iki teknikte de parmağımız 5. Perdeye basılı doğrumudur ve büyük perdeye basılı tutarken geriye doğru hammer on ya da pull of yapılır mı yani şöyle 5. Perdeye basılı tutup 4 e veya 3 e hammer on pull of gibi
Bilale anlatır gibi anlatmışsınız helal olsun 👏Kafanızı gereksiz yere karıştırmayın, ezberlenecek bir durum yok, bunlar iki ayrı hareket ve olayın fiziği çok basit:
- Bağlı notalarda tize giderken (5'ten 8. perdeye mesela) 5 e pena ile vurup sonrasında 8. perdeye parmağımızı basmaya hammer-on denir, buna pull-off denmez zaten. Kelimenin manası da odur, 8. perdeye parmağı çekiç (hammer) gibi kuvvetlice basmak demektir. Fiziken slide yapmak haricinde başka türlü bir hareket mümkün değil. İlla ki yeni perdeye başka bir parmakla basacaksınız (hammer-on). Tercihen ilk parmağınız da 5 de duracak ki iki nota arasında kesinti olmasın.
- Pese giderken (8'den 5. perdeye) ise, 8 e pena ile vururken ilk parmağınız onun gerisinde 5. perdeye basılı şekilde hazır olacak. Pena vuruşile ilk notanın (8. perde) sesini aldıktan sonra 8. perdedeki parmağınızı kaldırırken teli yeteri kuvvette çekeceksiniz ki ikinci notanın (5. perde) sesi de net gelsin, diğer parmağınız 5. perdede hazır olduğu için ikinci ses mecbur bu notanın sesi olacak. 8. perdedeki parmağınızı kaldırırken teli çektiğiniz için (pull = çekmek) buna pull-off denir, hammer-on denmez.
Özetle; tize giderken ikinciyi notanın sesini perde elinizdeki parmağınızla kuvvetlice basarak çıkarmaya hammer-on, pese giderken ikinci notanın sesini perde elinizdeki parmağınızı kaldırırken teli çekeren çıkarmaya pull-off denir. İki yönde de slide haricinde yapabileceğiniz başka tür hareket yok zaten, isimleri de bunlar.
Konu çok başlangıç seviyesi olduğu için internette tonla video vardır, sorarak ve yazarak öğrenmekten ziyade izleyin. Görünce anlarsınız hemen.
Biraz başlangıç-orta seviye ders vermiştim arkadaşlarıma vaktiyle, bizlere çok basit gelen şeyleri nasıl öğrendiğimizi ve kafamızın karıştığı dönemleri unutabiliyoruz, ilk başlayanlara terimler ve yazılı kaynaklar çok karışık gelebiliyor. O deneyimlerimden dolayı empatim gelişti sanırım.Bilale anlatır gibi anlatmışsınız helal olsun 👏
Tabii, her zaman... Yine de durumunuz uygunsa birebir ders almanızı öneririm 3-6 ay kadar, madem emek veriyorsunuz daha hızlı ilerlersiniz. Başlangıç seviyesi için yeterli öğretmen daha kolay bulunur, forumda tavsiyeler vardır öğretmen konusunda.Hocam çok çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık anladım çok saolun vakit ayırdığınız için acaba aklıma takılan bir şey olursa özel mesajdan sorma şansım olur mu size
3h7p3h5h7 gibi geldi.Arkadaşlar merhaba legato çalışıcam ama şu tabı anlamadım 3 den 7 hammer on ardından 3 den 5 e hammer on mu aklım çok karışıyor şöyle ardışık olunca nasıl yapmam gerekiyor bunu pull of da olması lazim sanli
176583 eklentisini görüntüle
6p3h5h6p5p3Hocam çok teşekkür ederim emeğinize sağlık son kez acaba şunu açıklar mısınız sondaki 3 kafamı karıştırıyor 5 den 3 pull of mu yapıcam 1. Tel için soruyorum sırayla ne yapmam gerekli
176605 eklentisini görüntüle