Dark-Saga demiş ki:
Televole kültürünün yarattığı ecübeler Türkiye'nin çoğunluğuna hitap ediyor ve onların sırtından birilerine para kazandırıyor olabilirler belki ama ciguli söylediğin rakamı değil maddi olarak manevi olarak,kafasında tahayyül edebilmiş midir acaba ?
Kazma unutmaki biz azınlığız ve halinden memnun olmayan varsa zaten değiştirir elbet iyi yapılan işler birgün layık oldukları yerlere geleceklerdir keşke gerçek sanatçılar ölmeden önce de emeklerinin karşılıklarını maddi manevi alabilseler!
Mesajının büyük çoğunluğuna katılıyorum. Ciguli benim için kaba bir örnek idi. Olayı vurgulamak için Ciguli' yi mesaja aldım.
Gelelim bizim entellere...Diyorlar ki, "Ben halk için müzik yapmam."
Bence yapmak istiyorlar ama, YAPAMIYORLAR. MFÖ buna büyük bir örnektir. Öyle bazı denemeleri var ki, insan yapmaya utanır. Resmen kendilerini küçük düşürmüşler o bestelerle. Ama, cezasını da çektiler. Yıllarca arka planda kaldılar. Nihayet Mazhar Peter Schön' ü buldu da, "yandım" ı patlattı.
Ama, Alman lisesi mezunu Erkin Koray gibi bir entel ise, her zaman başardı. Ne Barış ne Cem. Erkin Koray bambaşka. Erkin K., o muhteşem müzik anlayışıyla, arabeski bile rock haline hetirip, benim gibi bir arabesk düşmanına, o arabesk bestelerini sevdirerek dinletti. İşte OLAY BUDUR!
Bir avuç entelcik aralarında bir tür klan kurmuşlar, kendi çaplarında eğleniyorlar. Ama, ortada bir tek hit parçaları yok. Beatles bile, çöktüklerini anlayınca Ob La Di Ob La Da' yı yaptı. Bana göre bocktan parça...Ama, halk sevmiş Ob la di' yi...
Televoleci nasıl alt kültür ucubesi ise, bizim entellerin %90' ı da üst kültür ucubesi. Biri kahveye gider, biri de Layla' ya.
Bence, sanatçının bir görevi de, en kıro televoleciye bile bir şeyler verebilecek besteler üretmesidir.
Madem sen büyüksün, halkın dinlemek istediği o popüler sabun köpüğü besteyi de yapacak güçtesin demektir. Buna en büyük örnek olarak, Atilla Özdemiroğlu ve Onno Tunç' u gösterebilirim.
Onno Tunç ile, kardeşi Arto sayesinde tanışmıştım.
Kendisi korkunç bir müzisyen idi. İlk homestüdyoyu evinde o kurdu. Cazın en kralını bilir ve icra ederdi. Ama, Sezen Aksu ile yaptığı çalışmalarda, öyle tırışkadan hit parçalar besteledi ki, akla durgunluk verir. Parçalar sabun köpüğü, amaaaa, bir yandan da halka bir şeyler veriyor ve öğretiyor. Hiç olmazsa halkın müzik kültürüne olumlu bir şeyler katıyor. İcrası fantezi ya da arabesk müzik icrası tarzı değildi çünkü...Keza melodik yapılar da...
Bir Hasan Cihat Örter var Türkiye' de. Adamın her şeyi bilir her şeyi çalar, ammmmmaaaa bir tek hit bestesi olamadı!!!
Burada eksiklik halkımızda değil, ona istediğini veremeyen Hasan' dadır.
Hiç kimse "ben halkın seviyesine inmem" felsefesinin arkasına sığınmasın.
Kim ne derse, sanatçının birinci amacı başarıya ve şöhrete ulaşmaktır. Sen de öyle ben de öyle, o da öyle, Fazıl Say' da öyle. Ben, homestüdyo' mu misket oynamak için kurmuyorum. Bestelerimi ise, başarı ve beğenilme güdülerimi tatmin etmek için yapıyorum..
Bu, temel kuraldır. Kural bu olmasaydı, onca kişi bu foruma bestelerini koymazdı...
🙂
Saygılar.